Latanie VFR

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

hal9000

Latanie VFR

Post autor: hal9000 »

Witam,

Mam pytanie:
Gdzie można polatać VFR?, prosze o linki do stron wirtualnych aeroklubów ze świata...czy są może w Polsce takie wirtualne aerokluby?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

A to żeś się naszukał:
viewtopic.php?t=4811&highlight=wirtualny
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Awatar użytkownika
tomekk55
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPZG

Post autor: tomekk55 »

hal9000 pisze:eh
Pamietaj że forum to nie jest czat. Za takie rzeczy możesz ostrzeżenie dostać. Ja się dopiero niedawno tego nauczyłem. A o lataniu VFR (no o liniach VFR, ale też sie może przydać) było w tym wątku : viewtopic.php?t=7111
Obrazek
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

4 link od gory w googlach daje Ci adres www.wirtualnyaeroklub.fora.pl

Ech...
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

hal9000 pisze:No niestety nic tu wartościowego nie ma (posty sprzed 2 lat) i żadnego namiaru na AKTYWNE aerokluby :(
A to:
viewtopic.php?p=41552#41552
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
hal9000

.....byłem tam dziesiądki razy, poczytałem, ale wydaje się że martwy juz jest ten aeroklub, wątki mają coraz to dłuższą brodę a co najważniejsze nie widze informacji o aktualnych zlotach, itp. Czy się mylę? Może znacie jakieś ŻYWE aerokluby za granicą?
Awatar użytkownika
tomekk55
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPZG

Post autor: tomekk55 »

http://www.forum.vatsim.pl/viewtopic.ph ... highlight=

Jeszcze coś takiego na vatsim forum. A powiem Ci, że jeśli ktoś napisze tu odpowiedź, z linkiem do jakiegoś zagranicznego aeroklubu, to raczej on też go będzie szukał na googlu, będzie robił to co ty możesz bez problemu zrobić i znaleźć. Wszystko to twoje chęci i samodzielność. Poszukaj trochę w internecie, a nie idź na łatwiznę... :?
Obrazek
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Post autor: tidit »

Albo sam zacznij organizować zloty VFR. Do tego nie potrzeba się organizować w aerokluby czy temu podobne organizacje.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Na przykład przelot z Nowego Targu do Góraszki ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

http://www.pl-vacc.org/pol3/files.php?d=4 "Zasady wykonywania lotów VFR w FIR Warszawa" - ściągnąć, przeczytać, przeczytać raz jeszcze, przeczytać ze zrozumieniem, przyswoić, stosować się do przepisów.
http://www.pl-vacc.org/pol3/files.php?d=1 "Wizualizacja punktów VFR dla FIR WARSZAWA" - ściągnąć, zainstalować.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
hal9000

Zasady wykonywania lotów i przepisy znam, latam też trochę na realu tak że wydaje mi się że mam te rzeczy w miarę przyswojone. Chodzi o samo latanie, ćwiczenie podejść do lądowania na obcych lotniskach gdzie szybko trzeba uwzględnić swój kurs, podany kierunek lądowania, rodzaj kręgu, kierunek wiatru i lądować często na lotniskach gdzie nie ma pasa betonowego. Kolejna sprawa to korespondencja angielska. Tu jest bardzo dużo do wyćwiczenia, uważam że nawet więcej niż w lotach IFR gdzie wszystko odbywa się wg. ustalonych i PRZESTRZEGANYCH zasad. Na zagranicznych lotniskach często nie przestrzega się zaleceń np. CAP 413 i żeby swobodnie rozumieć kierownika lotów trzeba swoje poprostu wylatać. Wreszcie przeloty, analiza czasu i przebytej odległości, zmiana trasy przelotu w zależnosci od pogody, itp. Marzą mi sie swego rodzaju "czwartki VFR" (dzień tyg. nie ma znaczenia). Oczywiście dobrze by było żeby latać z pilotami z zagranicy, czy chociażby z AFISem rozmawiającym po ang. Dlatego zapytałem czy ktoś wie o takich spotkaniach jeśli nie w Polsce to zagranicą.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Skoro latasz w "realu", to powinno być Ci prościej, ale...
Na Vatsim raczej nie spotkasz obsadzonych pozycji typu Kwadrat, czy Info.
VS jest głównie ukierunkowany pod loty IFR, a kontrolerzy są szkoleni przede wszystkim pod IFR, a przy okazji VFR.
Takie latanie i ćwiczenie (w realiach FSa i VS) to w sumie znowu nie jest jakieś trudne. Jedynie co, to musisz uważać na inne samoloty i zachowywać separację. Pogoda też nie stanowi jakiegoś problemu, przy czym zalecam zainstalować ActiveSky w celu jak najlepszego odwzorowania zjawisk atmosferycznych. SB3 nie symuluje opadów, FSInn już tak, ale i tak daleko im do AS pod względem generowania sytuacji "za oknem".
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
CHESTER
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLR

Post autor: CHESTER »

Zapraszam na forum ---> http://www.wirtualnyaeroklub.fora.pl/ ten link już był podany w tym temacie ale masz ostatecznie i sie poprostu zarejestruj! Wszystko co chcesz robić w powietrzu tam omówimy. Ale o współpracy międzynarodowej to chyba możesz zapomnieć ;). Pozdrawiam
Nic nie robić tylko latać, akrobację kręcić wciąż
Być ŻELAZNYM po kres świata, tu w przestworzach jest nasz dom.

http://www.portlotniczy.lublin.pl/
miechel
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: miechel »

