Problem z FMGC Airbus A320 Wilco AS1.
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Problem z FMGC Airbus A320 Wilco AS1.
Witam, ostatnio zainwestowałem w pierwszy komercyjny samolot, na moje nieszczęście jest to Wilco AS1. Jest to pierwszy samolot w którym mam do czynienia z FMGC więc zakładam że problem wynika z mojej niewiedzy a nie z niedorobionego modelu. Problem polega na tym, że FMGC zmienia punkt w planie lotu przed osiągnięciem poprzedniego. Na przykład zbliżam się do EPKT z zachodu podejście wygląda następująco: KTC > D055G > CF27 > CF27 > EPKT, do KTC dolatuje bez problemu potem samolot kieruje się na D055G leci kilka sekund i nie osiągając tego punktu zaczyna idiotyczny manewr którego nie sposób opisać, po czym punktem docelowym staje się EPKT. Wiem że podejście proceduralne mogę wykonać sam, ale podobny kłopot występuje przy SID-ach. Jest jakaś możliwość ingerencji w precyzje pracy FMGC?
AIRAC w wersji 810, FS9, Zainstalowany SP3 b
Pozdrawiam
Piotr
Wrzucam zdjęcie jak to wygląda w praktyce, czerwona kropka to punkt w którym dochodzi do zmiany punktu docelowego.
http://img232.imageshack.us/my.php?image=imagmq0.jpg
AIRAC w wersji 810, FS9, Zainstalowany SP3 b
Pozdrawiam
Piotr
Wrzucam zdjęcie jak to wygląda w praktyce, czerwona kropka to punkt w którym dochodzi do zmiany punktu docelowego.
http://img232.imageshack.us/my.php?image=imagmq0.jpg
A jak sobie wyobrażasz te manewry?
Procedura jest źle napisana. Sam widzisz, że aby się wyrobić na te kolejne punkty (CF27) samolot musiałby sie zamienić w F16. Jeśli już musisz tą końcówkę robić z FMC, to wpisz własne punkty. Poza tym nie wiem, który z tych CF27 masz wcześniej. Wygląda, że ten bliższy lotniska. Możesz spróbować go skasować i zostawić tylko ten dalszy. Wtedy z D055G na CF27 powinien w miarę się wyrobić. Jednak radzę tą końcówkę (racetracka) robić bez FMC. Masz ładnie podane na mapie kierunki, masz prędkości.
Procedura jest źle napisana. Sam widzisz, że aby się wyrobić na te kolejne punkty (CF27) samolot musiałby sie zamienić w F16. Jeśli już musisz tą końcówkę robić z FMC, to wpisz własne punkty. Poza tym nie wiem, który z tych CF27 masz wcześniej. Wygląda, że ten bliższy lotniska. Możesz spróbować go skasować i zostawić tylko ten dalszy. Wtedy z D055G na CF27 powinien w miarę się wyrobić. Jednak radzę tą końcówkę (racetracka) robić bez FMC. Masz ładnie podane na mapie kierunki, masz prędkości.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Próbowałem w taki sposób jak Sugerujesz. Niestety skutek bardzo podobny, samolot nie dolatuje do właściwego punktu. No nic będę kręcił offset turn i racetracka za pomocą HDG.
EDIT:
Jeszcze jedno pytanie o FMGC, w niektórych filmach i tutorialach widać że zakręty na trasie sa jakby "zaokrąglone". Czy to wynika z ustawien FMGC czy od wpisanej procedury?
Gdzie mogę znaleść jakiś bardzo szczegółowy poradnik do FMGC? Ten dodany przez Wilco jest bardzo ogólnikowy, przeglądałem także ten ze strony Aztec autorstwa Bartosza Rutkowskiego.
Dziękuje za pomoc i pozdrawiam
Piotr
EDIT:
Jeszcze jedno pytanie o FMGC, w niektórych filmach i tutorialach widać że zakręty na trasie sa jakby "zaokrąglone". Czy to wynika z ustawien FMGC czy od wpisanej procedury?
Gdzie mogę znaleść jakiś bardzo szczegółowy poradnik do FMGC? Ten dodany przez Wilco jest bardzo ogólnikowy, przeglądałem także ten ze strony Aztec autorstwa Bartosza Rutkowskiego.
Dziękuje za pomoc i pozdrawiam
Piotr
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Igor_SRC, łącznie zmieniany 1 raz.
Myślę Bartek, że chodzi o coś innego.
Przyznam, że ostatnio trochę latałem offline Arbuzkami od Wilco i coś z tym FMGC jest nie tak.
Załóżmy, że lecisz na EDDF po transition GED 25.
Wybierasz transition w FMC i wszystko pięknie ładnie.
Żeby było wiadomo o czym mowa bez szukania czy ściągania mapy, fragment załączam.

