[FSX] Problem z igłą ADF - nie reaguje na SA NDB

Jeśli masz problem sprzętowy i/lub programowy związany z FS, ten dział jest dla Ciebie. Proszę wybrać odpowiednią podkategorię tematyczną.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Sereno
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKK

[FSX] Problem z igłą ADF - nie reaguje na SA NDB

Post autor: Sereno »

Problem jest następujący: Igła ADF po nastrojeniu radia ani drgnie... Chcę lecieć na kierunek NDB Mielca, stroje częstotliwość 0296.0, a igła cały czas stoi na pozycji godziny 15.00. Mam włączone NAV rzecz jasna, samolot jest na wysokości 5000 stóp. Co może powodować problem?

[Poprawiłem temat - Rz]
Ostatnio zmieniony śr 04 sie, 2010 17:23 przez Sereno, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Coś co powinieneś podać od razu: co to za samolot, gdzie ustawiasz częstotliwość, jak daleko jesteś od lotniska, itd... Screen panelu i nastaw też by się jakiś przydał.
No i NAV (jako tryb pracy AP) nie ma tu nic do rzeczy.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Sereno
Cadet
Cadet

Ym... Przepraszam. Z rozpędu zapomniałem. Cessna 172, od mielca jestem 40nm. Screen poniżej, a 'nastaw' to co to jest?

Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Nastawy przyrządów. Wg. screena, to wszystko wygląda w porządku.
Zobacz na FS-owej mapce czy w Mielcu jest to NDB i czy ma powyższą częstotliwość.

O dziwo u mnie w FS9 SA NDB jest obecny, ale w niemal gołym FSX już go nie ma.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Sereno
Cadet
Cadet

no właśnie sprawdzałem i nie widziałem, ale myślałem, że tego nie podali po prostu... Robiłem wszystko wg tutoriala na aztec.pl w ramach przypomnienia sobie nawigacji bez GPS. Widocznie nie ma tam tego NDB - niedopatrzenie twórców?

Da się jakoś tego NDB tam 'wsadzić'? Mam SP2
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

no właśnie sprawdzałem i nie widziałem, ale myślałem, że tego nie podali po prostu...
Jak nie ma na mapie, to nie ma w FSie i tyle. NDB można dodać, powinien wystarczyć jakiś edytor AFCADa.
Awatar użytkownika
Vesper
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kraśnik/EPLR

Post autor: Vesper »

EPML Tutaj masz świetnej jakości lotnisko oraz od razu radiolatarnie NDB SA ;) .
Sereno
Cadet
Cadet

o rany! Super, dzięki ;) A masz może takie cudeńko do EPKK? Bo do mojego rodzimego lotniska nie mogę od dawna znaleźć nic fajnego :/
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Sereno
Cadet
Cadet

Nieocenieni jesteście ;)

Jeszcze jedna sprawa, nie będę może niepotrzebnie zakładał nowego tematu. Chciałbym się dowiedzieć, kiedy przesiąść się na większą niż 172 maszynę? Opanowałem już tę Cessnę w taki sposób, że potrafię lecieć z lotniska A do B po niskich korytarzach powietrznych, lądować z ILS, kołować, nawigować itp. Kokpit Cessny opanowałem w 85%, bo jeszcze nie wiem do czego służą niektóre przyciski, a niestety jakiegoś tutoriala opisującego jej kokpit nie znalazłem. Dzięki z góry za pomoc!

P.S.
Po ściągnięciu tego EPKK, do którego link jest wyżej, gdzie mam go rozpakować? Po rozpakowaniu do Addon Scenery/scenery nie widzę różnicy.

EDIT: problem epkk rozwiazany.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Przydałoby się poznać samolot (w tym osiągi, ograniczenia, a i wyczucie w rękach się przyda), przećwiczyć procedury (te normalne i awaryjne), zafundować sobie kilka awarii i lądowań przygodnych, spróbować przeciągnięcia.

Do tego na Cessnie można przerobić sobie nawigację (tak w lotach IFR, jak i VFR, do tego różnice między loksodromą i ortodromą oraz zainteresować się wskazaniami kompasu, jego błędami oraz północą geograficzną i magnetyczną), różne podejścia i odejścia (w różnych warunkach pogodowych), różnice między IAS, TAS i GS, zawiłości nastawu ciśnienia, nauczyć się obsługi radioodbiorników i transpondera, zapoznać się z funkcjami FSowego autopilota, zaznajomić się z silnikiem tłokowym i śmigłem stałoobrotowym i oczywiście pobawić się światłami.
bo jeszcze nie wiem do czego służą niektóre przyciski, a niestety jakiegoś tutoriala opisującego jej kokpit nie znalazłem.
To jest wyłożone w szkole FSa.
Sereno
Cadet
Cadet

A potem już mogę zostać pilotem lufthansy ;P

Dzięki wielkie za pomoc, na pewno się zainteresuje wszystkimi tematami, które przytoczyłeś.
ODPOWIEDZ