EPGO Góraszka 2010-The Airshow Challenge / FS2004 & FSX

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

EPGO Góraszka 2010-The Airshow Challenge / FS2004 & FSX

Post autor: D. Design »

Miło mi poinformować o naszym najnowszym dodatku - EPGO Góraszce 2010. Sceneria jest jedną z najbardziej zaawansowanych, aktualnie dostępnych polskich scenerii. Projekt jest darmowy.

Sceneria jest kompatybilna z FS2004 i FSX. Są to dwie różne wersje do pobrania. Wersja pod FS2004 jest już dostepna, wersja pod FSX będzie dostępna najdalej do niedzieli rano. W miarę możliwości proszę o ściąganie pliku nie z naszego serwera lecz ze stron typu Avsim/Flightsim/Simviation (chodzi o transfer).

Strona projektu: http://www.drzewiecki-design.net/prodEPGO2010.htm

Obrazek

Cechy scenerii:
- Kompatybilność z FSX i FS2004 (osobne pliki)
- Najwyższy poziom dokładności w geograficznym pozycjonowaniu, modelowaniu i teksturowaniu
- Fotorealistyczne tekstury wszystkich budynków, bardzo wysokiej jakości - stworzone na bazie setek fotografii, wykonanych specjalnie do tego projektu.
- Setki obiektów 3D, jak namioty, wystawy, budynki lotniskowe i budynki okoliczne
- Ludzie, samochody i samoloty na lotnisku
- Ruch AI, animacje i efekty - dedykowane pod FS2004 lub FSX
- Niektóre budynki zawierają wnętrze (wieża)
- Fototekstura szerokiej okolicy lotniska w bardzo wysokiej jakości, zawierająca autogen i watermask (5 sezonów + noc).
- Ultra wysoka jakość fototekstury samego lotniska (lato, zima)
- Możliwość zamiany scenerii z pokazów na scenerię bez pokazów (czynności opisane w manualu)
- Pełna kompatybilność z WPS (9 i X), UT Eastern Europe i UTX.
- Produkt zawiera tak manual jak też komplet potrzebnych map, łącznie ze stworzonym na potrzeby scenerii diagramem lotniska.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jako, że sceneria jest darmowa, choć imho jakością dorównuje spokojnie większości płatnym dodatkom tego typu, uznajemy, że będziemy akceptować płatności w formie miłych komentarzy na temat produktu :)

Pozdrawiam
SD
Ostatnio zmieniony czw 22 lip, 2010 19:28 przez D. Design, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
lotnik_94
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Sandomierz

Post autor: lotnik_94 »

:shock:
Jestem pod wrażeniem, świetnie :D

Edit: Zauważyłem pewien problem. Po wybraniu Tower view, widok nie jest z wieży, ale z dachu jednego z hangarów ( na dowód link do screena: http://img713.imageshack.us/i/fsscr021.jpg/ )
302_Osh
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Rumia

Post autor: 302_Osh »

Urywa głowę.
Dzięki.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Widok z wieży bardzo ogranicza kąt widzenia - widok z dachu pozwala widzieć także wieżę i imho był lepszym rozwiązaniem do prowadzenia obserwacji z ziemi. W razie potrzeby mogę opublikować plik, gdzie widok jest dokładnie z wieży.
Obrazek
lotnik_94
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Sandomierz

Post autor: lotnik_94 »

Ok, dzięki za odpowiedź. Myślałem, że to taki błąd u mnie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: Kasztan »

Właśnie mi się ściąga, ale sądząc po screenach będzie wypas :)
Awatar użytkownika
D-A-F
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPSK,EPMB -EPMM

Post autor: D-A-F »

No supeeer! I ta laska przy wozie strażackim :)
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Jest już dostępne EPGO Góraszka 2010 The Airshow Challenge pod FSX. Sceneria różni się od wersji pod FS2004 jakością fototekstury obszaru Warszawa Radość - Wiązowna (jakość jest znacznie wyższa - FS2004 na to nie pozwalał). Fototekstura zawiera oczywiście sezony i noc. Jednoczeście pragnę zauważyć, że to pierwsza w historii FS Góraszka dedykowana pod FSX ;)

Na zdjęciu poniżej przykład jakości fototekstury - stacja kolejowa Warszawa Radość i charakterystyczna ulica Patriotów.

