Nowości Saiteka - panel AP i radia
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Nowości Saiteka - panel AP i radia
Witam
Saitek wypuści niebawem nowe urządzenia:
http://www.saitek.com/uk/prod/pfmulti.htm - AP
http://www.saitek.com/uk/prod/pfradio.htm - radio
Oba ciekawe, acz ciekawe tez, jak moduł AP będzie działał. Z tego co pamiętam z samolotami np. PMDG moduły GoFlight (kontrolujące AP) nie działały.
Jestem w kontakcie z firma Impakt (dystrybutor Saitek w Polsce) więc jak dowiem się więcej (np. ceny w Polsce) dam znać.
Saitek wypuści niebawem nowe urządzenia:
http://www.saitek.com/uk/prod/pfmulti.htm - AP
http://www.saitek.com/uk/prod/pfradio.htm - radio
Oba ciekawe, acz ciekawe tez, jak moduł AP będzie działał. Z tego co pamiętam z samolotami np. PMDG moduły GoFlight (kontrolujące AP) nie działały.
Jestem w kontakcie z firma Impakt (dystrybutor Saitek w Polsce) więc jak dowiem się więcej (np. ceny w Polsce) dam znać.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Ponadto chyba w końcu wychodzą zegary, a na forum Saiteka dowiedziałem się, ze firma pracuje nad w pewnym sensie odpowiedzią na G940 i ma być to ich najbardziej realistyczny kontroler 
Ta 129,99 Funtów to cena za caly komplet zegarow?PZL Belfegor pisze:Ponadto chyba w końcu wychodzą zegary, a na forum Saiteka dowiedziałem się, ze firma pracuje nad w pewnym sensie odpowiedzią na G940 i ma być to ich najbardziej realistyczny kontroler
-
PZL Belfegor
- Moderator

Na radyjko to bym sie skusil. Wlasciwie to modul autopilota bylby ciekawszy, ale nie wiadomo z czym to bedzie dzialac, a chyba z modulem com/nav nie bedzie tego problemu. Jesli chodzi o Saiteka to byl od poczatku tansza alternatywa wzgledem Ch products, ale obawiam sie ze ponizej 600zl za modul to nie zaplacimy...
-
PZL Belfegor
- Moderator

Mnie panel AP specjalnie nie przekonuje - na zdjęciu widać jedynie przyciski odpowiadające za 7 trybów, brak przełącznika odpowiadającego za FD, zamiast niego ktoś wpadł na pomysł umieszczenia tam dźwigni klap. Wcześniejszy produkt Saiteka, czyli panel do GA współdziałał jedynie z systemami opartymi na defaultowych, dlatego też mam pewne obawy dotyczące obsługi bardziej zaawansowanych dodatków.
Dokładnie. Z AP mogą być jaja. Radio powinno działać z każdym samolotem. Fajnie, ze ma aż 4 wyświetlacze. Testowany kiedyś na Aztec moduł GF166
http://www.aztec.pl/index.php?option=co ... &Itemid=25
miał tylko dwa i trzeba się było sporo naprzełączać między NAV/COM.
miał tylko dwa i trzeba się było sporo naprzełączać między NAV/COM.
Bartek
-
PZL Belfegor
- Moderator

Taka ciekawostka: http://www.uniluk.com/saitek/dispbbs.as ... 133&skin=1
Translator Google oznajmia, że kontroler ma być metalowy, z force feedbackiem i Hallotronami a cena to 5000 (juanów? to około 2300 zł). Do sklepów ma trafić w grudniu. Mi na razie chyba bardziej podoba HOTAS Logitecha, choć ta przepustnica wygląda na wygodniejszą - za to przycisków jakoś mało, zamiast tego mnóstwo HATów. I tak trzeba poczekać na recenzje obu produktów, o ile ten Saitek okaże się prawdziwym

Translator Google oznajmia, że kontroler ma być metalowy, z force feedbackiem i Hallotronami a cena to 5000 (juanów? to około 2300 zł). Do sklepów ma trafić w grudniu. Mi na razie chyba bardziej podoba HOTAS Logitecha, choć ta przepustnica wygląda na wygodniejszą - za to przycisków jakoś mało, zamiast tego mnóstwo HATów. I tak trzeba poczekać na recenzje obu produktów, o ile ten Saitek okaże się prawdziwym
-
PZL Belfegor
- Moderator

Niewątpliwie do niszowej, na pewno istnieje grupa odbiorców która zapłaci tę cenę. Jedni będą woleć HOTAS (Ił-2, RoF, LO:FC, Falcon, FS), a inni wolant głównie do cywilnych symulatorów.Zastanawia mnie do jakiej grupy odbiorcow jest to skierowanie.
