Czytanie mapy

Dział przeznaczony głównie dla pilotów, latających w sieci VATSIM (zawiera również informacje przydatne wszystkim wirtualnym pilotom, takie jak, np. czytanie map, opis procedur SID/STAR).

Moderator: RzEmYk

Awatar użytkownika
ajwaj
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Silesia

Czytanie mapy

Post autor: ajwaj »

Przymierzam się powoli do pierwszego lotu online.
Chciałbym zrobić trasę EPKT-EPGD wg planu ściagniętego z PL-VACC.
Do tej pory loty IFR w offie odbywałem albo VOR to VOR (samolotami bez FMC), lub komputerowo generowanymi trasami. Map jak do tej pory nie używałem - wklepywałem tylko punkty w FMC i był git.
Teraz chcę to wszystko opanować również z mapą na kolanach.
Mam tu trasę:

Route DCT PT T709 JED N133 LODNI

FMC route
(fix by fix) EPKT PT MOKOS KURON JED LUBEN BAGAV LDZ TITAK VAVEK BIBKA GRU LODNI EPGD

I teraz wczytuję się w mapę próbując prześledzić tą trasę.
I teraz moje pytania:
1. Co oznacza PT tuż za lotniskiem w Katowicach?
2. Rozumiem, że drugi sposób przedstawiania trasy to po prostu VOR-y i intersekcje po kolei - tu nie było problemu. Ale co oznacza T709 w pierwszym sposobie? Domniemywam, że to jest "skrótowe" przedstawienie trasy MOKOS-KURON, ale skąd mam wiedzieć, że to akurat jest T709?
3. Mam ściągnięte mapy TMA Kraków i TMA Gdańsk. TMA Kraków sięga mi do LUBEN. TMA Gdańsk zaczyna się od GRU. Skąd mam wziąć mapy tego co jest pomiędzy LUBEN i GRU?

To na razie trzy laickie pytania, myślę, że będzie więcej.

Już mam następne: Czy do lotów online muszę mieć scenerie ściągnięte z VACC?
Obrazek
McDonnell Douglas DC-10-30F Federal Express FDX472
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Re: Czytanie mapy

Post autor: tidit »

ajwaj pisze: 1. Co oznacza PT tuż za lotniskiem w Katowicach?
To NDB. BTW teraz jest KTC
ajwaj pisze: 2. Rozumiem, że drugi sposób przedstawiania trasy to po prostu VOR-y i intersekcje po kolei - tu nie było problemu. Ale co oznacza T709 w pierwszym sposobie? Domniemywam, że to jest "skrótowe" przedstawienie trasy MOKOS-KURON, ale skąd mam wiedzieć, że to akurat jest T709?
T709 to droga lotnicza. Wpisujesz trasę w postaci fix-droga-fix itd.
ajwaj pisze: 3. Mam ściągnięte mapy TMA Kraków i TMA Gdańsk. TMA Kraków sięga mi do LUBEN. TMA Gdańsk zaczyna się od GRU. Skąd mam wziąć mapy tego co jest pomiędzy LUBEN i GRU?
AIP -> ENR->ENR6
[/quote]
ajwaj pisze: Już mam następne: Czy do lotów online muszę mieć scenerie ściągnięte z VACC?
Nie, ale jest to bardzo wskazane. Ważne, aby mieć poprawny AFCAD, żeby nie kołować po trawie ;)[/quote]
Awatar użytkownika
ajwaj
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Re: Czytanie mapy

Ok, jasne.
Jest gdzieś jakiś spis tych dróg lotniczych? Skąd mam to brać?
AIP -> ENR->ENR6 - co to jest?

