Różnice w planach lotu przez ocean i nie tylko?

Jeśli przeczytałeś materiały ze Szkoły Aztec.pl, a nadal masz wątpliwości i pytania związane z nawigacją, ten dział jest dla Ciebie.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Tomasus
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kraków

Różnice w planach lotu przez ocean i nie tylko?

Post autor: Tomasus »

Witam. Mam pytanie co do tras przez atlantyk ( wiem że było kilka razy na forum, ale nie mogę znaleźć). Z ciekawości chciałem zobaczyć jak wygląda obecnie trasa KORD EGLL. Wybrałem 2 strony z planami lotów: Simroutes.com i Routefinder. Wpisałem tam potrzebne dane, zaznaczyłem też NATy i obydwie strony wskazały mi inne trasy. Mam też Fsnavigatora, gdzie również sprawdziłem, ale ta trasa była jeszcze inna. W związku z tym mam pytanie: skąd można ściągnąć najrealniejsze plany lotów z NATami? (bo każda ze stron podaje inaczej, chociaż ma ten sam AIRAC i procedury SID/STAR.). Interesuje mnie zapisanie ich w formacie rte. dla PMDG ( Simroutes ma taką opcję, ale jak mówię nie wiem czy trasa jest aktualna). Czy w ogóle istnieje taka strona, i czy FSnavigator ma aktualne NAty, bo wg. mnie nie.
Dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam ;)

PS: Nie wiem czy to odpowiedni dział, ale mam nadzieję że tak
AMD Athlon x2 5000+, 2x512 MB RAM 667 MHz Kingston 667MHz, ASUS M2N4-SLI, Galaxy 7900GS 512MB, CH YOKE+CH Pro pedals
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Tu są aktualne NATy: http://www.vatsim-uk.org/oceanic/nat/index.php , Routefinder generuje trasę z aktualnym NATem S.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Tomasus
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Tomasus »

Wielkie dzięki. Czyli Routefinder jest aktualny. A nie wie ktoś czy ten Simroute i Fsnavigator też? Bo chciałbym mieć taki plan do FMC i RC4?
AMD Athlon x2 5000+, 2x512 MB RAM 667 MHz Kingston 667MHz, ASUS M2N4-SLI, Galaxy 7900GS 512MB, CH YOKE+CH Pro pedals
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: kubahh »

Routefinder tak, jest uaktualniany.W SimRoute to chyba ludzie dodają trasy tak jak w VROUTE więc nie będzie to aktualne.
A propos FMC i RC4, po wprowadzeniu planu do FMC musisz zawsze sprawdzać bo bywają byki, a np w PSS 757 w ogóle nie wczytuje dróg lotniczch, to samo jak importujesz plik do RC4, często tak mam, ze jak używam planu generowanego przez SIMROUTE to zamiast drogi np. UM150 daje mi punkt "150" i potem są problemy.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez kubahh, łącznie zmieniany 1 raz.
Kuba
ODPOWIEDZ