1. Tak jak w temacie
2. Co się dzieje, gdy w czasie lotu na UNICOM pojawi sie kontrola?
- pytanie o zgodę już raczej nie ma sensu
- czy zostanie mi nadany SQUAWK?
Dzięki z góry,
Krzysiek
::: SQUAWK przy UNICOM
Moderator: RzEmYk
Jak już lecisz, to nic nie robisz. ATC samo się skontaktuje.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Konraf ma 100% racji. Gdy kontro się pojawi lepiej jest czekać na priva od niego, wtedy mam pewność, że jak się zgłoszę nie zrobię mu bałaganu. Inaczej wszyscy by się zgłaszali na raz i biedny kontro musiałby się pewnie rozdwoić
. Inna sprawa gdy wlatujesz do firu lub gdy inny kontro przekazuje Cię następnemu. Wtedy ustawiam sobie daną częstotliwość, czekam ok 3 sekund sprawdzając czy nie wetnę się nikomu w transmisję i wtedy nadaję, ew. czekam na swoją kolej.
Jesli wlatuje z FIR, w którym nie było ATC, do FIR gdzie ATC jest, to z reguły ATC prosi samo o kontakt. Jesli takowej prośby nie ma, przypominam się, że wleciałem. Gdy jeden CTR przekazuje mnie innemu, to wiadomo, kontakt idzie od razu (oczywiście po przestawieniu freq nie wcinam sie od razu, tylko chwilę nasłuchuję, czy nie ma jakiejs transmisji), bo zostałem przekazany i ATC też sobie stosowne info przekazało.
Cały temat jednak tyczył sytuacji, gdy ATC w FIR nie ma i nagle się pojawia.
Cały temat jednak tyczył sytuacji, gdy ATC w FIR nie ma i nagle się pojawia.
Bartek
1. Squawk przy braku ATC w locie VFR ustawiasz 7000. W locie IFR 2000.
2. Jezeli nagle pojawia sie kontroler, to warto odczekac kilka chwil, poniewaz faktycznie nagle moze zglosic sie do niego kilka samolotow i zwykle jest zenada jak kazdy sie wcina drugiemu. Poza tym, kontroler moze nie byc jeszcze kompletnie gotowy do pracy (ustawienie ATIS, czestotliwosci, itp.)
3. 10 samolotow w EPWW jest na porzadku dziennym.
4. Podawanie kursu przy pierwszym kontakcie jest kompletnie niepotrzebne.
2. Jezeli nagle pojawia sie kontroler, to warto odczekac kilka chwil, poniewaz faktycznie nagle moze zglosic sie do niego kilka samolotow i zwykle jest zenada jak kazdy sie wcina drugiemu. Poza tym, kontroler moze nie byc jeszcze kompletnie gotowy do pracy (ustawienie ATIS, czestotliwosci, itp.)
3. 10 samolotow w EPWW jest na porzadku dziennym.
4. Podawanie kursu przy pierwszym kontakcie jest kompletnie niepotrzebne.
Re: ::: SQUAWK przy UNICOM
Konraf ma rację. Nie ma co się wpierniczać z butami i długim wywołaniem jak kontroler dopiero usiadł, bo to mu nie pomaga, a tylko zajmuje xx sekund na radiu.
Pytać na priv nie ma co, bo jak ma ruch, to nie woła na priv, ani nie patrzy na privy. Będzie miał czas, to zawoła.
Lata sobie po PL na unicomie 15 maszyn, loguje się EPWW_CTR, jeśli te 15 maszyn zacznie się mu zgłaszać, to mu przeszkodzą tylko w kontrolowaniu maszyn podchodzących do lądowania, albo startujących z lotnisk.
Gdy kontroler się upora z maszynami z wyskoim priorytetem, zajmie się resztą.
Pytać na priv nie ma co, bo jak ma ruch, to nie woła na priv, ani nie patrzy na privy. Będzie miał czas, to zawoła.
Najczęściej jest defaultowy, czyli 2000. Dla lotów VFR możesz wpisać 7000.budyniek pisze:1. Jaki mam ustawić SQUAWK przy braku kontroli?
Tu nie chodzi o nagły wlot do CTRa i przekazanie kontroler - kontroler, bo to nie problem. Chodzi o sytuacje typu kontroler się loguje przy obecnym ruchu w obszarze, dla przykładu:ps. kolego Masi - jakie jest prawdopodobieństwo, że 10 samolotów wleci w tym samym momencie w FIR np. EPWW? Wg mnie na VATSIM małe (...)
Lata sobie po PL na unicomie 15 maszyn, loguje się EPWW_CTR, jeśli te 15 maszyn zacznie się mu zgłaszać, to mu przeszkodzą tylko w kontrolowaniu maszyn podchodzących do lądowania, albo startujących z lotnisk.
Gdy kontroler się upora z maszynami z wyskoim priorytetem, zajmie się resztą.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11