W momencie, gdy dolatujesz do DF011, wszystkie następne punkty i trasa znikają.
Tak sobie wykombinowałem, że w momencie, gdy przelatujesz w odległości do 5 nm obok punktu (bokiem go mijasz bo jak lecisz prosto na niego, wszystko jest ok), FMC "uznaje go" za zaliczony .
Lecąc nad DF011, mijasz bokiem DF021 w odległości 4,5 nm. FMGC uznaje, że zaliczyłeś właśnie DF021 i kasuje wszystko, co przed nim a więc prawie całe transition.
Prawdopodobnie trzebabyło by zmniejszyć tą tolerancję przelecenia obok punktu do powiedzmy 2 nm i powinno być ok.
Jak i czy wogóle da się to zrobić nie wiem bo nawet niespecjalnie szukałem rozwiązania.
A może przyczyna takiego zachowania jest zupełnie inna.
Przyznam, że ostatnio trochę latałem offline Arbuzkami od Wilco i coś z tym FMGC jest nie tak.
Załóżmy, że lecisz na EDDF po transition GED 25.
Wybierasz transition w FMC i wszystko pięknie ładnie.
Żeby było wiadomo o czym mowa bez szukania czy ściągania mapy, fragment załączam.

W momencie, gdy dolatujesz do DF011, wszystkie następne punkty i trasa znikają.
Tak sobie wykombinowałem, że w momencie, gdy przelatujesz w odległości do 5 nm obok punktu (bokiem go mijasz bo jak lecisz prosto na niego, wszystko jest ok), FMC "uznaje go" za zaliczony .
Lecąc nad DF011, mijasz bokiem DF021 w odległości 4,5 nm. FMGC uznaje, że zaliczyłeś właśnie DF021 i kasuje wszystko, co przed nim a więc prawie całe transition.
Prawdopodobnie trzebabyło by zmniejszyć tą tolerancję przelecenia obok punktu do powiedzmy 2 nm i powinno być ok.
Jak i czy wogóle da się to zrobić nie wiem bo nawet niespecjalnie szukałem rozwiązania.
A może przyczyna takiego zachowania jest zupełnie inna.

A mógłbyś w wolnej chwili przetestować to transition ?shaman pisze:Cześć Wam! Ja latam tymi Airbusami i nie mam żadnych problemów z FMGC. Skutkiem takiego zachowania może być nieciągłość trasy między punktami, sprawdźcie to.
Pozdrawiam!
Zapewniam Cię, że żadnej nieciągłości nie ma i zawsze się tak dzieje, gdy maszyna przelatuje w niewielkiej odległości (jeśli 5 nm uznamy za niewielka odległość) od jakiegoś punktu, który trzeba będzie zaliczyć dopiero za jakiś czas.

Przetestowałem transition, o którym mówił Piotr(moderator), i powiem Ci, że wszystko przebiega bez żadnych problemów, FMGC doprowadził mnie do samego pasa przez wszystkie punkty. Lecz gdybym miał między punktami "discontinuity" byłaby taka sutuacja jak u Ciebie.
C2D E8400@3.5Ghz,ASUS P5Q-E,DDR2 OCZ SLI Ready 800Mhz,GTX260,Chieftec 550W,HDD1TB,LCD 22'',Saitek Cyborg X
Dawid gdybyś znalazł troszke czasu sprawdz jak się u Ciebie zachowa na podejsciu do EPKT wg. KTC>D055G>CF27 i jakiego masz SP zainstalowanego?
I z poprzedniego postu:
I z poprzedniego postu:
Wejdź tu:
http://www.speedbirdonline.co.uk/airbus.html
Są m.in. poradniki:
PSS A3XX MCDU Tutorial
Entering fixes in PSS A320 MCDU and flying a DME Arc
Do PSS ale działanie identyczne jak w Wilco.
http://www.speedbirdonline.co.uk/airbus.html
Są m.in. poradniki:
PSS A3XX MCDU Tutorial
Entering fixes in PSS A320 MCDU and flying a DME Arc
Do PSS ale działanie identyczne jak w Wilco.
Bartek
Trzeba pomyśleć i porównać mapy - podejścia z tą z HSI, żeby zobaczeć, że coś nie teges.
MCDU, czy też FMC nie są po to, żeby robić wszystko za Ciebie, są tylko pomocą.
Racetrack bez problemu i "z ręki" można zrobić, nie potrzeba do tego FMC.
MCDU głupieje, bo wprowadza sobie prostą do pasa jako punkt nawigacyjny.
Prawidłową trasą nie jest KTC>D055G>CF27, prawidłową trasą jest KTC>wejście i wykonanie racetracka>stabilizacja na ILSie>lądowanie.
MCDU, czy też FMC nie są po to, żeby robić wszystko za Ciebie, są tylko pomocą.
Racetrack bez problemu i "z ręki" można zrobić, nie potrzeba do tego FMC.
MCDU głupieje, bo wprowadza sobie prostą do pasa jako punkt nawigacyjny.
Prawidłową trasą nie jest KTC>D055G>CF27, prawidłową trasą jest KTC>wejście i wykonanie racetracka>stabilizacja na ILSie>lądowanie.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Masz rację co do racetracka Krzychu. Można też do tego wykorzystać hold.
Nie zmienia to jednak faktu, że punkty ot tak sobie znikać nie powinny.
KLIK
Z samolotów, które korzystają z tej samej bazy AIRAC i procedur mam jeszcze
E145, B737 clasic, B777 , Cessna Citiation X
i żaden z nich siętak nie zachowuje.
Masz jakiś pomysł ?
PS
Na filmie A330-200 z Wilco AS2 wersja 1d.
Nie zmienia to jednak faktu, że punkty ot tak sobie znikać nie powinny.
KLIK
Z samolotów, które korzystają z tej samej bazy AIRAC i procedur mam jeszcze
E145, B737 clasic, B777 , Cessna Citiation X
i żaden z nich siętak nie zachowuje.
Masz jakiś pomysł ?
PS
Na filmie A330-200 z Wilco AS2 wersja 1d.

