Saitek throttle Quadrant - pytanie

Problemy ze sprzętem (karty graficzne, karty dźwiękowe, joysticki, wolanty, itp.).

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Mlody
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPGD

Saitek throttle Quadrant - pytanie

Post autor: Mlody »

Hej Panowie.

mam pytanie do użytkownikow tego sprzętu. Planuję zakup tego cacka i to w 2 egz. bo latam wielosilnikami, ale nie wiem, czy podłączenie 2 jednakowych urządzeń nie spowoduje jakiegoś kleksa w sofcie (czy będzie rozróżniał Saitek throttle 1 i Saitek throttle 2)? Ale zanim podejmę ten krok, wolę się upewnić, żeby nie wywalać pieniędzy w błoto. Jest gotowy produkt CH, ale cenowo przebija Saiteka x2.
Pozdrawiam

Mlody
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Zdaje się, że Saitek ma taką opcję już wbudowaną w soft, bo nawet obrazki są z takim rozwiązaniem, nieprawdaż?
Obrazek
Awatar użytkownika
Gładki
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Sosnowiec

Post autor: Gładki »

Nie będzie problemu z widocznością tych urządzeń przez system operacyjny i flight simulator. Sam kiedyś używałem dwóch joystick'ów logitech i nie było z tym żadnych problemów ;)
Intel Core i5-3570 + Asrock Z77 Extreme4-M + 8GB 1600MHz DDR3 + GTX 970 + 1000GB SATA3 & WIN8.1
slimak
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: slimak »

Witam

Od wczoraj mam Saitek pro flight system i mam pytanie, prośbę mógłby mi ktoś pomóc bo sam sobie raczej nie dam rady, chodzi mi o przypisanie reversów tych które są na przepustnicy aby działały poprawnie w FS2004. Znalazłem w FSUIPC dział odnosnie throttle ale ustawiając idle jest ok jednak gdy chce ustawic revers i przesune przepustnice w tą pozycje nie zmieniające sie wartości na mniejsze niż idle. Ustawiam Max, Idle ale reversów nie mogę sobie poradzić. Obrót Y czyli 3 oś przepustnicy nie mogę przypisać do 3 silnika bo poprostu FSUIPC nie widzi go. W setting FS'a mogę przypisać trzeci silnik i wszystkie trzy działają od 0 do max ale reversy nie działają. Proszę o pomoc w tej sprawie. Innym moim pytaniem jest czy da się przypisać gdzieś przyciski pod każdą osia przepustnicy do fuel on do każdego silnika? Udało mi się przypisać przyciski do starterów ale chciałem także do fuel on ponieważ przyciski są dwukierunkowe więc chciałem to wykorzystać. I ostatnie moje pytanie to jak ustawić oś X wolantu na środku ponieważ jest ona troszkę na lewo i jest z tym problem. W starego typu joystickach były takie suwaki do przesuwania osi X,Y recznie na srodek jednak w tym wolancie chyba tego nie ma.
Latam na PMDG MD11, jednak nie znalazłem w jego ustawieniach opcji przypisania przycisków do fuel on, off bądź reversów.
Z góry dziękuje za pomoc.
marcpro
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPSO

Post autor: marcpro »

Co do reversów:
Pamiętaj że te reversy to przyciski a nie dźwignie - dlatego trzeba je ustawić w zakładce buttons a nie axis. I jeszcze jedno - jednym przyciskiem (dźwignią) uruchamiasz reversy we wszystkich silnikach.

Ja mam to ustawione tak:

Obrazek

Przesunięcie dźwigni w dół powoduje wciśnięcie klawisza F2 (tak jak w FS) natomiast przesunięcie dźwigni w górę odpowiada wciśnięciu klawisza F1.
Mam jeszcze zaznaczone "key press to repeat while held" żeby uzyskać maksymalną wartość wstecznego ciągu.

Czy można to ustawić jeszcze w inny sposób?
Pewnie tak - ale ja go nie znam.

A co do reszty to nie wiem.
Pozdrawiam,
Marcin
FS 9,1; FSG 2005; GE Pro; UTE; FE; WPS; TPS; FSPax; FS Nav, RC4, Wilco Airbus vol1.
C2D 8500, GF 9800GTX+ 1GB, SB Audigy 2 ZS, 2GB RAM, XP Pro SP3.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Spokojnie można przypisać odwracacze jako oś (od 0% do x - ciąg wsteczny, x - ciąg jałowy, od x do 100% normalna oś przepustnicy jak w defaultowym FSie), wtedy ma się większą kontrolę nad odwróconym ciągiem. Wzoruj się tym poradnikiem: http://www.tropicairvirtual.com/company ... ide-v1.pdf
Ostatnio zmieniony pt 03 lut, 2012 19:00 przez PZL Belfegor, łącznie zmieniany 1 raz.
marcpro
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPSO

Post autor: marcpro »

Zgadza się, tak też można tylko że wtedy trzeba poświęcić część zakresu ruchu przepustnicy na revers.
Pozdrawiam,
Marcin
FS 9,1; FSG 2005; GE Pro; UTE; FE; WPS; TPS; FSPax; FS Nav, RC4, Wilco Airbus vol1.
C2D 8500, GF 9800GTX+ 1GB, SB Audigy 2 ZS, 2GB RAM, XP Pro SP3.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Owszem, a wtedy przepustnica działa podobnie jak w niektórych samolotach (zwłaszcza, jeśli stawia większy opór w przedziale 0-x).
slimak
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dzięki bardzo za sposób na reversy jednak dalej chciałbym się dowiedzieć jak przypisać przyciski do fuel on, ponieważ nie mogę tego za bardzo znaleźć czy w FSUIPC gdzieś to jest??
Czy może da się to jakoś utworzyć?