I jeszcze jedno pytanie:
1. Jeśli EPKT nie jest obłożone kontrolą, to od którego kontrolera mam zaczynać lot? Od EPWW_CTR?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez ajwaj, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

ais.pata.pl/aip -> trzeba się zarejestrować. AIP to aeronautical information publication, nazwa mówi sama za siebie. Po lewej stronie masz odnośniki. Od razu dodam, że mapki lotnisk znajdziesz w sekcji AD-> AD2 ;)

Tak, jak nie ma EPKT_TWR to zgłaszasz się do EPWW_CTR.
Awatar użytkownika
ajwaj
Light Planes Captain
Light Planes Captain

tidit pisze:ais.pata.pl/aip -> trzeba się zarejestrować. AIP to aeronautical information publication, nazwa mówi sama za siebie. Po lewej stronie masz odnośniki. Od razu dodam, że mapki lotnisk znajdziesz w sekcji AD-> AD2 ;)

Tak, jak nie ma EPKT_TWR to zgłaszasz się do EPWW_CTR.
Czy mam mu zgłosić jakos swoją pozycję? Bo normalnie gdyby był clearance delivery w EPKT, to wiadomo, że stoję na gejcie w Katosach i nie muszę tego podawać. A tutaj?
Obrazek
Altoids
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Krakow

Post autor: Altoids »

Pasowaloby.
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: budyniek »

Przy pierwszym kontakcie:
SP-ABC: Warsaw Radar, Good Evening SP-ABC with you at stand no. 5 EPKT, request...
Powodzenia - ja miałem wczoraj pierwszy lot on-line, niestety na UNICOM...
Awatar użytkownika
ajwaj
Light Planes Captain
Light Planes Captain

budyniek pisze:Przy pierwszym kontakcie:
SP-ABC: Warsaw Radar, Good Evening SP-ABC with you at stand no. 5 EPKT, request...
Powodzenia - ja miałem wczoraj pierwszy lot on-line, niestety na UNICOM...
O której leciałeś? Bo ja wczoraj stałem sobie na lotnisku w Katosach i prowadziłem nasłuch.
Obrazek
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Czas: ok. 20:00Z
Trasa: EPRZ->EPWR
Callsign: SIL29
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

W AIRACu starszym niż 0705 dalej występuje PT, dopiero w nowszych jest KTC.
Nie ma Katowice delivery, jest tylko Katowice Tower. Jeśli go nie ma, to zgłaszasz się do EPKK_APP, jeśli go nie ma, to do EPWW_CTR.
Ściągaj i instaluj scenerie z pl-vacc, oszczędzisz nerwów sobie i kontrolerom.

PS. Wypada znać najbliższe pomoce radionawigacyjne koło lotnisk.
PPS. http://www.pl-vacc.org/pol3/notam.php
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Adam73
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: POZnan*

AIP Germany

Post autor: Adam73 »

Witam,

Poszukuję mapki z wszystkimi drogami lotniczymi Niemiec czyli tzw. ENR6. Odnalazłem i zarejestrowałem się na niemieckiej stronie dfs-ais link: http://www.dfs-ais.de/ ale tam nie mogę tego odszukać. Gdzie ewentualnie mogę tego jeszcze poszukać?

Dziękuję
Windows 10 HE 64Bit, Gigabyte Z390 Gaming X, Intel I7-9700K, Ram: 16GB, GeForce RTX270, 2xSSD, 1xM2
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

Awatar użytkownika
Adam73
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: POZnan*

Post autor: Adam73 »

Dziękuję JeV - o to mi właśnie chodziło :D
Pozdrawiam
Windows 10 HE 64Bit, Gigabyte Z390 Gaming X, Intel I7-9700K, Ram: 16GB, GeForce RTX270, 2xSSD, 1xM2
luko
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: luko »

Witam,

analizując mapę STAR EDDF 07/25, nasunęło się takie pytanie.. co oznacza OPERATIONAL FL? Na poszczególnych odcinkach procedury mam np. 5000 (FL080), gdzie w nawiasie jest właśnie Operational FL /dotyczy STAR OSMAX2W na odcinku między LAGES a ROKIM/
W opisie STARa, w kolumnie MNM IFR Cruising level również jest np. 5000 (FL110).
Sprzęt: AsRock P67 Pro3, i5 2500K, nVidia GTX560 1GB/256, 4x2GB/1600MHz
Olbi
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Perth Uk

