[FSX] Saitek throttle Quadrant i speed brake.
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
[FSX] Saitek throttle Quadrant i speed brake.
Czy da sie ustawić w Fsx w Thottle quadrant od Saitka Speed Brake ? i czy jest możliwość bez używania FSUIPC bo albo nie umiem przeczytać w Axis w controls albo tego nie ma w opjach FSX.
-
Przemek O.
- Cadet

- Skąd jesteś: PL
spojlery - problem z ustawieniem
Witam. Z racji że nie chciałem zakładać nowego tematu podepnę się juz do istniejącego
Posiadam wolant z przepustnicą firmy Saitek "Pro Flight Yoke System" i używam FS9. Mam problem z ustawieniem spojlerów. Przedstawia to się tak. Przepustnice 1i2 ustawiona mam pod kątem silników a numer 3 chcę ustawić tak żeby była odpowiedzialna za wychylenie spojlerów np. przy zniżaniu, kiedy trzeba podnieść je i opuścić, w mniejszym lub większym stopniu. Opiszę teraz co robię po kolei. Wchodzę w ustawienia wybieram zakładkę ustawień osi i przy spojlerach przypisuje suwak nr 3 (czyli ten z czerwoną główką)
Wszystko jest dobrze do momentu wykonania ruchu tym suwakiem, mianowicie chcę podnieść spojlery delikatnie, a jak tylko przesunę dźwignię o 1 cm to spojlery wysuwają się w pełnym zakresie, a jak chce je schować to już nie reagują. Próbowałem zmieniać ustawienia "dead zone" i czułości ale nic się nie zmienia. Czy ktoś miał taki problem lub potrafi go rozwiązać ??? Z góry dzięki.
FLY!!!
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
-
Przemek O.
- Cadet

Źle. Wynika to z logiki działania systemu spoilerów. Testuj w powietrzu, bo na ziemi działa to inaczej.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
-
PZL Belfegor
- Moderator

-
Przemek O.
- Cadet

To zależy w jakim saiteku. Jeżeli chodzi ci o saitek throttle quadrant to tam są zwykłe guziki - wystarczy, że przypiszesz do jednego z nich w FSie przepustnicę tak by jechała w dół (tak jak defaultowe F2) i tyle.
edit:
Pisz poprawnie.
edit:
Jak wyżej. Revers w saitek throttle quadrant nie ma osi.Możesz w fsuipc, zakładka axis assignments warunek
Pisz poprawnie.
Ostatnio zmieniony śr 28 gru, 2011 13:28 przez Tomek1158, łącznie zmieniany 1 raz.
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
W FSUIPC można rozdzielić jedną oś na kilka zakresów, więc nie ma z tym problemu.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Jak to nie ma osi? widziałeś go kiedyś w ogóle? http://www.saitek.com/uk/prod/quad.htmlTomek1158 pisze:Revers w saitek throttle quadrant niema osi.
-
PZL Belfegor
- Moderator

Re: REVERS
Nie - możesz sobie przypisać F2 do przycisku znajdującego się na dole zakresu przepustnicy, ale nie będzie to płynna regulacja.pawciopz pisze:Czy aby ustawić revers w Saiteku potrzebuję FSUIPC ?
Szukałem wszędzie i próbowałem, ale nic
Nie żebym się czepiał, ale tam żadnego przycisku nie ma ;-) Ofc w sensie 'fizycznym'. Każda dźwignia jest podłączona do potencjometru którego pewien zakres jest odczytywany przez sterownik jako 'przycisk'.
Symulacja tego przycisku, w zasadzie takie odczucie jakbyśmy go wciskali jest stworzone w bardzo prosty sposób. Każda dźwignia ma wypustkę która wskakuje w małe zagłębienie w momencie gdy dźwignia osiąga znacznik '0'.
Taaa wiem, marudzę.
Symulacja tego przycisku, w zasadzie takie odczucie jakbyśmy go wciskali jest stworzone w bardzo prosty sposób. Każda dźwignia ma wypustkę która wskakuje w małe zagłębienie w momencie gdy dźwignia osiąga znacznik '0'.
Taaa wiem, marudzę.
-
PZL Belfegor
- Moderator

To prawda, fizycznego przełącznika nie ma - dlatego napisałem o zakresie, jak widać nie dość wprost (podobnie jak tutaj). Pewnie lepszy byłby "symulowany przycisk na dole dostępnego użytkownikowi zakresu potencjometru wajchy", jednak ta końcówka jest zwracana jako zwykły przycisk i do jej przypisania znajomość rozwiązania nie jest tak naprawdę konieczna, choć ciekawostkę warto znać.