FS9, problem z uruchomieniem gry.

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
wreck
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Łódź

FS9, problem z uruchomieniem gry.

Post autor: wreck »

Witam. Dziś dostałem nowiutkiego FS2004. Problemy zaczęły się po kliknięciu na skrót FS'a, umieszczony na pulpicie. Pojawił się powitalny obrazek, lecz na tym koniec dobrego nastroju. Czarny ekran. Całkowicie. W menadżerze zadań mogę zaobserwować, iż użycie pamięci przez fs9.exe nie rośnie, ani nie maleje. Totalny zwiech FSa. Gainward Geforce GTS250 512 MB, sterowniki 257.21 (najnowsze z 16 czerwca). Skończyły mi się pomysły, z góry dzięki za pomoc.
EDIT na życzenie Rzemyka.
AMD Athlon II X3 425, MSI 770-C45, zasilacz Fortron FSP400-GLN, temperatury w normie, nawet poniżej. Faktycznie zapomniałem zainstalować patcha 9.1, ale to nic nie tłumaczy. Ponownie reinstall, plik z patchem wrzuciłem do folderu FS'a, lecz nagle wyskakuje crash
"The original file (modules/ATC.DLL) is either missing or has been changed from it's original state. The update cannot continue and will now exit." Co dalej począć? Ew. mógłby ktoś z was podrzucić ATC.DLL na speedyshare lub inny hosting?

Wojtek
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez wreck, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
trendus
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: trendus »

Spróbuj przeczekać. Podczas pierwszego uruchamiania FS robi pare różnych rzeczy które mogą trochę potrwać.
Obrazek
Awatar użytkownika
wreck
Cadet
Cadet

Może niesprecyzowałem. Czarny ekran i strzałka kursora, w rozmiarze takim jaki jest wyświetlany przy rozdzielczości 800x600. Niestety, próbowałem dwukrotnie tego co kolega wyżej polecił. Bez rezultatów, tym razem po ok. 3 minutach po prostu się wyłącza. Bez żadnego ostrzeżenia wraca na pulpit, a na pasku zadań żadnego śladu po FS. :roll:
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

http://forums.flightsim.com/vbfs/showth ... p?t=214793 - tam masz opis jak przywrócić atc.dll z płytki instalacyjnej
PS Jaką masz wersję językową FSa? Masz jakieś spolszczenia albo coś?
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
wreck
Cadet
Cadet

Zabawne, lecz niemiecką :D dorwałem gdzieś spolszczenie od p.Drzewieckiego, ale jeszcze nie dotykałem.
EDIT: Najlepsze jest to, że postąpiłem tak jak tam radzą, tj. z płyty nr 2 skopiowałem atc.dll, wkleiłem do folderu modules i przy updacie wyskakuje wciąż to samo :>
Ostatnio zmieniony pn 05 lip, 2010 21:32 przez wreck, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

To już masz powód. Patch 9.1 musi być w tej samej wersji językowej, co FS. A druga sprawa, że wszelkie spolszczenia są najczęstszym winowajcą FSowych problemów.
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
wreck
Cadet
Cadet

Jeszcze jedno. Kojarzysz może jakąś niemiecką stronę, gdzie ten patch może się znajdować? Szybki rekonesans u Wujka Googla nie daje rezultatów :s
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Coś kiepsko szukasz, szczególnie nie patrzysz na źródło...
http://www.microsoft.com/downloads/deta ... laylang=de
Awatar użytkownika
wreck
Cadet
Cadet

Wielkie dzięki i przepraszam, nie wpadłem na to, aby wpisać 'AKTUALISIERUNG' :shock:
Ostatnio zmieniony pn 05 lip, 2010 22:48 przez wreck, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

A "FS9.1 patch german"? ;)
Awatar użytkownika
wreck
Cadet
Cadet

UPDATE :D Dalej nie działa. Przeszło przez ten ekran powitalny, ładowało jakieś biblioteki, w fsx było tak samo, lecz tam działało, a tu otrzymuję jedynie czarny ekran z kursorem. Tak jak wcześniej, 3 minuty i gra off.
W googlach faktycznie wyszło, ale dopiero gdy wpisałem FS 9.1 patch german microsoft.
@Haker: coś konkretniejszego ? Tą wypowiedzią raczej nic nie wniosłeś ;x
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez wreck, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
hacker36
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Porządzie/EPWA

Post autor: hacker36 »

To może winy tego problemu trzeba szukać w sprzęcie.
Pozdrawiam Hubert :)
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Hmmm... ciężko powiedzieć... Wygląda na jakiś problem ze sterownikami albo może DirectX. Jaki masz OS? Testowałeś kompa jakimś 3DMarkiem, czy wynik nie odstaje od średniej dla takiej platformy sprzętowej? Może to rzeczywiście coś ze sprzętem...
Awatar użytkownika
wreck
Cadet
Cadet