Administrator forum Saiteka twierdzi, ze to koncept mający już parę lat, a więc produkt ostateczny pewnie będzie się nieco różnił.
FS nie jest jedynym symulatorem na świecie. O ile używanie joysticka do samolotów które są wyposażone w wolant nie stanowi dużego problemu, o tyle odwrotne postępowanie najczęściej jest niemożliwe albo bez sensu (spróbuj latania śmigłowcem albo myśliwcem na wolancie). Jak dla mnie produkt jest mniej niszowy i praktyczniejszy niż te wszystkie Saitekowe MFD / radia / panele przełączników działające tylko z FSX.
Tylko teraz będę miał dylemat co by tu wybrać, Logitecha G940 czy to...
Oczywiscie ze FS nie jest jedynym symulatorem. Nie pisze, ze latanie z joyem jest bez sensu gdy ma sie do wyboru wolant. Warto jednak zwrocic uwage na koszty, o ile potrafie sobie wyobrazic wiele osob kupujacych wolant i przepustnice(sam jestem jedna z nich) to mam watpliwosci czy znajdzie sie chociaz 1/3 tych osob, ktore kupia joy za 2300zl. Produkt dla jednostek, przynajmniej w Polsce.
Za taką kwotę można kupić drugiego kompa albo kupić wolant z pedałami, ew. zestaw X52 i jeszcze zostanie na wykonanie jakiejś "skrzyneczki" z przełącznikami do kompa, ew. TrackIR.
Jeśli patrzeć pod kątem FSa, to zakup nie ma sensu.
Jeśli pod kątem IŁka/LockOn, to zestaw wydaje się być ciekawy, tylko znów obijamy się o cenę i możliwość zakupu znacznie tańszego zestawu HOTAS.
Dodatkową zaletą dla ww. bojowych symulatorów byłby FF w zestawie Logitecha. W ww. grach sprawia się o niebo lepiej niż w FSie i tam rzeczywiście jest przydatny. Latając po prostu czuje się zbliżające przeciągnięcie, co nieraz potrafi uratować (wirtualne) życie.
Mówią, że lotnictwo, zarówno te prawdziwe, jak i wirtualne, to drogie hobby... mają rację
Jeśli patrzeć pod kątem FSa, to zakup nie ma sensu.
Jeśli pod kątem IŁka/LockOn, to zestaw wydaje się być ciekawy, tylko znów obijamy się o cenę i możliwość zakupu znacznie tańszego zestawu HOTAS.
Dodatkową zaletą dla ww. bojowych symulatorów byłby FF w zestawie Logitecha. W ww. grach sprawia się o niebo lepiej niż w FSie i tam rzeczywiście jest przydatny. Latając po prostu czuje się zbliżające przeciągnięcie, co nieraz potrafi uratować (wirtualne) życie.
Mówią, że lotnictwo, zarówno te prawdziwe, jak i wirtualne, to drogie hobby... mają rację
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Radyjko już dostępne na Simmarket.
Również kosztuje 150, ale... Euro + 19 Euro przesyłki do Polski, co daje około 740 zł.
Flightsim Pilot Shop ma dwie opcje przesyłki FedExem:
Bardziej się opłaca kupić zza Oceanu niż z sąsiedniego kraju
EDIT:
W UK kosztuje 110 funtów.
Również kosztuje 150, ale... Euro + 19 Euro przesyłki do Polski, co daje około 740 zł.
