FSX - Pytanie odnośnie tankowania

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
KilRoy
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Sosnowiec, EPKT

FSX - Pytanie odnośnie tankowania

Post autor: KilRoy »

Witam. Możecie mi wytłumaczyć jak w FSX tankować? Chodzi mi o tankowanie w locie swobodnym ale z zaplanowanym lotem. Tak zaplanowałem lot - Lot IFR, dużych wysokości od Warszawy do Barcelony. Przed startem proszę o pozwolenie na kolowanie i start. W końcu wystartowałem i w dalszej części Europy zaczynało mi brakować paliwa. Jak mam poprosić np. Wieżę w Katowicach o lądowanie, tankowanie i start? Nie pokazuje mi się żadna opcja "Lista najbliższych lotnisk", ani coś podobnego. Dziękuję.

PS - Sorry za powtarzające się słowo "LOT" ^^
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Nie ma takiej opcji.

Jedyne wyjście, to taki długi lot robić etapami: lot z A do C zrobić jako A>B (w B lądowanie i tankowanie), B>C.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: ELLX

Post autor: st1322 »

Moze niedlugo bedzie taka opcja. O ile dobrze mi sie wydaje to Radar Contact 5 bedzie mial taka opcje... ale na 100% pewnien nie jestem. Jake bede mial okazje to sie zapytam na ich supporcie.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Po to się planuje lot i paliwo, żeby nie było takiego zaskoczenia, że nagle w powietrzu zaczyna brakować paliwa.
Takie międzylądowanie jest planowane i wykonuje się jako dwa odrębne loty.
W jakim to samolocie Ci zabrakło paliwa?
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
luko
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: luko »

Witam,

w kwestii tankowania mam takie pytanie:
szukałem w sieci informacji na temat FF (fuel flow) w poszczególnych fazach lotu (CLB, CRZ, DES, itd) dla B738 (dla innych samolotów również). Niestety nie znalazłem.. może ktoś z Was mógłby coś podpowiedzieć w tej kwestii?

Pozdrawiam serdecznie,
Awatar użytkownika
Adam_Max
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Gliwice

Post autor: Adam_Max »

Poszukaj na SmartCockpit, znajdziesz tam informacje dla większości używanych samolotów.
Marcin Steuer
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKT

[FSX] Tankowanie na lotniskach - które lotniska z cysternami

Post autor: Marcin Steuer »

Witam wszystkich!
Mój pierwszy post, połknąłem bakcyla FS i latam ostatnio kiedy tylko mam czas. Powoli zaczynam oswajać się z programem ale ciągle się uczę. No i właśnie, tutaj pojawiają się pierwsze schody, których nie przeskoczyłem używając google.

Latam B 737-800, zainstalowanym w FSX. Nie doinstalowywałem żadnych dodatków, wersja jest czysta. Ustalam sobie trasę. Lecę z Pyrzowic do Kairu, międzylądowanie celem tankowania (taki kaprys) ustawiłem w Budapeszcie, Ferihegy. Tzn nie tyle międzylądowanie, co punkt pośredni trasy, żeby sprecyzować.

Lecę na IFR. Gdy dolatuję do Ferihegy anuluję prośbę o prowadzenie kontroli ruchu i przełączam się na wieżę lotniska LHBP. Dostaję pozwolenie, ląduję na pasie 31R. Zjeżdżam z pasa, dostaję pozwolenie na kołowanie na parking (nie ma w opcjach taxi to fuel). Gdy zaparkuję samolot i wzywam ciężarówkę... no właśnie.

Komunikat po raz pierwszy brzmi: jestem pierwszy w kolejce. Czekam. Prędkość symulacji ustawiłem na 128x. Nic. Ponawiam prośbę. Pojawia się komunikat, że lotnisko nie dysponuje ciężarówką z paliwem.
Nie mam jak uzupełnić paliwa.

1) Jak rozpoznać, czy dane lotnisko ma stanowisko napełniania zbiorników i/lub ciężarówki z paliwem?
2) Jak prawidłowo wylądować w podanym przypadku na Ferihegy? Tzn chodzi mi o procedurę - przerwać kierowanie IFR i połączyć się z wieżą z prośbą o lądowanie?
Ostatnio zmieniony wt 02 lis, 2010 21:16 przez Marcin Steuer, łącznie zmieniany 1 raz.
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

Odpowiedź Cię pewnie nie usatysfakcjonuje, ale... Paliwo można tankować z menu "Fuel and payload" (i żadnych cystern nie trzeba).
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

1) Tankować z menu FSa, a nie animowanymi cysternami. Dzięki temu można "zatankować" poprawną ilość paliwa, a nie "pod korek".
2) Lecieć Katowice - Budapeszt. Zatankować. Lecieć drugi lot Budapeszt - Kair.

PS Scaliłem wątki
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Marcin Steuer
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: Marcin Steuer »

Po pierwsze - dziękuję za szybką reakcję :-)
Druga sprawa - no właśnie chciałem się 'pobawić', nie używając tego menu. Czyli po prostu leżę na Ferihegy?
Trzy - Nowy lot? Tzn ten zakończyć i lecieć na nowo stworzonym, z nową trasą z Budapesztu do Kairu?
Ostatnio zmieniony wt 02 lis, 2010 21:29 przez Marcin Steuer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Marcin Steuer pisze:Nowy lot? Tzn ten zakończyć i lecieć na nowo stworzonym, z nową trasą z Budapesztu do Kairu?
Tak.
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLU

Post autor: piter747 »

Naciskasz w trakcie lotu ctrl+ x ...i niestety tyle
ODPOWIEDZ