To nie AIRAC jako baza punktów, bo punkt wszędzie są tak samo ułożone...
Stawiam na bug w samolocie.
Trzeba by zobaczyć, czy to nie jest wina procedury transition, czy po recznym wprowadzeniu trasy transition problem dalej występuje.
Następnie - czy któryś punkt nie jest punktem włączającym Approach Mode.
Na wyjeździe ciężko mi to sprawdzić...
Stawiam na bug w samolocie.
Trzeba by zobaczyć, czy to nie jest wina procedury transition, czy po recznym wprowadzeniu trasy transition problem dalej występuje.
Następnie - czy któryś punkt nie jest punktem włączającym Approach Mode.
Na wyjeździe ciężko mi to sprawdzić...
Zapraszam do opcji Szukaj!
Piotr (moderator) - Ja latam na FSXsie, do niego mam SP2 a do wilco mam tego najnowszego SP.
Piotr (Cadet) - Przetestowałem podejście do EPKT, jak prosiłeś. Całość przebiegła bez problemów, dodam, że mam najnowszą bazę AIRAC 0812.
Generalnie mówiąc z tym dodatkiem problemu nie mam, nie jest on może na poziomie 744PMDG, czy Maddoga. ale lata bez zarzutów.
Piotr (Cadet) - Przetestowałem podejście do EPKT, jak prosiłeś. Całość przebiegła bez problemów, dodam, że mam najnowszą bazę AIRAC 0812.
Generalnie mówiąc z tym dodatkiem problemu nie mam, nie jest on może na poziomie 744PMDG, czy Maddoga. ale lata bez zarzutów.
C2D E8400@3.5Ghz,ASUS P5Q-E,DDR2 OCZ SLI Ready 800Mhz,GTX260,Chieftec 550W,HDD1TB,LCD 22'',Saitek Cyborg X
Sprawdziłem tylko EPKT. Przede wszystkim co wybierasz w SID i Transition? Coś tam klikasz, czy dajesz NO SID i NO TRANS? Dałem właśnie tak (bo na EPKT nie ma ani SID, ani transition). W plan wskoczyło KTC > CF27 > EPKT. Po dolocie do CF27 samolot zawrócił ale niestety nie wyrobił zakrętu i sie na ILS nie zmieścił. Tak jak napisał Krzysiek
Juz dzisiaj EDDF nie dam rady sprawdzić ale zobacze jutro.
P.S.
Testy na FSX.
Nie ma co się tu bawić z FMC. Jest podana pomoc nawigacyjna, sa podane czasy i prędkości.Prawidłową trasą nie jest KTC>D055G>CF27, prawidłową trasą jest KTC>wejście i wykonanie racetracka>stabilizacja na ILSie>lądowanie.
Juz dzisiaj EDDF nie dam rady sprawdzić ale zobacze jutro.
P.S.
Testy na FSX.
Bartek
Witam, co do tej trasy to pokombinowałem troche i taka wydała mi się najbardziej zbliżona do tej zawartej na mapie tzn. wejście offset w racetrack. Miałem okazje testować ten samolot na FSX i muszę z przerażeniem stwierdzić że występował ten sam kłopot. Jeżeli u Dawida działa dobrze to musi być jakiś problem który da się rozwiązać.
P.S.
Czym różni się wersja DELUXE od zwykłej? Czy chodzi tylko o ten film? Czy jescze coś innego?
Pozdrawiam
Piotr
P.S.
Czym różni się wersja DELUXE od zwykłej? Czy chodzi tylko o ten film? Czy jescze coś innego?
Pozdrawiam
Piotr
Ze strony Wilco:Igor_SRC pisze: Czym różni się wersja DELUXE od zwykłej?
AIRBUS SERIES VOL 1:
-3 Airbus : A318/A320/A321
http://www.wilcopub.com/index.cfm?fusea ... od_airbus1AIRBUS SERIES VOL 2 DELUXE EDITION:
-3 Airbus : A318/A320/A321
-Airbus A319
-Airbus Corporate Jetliner
-60 minutes of Just Planes videos
featuring Airbus breathtaking take-offs & landings
Po lewej stronie