Post autor: Olbi »

Według map Jeppesen jest to FL który może nadać ATC. Na ich mapach wygląda to nastepująco 5000 i pod tym FL80 By ATC. Co do MNM IFR Cruising level wychodzi na to że też chodzi o "By ATC" Jak ktoś może to niech to potwierdzi. :roll:

@Edit
Jeszcze przepytałem znajomych i ich propozycje to :

- Zależy od pasa.
- Ciśnienie
luko
Jet Captain
Jet Captain

..da się jeszcze jakoś uzupełnić wypowiedź przedmówcy? ..cóż to jest ten Operational FL?

Ok,
na innym forum otrzymałem taką podpowiedź, że 5000 to min. wysokość na danym odcinku, ale spodziewać się należy zgody na FL080. Jeśli nie ma ATC, również zalecane jest FL080.
Czy moglibyście potwierdzić to wyjaśnienie?
luko
Jet Captain
Jet Captain

Witam,

mam pewne wątpliwości w kwestii prawidłowego odczytania niektórych oznaczeń na jednej z map dróg RNAV. Poniżej przedstawiam kilka zrzutów z mapy wraz z pytaniami.
1. Na wstępie - krótka legenda do mapy.
Obrazek

2. Na tym samym odcinku są oznaczenia dwóch (a właściwie czterech dróg, bo to mapa, na której opisane są od razu górne i dolne drogi rnav) dróg lotniczych: N/UN127 oraz N/UN128. Nad tymi oznaczeniami są podane trzy MNM FL ALT. Dlaczego trzy?
Obrazek

3. Na tej samej drodze, są oznaczenia dwóch różnych dróg: L/UL619 (parzyste FL) oraz L/UL620 (nieparzyste FL). Nad tymi oznaczeniami są dwa oznaczenia MNM FL ALT: FL200 i FL290 - rozumiem, że wskazane MNM FL dotyczą obydwu dróg?
Obrazek

4. W tym przypadku, rozumiem, że mogą być wyjątki..? (droga z poziomami nieparzystmi w kierunku zachodnim)
Obrazek

5. Pytanie dodatkowe: rozumiem, że jeśli grot strzałki, na której opisana jest nazwa drogi jest tylko po jednej stronie, to droga jest jednokierunkowa.. po co więc oznaczenie, że obowiązują tylko poziomy nieparzyste (lub parzyste, jeśli na zachód)? Tzn. domyślam się, że chodzi o uniknięcie ew. kolizji w punktach przecięć dróg na wschód z drogami na zachód?

6. ..jeszcze jedno. Cóż to takiego VOR CHANGE OVERPOINT? (takie oznaczenie na mapie dróg lotniczych, ale niestety nie mogę w tej chwili umieścić obrazka) - ok, już doczytałem na forum vatsim.
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Bodzio W. »

Na stronie podanej przez jeva znajdziesz tez opis slowny kazdej drogi lotniczej w tabelkach (AIP w czesci ENR) - to powinno rozjasnic.
"Bo final był za krótki..." - stop wirtualnej przemocy
luko
Jet Captain
Jet Captain

Faktycznie, przecież w AIP jest więcej szczegółów dotyczących dróg.. zajrzę tam. ..ale jakby co, wrócę tutaj.. ;)

..więc jestem ponownie:

edytuję nieco pytania:

1. Co oznaczają strzałki 'w górę' i 'w dół' w kolumnach ODD i EVEN w opisach tras (AIP -> ENROUTE)?

2. Chciałem sprawdzić Connecting points dla podejść na lotniska w Turcji. Niestety, spotkałem się z takim wpisem:

"RADAN LT: DCT only allowed within the confines of the TMAs"

Co to oznacza?
luko
Jet Captain
Jet Captain

Witam,

(powyższy post już nieaktualny - ew. prosiłbym o pomoc w sprawie 2. pytania)
Inne pytanie - prośba do Was o zerknięcie na mapę STAR-1 lotniska Dalaman (LTBS). Rozumiem, że podane wysokości na początkowych odcinkach procedury (np. za OZYAK jest 10000ft) to jest wysokość minimalna? (nie mogę nigdzie znaleźć opisu do STAR'a)
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Jeśli mowa o OZYAK 1G, to jest to wysokość zalecana.

