Problem z połączeniem się jako obs

Dział przeznaczony głównie dla pilotów, latających w sieci VATSIM (zawiera również informacje przydatne wszystkim wirtualnym pilotom, takie jak, np. czytanie map, opis procedur SID/STAR).

Moderator: RzEmYk

Caudillo

Problem z połączeniem się jako obs

Post autor: Caudillo »

Witam,

Przejrzałem więszkość tematów- głównie po "szukaj" ale nie znalazłem interesującej mnie info. Otóż w vatsimie jestem nowy i czytałem już sporo, że nim się zaloguje itd to trzeba zapoznać się z materiałami dydaktycznymi, ale chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób można się przyłączyć np. do warszawy okęcie i tam sobie stać z boku i obserwować?? Mam fs2002 i tam przy multiplayer (gdy już mam włączonego SquawkBox3) jest takie pole do zaznaczenia- dołącz jako obserwator i wyskakuje mi info, że nie ma miejsc jako obserwator. I czy chodzi o to, że nie ma miejsc wogóle czy po prostu jest tyle osób?? i jak ewentualnie w inny sposób zalogować się do vatsim by być obserwatorem?? bo tak to wynika z tego, że musiałbym podać dane lotu itp. a chce tylko być obs.

Z góry dziękuje za odpowiedź i wyrozumiałość jeśli coś nieściśle popisałem.

Pozdrawiam,
Altoids
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Krakow

Post autor: Altoids »

Najlepiej bedzie jak sciagniesz sobie VRC.
Awatar użytkownika
Mateo
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Mateo »

Witam. To o czym ty mówisz, a bycie obserwatorem to dwie różne rzeczy. Ty opisałeś sytuację, w której tylko sie logujesz do sieci przy pomocy SB3 i po prostu stoisz na lotnisku, słuchasz radia, obserwujesz inne samoloty. To jest dobre ćwiczenie dla NEWBIE. Ja jak zaczynałem latać na VATSIM to właśnie tak robiłem. Ustawiałem się z boku lotniska żeby nikomu nie przeszkadzać, ustawiałem odpowiednią częstotliwość i oglądałem poczynania innych pilotów. Jak to zrobić? Polecam polski manual do SB3 dostępny na polish vacc. Ja z niego sie uczyłem, jeszcze trochę wziąłem z angielskiego i już umiem się logować i w ogóle latać na VATSIM :) Natomiast do obserowowania takiego już bardziej precyzyjnego (nie wiedziałem jak to sformułować) trzeba mieć program, jaki posiadają konrtolerzy, np. VRC itd... Wtedy sie logujesz jako OBS i patrzysz na VATSIM oczami konrtolera.

Jednak musisz poczytać o prawach i obowiązkach OBSa i w ogóle o strukturze VATSIM. Jeśli już to uczyniłeś, ściągnij jakiś program dla kontrolerów i spróbuj. Jeśli jednak chcesz sobie posatć samolotem na lotnisku, poczytaj manual do SB3 jak go używać. Tam jest wszystko dokładnie opisane, dla FS2002 i dla FS2004 (różnica polega na tym, że w FS2002 trzeba tworzyć sesję multiplayer, a w FS2004 sama się tworzy).

Pozdrawiam.
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

Mam fs2002 i tam przy multiplayer (gdy już mam włączonego SquawkBox3) jest takie pole do zaznaczenia- dołącz jako obserwator

Trochę pomylił Ci się FSowy multiplayer z SB3. Opcja observator o której mówisz nie ma tutaj zastosowania ani możliwości działania.

W przypadku FS2002:
krok 1
SB3 -> podłączenie do VATSIM

krok 2
multiplayer FS -> podłączenie do SB3 (connect -> 127.0.0.1 (lub localhost))

Od tego momentu będziesz widział inne samoloty oraz będziesz mógł (również pomijajać krok 2) ustawić częstotliwość kontrolera w zasięgu i go podsłuchiwać.

Programy które pozwalają podglądać od strony kontrolera to:
ASRC, VRC + instrukcja quick start, Euroscope.