Obrazek

Fototekstura obejmuje następujący obszar:

Obrazek
Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Sceneria jest ładna i dobrze zoptymalizowana, bardzo dobrze prezentują się tekstury wysokiej rozdzielczości, zarówno podłoża, jak i modeli. Jeszcze trawka w 3d i byłby PNW ;) Współrzędne zgadzają się z tymi z UTX (nie ma pourywanych dróg ani rzek), jednak u mnie występuje problem z exclude, szeroki pas pozbawiony jest autogenu - na wschód do końca fotoscenerii, a na zachód niemal do EPWA (screen trudno wykonać, bo w widoku z góry przy oddaleniu obejmującym cały problematyczny obszar już znika autogen). Aktywny jest wspomniany UTX, WPS nie używam, sprawdzałem przy autogenie na poziomie normal i extremaly dense. Mogę prosić o wsparcie techniczne ;)?
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Z tego co wspominał Kuba, tak chyba mialo być... również z przyczyn wydajnościowych. A może się mylę.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kuba Pa
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kolbuszowa

Post autor: Kuba Pa »

Znaczy się u mnie też to występowało, ustawiłem EPGO wyżej na liście scenerii niż WPS ale to nic nie dało dopiero całkowite odinstalowanie WPS pomogło.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Ha, u mnie WPS nie ma wcale, EPWA jest zupełnie defaultowe, a problem występuje (EPGO jest na szczycie w scenery library) ;)
Posadzenie wielu drzewek i domków na dużym obszarze to dużo pracy, rozumiem także obawy związane z wydajnością, ale tutaj to wygląda nieco dziwnie - autogen jest ładny i gęsty, a potem kończy się jakby "nożem uciął", a do tego jego brak nie ogranicza się jedynie do obszaru fotoscenerii... pozwoliłem sobie to zaznaczyć na oficjalnym screenie: http://img28.imageshack.us/img28/8956/autogen.jpg
Czy w razie czego użytkownik może sobie z tym poradzi annotatorem, czy z uwagi na exclude nic to nie da?

[EDIT] Dodam jeszcze, ze po dezaktywacji scenerii autogen na zaznaczonym obszarze wraca, więc to raczej nie wpływ jakiejś innej scenerii.
Ostatnio zmieniony pt 16 lip, 2010 13:22 przez PZL Belfegor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
roan2004
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: roan2004 »

Może warto było by wspomnieć o konkursie związanym z wydaniem scenerii?
http://drzewiecki-design.net/forum/viewtopic.php?t=134 // jeżeli się szarogęszę to przepraszam.
Ale im więcej ludzi o tym wie tym lepiej :)
Serdecznie pozdrawiam.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Wprawdzie żaden z użytkowników nie potwierdził tego problemu, jednak na screench Stanela także wstępuje, więc to raczej nie kwestia mojej konfiguracji. Przeprowadziłem test, wyłączając kolejne .bgle należące do scenerii - po dezaktywacji epgo2010whis.bgl autogen powrócił.
Mam nadzieje, ze pomoże to twórcom w opracowaniu poprawki... a tak właściwie, to co wyłączyłem (bo "whis" nic mi nie mówi) ;)?
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Dzięki Dymitr :)
Obrazek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Szybko się uwinęliście, brawko ;)
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Autogen Patch (FSX) - 1MB

W wersji pod FSX naszej scenerii może wystapić problem z brakiem części autogenu na zachód od lotniska. Należy powyższy plik wgrać do folderu Addon Scenery/EPGO Goraszka 2010/Scenery i nadpisać ten oryginalny.

Utra High Quality Ground Textures (FSX) - 383MB

Plik ten dwukrotnie zwiększy rozdzielczość tekstur okolicy Góraszki. Aby zainstalować, należy ściągnięty plik umieścić w folderze Addon Scenery/EPGO Goraszka 2010/Scenery i usunąć stamtąd plik EPGOX_Foto_LOD14.bgl .
Obrazek
Awatar użytkownika
gate
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kraków - EPKC

Post autor: gate »

no, jestem pod wrażeniem!

edit:
no, jestem pod wrażeniem!
tylko z obrazków - po ściągnięciu w FSX załadowało mnie na jakimś Defaultowym polu i EPGO nigdzie nie widziałem!
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Plik odpowiada tylko za fototeksturę. Jeśli załadwało Cię na polu, prawdopodobnie przez przypadek usunąłeś jakiś inny plik :)
Obrazek
Awatar użytkownika
gate
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Po zainstalowaniu i bez dodania tych 2 dodatków, dalej nie ma EPGO.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

A są dodane w Addon Scenery?
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
gate
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Oczywiście
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Michale, proponuję wyrzucić wszystkie pliki z folderu EPGO Góraszka 2010 i zainstalować scenerię jeszcze raz, by na początek mieć pewność, że niczego nie brakuje. Później należy sprawdzić, czy sceneria dodana jest do Scenery Library i czy jest aktywna (jeśli to Win7, trzeba pamiętać o kliknięciu na okno w celu dodania scenerii). Później można zainstalować dwie poprawki - do autogenu i lepszej jakości ground (wówczas należy jeden z plików także usunąć).
Pozdrawiam
Obrazek
ODPOWIEDZ