Przymierzałem się do czegoś większego od Benka 737, 747-400 od PMDG wygląda bardzo zachęcająco. Przed ewentualnym zakupem postanowiłem zapoznać się z dokumentacją, poradnikami itp., aby sprawdzić, czy ta maszyna nie przerasta moich możliwości. W Advanced Operations Manual z avsimu zauważyłem taką mapkę:
Jak widać, jest tam na niebiesko zaznaczony zakręt proceduralny, ale jest też NoPT (jednak nie wiem do końca, do czego się odnosi, kiedy nie można robić zakrętu proceduralnego w tym wypadku, czy ktoś może mi to wyjaśnić?) Czemu? Sama mapka przecież nie zawiera zakrętu proceduralnego. STAR doprowadza nas nad SFO. Jak należy postąpić w takiej sytuacji? Zakręt proceduralny jak w poradniku (choć na mapce nic nie sugeruje takiego rodzaju podejścia)? SFO MENLO HEMAN i jest się na prostej? Czy raczej SFO RAMND (wejście typu offset) RAMND i dopiero wtedy można łapać?
Proszę o pomoc i wesołych świąt!
Zacząłem studiować mapy KSFO, szczególnie IAPs 28L.
Co mnie zaciekawiło, nie znalazłem nic co mogłoby wskazywać na podejście, które jest opisane w przedstawionym przez Ciebie poradniku.
Już sie do tego przyznawałem, że nie jestem doświadczonym "pilotem" virtualnym, i muszę przyznać, że mnie zaskoczył brak odpowiedzi na ten post.
Podjąłem wyzwanie, a oto rezultat:
- na IAP ILS28L nie ma informacji, w jaki sposób podejść na scieżkę ILS. Śmiem przypuszczać, że jest możliwe jednynie podejście poprzez wektorowanie (radar), DME arc (12nm) no i ostatecznie visual approach. Gdy nie ma radaru (ze względów technicznych), a ruch jest duży (KSFO!!!), to raczej DME arc.
- w poradniku wyraźnie jest napisane: "obniżamy się na FL110 nad LOZIT i czekamy na kolejne instrukcje obniżania od ATC (czytaj: od człowieka piszącego ten poradnik)". To oznacza, że wszystkie te operacje minięcia SFO (20st. względem osi pasa 28L) i wykonanie zakrętu proceduralnego na IAF to są kolejne instrukcje od ATC, które otrzymalibyśmy w realu (na vatsim).
- w przypadku NoPT (no procedural turn required), rozumiem, że PT nie jest wymagany, ale jak ktoś chce, lub ATC sobie tego zażyczy, no to kręcimy PT na RAMND. W tym przypadku ATC jest głosem autora poradnika, który mówi "we will enter procedural turn...".
Jeżeli bardzo się mylę, to bardzo prosze o odpowiedź doświadczontch kolegów.
Też chciałbym znać odpowiedź.
Pozdrawiam,
Krzysiek
- w przypadku NoPT (no procedural turn required), rozumiem, że PT nie jest wymagany, ale jak ktoś chce, lub ATC sobie tego zażyczy, no to kręcimy PT na RAMND. W tym przypadku ATC jest głosem autora poradnika, który mówi "we will enter procedural turn...".
Wydaje mi się, że NoPT odnosi się do MENLO.
Skąd wziąłeś pomysł z DME arc?
PZL Belfegor pisze: Wydaje mi się, że NoPT odnosi się do MENLO.
Na mapie wyraźnie NoPT odnosi sie do RAMND (4100 NoPT to RAMND Int...")
Racja, przegapiłem to
PZL Belfegor pisze: Skąd wziąłeś pomysł z DME arc?
Z mapy IAP ILS RWY 28L. Poprawcie mnie jak się mylę.
Pozdraiwam,
Krzysiek
Przypatrz się uważnie. To kółko o promieniu 12nm nie jest oparte o żaden VOR/DME i wydaje mi się, ze jest tam tylko dla celów pomocniczych. Nic nie sugeruje podejścia łukiem. Lecz oczywiście mogę się mylić
PZL Belfegor pisze:Przypatrz się uważnie. To kółko o promieniu 12nm nie jest oparte o żaden VOR/DME i wydaje mi się, ze jest tam tylko dla celów pomocniczych. Nic nie sugeruje podejścia łukiem. Lecz oczywiście mogę się mylić
Zwracam honor. Nie ma mowy o DME arc, w tym wypadku.
Wygląda na to, że zostaje tylko radar service.
Nie do końca rozumiem, o co Ci chodzi? W spisie treści jest: Descent and landing: Descent briefing, Descent preparations, Approach, Landing.
Mam wrażenie, że osoba pisząca poradnik pomieszała niby-instrukcje od ATC i podejście as published, chyba, żeby pokazać bajeranckie funkcje FMC
Wiecie co??? Jeśli macie możliwość to oglądnijcie sobie film z serii ITVV virgin atlantic 747 400, w którym to filmie jest wykowywane dokładnie to podejscie które przedstawia mapka
Dymitra. Jeśli dokładnie po kilka razy przeanalizujecie sceny ze zniżania i podejścia w tym filmie, tak jak zrobiłem to ja chyba ze 20 razy sobie ogladałem to ponieważ jest to też dobry film instruktażowy, to bedziecie wiedzieć w jaki sposób postepować Na youtubie są wrzuty tegoż filmu więc polecam. Sory że rozgrzebuje stary temat