Flightsim Pilot Shop ma dwie opcje przesyłki FedExem:
Co daje odpowiednio ~550 zł i ~665 zł.Zone Based Shipping Rates:
US Postal Service 1-2 Weeks (Estimate) -- $25.10
Express 3-7 Day Delivery -- $61.45
Bardziej się opłaca kupić zza Oceanu niż z sąsiedniego kraju
EDIT:
W UK kosztuje 110 funtów.
Co prawda, to nie Saitek, tylko VR Insight, ale nowości ciekawe:
- µ-PRO PIT dla samolotów GA,
- µ-JETPIT dla Jetów,
- CDU II PANEL też dla Jetów.
Niestety ceny są "europejskie"
- µ-PRO PIT dla samolotów GA,
- µ-JETPIT dla Jetów,
- CDU II PANEL też dla Jetów.
Niestety ceny są "europejskie"
Recenzja Saitek Pro Flight Instrument Panel & Pro Flight Radio Panel
http://www.flightsim.com/main/review/saitekpn.htm
http://www.flightsim.com/main/review/saitekpn.htm
Bartek
Dostałem informację na temat cen Multi Panel (ten z AP) i Radio Panel. Urządzenia mają w detalu kosztować około 596 zł.
Bartek
-
PZL Belfegor
- Moderator

Trochę więcej o x65f: http://www.flightstore.co.uk/prod/SAIX65F/DEPT-FSIM/Y3/
- Por.Kornel
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: EPOK
Właśnie zamówiłem panelik autopilota z tej aukcji:
http://www.allegro.pl/item752422751_pan ... panel.html
Nie mogę się doczekać przetestowania tego modułu, ciekawe jak pracuje z addonami (z defaultami zapewne zgodność w 100%). Jak się pobawię nową zabaweczką, dam znać co i jak
http://www.allegro.pl/item752422751_pan ... panel.html
Nie mogę się doczekać przetestowania tego modułu, ciekawe jak pracuje z addonami (z defaultami zapewne zgodność w 100%). Jak się pobawię nową zabaweczką, dam znać co i jak
-
PZL Belfegor
- Moderator

Więcej o X-65F, tym razem w wersji oficjalnej: http://www.saitekusa.com/prod/x65f.htm Drążek oparty na tensometrach nie mierzy wychylenia, tylko siłę do niego przyłożoną (tak jak w np. F-16). Dziwi mnie brak wyświetlacza, w teoretycznych 608 komendach bez podpowiedzi można się trochę pogubić 
- Por.Kornel
- Light Planes Captain

Wywołany do tablicy śpieszę z napisaniem co nieco o panelu A/P.
A więc tak: jeżeli chodzi o wykonanie, to produkt zasługuje w pełni na ocenę bardzo dobrą. Ekranik jest bardzo czytelny, przyciski funkcji autopilota są ładnie podświetlone gdy dana funkcja jest używana itp. Moje wątpliwości budzi jedynie pokrętło, które co prawda trzyma się mocno, ale znajduje się na mojej liście rzeczy, które zapewne jako pierwsze rozlecą się po upływie terminu gwarancji.
Zmiany wskazanej wartości w porównaniu panel/FS następują od razu, i nie ma „lagów” w stylu „na wyświetlaczu panelu zmieniam wartość HDG a w FSie HDG zmienia się po x sekundach”. Jedyne, czego jeszcze nie wiem, to to, jak zmienić skalę zmiany wartości: głównie jest co 1 a czasem co 10.
Po doinstalowaniu sterów do panelu AP (są też od razu do panelu radia), zauważyłem, że przestało działać pokrętło rozruchu na panelu Saiteka Switch panel. Po reinstalacji FSa (bez obaw, nie reinstalowałem z tego powodu) i „samoczynnym” dograniu sterowników problemu już nie ma.

Tak to wygląda w "ciemnościach". Panel A/P i Switch
Dobra, a teraz do rzeczy: jeżeli chodzi o kompatybilność, to z defaultami, rzecz jasna, najmniejszego problemu nie ma.
