Dystrybucja paliwa w trakcie lotu.

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Shifti
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

Dystrybucja paliwa w trakcie lotu.

Post autor: Shifti »

Witam, ciekawiło mnie czy w defaultowych maszynach takie "coś" ma w ogóle miejsce i zrobiłem eksperyment. Odpaliłem b738 i wystartowałem wzorowo z lotniska w krzesinach, wzbiłem się na 4000 stóp i zacząłem skręcać cały czas na autopilocie w lewo z przechyleniem 30 stopni. Pogoda idealna, przed startem zbiorniki w skrzydłach napełnione na 100%, a centralny na 10. Niestety ilość paliwa w lewym i prawym zbiorniku po 550 milach była taka sama.

To samo zrobiłem w King Air 350. Te same warunki, także zakręt w lewo i też bez zmian. Poszedłem jednak o krok dalej i w ustawieniach rozkazałem wiatrowi wiać z siłą 24 węzłów z 322 samemu lecąc poziomo na wprost kursem 360. Wynik? Bez zmian.

Moje pytanie... czy idzie wpisać w jakiś mądry plik komendę, która by to poprawiła?
Czy w płatnych samolotach ilości paliwa w zbiornikach różnią się w trakcie lotu?
Jak to się ma do reala? Czy robiąc to samo w prawdziwym benku i kingu naruszylibyśmy ZFCG? (zaszpanował wiedzą 8-) )

Liczę na dyskusję albo przynajmniej odpowiedzi.
Łapa i pozdrawiam!

P.S. Eksperymentowałem na FSX.
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBC

Re: Dystrybucja paliwa w trakcie lotu.

Post autor: Aaben »

Shifti pisze: Jak to się ma do reala? Czy robiąc to samo w prawdziwym benku i kingu naruszylibyśmy ZFCG? (zaszpanował wiedzą 8-) )
No chyba wręcz przeciwnie.

Nie wiem, czego oczekujesz... Że w samolocie będzie Ci się przelewało paliwo ze skrzydła do skrzydła? Poczytaj o systemach paliwowych samolotów które testowałeś, bo pytanie jest co najmniej głupie. Zależnie od wybranego zestawu pomp, zaworów, paliwo może być praktycznie dowolnie przez pilota dysponowane po układzie paliwowym.

Silniki na takich samych ustawieniach mocy, w tych samych warunkach, zużywają praktycznie identyczne ilości paliwa.
Galimex pisze:w moim mniemaniu mam 100% racji.
r.a.f
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPZG/EPPO

Re: Dystrybucja paliwa w trakcie lotu.

Post autor: r.a.f »

Shifti pisze:W Niestety ilość paliwa w lewym i prawym zbiorniku po 550 milach była taka sama.
Witam
A czemu to miala by by różna ilośc paliwa w zbiornikach, skoro jak zakladam oba silniki chodzily z taka sama moca ?
Awatar użytkownika
Shifti
Cadet
Cadet

Na aviation.home piszą tak: "Manipulacji przełącznikiem CROSSFEED dokonuje się w celu zapewnienia równomiernego opróżniania zbiorników po stronie lewej i prawej. W realnym lotnictwie pomimo faktu, że przełącznik CROSSFEED jest w pozycji neutralnej, paliwo nie zawsze jest opróżniane równomiernie ze wszystkich zbiorników. Dzieje się tak z powodu różnic w charakterystyce pracy silników samolotu, spowodowanej bocznym wiatrem, niesymetrycznymi chwilowymi podmuchami wiatru (gusts), przewagą skrętów lewo- lub prawostronnych, itd. Dochodzi wówczas do sytuacji, w której jeden silnik ma wyższy wskaźnik FF (Fuel Flow), a co za tym idzie do nierównomiernego opróżniania zbiorników."
Tak propo Kinga. Chciałem to sprawdzić.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Post autor: tidit »

Przecież w prawidłowym zakręcie siła odśrodkowa jest skierowana prostopadle do podłogi i skrzydeł w samolocie, wobec czego nie może dochodzić do czegoś takiego jak przelewanie się paliwa z jednej strony na drugą.
r.a.f
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Zgadz sie ale oczekujesz ze roznice beda liczone w tonach ? Roznice beda ale nie zawsze, i nie az tak duze, poza tym to nie jest az tak dokladny sumulator.
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Shifti, jeżeli chodzi ci o nierównomierne zużycie paliwa spowodowane działaniem czynników atmosferycznych na silniki, to FS tego nie symuluje. Owszem, różnice z powodu nierównomiernie dmuchającego wiatru, śladu aerodynamicznego kadłuba etc. występują - ale jest to bardzo nikłe w skutkach. Po prostu autor chciał zwrócić uwagę na możliwość wyrównywania poziomu paliwa pomiędzy zbiornikami skrzydłowymi...
Awatar użytkownika
Shifti
Cadet
Cadet

Pisząc FS tego nie symuluje dajesz do zrozumienia, że płatne addony lub ewentualna poprawka jakiegoś pliku tutaj nic nie dadzą?
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Na pewno "poprawka pliku" nic nie da, bardzo wątpię też, żeby któryś płatny dodatek zajmował się takimi szczegółami.
Artur Grabski
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Bielsko-Biała

Post autor: Artur Grabski »

W FS nie ma czegoś takiego jak nierównomierne zużycie paliwa.

