Nagła zmiana pasa

Dział przeznaczony głównie dla pilotów, latających w sieci VATSIM (zawiera również informacje przydatne wszystkim wirtualnym pilotom, takie jak, np. czytanie map, opis procedur SID/STAR).

Moderator: RzEmYk

osci7
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPMB

Nagła zmiana pasa

Post autor: osci7 »

Witam.
Ostatnio leciałem sobie z EDDF do EPWA moim 737. Kontroler wyznaczył mi pas 15, z podejściem VOR/DME, odsłuchałem ATIS, wszystko w porządku. Zniżam się do 3000ft, wykonuje procedurę, jestem już bardzo blisko lotniska, a tu nagle, co? Zmiana pasa na 33 i jednoczesne przestawianie wszystkich przyrządów i ustawień oraz "zawracanie".

Mam pytanie, czy w realu kontrolerzy też się tak zachowują, bo rozumiem żeby zmieniać pas przy początkowym podejściu, jak jest się jeszcze z dala od lotniska, ale na końcowym??

Tym bardziej się dziwię, bo wiatry były korzystne na 15... :|
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Bochnia

Post autor: cuube »

Kontroler ma prawo zmienić pas, jednak Ty możesz się na to nie zgodzić. Inną sprawą jest to, że wówczas dany pas mógł być zajęty i byś dostał go around i ponownie byś musiał podchodzić.

Btw. w prawdziwym lotnictwie z tego co wiem to sytuacja normalna. Tak samo jak zmiana pasa startowego wraz z procedurą SID w czasie kołowania. :)
osci7
Cadet
Cadet

No ten pas 15, to ten sam co 33, więc raczej na nim nic nie było. Rzeczywiście mogłem poprosić o 15.

Hmm... no to nieciekawie w tym realu, tylko, że tam jest dwóch pilotów, ja jestem sam... :cry:
zorro
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Czekanka

Post autor: zorro »

cuube pisze:Kontroler ma prawo zmienić pas, jednak Ty możesz się na to nie zgodzić. Inną sprawą jest to, że wówczas dany pas mógł być zajęty i byś dostał go around i ponownie byś musiał podchodzić.

Btw. w prawdziwym lotnictwie z tego co wiem to sytuacja normalna. Tak samo jak zmiana pasa startowego wraz z procedurą SID w czasie kołowania. :)
Z czystej ciekawosci , gdzie się tego naczytałeś ????
Kirow
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Kirow »

Zmiana pasów jest także na vatsimie operacją wykonywaną rzadko i tylko w razie zaistnienia poważnych przesłanek ku temu. Unika się zmiany pasa aktywnego, gdy na podejściu są samoloty. W takiej sytuacji te, które już rozpoczęły podejście zazwyczaj lądują na "starym" pasie, a nowy pas jest anonsowany samolotom które są jeszcze w miarę daleko. Nie wiem co skłoniło kontro do zmiany aktywnego, ale czasem się takie rzeczy zdarzają w trakcie egzaminów lub treningów. Zazwyczaj jednak taka zmiana jest ogłaszana wcześniej w postaci jakiegoś komunikatu i pilot podchodzący wie, że może się "spodziewać czegoś niespodziewanego."

W realu zmiana pasów na takim lotnisku jak Okęcie na pewno jest dużo bardziej "przemyślana" i bez jakichś nagłych przypadków nie wykonuje się tego przed samym nosem pilota.
Pozdrawiam
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
MarcinSz
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPRZ

Post autor: MarcinSz »

Vataware pokazuje że na południe od lotniska już byłeś na 3000ft. Więc jeżeli wiatr nie był krytyczny, to po co oblatywać całą Warszawę dookoła? Jak jest niewielki ruch, to często proponuję pilotom start lub lądowanie na pasie na który mają bliżej. Dodatkowo jeszcze we wtorek był trening, więc pewna doza wyrozumiałości dla uczącego się ATC jest wskazana.
pozdrawiam, MarcinSz
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Bochnia

Post autor: cuube »

zorro pisze:
cuube pisze:Kontroler ma prawo zmienić pas, jednak Ty możesz się na to nie zgodzić. Inną sprawą jest to, że wówczas dany pas mógł być zajęty i byś dostał go around i ponownie byś musiał podchodzić.

