[FSX] Problem z ILS
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
[FSX] Problem z ILS
Mam problem z ILS w defaultowym B737-800. Po nastawieniu częstotliwości ILS w okienku NAV1 i aktywowaniu jej nic się nie dzieje
To widać na załączonym obrazku:
- Załączniki
-
- what's the f...?
- bez tytułdfdu.JPG (67.97 KiB) Przejrzano 6512 razy
Ostatnio zmieniony pt 18 sty, 2008 18:19 przez tomekk55, łącznie zmieniany 2 razy.
Przełącznik GPS/NAV na NAV, częstotliwość dobra. A APP wyłączony bo nie przechwytywał ILS. To akurat było na EDDF, ale wcześniej zdarzyło mi się też na LKPR. Tzn na LKPR za pierwszym razem nie działało, ale jak poleciałem drugi raz to ILS ładnie przechwycił i było git.
PS bober Mógłbyś wytłumaczyć ostatnie zdanie???
PS bober Mógłbyś wytłumaczyć ostatnie zdanie???
Na PFD (Primary Flight Display) - to ten zaznaczony przez Ciebie "butem" - przy włączonym na autopilocie APP będąc w zasięgu nadajnika ILS(średnio około 25 nm) powinieneś widzieć poniżej "sztucznego horyzontu" wskaźnik lokalizera LOC. a na około20 nm od progu pasa powinien się pojawić z prawej strony horyzontu wskaźnik ścieżki schodzenia GP. GP "przychwytujemy od dołu" czyli będąc poniżej ścieżki,ale najpierw musimy przechwycić LOC bo inaczej będzie trzeba ręcznie 
bober
bober
Ostatnio zmieniony pt 18 sty, 2008 20:30 przez Bober, łącznie zmieniany 1 raz.
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
No na częstotliwość pasa 25R w EDDF czyli 109.50. Wojtek mógłbyś wytłumaczyć jak przechwycić ten LOC i GP? I po co? To nie jest tak że sobie lecę, ustawiam częstotliwość ILS i pojawiają mi się te wskaźniki, których u mnie nie ma?
Ostatnio zmieniony pt 18 sty, 2008 22:24 przez tomekk55, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Nie jest to częstotliwość pasa, tylko localizera.tomekk55 pisze:no na częstotliwość pasa 25R w EDDF czyli 109.50.
viewtopic.php?t=532, a w szczególności http://www.maverick.webd.pl/pliki/gsschool_pl.pdfA Wojtek mógłbyś wytłumaczyć jak przechwycić ten LOC i GP? I po co? To nie jest tak że sobie lecę, ustawiam częstotliwość ILS, i pojawiają mi się te wskaźniki których u mnie nie ma?
Przydała by się ODROBINA samodzielnej nauki. Nie nauczysz się "grać w FSa" w tydzień...
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Dokładnie jak Koledzy powyżej.Poćwicz na jakimś lotnisku z ILS kręgi z podejściem wg ils, następnie touch & go i tak jeszcze ze 20 razy;) Na pewno to opanujesz.
pzdr
bober
P.S. We Frankfurcie(na zdjęciu tam podchodzisz) o ile pamiętam,trzeba ustawić na NAV2 drugą częstotliwość do odczytu DME(weź ją z mapy)
pzdr
bober
P.S. We Frankfurcie(na zdjęciu tam podchodzisz) o ile pamiętam,trzeba ustawić na NAV2 drugą częstotliwość do odczytu DME(weź ją z mapy)
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
Już raz o to pytałeś. Dalem Ci screena:
viewtopic.php?p=63733#63733
wyjaśniłem sprawę na priv i nadal masz problemy?
viewtopic.php?p=63733#63733
wyjaśniłem sprawę na priv i nadal masz problemy?
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
No dobra poleciałem EPWR -> EPPO i powiem po kolei jak to było:
- Leciałem sobie i w okolicy (24NM) od lotniska pojawił mi się LOC bez kreski (tzn pojawił mi się romb bez kreski)
- Ale gdy wieża kazała mi wziąć kurs 005 to zniknęło mi to
- Lecz póżniej spowrotem pokazało mi się to co opisałem w pierwszym punkcie
- A następnie zaczęło pikać coś morsem.
Na tej trasie wszystko było ok, ale wie ktoś dlaczego na EDDF było żle???
- Leciałem sobie i w okolicy (24NM) od lotniska pojawił mi się LOC bez kreski (tzn pojawił mi się romb bez kreski)
- Ale gdy wieża kazała mi wziąć kurs 005 to zniknęło mi to
- Lecz póżniej spowrotem pokazało mi się to co opisałem w pierwszym punkcie
-
PK
Ten tekst pokazuje, że jedno z dwojga: albo robisz sobie jaja albo naprawdę nigdy nie przeszedłeś podstawowych lekcji FSa i nie rozumiesz co piszesz. Jeśli to drugie, to chyba czas najwyższy byś uwierzył, że nigdy nie nauczysz się rozwiążywania takich problemów bez solidnego przejścia przez fazę nauki podstaw.tomekk55 pisze:No dobra poleciałem EPWR -> EPPO i powiem po kolei jak to było:
- Ale gdy wieża kazała mi wziąć kurs 005 to zniknęło mi to- Lecz póżniej spowrotem pokazało mi się to co opisałem w pierwszym punkcie
Piotr
I to jest sedno sprawy. To drugi post forumowicza tomekk55 o tym samym. Przecież podejście ILS to nie żadna wielka filozofia. Sprawa opisana jest w wielu miejscach. Opisana na tyle dokładnie, żeby wiedzieć co to za kreski i romby i co to pika morsem. Po raz ostatni, w załączniku screen z defaultowego B738, z wszystkimi ustawieniami ILS. I nie ma siły, musi działac.
Zamykam. Zanim po raz kolejny zapytasz o to samo, solidnie sie do pytania przygotuj.
Zamykam. Zanim po raz kolejny zapytasz o to samo, solidnie sie do pytania przygotuj.
- Załączniki
-
- ILS default 738
- ILS.jpg (101.01 KiB) Przejrzano 6342 razy
Bartek