Z addonami już jest różnie, ale generalnie, dźwigienka klap i pitch trim działa we wszystkim (testowane na F100 Digital Aviation i B727+767 CaptainSimu). W tych trzech dodatkach funkcje autopilota wywoływane z panelu działały wybiórczo. Na przykład działa HDG a nie działa reszta z przycisków autopilota, albo nie działa nic, ale po kliknięciu na biały guzik AP, wyłącza się nam autopilot, któego ustawiliśmy tradycyjną metodą - kliknięciem myszki. Szkoda, że są takie niedogodności, ale mówi się trudno.
Generalnie jestem z paneliku zadowolony i przymierzam się do kupna panelu radia, zobaczymy, jak on będzie się sprawować.
Panel A/P być może, jest najmniej użytecznym panelem saiteka, jeżeli latamy tylko na płatnych addonach typu 767, A330 czy 747, ale ogólnie nie jest źle.
A więc tak: jeżeli chodzi o wykonanie, to produkt zasługuje w pełni na ocenę bardzo dobrą. Ekranik jest bardzo czytelny, przyciski funkcji autopilota są ładnie podświetlone gdy dana funkcja jest używana itp. Moje wątpliwości budzi jedynie pokrętło, które co prawda trzyma się mocno, ale znajduje się na mojej liście rzeczy, które zapewne jako pierwsze rozlecą się po upływie terminu gwarancji.
Zmiany wskazanej wartości w porównaniu panel/FS następują od razu, i nie ma „lagów” w stylu „na wyświetlaczu panelu zmieniam wartość HDG a w FSie HDG zmienia się po x sekundach”. Jedyne, czego jeszcze nie wiem, to to, jak zmienić skalę zmiany wartości: głównie jest co 1 a czasem co 10.
Po doinstalowaniu sterów do panelu AP (są też od razu do panelu radia), zauważyłem, że przestało działać pokrętło rozruchu na panelu Saiteka Switch panel. Po reinstalacji FSa (bez obaw, nie reinstalowałem z tego powodu) i „samoczynnym” dograniu sterowników problemu już nie ma.

Tak to wygląda w "ciemnościach". Panel A/P i Switch
Dobra, a teraz do rzeczy: jeżeli chodzi o kompatybilność, to z defaultami, rzecz jasna, najmniejszego problemu nie ma.
Z addonami już jest różnie, ale generalnie, dźwigienka klap i pitch trim działa we wszystkim (testowane na F100 Digital Aviation i B727+767 CaptainSimu). W tych trzech dodatkach funkcje autopilota wywoływane z panelu działały wybiórczo. Na przykład działa HDG a nie działa reszta z przycisków autopilota, albo nie działa nic, ale po kliknięciu na biały guzik AP, wyłącza się nam autopilot, któego ustawiliśmy tradycyjną metodą - kliknięciem myszki. Szkoda, że są takie niedogodności, ale mówi się trudno.
Generalnie jestem z paneliku zadowolony i przymierzam się do kupna panelu radia, zobaczymy, jak on będzie się sprawować.
Panel A/P być może, jest najmniej użytecznym panelem saiteka, jeżeli latamy tylko na płatnych addonach typu 767, A330 czy 747, ale ogólnie nie jest źle.
No czyli norma i to samo, co przy wszystkich projektach typu FSBus (paneliki własnej roboty). AP nie działa w pełni, bo każdy samolot ma inaczej zdefiniowane jego funkcje (offsety). Radio powinno Ci działać elegancko w każdym samolocie.
Z tym pokrętłem nie jest czasami tak, że jak robisz szybki obrót to zmienia o 10, a jak wolny to o 1?
Z tym pokrętłem nie jest czasami tak, że jak robisz szybki obrót to zmienia o 10, a jak wolny to o 1?
Bartek
- Por.Kornel
- Light Planes Captain

Na dniach będę kupować radyjko, to przetestuję, jak sprawuje się w addonach, ale najpewniej faktycznie będzie OK.konraf pisze:No czyli norma i to samo, co przy wszystkich projektach typu FSBus (paneliki własnej roboty). AP nie działa w pełni, bo każdy samolot ma inaczej zdefiniowane jego funkcje (offsety). Radio powinno Ci działać elegancko w każdym samolocie.