PS: Jeszcze jedno pytanie, miałem kiedyś problem z rudderem w FS bo mój joystick po przechyleniu np w lewo powodował skręt samolotu np na drodze kołowania w lewo czyli jakby był odpowiedzialny również za kierowanie podwoziem bardzo mnie to wtedy denerwowało i kiedyś coś przestawiłem i juz tak się nie działo jednak teraz brdzo by mi to ułatwiło kołowanie saitekiem więc może ktoś wie jak takie coś ustawić?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Wyłącz autorudder. "Fuel on" to ustawienie mieszanki na bogatą (ctrl+shift+F4),możesz zobaczyć, jak się nazywa w opcjach FSa.
slimak
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Zapomniałem jeszcze o jednej rzeczy, FS nie widzi mi trzeciej osi w przepustnicy chociaż w kalibracji Saiteka działa ona poprawnie revers ktory ustawiłem w FSUIPC również działa na trzeciej osi ale nie kontroluje ona ciągu nic się nie dzieje kiedy nią ruszam. W ustawieniach fs'a ustawiłem obrót Y (trzecia oś) aby był odpowiedzialny za throttle silnika trzeciego ale to nic nie daje, FSUIPC widzi tylko dwie osie.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Polecam przeglądnięcie FSUIPC SDK. Są tam opisane offsety, za pomocą których możesz sterować FSem, jego poszczególnymi funkcjami, itd.
Ciebie interesują offsety x3590, x3594, x3598 i x359C, czyli fuel valve. Dodatkowo możesz przełączać Auto-rudder offsetem x0278.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
slimak
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Ok znalazłem odpowiednie offsety jednak pytanie moje jest z dziedziny "FSUIPC noob" Co ja mam z tymi informacjami tam zawartymi zrobić?

Czy gdzieś można jakoś usprawnić tą trzecią oś przepustnicy?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Musisz mieć pełną wersję FSUIPC. Wtedy przypisujesz daną funkcję pod dany przycisk.
Przykład:
Obrazek
Na tym przykładzie widać zmianę trybu pracy transpondera przez przełącznik typu toggle. Przy włączeniu przełącznika wysyła na offset x7B91* wartość x00*, przy wyłączeniu, wysyła wartość x01*.
W przypadku przepustnicy i przycisków typu reset, pasuje poszukać na liście funkcji opcję toggle fuel valve lub podobnej.

* - offset i wartość w wartościach heksagonalnych, x7B91 = 7B91h
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Eddie
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Eddie »

Do Saitek Pro flight Yoke dokupilem drugi throttle quadrant (niestety z koncowka nie USB a typu PS). W jaki sposob moge go podlaczyc do PC? Jeden quadrant laczy sie przez jedyne wejscie w wolancie, gniazda PS/PS2 nie wykrywaja nowej puszki. Przejsciowka USB-PS2 tez nie pomogla.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Końcówka typu PS/2 to tylko wybór typu wtyczki/gniazdka, równie dobrze producent mógłby użyć innego typu złącza. Taka przepustnica nie będzie działać po podpięciu przez ten port do kompa, bo nie jest w tym celu projektowana.
Prawdopodobnie bez elektroniki w wolancie nie będziesz w stanie tego podpiąć.
Eddie
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Eddie »

Myslalem jeszcze, ze podepne przepustnice przez przejsciowke do gniazd USB w wolancie - w koncu zostaly zaprojektowane po to, aby obslugiwac dodatkowe moduly Saiteka. Niestety tez nic nie wykrywa. Czyli generalnie moge ja schowac do pudelka?
aliant
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Jaktorów

Post autor: aliant »

Witam odświeżę trochę temat. Właśnie zamówiłem na allegro tą przepustnice, i mam pytanie czy mogę tak ją skonfigurować że dźwignie np. numer 3 [ta z prawej] ustawić do kontroli klapami.

Pozdrawiam Mateusz.
Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Tak. Zarówno w "gołym" FSie, jak i w FSUIPC... Z resztą w FSUIPC ciężko jest cokolwiek nie ustawić. ;)
aliant
Light Planes Captain
Light Planes Captain

OK dziękuje za odpowiedź. :)
Obrazek
aliant
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Witam. Jak jeszcze latałem na joysticku kupiłem sobie przepustnice Saiteka i nie dawno dokupiłem sobie wolant i w zestawie była druga przepustnica. Teraz moje pytanko jak skonfigurować tak komputer czy FS żeby czytał obie przepustnice.

