mam talie male pytanko na ktore niestety nie moglem znależć tu odpowiedzi..
Czy w razie awari silnika lub czegokolwiek jest jakis sposób aby powiadomić o tym ATC??
Jeżeli latam na dużych lotniskach to czesto zdarza sie że kontroler nie zezwala na lądowanie. Wiec czy jest jakis sposób żeby poprosić o oczyszczenie pasa, bo ja musze wylądować?
Z góry dzieki
Na wstępie trzeba powiedzieć, że sam Flight Sim wyposażony jest w moduł generowania awarii, ale jest on bardzo ubogi, wobec czego FS nie jest w stanie zasymulować np. awarii iskrowników, zalania silnika paliwem itd...
Niektóre płatne samoloty potrafią się "psuć" w przypadku nieprawidłowej eksploatacji. Są też programy takie jak FSMaintance (Ale tylko pod FS2002), lub FSPassenger (Tu pewien nie jestem), które tak samo jak w przypadku poprzednim sprawdzają, z jaką VS było przyziemienie, na jakiej mocy pracowały silniki i jak długo, i na tej podstawie generują zużycie odpowiednich elementów.
Jest też kilka darmowych programów, w których można ustalić z góry częstotliwość awarii, przez co raz na określony czas takowa się nam przytrafi.
Na koniec dodam, że choć awarie mogą wystąpić, to FS nie wizualizuje ich. Nie zobaczysz dymiącego, czy płonącego silnika, czy też wycieku paliwa itd...