W moim przypadku nie ma to znaczenia. Jakoś specjalnie uciążliwe to nie jest, ale gdy trzeba ustawić prędkość z 0 na załóżmy 240 to już tak fajnie nie jest i wyraźnie przydałaby się jakaś funkcja zmiany skali z 1 na 10 i odwrotnie. Poszperam w googlach, może coś wynajdę na ten temat.konraf pisze: Z tym pokrętłem nie jest czasami tak, że jak robisz szybki obrót to zmienia o 10, a jak wolny to o 1?
- Por.Kornel
- Light Planes Captain

Jak instalowałeś?
Najpierw trzeba wrzucić stery, a dopiero potem podłączyć urzadzenie.
U mnie panel radia (bo taki mam; niedługo test tego panelu plus innych urządzeń z serii PrFoFlight) działa pięknie (w FSX).
Najpierw trzeba wrzucić stery, a dopiero potem podłączyć urzadzenie.
U mnie panel radia (bo taki mam; niedługo test tego panelu plus innych urządzeń z serii PrFoFlight) działa pięknie (w FSX).
Bartek
Już działają, tylko... dziwnie się czsem zachowują, po urucomieniu FS nie zawsze świecą, poza tym ostatnio np. active/standby się pokrzaqczyły - pokrętłem zmieniałem active a standby nieruchome... walczę dalej.
i jeszcze nie działa skok i mieszanka...
dalej w urządzeniach widzi radio i panel switch ale jako nieokreślone.
W FS w ustawieniach controls pokazuje tylko yoke i rudder.
i jeszcze nie działa skok i mieszanka...
dalej w urządzeniach widzi radio i panel switch ale jako nieokreślone.
W FS w ustawieniach controls pokazuje tylko yoke i rudder.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez PatrykB, łącznie zmieniany 1 raz.
Podejrzewam, że winny może być FS2004. U mnie na FSX i Windows 7 działa wszystko od ręki (yoke, przepustnice + mieszanka i skok, radio, pedały). Skok i mieszankę trzeba sobie przypisać w ustawieniach kontrolera w FS.
Ile łącznie urządzeń masz podpiętych pod porty USB? Może napięciowo nie daje rady?
Do m.in. panelu radia masz taki mały programik testowy. Instaluje się razem ze sterami. Odpal go i posprawdzaj.
Co do sterów, wrzucałeś pewnie te z płytek. Zaciągnij nowe ze strony Saiteka.
Ile łącznie urządzeń masz podpiętych pod porty USB? Może napięciowo nie daje rady?
Do m.in. panelu radia masz taki mały programik testowy. Instaluje się razem ze sterami. Odpal go i posprawdzaj.
Co do sterów, wrzucałeś pewnie te z płytek. Zaciągnij nowe ze strony Saiteka.
Bartek
Poszukam nowszych sterowników. U mnie chodzi FS X pod Windows 7 64 bit. Mam podpięty wolant, pedały, panel switch i radio.
PS. A w programiku do testowania radia wszystko działa pięknie (on tylko pokazuje których przycisków się dotyka, czy pokręteł).
PS. A w programiku do testowania radia wszystko działa pięknie (on tylko pokazuje których przycisków się dotyka, czy pokręteł).
Podpowiedzcie laikowi jak:) Próbowałem w ustawieniach machać dźwignią - nic się nie dzieje. Próbowałem zdefiniować używając prezycisków pod gałkami - przyciski owszem, działają, ale nie gałki...konraf pisze: Skok i mieszankę trzeba sobie przypisać w ustawieniach kontrolera w FS.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez PatrykB, łącznie zmieniany 1 raz.
Szukaj mixture control i propeller control.
Poza tym z instrukcji
Poza tym z instrukcji
When you access the Assignments/Controls screen in Flight Simulator, ensure that the
Saitek Pro Flight Throttle Quadrant is selected in the option labeled Joystick Type.
