[FS2004] Dodawanie punktów nawigacyjnych do bazy danych GPSa
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
[FS2004] Dodawanie punktów nawigacyjnych do bazy danych GPSa
Witam,
czy wiecie jak utworzyć dany punkt nawigacyjny tak, by można go było później znaleźć i ustawić w defaultowym GPS-ie? Czy istnieją jakieś programy, które po wpisaniu długości i szerokości geograficznej i nazwy danego punktu, utworzą mi taki punkt i umożliwią zaprogramowanie go na GPS-ie?
czy wiecie jak utworzyć dany punkt nawigacyjny tak, by można go było później znaleźć i ustawić w defaultowym GPS-ie? Czy istnieją jakieś programy, które po wpisaniu długości i szerokości geograficznej i nazwy danego punktu, utworzą mi taki punkt i umożliwią zaprogramowanie go na GPS-ie?
Istnieje nieoficjalny update punktów nawigacyjnych do FS9. Ja go używam i mimo że jest nieco nieaktulny, to sprawdza się świetnie.
Zainstalowałem to uaktualnienie, ale wciąż nie pokazuje mi wielu punktów np. po drogach SID i STAR. W Wiedniu na przykład jest SID po punktach WW151, WW152, WW170, itp., bez podanych radiali na VOR, bez użycia DMA czy ADF. Bez możliwości ustawienia tych punktów na GPS-ie nie jestem w stanie wykonać takiego SID-a.
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
AIRAC mam bieżący, ale on nie wprowadza uaktualnienia do GPSa. vasFMC jakoś nie komponuje mi się swoim wyglądem z kokpitem, więc wolałbym użyć go w ostateczności. Czy więc nie ma takiego programu, którego działanie opisałem powyżej?
Lub co też bardziej zaawansowanego, o czym pisze Dymitr, móglbym użyć jako zamiennik defaultowego GPSa?
Lub co też bardziej zaawansowanego, o czym pisze Dymitr, móglbym użyć jako zamiennik defaultowego GPSa?
-
PZL Belfegor
- Moderator

Polecam KLN-90b - bardzo realistyczny, z możliwością uaktualnienia AIRACU i wprowadzania własnych punktów, a do tego darmowy GPS. Jeśli obsługa będzie dla Ciebie zbyt niewygodna (do nauki zalecane jest używanie manuala od prawdziwej jednostki), możesz zainwestować w Integrated Simavionics stworzone przez Erniego Alstona.
Czy chodzi o ten dodatek?
http://secure.simmarket.com/friendly-pa ... ack1.phtml
http://secure.simmarket.com/friendly-pa ... ack1.phtml
Nie, o ten (darmowy):
http://www.protu-154.com/forum/viewtopic.php?t=9342
SIDy i STARy możesz edytować moim narzędziem które jest na tej stronce. Nie jest to jakieś super wygodne ale daje radę. Jest tam też konwerter dla bazy punktów w formacie pmdg/lds
http://www.protu-154.com/forum/viewtopic.php?t=9342
SIDy i STARy możesz edytować moim narzędziem które jest na tej stronce. Nie jest to jakieś super wygodne ale daje radę. Jest tam też konwerter dla bazy punktów w formacie pmdg/lds
-
PZL Belfegor
- Moderator

Żadna baza nie została zbudowana. Skopiowałem i wkleiłem te pliki zgodnie z instrukcją w podanym przez Michała linku: http://www.protu-154.com/forum/viewtopic.php?t=9342
Ostatnio zmieniony pt 05 cze, 2009 20:58 przez stef, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PZL Belfegor
- Moderator

To postąp zgodnie z instrukcją: viewtopic.php?t=3766&start=0
Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją, ale dalej mam defaultowego GPSa, a nie KLN90B. Chyba coś jest na rzeczy w kwestii edycji pliku panel.cfg. Robię to tak jak jest podane w poście, tzn. edytuje okno [Window Titles] oraz kopiuję i wklejam zapisy w konkretnej sekcji okna tak, jak jest podane w poście. Może te wpisy mają być inne?
-
PZL Belfegor
- Moderator