Witam. Mam kilka pytań.
1 Czy wszystkie korytarze powietrzne i ich pionowe granice odczytam z mapek poszczególnych TMA?
2 W zasadach wykonywania lotów vfr pl-vacc jest napisane że loty vfr można wykonywać do poziomu FL195 włącznie. Rozumiem że na takich wysokościach wykonuje kontrolowany lot vfr (bo są TWY's i h>FL095) za zgodą kontrolera o ile jest, a jeżeli nie ma to lepiej się tam nie pchać ?
3 Czy w strefie RMZ Babice można latać statkiem powietrznym który nie posiada transpondera?
4 Przy planowaniu trasy (przestrzeń G) o ile do planu lotu mogę wpisać średnią prędkość z jaką będę się poruszał to przecież nie muszę się trzymać wysokości jaką podam. Więc mimo to mam wpisywać wysokość czy po prostu "VFR"?
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: Aaben »

1. O wiele lepsze do czytania tego są mapy trasowe, w AIP pod rozdziałem ENR.

2. VFR na poziomach lotu >FL90 to czysta abstrakcja. Gwarantuję że na FL190 nie spotkasz TWY ;) A jeżeli chodzi o drogi lotnicze, to niestety praktycznie wszystkie w Polszcze są już RNAV.

3. RMZ? Chodzi Ci o Radio Communication Mandatory Zone? W takim razie nie Babic, jeżeli już to jest ona podporządkowana pod Okęcie, kwestia nazewnictwa. Możesz latać bez xpndra poza kontrolowaną przestrzenią powietrzną, czyli poza CTR, TMA i do 550m AGL. RMZ oznacza w realu konieczność pozostawania na częstotliwości FIS właściwej do miejsca, w którym się znajdujesz. Na VATSIM polecam 122.8 i jakiś radar w FSInn, cobyś nie musiał pisać po próżnicy jeżeli w promieniu 10nm ni widu nikogo ni słychu.

4. Myślę, że VFR by styknęło, o ile widać, że wiesz co piszesz w planie lotu. Można też wpisywać wartość nad poziomem ziemi, w metrach i inne udziwnienia - do pogrzebania w podręcznikach. Wszak im więcej kontro wie, co się można po Tobie spodziewać, tym lepiej.

Ogólnie, powyżej 6000ft polecam używanie przyrządów, bo takie quasi-VFR nawet kiedyś było, nazywało się SVFR i chyba służby ratownicze po tym latajo czasem. Ponadto, koniecznie trzeba zauważyć, że jeżeli nawigujesz tylko na przyrządy, czyli na dużej wysokości, to w jaki sposób chcesz się separować wzrokowo od innych? Na dużych wysokościach latają JET-y, których nawet nie zauważysz zanim przetną Cię na pół w warunkach unicom party.
miechel
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dzięki za odpowiedzi :) i tak C150/172 raczej nie będę przekraczał TA i TL :)
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Raczej nie będziesz, ale nawigacja typowo VFRowa we Flight Simulatorze to stawanie na uszach, nawet napompowanie symulatora różnymi UT, meshami, drogami i wodami nie zawsze pomaga i zostaje latanie od/do VOR-a.

PS. Nie spotkałem się z cessną 150/152/172 bez transpondera, więc o to się nie martw.
miechel
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Też się nie spotkałem. A co do scenerii to posiadam UT Europe z czego jestem naprawdę bardzo zadowolony.
Eddie
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Eddie »

Ja jakos specjalnie bystry w VFR nie jestem ale nigdy nie mialem problemow z okresleniem swojej pozycji lecac z malym atlasem samochodowym w dloni i UT- i mowimy tu o Polsce. Oczywiscie, jesli nie bedzie sie na bierzaco sledzic otoczenia to w koncu mozna sie zagubic a teren za oknem wyglada dosc jednorodnie, ale jesli tylko poswieca sie troche uwagi na nawigacje to zaden VOR nie bedzie nigdy potrzebny.
Awatar użytkownika
hroom
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLL

Post autor: hroom »

Witam serdecznie,

Pierwszy mój post na forum, pierwszy lot on-line za pasem i krótkie pytanie do Was. Lot VFR, start z EPLL gdzie brak GND i TWR, obsadzona jest natomiast warszawski radar - czy w takim układzie zgodę na lot "przyznaję sobie sam" i startuje dowolnie czy pytam o zgodę na lot Info w Warszawie?.

VFR23APR2005.pdf mówi, że do EPWW_CTR zgłaszamy się startując tylko z lotniska niekontrolowanego lub z kontrolowanego gdy pozostałe pozycje w dół nie są obsadzone.

Jak to de facto wygląda?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

FW
Ostatnio zmieniony ndz 13 lip, 2008 13:44 przez hroom, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Sam sobie odpowiedziałeś. Startowałeś z lotniska kontrolowanego, na którym nie były obsadzone pozycje. W takim razie wydanie zgody należy do obowiązków kontrolera obszaru.
Awatar użytkownika
hroom
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLL

Post autor: hroom »

Aaben pisze:W takim razie wydanie zgody należy do obowiązków kontrolera obszaru.
Tak też myślalem. Zatem ogólnie, czy to VFR czy IFR, w ślad za podręcznikiem dla nowicjuszy:
Ale uwaga – kontrolerzy przejmują obowiązki nieobsadzonych pozycji wyłącznie PONIŻEJ swojej. Czyli będąc w Krakowie nie zgłaszamy się ani do EPWA_APP ani do EPWA_TWR, bo oni zajmują się lotniskiem EPWA (Warszawa), a nie EPKK (Kraków). Jeżeli zalogowani są wyłącznie kontrolerzy EPWA, to będąc w Krakowie żadnej kontroli nie otrzymamy i startujemy bez kontaktowania się z nikim.
Aaben pisze:Sam sobie odpowiedziałeś.
Czyli nie dziękuję ;)

Pozdrawiam

FW
ODPOWIEDZ