EagleSoft Cessna Citation 2.0

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

mirage9
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Irlandia

EagleSoft Cessna Citation 2.0

Post autor: mirage9 »

Siemka.
Panowie czy ktos mi moze powiedziec jak zaimportowac plan lotu z FS do FMC tego samolotu.No juz wszystkiego probowalem i nic. :(
idefiks
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: idefiks »

A nie przyjemniej wklepać samodzielnie jak "real life pilot"? :)
mirage9
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Problem w tym ze zrobilem sobie caly plan w FS z punktami z rout findera i teraz chcialbym to zaimportowac a nie wklepywac znow 30 punktow.
W manualu napisane ale to nie dziala jak powinno.
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

To wklepuj drogi w prawdopodobnie 2. stronie zakładki RTE (nie powiedziałeś co to za samolot).
Awatar użytkownika
pawel-d
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: pawel-d »

Generalnie do tego samolotu jest dość dobry manual. Ew. możesz próbować popatrzeć na poradnik do Embrear 170 - tam jest bardzo podobny komputerek, a przynajmniej podobnie wprowadza się trasę.

Dla przykładu plan EPWA OLILA N191 GRU N133 LODNI EPGD wprowadzasz zaczynając w pierwszej pozycji od OLILA (samo epwa już jest), potem N191.GRU (pojawią się wszystkie punkty z drogi N191 aż do GRU), potem analogicznie N133.LODNI, na koniec jako ostatni punkt trasy trzeba wklepać lotnisko docelowe.
Paweł Dragan
Gdańsk
mirage9
Turboprop Captain
Turboprop Captain

mbucholski: Zobacz na nazwe tematu ;)
pawel-d:Tak panowie ja to wiem wiem jak wprowadzic punkty ale nie wiem jak zaimportowac plan z fs do samolotu.Zaden inny nie ma problemu a Ciation 2.0 nie chce, bog wie dlaczego.
Awatar użytkownika
pawel-d
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Sprawdziłem, u mnie działa zgodnie z manualem:
- Tworzymy plan loty zgodny z formatem fs-a (plik .pln).
- uruchamiamy samolot na lotnisku startu
- wczytujemy plan do fs-a, pewnie równie dobrze można zrobić to też przed uruchomieniem symulacji - może tego brakowało?
- potem przy programowaniu fmc (po podaniu aktualnej pozycji) wybieramy FPL LIST, potem jeszcze raz tym samym guzikiem FRM FS GPS.
- gotowe, sprawdzamy poprawność.
Paweł Dragan
Gdańsk
mirage9
Turboprop Captain
Turboprop Captain

No wlasnie robiles wedlug manuala i ja tez.
"- Tworzymy plan loty zgodny z formatem fs-a (plik .pln).
- wczytujemy plan do fs-a, pewnie równie dobrze można zrobić to też przed uruchomieniem symulacji - może tego brakowało?" ---tak zrobilem nawet probowalem jak samolot jest juz na lotnisku zrobic reload.

-potem przy programowaniu fmc (po podaniu aktualnej pozycji) wybieramy FPL LIST, potem jeszcze raz tym samym guzikiem FRM FS GPS. - no i tutaj jest zagwozdka bo jak klikam FRM FS GPS to nic nie widac(zadnego planu) ani nic sie nie laduje.W destination czy route zadnych punktow,poprostu jakby nie dzialalo.
Awatar użytkownika
pawel-d
Turboprop Captain
Turboprop Captain

No to nie wiem. Spróbuj ew. uruchomić najpierw jakiś fs-owy samolot (standardowa cessna np.), wczytać plan, sprawdzić, czy w fs-owym gps jest trasa pokazana. Jak będzie, to wtedy zmień maszynę na citation i sprawdź.
Jak generujesz plan fs-owy?
Paweł Dragan
Gdańsk
mirage9
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Plan robie wedlug FSX-a.
Daje zrob plan z ...do.. ewnetulanie zmieniam punkty na te z rout findera i IFR High Altitude i w kazdym samolocie smiga.
Zapisuje i samolot na DEP Airport juz jest.
KaEn
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: KaEn »

Nie mam co prawda tego samolotu, ale to brzmi jak problem ze ścieżką dostępu do folderu z planami lotu. Być może zapisujesz plany nie tam gdzie szuka ich ta Cessna?
Obrazek
Core2Duo E8400 | GA-EP45-D3SL | 2x2GB DDR2 PC8500 | GF 9800GT/1GB | Win 7 64-bit | FS2004 | FSX
mirage9
Turboprop Captain
Turboprop Captain

KaEn dales mi malo nadzieje ale.... nie dziala.
Niestety nie wiem dlaczego samolot nie widzi planow z fs ktore sa w documents and settings/documenty/flight simulator x files.
mirage9
Turboprop Captain
Turboprop Captain

pawel-d pisze:Sprawdziłem, u mnie działa zgodnie z manualem:
- Tworzymy plan loty zgodny z formatem fs-a (plik .pln).
- wczytujemy plan do fs-a, pewnie równie dobrze można zrobić to też przed uruchomieniem symulacji - może tego brakowało?
- potem przy programowaniu fmc (po podaniu aktualnej pozycji) wybieramy FPL LIST, potem jeszcze raz tym samym guzikiem FRM FS GPS.
- gotowe, sprawdzamy poprawność.
Pawel mam prosbe.Mozesz zrobic przykladowy lot na czysto z FSX z EPKK-EPWA i zaladowac do FMC?
W folderze na C:\Eaglesoft Development Group\ESDG Documentation\ESCX20X Documents
jest przykładowy lot KLAS-KLAX_X.
Mógłbyś sprawdzic czy ten ci tez dziala?
Ostatnio zmieniony czw 15 lip, 2010 21:14 przez mirage9, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pawel-d
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Sprawdziłem, działa.
Plan prosty, lecimy tylko przez HEC.
Pamiętaj, że w zasadzie nie potrzebujesz pliku do importu do FMC. Po prostu musi być ten plan załadowany do FS-a. Dlatego proponowałem Ci mały test. Załaduj najpierw standardową cessnę 172. Bądź na lotnisku startu (choć też nie koniecznie). Wczytaj plan do FS-a normalnie przez menu Loty -> Planowanie lotu. W oknie planowania wybierz 'załaduj' i podaj plik z odpowiednim planem. Nic nie zmieniaj, potwierdź OK. Będzie pytanie, czy przenieść cię na lotnisko startu. Klikasz nie, jeśli już tam jesteś.
Teraz sprawdź w standardowym GPS-ie czy masz wyświetloną trasę (widoczna jako dwa odcinki (pierwszy biały do HEC, potem różowy). Jeśli tak, to zmień samolot na cessnę citation, zainicjuj FMC, i wybierz FLP LIST, potem od razu FRM FS GPS. Nic więcej nie podajesz, nie wklepujesz żadnych nazw pliku itp.
Sorry, że tak tłumaczę łopatologicznie, ale może gdzieś robisz jakiś prosty błąd. A może faktycznie coś nie działa.
Chodzi mi o to, aby upewnić się, że plan jest załadowany do FS-a. Ta cessna citation pobiera plan nie z pliku (choć chyba też może), ale z FS-owego GPS, do którego trzeba go wcześniej wczytać.
Paweł Dragan
Gdańsk
mirage9
Turboprop Captain
Turboprop Captain

No jutro przetestuje ta metode z defaultowa cessna.A jak to nie bedzie dzialac to :evil:
ODPOWIEDZ