Pozdrawiam Mateusz K.
Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Powinien widzieć obie bez żadnej dodatkowej konfiguracji. W FSie wajchy i przyciski przypisuje się tak jak w każdym innym kontrolerze, przyciski można też przypisać używając SST.
Łukasz
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: Łukasz »

Czyli, jak podłączę sobie cztery takie quadranty, to będę miał dwanaście dźwigni i każdą będę mógł przypisać do czego innego, czy nie?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Powinno się dać (jeśli program obsłuży tyle kontrolerów - nie widziałem zdjęć więcej niż 3 zestawów wajch na raz).
Łukasz
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: Łukasz »

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
pawciopz
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Gdańsk

JA

Post autor: pawciopz »

Mam yoke oraz dwie przepustnice (ustawiałem na gołym, ale FSUIPC też mam).
Ja tam mam ustawione tak:
Oś 1: przerywacze
Oś 2: silnik 1
Oś 3: silnik 2
Oś 4: silnik 3
Oś 5: silnik 4
Oś 6: klapy
:lol:
Ostatnio zmieniony sob 12 lis, 2011 10:18 przez pawciopz, łącznie zmieniany 1 raz.
PAWEŁ :)
mimi
Cadet
Cadet

Post autor: mimi »

Witam.

Dlaczego po zainstalowaniu sterowników z płytki, zniknęło mi okienko do kalibracji sprzętu? Jak ja mam to teraz kalibrować?
mimi
Cadet
Cadet

Post autor: mimi »

Up.
Awatar użytkownika
patfin28
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Zakopane

Post autor: patfin28 »

mimi pisze:Witam.

Dlaczego po zainstalowaniu sterowników z płytki, zniknęło mi okienko do kalibracji sprzętu? Jak ja mam to teraz kalibrować?
Nie wiem dlaczego tak się stało. Najlepiej pozbądź się tych sterowników. Jeśli nie wiesz jak, to użyj opcji przywracania systemu do momentu przed ich zainstalowaniem.

Start -> Akcesoria -> System Tools -> Przywracanie systemu

W momencie instalacji sterowników, zapewne utworzył się punkt kontrolny. System trzeba więc przywrócić do jeszcze wcześniejszego punktu kontrolnego. 100% gwarancja, że nie będzie żadnych pozostałości po sterownikach w systemie ;) O kasacji sterowników było też tutaj ale link do strony Saiteka oczywiście nie działa... To jest właśnie to wklejanie linków :x
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Te linki na forach to prawdziwa zmora... O zgrozo, nadciąga kolejny: http://web.archive.org/web/201003280512 ... nstall.htm
tomi5
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Krotoszyn

Idle/Cutoff

Post autor: tomi5 »

Witam :-)

Jak można przypisać klawisze w TQ Saitek do Idle/Cutoff w iFly737?

Pozdrawiam,

Tomek

Nowy temat, zwłaszcza o tytule który nic nie mówi jest zbędny.
Ostatnio zmieniony wt 09 paź, 2012 10:50 przez tomi5, łącznie zmieniany 2 razy.
i5 9600 KF , MSI MPG Z 390 GAMING PRO CARBON, 32 GB RAM G-SKILL, SAPPHIRE RX 580 8 GB SE, SSD SAMSUNG 850 PRO, WIN 10 PRO 64 bit
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Nie działa przypisanie ctrl+shift+F1/F4 do klawisza?
tomi5
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Przepraszam za ogólnie zadane pytanie, ale chodziło mi jak przypisać przez FSUIPC, jakiej komendy użyć. Chciałbym klawiszami na TQ saiteka sterować przełącznikami idle/cutoff w iFly 737.
i5 9600 KF , MSI MPG Z 390 GAMING PRO CARBON, 32 GB RAM G-SKILL, SAPPHIRE RX 580 8 GB SE, SSD SAMSUNG 850 PRO, WIN 10 PRO 64 bit
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Jeśli iFly używa domyślnego systemu, to komendy do przypisania klawisza to mixture lean i misture rich.
tomi5
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Witam :-)

Sprawa rozwiązana :-) Jeśli komuś to pomoże podaje rozwiązanie z forum iFly:

It's very easy to do. I have done the following;

Set up the iFly key assignment for Engine 1 Start Lever IDLE/CUTOFF to cntrl+shift+F11
Engine 2 Start Lever IDLE/CUTOFF to cntrl+shift+F12

Using FSUIPC assign the buttons you want to use as a key press as below

P.S.

Na drugim obrazku powinno być ctrl+shift+F12, pomyłka kolegi z forum :-)

Pozdrawiam

Tomek
Załączniki
F11 (1).jpg
F11 (1).jpg (90.96 KiB) Przejrzano 18276 razy
F11.jpg
F11.jpg (90.96 KiB) Przejrzano 18276 razy
ODPOWIEDZ