Tutaj znajdziesz nasze (pl-vacc) sektory dla tych programów (te same dla każdego z nich) , a tutaj dla pozostałych krajów vateud

EDIT:
Mateo pisze:(różnica polega na tym, że w FS2002 trzeba tworzyć sesję multiplayer, a w FS2004 sama się tworzy).
Sesję tworzy SB3. Różnica jest taka że na FS2004 można wymusił połączenie się z nią, a w FS2002 trzeba to zrobić samemu.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez JeV, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

PS. W VRC i Euroscope można włączyć sesję multi i podłączyć się do niej z poziomu FSa.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Mateo
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Napiszę tutaj żeby nie zakładać nowego tematu... (Jeśli to nieodpowiednie miejsce, proszę o przeniesienie) Zainstalowałem program Euroscope i mam pewien problem. Otóż, gdy próbuję wczytać sektory (.sct) wyskakuje mi błąd, że sektor nie może zostać uruchomiony. Tak to w Polsce są widoczne lotniska i Polska ma obwódkę czerowną (choć jak włączam EPWW to też mi wyskakuje ten błąd), ale gdy próbuję włączyć np. EPKK_TWR to nie chce mi w ogóle działać. Jeśli to ma jakieś znaczenie w działaniu programu to dodam, że łączę się jako obserwator.

Jeśli ktoś wie o co chodzi i jak temu zaradzić, bardzo proszę o rady.

Pozdrawiam.
JeV
Jet Captain
Jet Captain

Since other VATSIM controller clients did not have this airspace handling capacity, technically these sector definitions are put in a separate ESE file. (So EuroScope uses two files to determine your sector: (1) the earlier used SCT files and (2) the new ESE files.)
Jako obserwator obejdziesz się bez tego.
Awatar użytkownika
Mateo
Light Planes Captain
Light Planes Captain

W takim razie jak można włączyć inną pozycję niż EPWW? Mowa o OBS.
JeV
Jet Captain
Jet Captain

Mateo pisze:W takim razie jak można włączyć inną pozycję niż EPWW? Mowa o OBS.
Co byś chciał? Zoomowanie masz.
Awatar użytkownika
Mateo
Light Planes Captain
Light Planes Captain

No tak, ale są inne pozycje...? EPKK_APP, EPWA_TWR itd... Mam rozumieć że jako OBS nie mogę się na nich zalogować? To pytanie jest juz tylko z ciekwości.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Logować na pozycję, czy wczytywać sektor?
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Mateo
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Wczytać sektor, czyli bez połączenia z VATSIM, a zalogować jako OBS z VATSIMem?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Jako OBS możesz się logować tylko jako OBS.
Do ES możesz wgrywać dowolny sektor.

PS. Zawsze jest VRC ;)
Awatar użytkownika
Mateo
Light Planes Captain
Light Planes Captain

OK, dziękuję wszystkim za odpowiedzi :) VRC próbowałem zainstalować, ale jakiś bląd mi wywala po instalacji jak probuję uruchomic program... Ale mam w planach przejść na VRC 8-)

Pozdrawiam.
JeV
Jet Captain
Jet Captain

Mateo pisze:Ale mam w planach przejść na VRC 8-)

Pozdrawiam.
Nie ma to jak postęp wsteczny ;)

I z tym Panem się zgadzam :lol:
Seems to me that Euroscope is without any doubt the best ATC client ever built for VATSIM. It´s ages well ahead of VRC and ASRC, Its technological specs far superseed VRC and ASRC ,only someone very stubborn won´t admit it.
matx1234
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: matx1234 »

Dziś zadebiutowałem jako OBS. Przesłuchiwałem EPKK_TWR i EPKK_APP.
I mam małe pytanko.
Czy w VRC da się "odseparować" częstotliwości aby głosy nie nakładały się (w przypadku gdy na TWR i APP równocześnie wysyłane są komunikaty voice) ?

pozdr. :)
AMD64 x2 5200+, 2GB DDR2, PowerColor HD4850 PCS+, Corsair 450W
PK

Post autor: PK »

matx1234 pisze:Czy w VRC da się "odseparować" częstotliwości aby głosy nie nakładały się (w przypadku gdy na TWR i APP równocześnie wysyłane są komunikaty voice) ?
A jak chciałbyś to zrobić inaczej niż przez wyłączenie jednej z częstotliwości co jest w oczywisty sposób możliwe?

Piotr
JeV
Jet Captain
Jet Captain

W VRC (dawno nie używałem) jest chyba opcja voice routingu na dwa oddzielne urządzenia, ale nie wiem czy zadziała w takim przypadku. Uda się chyba tylko oddzielić A/G od G/G.
ODPOWIEDZ