Radio w An-24RV od SamDim Design

Problemy techniczne (panele, dźwięki, malowania, itp.) związane z samolotami płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Marcin77
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Głusk

Radio w An-24RV od SamDim Design

Post autor: Marcin77 »

Mam kłopot z tym samolotem.
Wszystko jest OK, ale nie mogę włączyć działającego radia - mimo włączenia COMM1 i COMM2 na panelu "overhead" - oba są w rzeczywistości nieaktywne, nie da się rozmawiać z kontrolą. Oczywiście baterie, awionika itp. są powłączane.
Przegryzłem się przez instrukcję ale tam o radiu komunikacyjnym pisze tylko, że jest - może ktoś latał lub lata tym sprzętem i poradziłby mi coś. Ja kiedyś latałem sporo tym "Antkiem" i jakoś to radio włączyłem, ale już nie pamiętam jak.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Może coś znajdziesz tu:
http://www.exinv.vatsim.net.pl/academy/
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Marcin77
Light Planes Captain
Light Planes Captain

konraf pisze:Może coś znajdziesz tu:
http://www.exinv.vatsim.net.pl/academy/
Znam to, tam jest tylko o nawigacji. Poszperałem po forach, także rosyjskojęzycznych, ale niewiele się dowiedziałem w sumie.
Filas

Post autor: Filas »

Pod shift+4 masz panel tzw. rozmownicy pokładowej SPU i tam wybierasz albo UKBN No.1 lub UKBN No.2 ( radio 1 lub radio 2 .
Marcin77
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Wydaje mi się, że tam ustawiałem co trzeba, ale sprawdzę jeszcze raz. W każdym bądź razie dzięki za sugestię.
Marcin77
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Przepraszam za post pod postem, ale rozwiązałem problem metodą prób i błędów i chcę się podzielić tym z Wami:

Winą był przełącznik od włączania awioniki, który w istocie chyba jest "dummy" bo po jego włączaniu awionika nie działa tak czy tak.
Remedium jest zdefiniowanie sobie klawisza pod funkcję "Master avionics switch on/off" lub w defaultowej Cessnie cold&dark pozostawienie włączonej awioniki.
Temat do zamknięcia.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Marcin77 pisze: Remedium jest zdefiniowanie sobie klawisza pod funkcję "Master avionics switch on/off"
Standardowo Shift+M.
Bartek
Marcin77
Light Planes Captain
Light Planes Captain

No........ nie tak do końca.
W "Options" -> "Assigments" SHIFT+M jest zdefiniowany jako "Master battery on/off" (co ciekawe działa w większości samolotów jako włączenie awioniki). Natomiast "Master avionics on/off" jest standardowo niezdefiniowany - wiem, bo wczoraj robiłem reinstalke całego FS9 - i trzeba go sobie opisac np. SHIFT+A.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Marcin77, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

A to widzisz, nie wiedziałem. Też mam defaultowy lot zapisany jako Cessna. Baterie na ON, awionika na OFF i w niektórych samolotach (np. PSS 757), żeby zadziałał panel radia, trzeba dać właśnie Shift+M, czyli awionika na ON. Prawdę mówiąc, wszędzie, gdzie coś nie działało z radiem dawałem Shift+M, będąc święcie przekonanym, że to awionika (nawet nie zaglądałem do zdefiniowanych skrótów).
Bartek
Marcin77
Light Planes Captain
Light Planes Captain

No bo w większości samolotów SHIFT+M włącza i awionikę, no ale wiadomo, że rosyjskie produkcje pod FS9 są dość .... nazwę to "egzotyczne" (w pozytywnym tego słowa znaczeniu oczywiście, jestem fanem radzieckich samolotów w FS) i to co działa z innymi samolotami niekoniecznie będzie działało z produkcjami Project Tupolev czy SamDim - np znienawidzone ctrl+E (jako rozpaczliwe remedium na odpalenie maszyny...).....
ODPOWIEDZ