enroute - pytanie

Dział przeznaczony głównie dla pilotów, latających w sieci VATSIM (zawiera również informacje przydatne wszystkim wirtualnym pilotom, takie jak, np. czytanie map, opis procedur SID/STAR).

Moderator: RzEmYk

stef
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Warszawa

enroute - pytanie

Post autor: stef »

Pewnie dla większości z was będzie to oczywiste, ale ja mam wątpliwość odnośnie przelotu wedle enroute chart, której przykład poniżej:

Obrazek

Powiedzmy, że startuję z Hamburga (docelowo na FL320), dalej SIDem do WSR, stamtąd na drogę UN125 do EEL i w UN872 do LILSI. Z WSR do DOBAK, jak widzę, mogę wznosić się do FL250. Ale od DOBAK do EEL jest FL195 aż do LILSI. CZy to oznacza, że mam zniżać do FL195 a dopiero z LILSI w górę na przelotową?
Nie wiem, czy się nie wydurniłem z tym pytaniem, ale nie mogłem w temacie nic znaleźć.
PK

Post autor: PK »

Na ile widzę w tej jakości, to FL250 i FL195 są ograniczeniami dolnymi, a nie górnymi. Tam pod spodem jest strefa zamknięta do FL245. Poza tym dla UN125 są wskazane CDR 1 i 2, co oznacza że są tam jakieś specjalne ograniczenia opisane w niemieckim AIP przy tej drodze (pewno coś związane z tą strefą).

Piotr
stef
Cadet
Cadet

A po czym rozpoznać czy to górne, czy dolne ograniczenie wysokości? Po tym, że jest zapisane pod linią trasy? Czy może to zawsze oznacza dolne ograniczenie?
Awatar użytkownika
hroom
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLL

Post autor: hroom »

Popatrz w legendę mapy.
stef
Cadet
Cadet