W real nigdy paliwo nie jest spalane idelanie równo, zawsze jest jakas różnica i zapewne ma jakies normy ile może wynośić, po których przekroczeniu trzeba poziom wyrównać.

Artur
listek30
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Stalowa Wola

Post autor: listek30 »

Artur Grabski pisze:W FS nie ma czegoś takiego jak nierównomierne zużycie paliwa.

W real nigdy paliwo nie jest spalane idelanie równo, zawsze jest jakas różnica i zapewne ma jakies normy ile może wynośić, po których przekroczeniu trzeba poziom wyrównać.

Artur
Wprost przeciwnie ja mam właśnie taki problem że zawsze lewy zbiornik opróżnia się dużo szybciej niż prawy także przy lądowaniu mam różnice pół tony po półtorej godzinie lotu. Jestem początkujący więc może jakaś mała podpowiedź doswiadczonych kolegów co zrobić aby tę różnicę wyrównać. Pewnie gdzieś w necie można poczytać po angielsku ale ja jestem noga z tego języka za moich czasów pa rusku gawarisz. :cry:
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Użyj crossfeedu albo przestaw wajchę, aby samolot czerpał paliwo tylko z jedego zbiornika.
listek30
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Stalowa Wola

Post autor: listek30 »

Dziękuję, użycie crossfeedu pomogło, teraz mogę lądować z mniej więcej równą ilością paliwa bez kontrowania przechyłu. Symulator jest super, tak mnie wciągnął, że żona ma go już dosyć, szkoda, że się nie spotkamy na vatsimowym niebie, pewnie brak znajomości angielskiego mnie dyskwalifikuje, ale przyjemność z latania musi być ogromna.
Ostatnio zmieniony czw 17 wrz, 2009 16:22 przez listek30, łącznie zmieniany 1 raz.
r.a.f
Light Planes Captain
Light Planes Captain

listek30 pisze:[/color] że się nie spotkamy na vatsimowym niebie, pewnie brak znajomości angielskiego mnie dyskwalifikuje, ale przyjemność z latania musi być ogromna.
Myślę że po Polsce mógłbyś spokojnie wykonywać z Polską frazeologią :) Zawsze to online.
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: tomcat »

Jak znasz podstawy angielskiego to zrób notatki z aviation.home.pl z działu korespondencja, jeden wieczór i umiesz, choć i tak praktyka uczy właściwego korespondowania to 85% tego znajdziesz na tej stronce, powinno styknąć.
Awatar użytkownika
noker
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Puławy City

Post autor: noker »

Tomcat dobrze prawi. Sam wpadłem na taki właśnie pomysł jak zaczynałem latać, frazeologia w dwóch kolumnach angielski/polski na przykładowym locie po kolei z założeniem że jest full ATC stuf. W realiach Vatsim jak nie obsadzona jakaś pozycja to generalnie pytasz/mówisz to samo tylko do wyższej instancji.

Fakt faktem że po jakimś czasie poszedłem na kurs metodą Callana ;)
Ostatnio zmieniony pt 18 wrz, 2009 20:48 przez noker, łącznie zmieniany 1 raz.
#Z390#i5 9600#64GB@3200MHz#MSI GTX1660 OC#Win10#MSFS#
polandcargo.pl
luko
Jet Captain
Jet Captain

Post autor: luko »

PZL Belfegor pisze:Użyj crossfeedu albo przestaw wajchę, aby samolot czerpał paliwo tylko z jedego zbiornika.
Latam ostatnio na PIC737 i przez dłuższy postój na płycie, zdąży zrobić się różnica między lewym a prawym zbiornikiem (centralny jest pusty). Po starcie - chcąc sprawdzić, czy można te poziomy wyrównać - przełączyłem CROSSFEED, ale nic to nie dało, do samego lądowania różnica się utrzymywała.
Co robię źle..? ..chyba, że PIC737 tego nie symuluje, chociaż nie podejrzewam..

Dzięki,
Pozdrawiam
Sprzęt: AsRock P67 Pro3, i5 2500K, nVidia GTX560 1GB/256, 4x2GB/1600MHz
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Wyłącz jeszcze pompy w zbiorniku, w którym jest za mało paliwa.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
luko
Jet Captain
Jet Captain

Ok, tak zrobię. ..a przeł. CROSSFEED jest potrzebny po to - o ile dobrze rozumiem - aby w momencie wyłączenia lewych pomp, lewy silnik czerpał z prawych zbiorników..?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Tak.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
luko
Jet Captain
Jet Captain

Dzięki serdeczne,
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