Now select Joystick Axes (Flight Simulator 2004) or Control Axes (Flight Simulator X)
at the top of the window.
Once you have done this, simply find the command that you want to assign to your
controller from the list of commands, click it and then click the Change Assignment
button. A window will appear asking you to move the part of your controller that you
want to assign to that command - move the axis that you want to assign to that
command and then click OK.
Tip: You must ensure that none of the levers are assigned to the Aileron Axis or
Elevator Axis commands, otherwise they will interfere with your other controller that
you are using alongside the Saitek Pro Flight Throttle Quadrant.
Tip: You may find that when you assign the levers on the quadrant to a command, that
they don't appear to work when you test them in the game. If this happens then you
must look in the Sensitivities screen (Flight Simulator 2004) or the Calibration tab of
the Controls screen (Flight Simulator X) of the game, select the axis command in the
list there and ensure that the Sensitivity isn't set too low (set the horizontal sensitivity
slider control to around 70%).
Bartek
Zapraszam do lektury recenzji urządzeń Saitek
Bartek
Panel radia na 99,99% będzie działać z każdym samolotem.
Bartek
Problem z panelem radia + FS9 + najnowszy FSUIPC
Witam. Nie wiedziałem czy otwierać nowy watek w dziale "Problemy techniczne" gdy w tym miejscu toczy sie dyskusja na temat nowych produktów SAITEKA. Jeżeli tak powinno się stać to proszę o przerzucenie go właśnie tam 
Kilka dni temu zamówiłem na pixmanii panel radia od Saiteka. Skusiła mnie cena ok 380 zl z przesyłka. Właśnie cudo do mnie dotarło i ......... problem.
Wszystkie tryby poza NAV1 działają prawidłowo. Na początku myślałem ze może mój M20J jako płatny dodatek nie chce współpracować ale problem istnieje także na defaultowej C172.
W czym rzecz.
Powiedzmy ze na dolnych wyświetlaczach ustawiam tryb NAV1. W momencie ustawienia nowej częstotliwości na STANDBY w chwili przełączenia ACT/STBY częstotliwość poprawnie przerzucana jest na ACTIVE lecz niestety poprzednia częstotliwość z ACTIVE nie jest juz przerzucana na STANDBY. W pozycji STANDBY pozostaje jednak ta wcześniej ustawiona.
Np. jeżeli na ACTIVE jest powiedzmy 113,50 a na STANDBY nowa 108,50 przyciśniecie ACT/STBY powoduje ze i na pozycji STANDBY i na ACTIVE jest ta nowa 108,50. Co ciekawe gdy w górnym wierszu wyświetlaczy /NAV1 ustawiłem dla tego opisu na dolnych wyświetlaczach, jak wspomniałem wcześniej/ jest ustawiony tryb COM1 częstotliwość 108,50 (O ZGROZO !!) wrzucana jest także na pozycje STANDBY na górnym wyświetlaczu gdzie jest włączony tryb COM1 !!!!!! Oczywiście te 108,50 z STANDBY z COM1 z SAITEK Radio Panela nie pojawia sie na szczęście w radiu w FS ale objaw jest powiedzmy delikatnie - niepokojący !!!
Podsumowując:
- NAV2 działa poprawnie.
- Przypadłość pojawia sie tak w górnym jak i dolnym rzędzie wyświetlaczy w trybie NAV1.
- Opisany wpływ na COM1 jest widoczny niezależnie od tego w którym rzędzie tryb NAV1 i COM1 jest włączony !! Jeżeli NAV1 jest na gorze wrzuca w STANDBY na dol gdzie jest COM1 i na odwrót. Nie wspominam juz o tym ze cały czas w trybie NAV1 nie zamienia częstotliwości miejscami STANDBY/ACTIVE
Co ciekawe jeżeli przełączam częstotliwość NAV1 myszka w kokpicie FS na wyświetlaczach SAITEK Radio Panel wszystko wyświetlanie jest poprawnie łącznie z przerzucaniem częstotliwości pomiędzy STANDBY a ACTIVE !!!