Windows XP SP3, muszę pochwalić się wynikiem ponad przeciętną na tym ustawieniu :P W 3dmarku 03 było ~39.500, w 05 jakieś 18 tys., jeśli dobrze pamiętam. Cóż to może być :/?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Nie daje głowy, że to coś da ale spróbuj wrzucić FSUIPC 3.98 do FS2004.
http://www.schiratti.com/dowson.html
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
wreck
Cadet
Cadet

:cry: FSUIPC nic nie daje, wciąż czarny ekran ze strzałeczką. Tak teraz pomyślałem, może to być problem z Comodo Firewall'em? Odblokować porty?
MSI 770-C45 /1600MHZ/ , Gainward GeForce GTS 250, GoodRam 1x 2GB 1600 MHz/CL8/ , Fortron 400W FSP400-GLN , Microsoft Intellimouse Explorer 3.0 , Sennheiser PC350, Samsung SM 2233BW
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Jak masz w fs9.cfg zapis?

[GRAPHICS]
FULL_SCREEN=

Jak masz na 1, daj na 0 i spróbuj odpalić FS.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
wreck
Cadet
Cadet

:twisted: ERSTE SCHRITTE :D Nie znam niemieckiego, więc pytanko. Rzemyk stwierdził, że spolszczenia są zwykle przyczyną problemów. Wobec tego, czy 'zangielszczenie' też może być problemem :P? Angielski na 5, niemiecki na 1 :(
Und danke Konraf ^^
MSI 770-C45 /1600MHZ/ , Gainward GeForce GTS 250, GoodRam 1x 2GB 1600 MHz/CL8/ , Fortron 400W FSP400-GLN , Microsoft Intellimouse Explorer 3.0 , Sennheiser PC350, Samsung SM 2233BW
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: Kasztan »

Hmm...

Mam ten sam problem tyle, że okoliczności są nieco inne, mianowicie przeprowadziłem format C, pozostałych partycji nie ruszałem. Operacja przeprowadzana już "któryśnasty" raz z kolei - FS zawsze po niej działał po kilku drobnych zabiegach.

Jednakże mam obecnie dokładnie taki sam problem co kolega, więc przed planowaną reinstalką chciałbym się zapytać czy kolega rozwiązał już swój problem. Naprawdę nie mam wolnych 2tygodni by przywrócić ten syf do poprzedniego stanu. Pojawia mi się menu gdzieś na pół sekundy i już znów oglądam pulpit.

Dodam, że updata jest, stery najnowsze, sp viśty są, direktx jest, wszystko inne działa, jedyną ingerencją z mojej strony jest no-cd patch, a FS9.cfg sam się prawidłowo utworzył i wydaje się być w porządku.

Obawiam się też, że mogę niepotrzebnie wszystko wywalić, a FS po reinstalce zrobi to samo, zwłaszcza że kolega instalował czystą wersję.
Awatar użytkownika
Adam73
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: POZnan*

Post autor: Adam73 »

Witam,
Wczoraj rano wykonałem swój ostatni lot. Wieczorem chciałem uruchomić ponownie Fs-a i po kliknięciu na ikonkę wyskoczył mi komunikat następującej treści:
ERROR - FS9 "Flight Simulator cannot run becasue the version of Microsoft DirectX installed on your computer is incompatible. Please reinstall DirectX 9.0 by running Flight Simulator Setup, or download the current version from www.microsoft.com/directx"
W międzyczasie nic nie instalowałem i nic nie usuwałem i nikt z domowników komputera nie używał.
Co zrobiłem, żeby problem naprawić:
- zastosowałem się do wskazówek z komunikatu o blędzie
- zaktualizowałem directx do najnowszej wersji
- Przeinstalowałem całego Fs-a
Niestety wykonane czynności nie przyniosły żadnego rezultatu i w związku z tym dzisiaj zrobiłem gruntowne formatowanie całego dysku (partycje c i d). Następnie zainstalowałem na nowo windę XP HE oraz wszystkie niezbędne sterowniki, servicepacki, net.frameworki oraz oczywiście directx w wersji 9.0c z czerwca br. Na tak świeżego windowsa zainstalowałem Fs-a (instalacja przebiegła pomyślnie) kliknąłem na ikonkę żeby go uruchomić i wyskoczył ten sam problem. Dodam tylko, że inne gry zainstalowane np. ostatni (wolfenstein) uruchamia się bez problemu, więc nie jest to problem natury sprzętowej.
Czy ktoś, kiedyś spotkał się może z takim problemem?
Pozdrawiam
Windows 10 HE 64Bit, Gigabyte Z390 Gaming X, Intel I7-9700K, Ram: 16GB, GeForce RTX270, 2xSSD, 1xM2
ODPOWIEDZ