Przede wszystkim, KLN nie zastępuje defaultowego GPSa, obu można używać na raz (tylko po co). Na początku panel.cfg w sekcji [Windows] dodajesz linijkę WindowXX=KLN, potem tworzysz okno
[WindowXX]
Background_color=0,0,0
size_mm=441,142
window_size_ratio=1.000
position=8
visible=0
ident=12601
render_3d_window=0
window_size= 0.441, 0.142
window_pos= 0.562, 0.400
gauge00=PR/kln90b!Kln90B, 0,0,431,147
Po naciśnięciu shift+(XX-1) ukaże się KLNka, jej pozycję potem możesz dostosować zmieniając wartości w powyższym oknie.
[WindowXX]
Background_color=0,0,0
size_mm=441,142
window_size_ratio=1.000
position=8
visible=0
ident=12601
render_3d_window=0
window_size= 0.441, 0.142
window_pos= 0.562, 0.400
gauge00=PR/kln90b!Kln90B, 0,0,431,147
Po naciśnięciu shift+(XX-1) ukaże się KLNka, jej pozycję potem możesz dostosować zmieniając wartości w powyższym oknie.
Wykonałem sugerowane czynności i dalej nie mam KLN. Opiszę całą instalację od początku, żebyście mieli jasność co do moich działań. Tak więc:
1. pt_kln90 wrzuciłem do głównego katalogu FS
2. skopiowałem folder PTT_KLN90B do głównego katalogu FS
3. z folderu Gauges -> Pr skopiowałem plik kln90b.gau i wkleiłem go do folderu Gauges w FS
4. dokonałem edycji pliku pt_kln90 tak jak to zostało opisane na forum w poście viewtopic.php?t=3766&start=0 z tym, że wpisałem CDPATH=C:\ (litera C dlatego, że używam patcha umożliwiającego uruchamianie FSa bez płyty - podmienia on oryginalną aplikację fs9.exe)
5. tak jak zostało to opisane w poście http://www.protu-154.com/forum/viewtopic.php?t=9342 skopiowałem i podmieniłem update kln90b.gau w folderze Gauges w FS, do folderu Fonts wkleiłem plik awxkln90b.ttf, oraz skopiowałem folder Sid_Star do folderu PTT_KLN90B.
Czy gdzieś po drodze popełniłem błąd, że wciąż nie mam tego KLN-90B?
1. pt_kln90 wrzuciłem do głównego katalogu FS
2. skopiowałem folder PTT_KLN90B do głównego katalogu FS
3. z folderu Gauges -> Pr skopiowałem plik kln90b.gau i wkleiłem go do folderu Gauges w FS
4. dokonałem edycji pliku pt_kln90 tak jak to zostało opisane na forum w poście viewtopic.php?t=3766&start=0 z tym, że wpisałem CDPATH=C:\ (litera C dlatego, że używam patcha umożliwiającego uruchamianie FSa bez płyty - podmienia on oryginalną aplikację fs9.exe)
5. tak jak zostało to opisane w poście http://www.protu-154.com/forum/viewtopic.php?t=9342 skopiowałem i podmieniłem update kln90b.gau w folderze Gauges w FS, do folderu Fonts wkleiłem plik awxkln90b.ttf, oraz skopiowałem folder Sid_Star do folderu PTT_KLN90B.
Czy gdzieś po drodze popełniłem błąd, że wciąż nie mam tego KLN-90B?
-
PZL Belfegor
- Moderator

Udało się!. Niestety połowicznie... Mam już KLN w kokpicie. Dymitr słusznie zauważył, że plik KLN90b.gau powinien być w folderze Pr w Gauges. Jak się również okazało, w panel.cfg w sekcji [Window Titles] trzeba było w linijce WindowXX=GPS wykasować GPS i wpisać KLN. Jednak gdy KLN inicjuje update data base, FS zawiesza się przy 54% postępu tego procesu. Próbowałem kilkakrotnie i to samo, kicha...
-
PZL Belfegor
- Moderator

Nie trzeba, wystarczy dopisać linijkę o KLN-90b - GPS i KLN nie wykluczają się.ak się również okazało, w panel.cfg w sekcji [Window Titles] trzeba było w linijce WindowXX=GPS wykasować GPS i wpisać KLN.
Po wpisaniu w wyszukiwarkę PT "database crach" pojawia się kilka wyników - w którymś z nich powinno być podane rozwiązanie tego problemu.Jednak gdy KLN inicjuje update data base, FS zawiesza się przy 54% postępu tego procesu. Próbowałem kilkakrotnie i to samo, kicha...
-
PZL Belfegor
- Moderator

Wyszukiwarka forum Project Tupolew: http://protu-154.com/forum/

Jeśli nie zmieniłeś XX na kolejny numer, to nie dziwotaAle właśnie gdy li tylko dopisywałem linijkę WindowXX=KLN-90B i tworzyłem nowe okno [WindowXX] z nowymi wpisami (nie kasując linijki WindowXX=GPS), to KLN w ogóle mi się nie pojawiał. Ale nic to..
Oczywiście, że wpisałem kolejny numer XX, ale mimo to, dopóki nie wykasowałem wpisu w [Window Titles] WindowXX=GPS, KLM nie pojawiał się u mnie. Ale to już historia, ponieważ wreszcie wszystko działa! Przeszukałem to forum PT i znalazłem rozwiązanie. Musiałem przywrócić oryginalny scenery.cfg i dopiero uruchomić KLNa. Tym razem uptade data base przebiegł pomyślnie. Mam już brakujące fix-y i mogę definiować własne. Dzięki wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.
Witam.
Żeby nie zakładać nowego tematu , to zadam pytanie tutaj. Moje pytania mogą się wydać dziwne , ale nie zwracajcie na to uwagi
Mianowicie , w defaultowym GPSie w FS2004 wyświetla się mapa n której pozaznaczane są różne strefy. Strefa lotniska w Malborku np. czy Modrzewina - były już chyba poligon w Elblągu.
Czy istnieje możliwość dopisania jakichś stref,bądź usunięcia tych już np.nieaktualnych ? Czy jest to proces zbyt trudny by zwykły zjadacz chleba mógł sobie z tym poradzić ?
Czy w ogóle da się to zmodyfikować w jakiś sposób ?
Nie pytajcie po co mi to
Z góry dzięki za odpowiedź jeżeli jakakolwiek w ogóle się pojawi.
Żeby nie zakładać nowego tematu , to zadam pytanie tutaj. Moje pytania mogą się wydać dziwne , ale nie zwracajcie na to uwagi
Mianowicie , w defaultowym GPSie w FS2004 wyświetla się mapa n której pozaznaczane są różne strefy. Strefa lotniska w Malborku np. czy Modrzewina - były już chyba poligon w Elblągu.
Czy istnieje możliwość dopisania jakichś stref,bądź usunięcia tych już np.nieaktualnych ? Czy jest to proces zbyt trudny by zwykły zjadacz chleba mógł sobie z tym poradzić ?
Czy w ogóle da się to zmodyfikować w jakiś sposób ?
Nie pytajcie po co mi to
Z góry dzięki za odpowiedź jeżeli jakakolwiek w ogóle się pojawi.
Alalalalalalaaaaaaaaaaaaaaaaaa...