AIRAC w defaultowych samolotach

Dział przeznaczony głównie dla pilotów, latających w sieci VATSIM (zawiera również informacje przydatne wszystkim wirtualnym pilotom, takie jak, np. czytanie map, opis procedur SID/STAR).

Moderator: RzEmYk

El Wieczor
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: ppp

AIRAC w defaultowych samolotach

Post autor: El Wieczor »

Jak to jest z tymi AIRACami? Trzeba ściągać odpowiednią wersję dla każdego oddzielnego addona?

A co, jeśli chcę latać defaultową C172? Jak zupdatować takiego AIRACA w FSX, żebym na mapce widział, to co trzeba?
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

Ściągnij vasFMC na przykład. Nie ma aktualizacji do GPS w FS.
El Wieczor
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: ppp

Post autor: El Wieczor »

Ale mi nie chodzi o GPS. Chcę wklepać odpowiednią częstotliwość w panelu radia i lecieć po prostu na podstawie VOR/NDB używając wskaźnika VOR lub RMI.
JeV
Jet Captain
Jet Captain

Możesz dodawać radiolatarnie tworząc pojedyncze BGL
http://pagesperso-orange.fr/hsors/navaids.html
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Odnowię wątek, gdyż teraz już jest dostępny AIRAC do deafultowego GPSa. Teraz poszukuję jakiegoś fajnego GPSa czy innego gerata opartego na standardowej bazie FSa, a wyglądającego i działającego lepiej niż ten standardowy. Taki GPS miałby (mam nadzieję, defaultowy tak działa, więc i gauges oparty na defaultowym powinien) tę zaletę, ze w przeciwieństwie do KLN-90b od PT mógłby być połączony z AP bez chwilowej pauzy na kliknięcie opcji z menu, a także dawałby wskazania na HSI.
Na razie trafiłem na produkty SimFlyer, ale wyglądają biednie. Na Avsimie także nic sensownego nie znalazłem, może ktoś trafił na coś godnego uwagi?
JeV
Jet Captain
Jet Captain

PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Dosyć podobne do produktu SimFlyer (bardzo widać ten deafault, ale należy się tego spodziewać), ale trochę tańsze, dzięki za linka - jak nic darmowego sie nie znajdzie, to będę musiał rozważyć zakup ;)
PS
Szkoda, że w GNS530 (opartym na trainerze Gramina) produkcji RealityXP nie da się zaktualizować bazy, bo on się prezentuje najfajniej.
Awatar użytkownika
Shifti
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

Post autor: Shifti »

Witam wszystkich. (jak ładnie... równy roczek) ;)
Mam parę pytań propos tego GPSa;
1.) Czy kupując ten produkt http://www.simflyer.net/product_gns.html mam możliwość aktualizacji bazy na bieżąco? Domyślam się, że tak jednak wole spytać dla pewności. Nigdzie nie znalazłem odpowiedzi mówiącej mi to jak krowie na rowie (z góry piszę, że szukałem na stronach producenta i simmarket).
2.) Czy on zastępuje defaultowego GPSa?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

1. To zależy od osób udostępniających AIRAc do defaultowego GPSa.
2. Nie.
Awatar użytkownika
Shifti
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

Post autor: Shifti »

Zatem sprawa GPS na aktualnej bazie dla takich fsowych pedantów jak ja jest z góry przegrana?

"pedant (fr. pédant, wł. pedante) osoba b. dokładana, skrupulatna, precyzyjna; ktoś dbający o każdy szczegół wykonywanej czynności lub wymagający szczegółów, niekiedy przesadnie."
znaleziono na http://portalwiedzy.onet.pl/120012,,,,pedant,haslo.html
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Jest KLN-90b (używa AIRACa z FSNavigatora, a więc możesz kupić najnowszy), a do defaultowego dostępne są VORy i NDB z cyklu 0904 oraz fixy 0809.
ODPOWIEDZ