Sterowniki do Saitek Radio Panel testowane te z płyty jak i najnowsze ze strony. Testowane z FSUIPC zarejestrowanym starszym jak i nie zarejestrowanym najnowszym. Panel podłączany do kilku rożnych gniazd USB.
Nie wiem już gdzie szukać powodu problemu.
Będę wdzięczny za pomoc.
Jarek
Kilka dni temu zamówiłem na pixmanii panel radia od Saiteka. Skusiła mnie cena ok 380 zl z przesyłka. Właśnie cudo do mnie dotarło i ......... problem.
Wszystkie tryby poza NAV1 działają prawidłowo. Na początku myślałem ze może mój M20J jako płatny dodatek nie chce współpracować ale problem istnieje także na defaultowej C172.
W czym rzecz.
Powiedzmy ze na dolnych wyświetlaczach ustawiam tryb NAV1. W momencie ustawienia nowej częstotliwości na STANDBY w chwili przełączenia ACT/STBY częstotliwość poprawnie przerzucana jest na ACTIVE lecz niestety poprzednia częstotliwość z ACTIVE nie jest juz przerzucana na STANDBY. W pozycji STANDBY pozostaje jednak ta wcześniej ustawiona.
Np. jeżeli na ACTIVE jest powiedzmy 113,50 a na STANDBY nowa 108,50 przyciśniecie ACT/STBY powoduje ze i na pozycji STANDBY i na ACTIVE jest ta nowa 108,50. Co ciekawe gdy w górnym wierszu wyświetlaczy /NAV1 ustawiłem dla tego opisu na dolnych wyświetlaczach, jak wspomniałem wcześniej/ jest ustawiony tryb COM1 częstotliwość 108,50 (O ZGROZO !!) wrzucana jest także na pozycje STANDBY na górnym wyświetlaczu gdzie jest włączony tryb COM1 !!!!!! Oczywiście te 108,50 z STANDBY z COM1 z SAITEK Radio Panela nie pojawia sie na szczęście w radiu w FS ale objaw jest powiedzmy delikatnie - niepokojący !!!
Podsumowując:
- NAV2 działa poprawnie.
- Przypadłość pojawia sie tak w górnym jak i dolnym rzędzie wyświetlaczy w trybie NAV1.
- Opisany wpływ na COM1 jest widoczny niezależnie od tego w którym rzędzie tryb NAV1 i COM1 jest włączony !! Jeżeli NAV1 jest na gorze wrzuca w STANDBY na dol gdzie jest COM1 i na odwrót. Nie wspominam juz o tym ze cały czas w trybie NAV1 nie zamienia częstotliwości miejscami STANDBY/ACTIVE
Co ciekawe jeżeli przełączam częstotliwość NAV1 myszka w kokpicie FS na wyświetlaczach SAITEK Radio Panel wszystko wyświetlanie jest poprawnie łącznie z przerzucaniem częstotliwości pomiędzy STANDBY a ACTIVE !!!
Sterowniki do Saitek Radio Panel testowane te z płyty jak i najnowsze ze strony. Testowane z FSUIPC zarejestrowanym starszym jak i nie zarejestrowanym najnowszym. Panel podłączany do kilku rożnych gniazd USB.
Nie wiem już gdzie szukać powodu problemu.
Będę wdzięczny za pomoc.
Jarek
MSI Z170A Pro; Intel i5-6600K; 2x8GB; Radeon RX580; X-Plane; Win10
Nie jest to normalna sytuacja. Tak ten panel nie powinien się zachowywać.
Stery jak mniemam wrzucałeś zanim podłączyłeś urządzenie do USB?
Dużo masz podpiętych urządzeń USB? Może coś prądowo nie daje rady. Może jakiś aktywny HUB by się przydał, żeby przetestować.
Stery jak mniemam wrzucałeś zanim podłączyłeś urządzenie do USB?
Dużo masz podpiętych urządzeń USB? Może coś prądowo nie daje rady. Może jakiś aktywny HUB by się przydał, żeby przetestować.
Bartek