Z czystej ciekawosci , gdzie się tego naczytałeś ????
Między innymi z bloga Piotrka L. (AllOver'a).
osci7
Cadet
Cadet

MarcinSz pisze:Vataware pokazuje że na południe od lotniska już byłeś na 3000ft. Więc jeżeli wiatr nie był krytyczny, to po co oblatywać całą Warszawę dookoła? Jak jest niewielki ruch, to często proponuję pilotom start lub lądowanie na pasie na który mają bliżej. Dodatkowo jeszcze we wtorek był trening, więc pewna doza wyrozumiałości dla uczącego się ATC jest wskazana.
No chyba po to, że wszystko było ustalone i przygotowane. Wszystkie przyrządy dostrojone, a zmiana wymaga kilku chwil, których nie miałem (inna sprawa gdyby mieć przy sobie FO).

A wiatr? Był bardzo korzystny dla 15. Oczywiście nie mam pretensji do konrolera (tym bardziej, że się uczy).
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: Aaben »

Na przyszłość po prostu powiedz kontrolerowi, że wolisz mimo wszystko 15. Jeżeli zniżyłeś tak szybko, że przed 33 byłeś na wysokości odpowiedniej do przechwycenia ILS-a, to nic dziwnego, że kontroler chciał Cię też szybciej posadzić.
Galimex pisze:w moim mniemaniu mam 100% racji.
osci7
Cadet
Cadet

Aaben pisze:Na przyszłość po prostu powiedz kontrolerowi, że wolisz mimo wszystko 15. Jeżeli zniżyłeś tak szybko, że przed 33 byłeś na wysokości odpowiedniej do przechwycenia ILS-a, to nic dziwnego, że kontroler chciał Cię też szybciej posadzić.
Tak, w przyszłości poproszę kontrolera... Ale zniżyłem się do 3000' po otrzymaniu instrukcji na 33. Miałem wykonać szybkie zniżanie, żeby przechwycić 33. Gdybym poleciał na 15, mógłbym swobodnie zniżać i się przygotować.
Awatar użytkownika
mysterio4555
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: mysterio4555 »

Patrząc na procedury obowiązujące we Frankfurcie (dla Warszawy nic takiego nie znalazłem) w takich sytuacjach, jeśli warunki na to pozwalają, samolot podchodzący na pas xx może wejść w krąg nadlotniskowy do pasa xx+18 (w innych przypadkach niedozwolony). Wydaje się że CTL też jakimś rozwiązaniem jest. Wątpię żeby w kiepskich warunkach kontroler chciał pilota wektorować z jednego podejścia na drugie (tym bardziej że wiatr, poza burzą, nie zmienia się w ciągu 5min o 180*), a jeśli już by musiał to można zrobić G/A i dostać wektor na downwind do pasa xx+18.
Ale zniżyłem się do 3000' po otrzymaniu instrukcji na 33. Miałem wykonać szybkie zniżanie, żeby przechwycić 33. Gdybym poleciał na 15, mógłbym swobodnie zniżać i się przygotować.
Tak na marginesie, Ty byłeś ustabilizowany w radialu VOR OKE czy dopiero co się tego spodziewałeś ? Z tego co piszesz wynika że nie bardzo...
osci7
Cadet
Cadet

Nie byłem ustabilizowany na radialu...
Kirow
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: Kirow »

To naprawdę trzeba tak wałkować? Chyba dla obu stron (pilota i kontro) było to jakieś ciekawe doświadczenie. Jeden się nauczył, że podczas lotu wszystko stać się może i należy być przygotowanym na różnie okoliczności, a drugi - że samolot to nie rower i czasem trudno mu wyhamować w miejscu. Przecież to właśnie o takie doświadczenia nam chodzi. Jakby wszytko było zawsze jak "Pan Bóg przykazał" to nie dałoby się latać/kontrolować z powodu wszechogarniającej nudy ;)
Pozdrawiam
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
ODPOWIEDZ