Minimalne wysokości są opisane w okręgu MSA.

PS viewtopic.php?t=9896
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
luko
Jet Captain
Jet Captain

Hm, to w takim razie czegoś nie rozumiem.. zalecane jest 10000' a w okręgu MSA dla obszaru, z którego nadlatuję (czyli od OZYAK) mam min. 11000'?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Może na tamtej prostej jest wystarczająco miejsca "pod kilem", a w pozostałym wycinku koła trzeba być wyżej.
luko
Jet Captain
Jet Captain

No może i tak... ok, dzięki za pomoc.
PS. Spotkałem się kilka razy z mapami STAR, do których nie było (bądź nie mogłem znaleźć) opisu.. czy zawsze tak jest, że podane wysokości na poszczególnych odcinkach procedury są "zalecanymi" wysokościami, a wysokości MNM reguluje koło MSA?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Jeśli nie ma żadnych kresek pod i/lub nad cyframi, to jest to wysokość zalecana. Okręgi MSA są najczęściej na mapach podejść do pasa.
luko
Jet Captain
Jet Captain

Muszę jeszcze zadać jedno pytanie dot. podejścia na LTBS (Dalaman, Turcja). Nie wiem jak odczytać mapę VOR/DME 3 (AD 2 LTBS IAC-7) ..jest tam tylko odcinek od ostatniego punktu procedury STAR-2, lub -3 (EVKON) do VOR DAL. Opisane jest także Missed Appr. - nie wiem jednak na który pas jest to podejście (dziwne to dla mnie). A może traktować to jak "intersection" między ostatnim punktem STAR a początkowym punktem podejścia (coś w stylu instrukcji jak lecieć na tym odcinku) a po osiągnięciu DAL, biorę kolejną mapkę podejścia, czyli np. ILS 01R lub VOR/DME-1 lub -2, wg których IAF jest właśnie DAL?
Mam nadzieję, że nie namieszałem.. serdeczna prośba do Was o zerknięcie na te mapki i pomoc w ich rozszyfrowaniu.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

To jest podejście CTL (Circle To Land) :
- Cat. A/B/C : D3.9, MDA 1'600
- CAT. D : D6.0, MDA 2'310

Jeżeli w punkcie (dla ABC) D3.9 na 1'600 nie widzisz pasa, wykonujesz procedurę Missed APCH.
luko
Jet Captain
Jet Captain

Nie spotkałem się jeszcze z mapą wyłącznie dla CTL.. skąd o tym wiadomo, że ta akurat mapa dotyczy wył. CTL? A na który pas jest to podejście, na 01 czy 19? ..bo procedura MA jest opisana dla pasa 19..

Przy okazji.. jak zatem lecieć za punktem EVKON (zakładam, że robię STAR-2, lub -3)? Osobiście poleciałbym DCT DAL stosując zniżanie jak opisano właśnie na omawianej mapie (VOR/DME 3); dalej podejście na "01-kę" wg mapki np. ILS.
A nawet jeśli lądowania byłyby na "19-tkę", to przecież każda mapa podejścia na "01-kę" opisuje jak zrobić CTL..

Nie wiem, może coś mieszam.. dziwne te mapy ;)
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

luko pisze:skąd o tym wiadomo, że ta akurat mapa dotyczy wył. CTL?
Z mapy. Straight in Landing : Not authorized. CTL : masz tabelkę z MIN. + informacje, że od strony wschodniej nie można go wykonywać (CTL).
luko pisze:A na który pas jest to podejście, na 01 czy 19? ..bo procedura MA jest opisana dla pasa 19.
Na oba po okręgu od zachodu. A skąd masz takie informacje, że MA jest na 19?
luko pisze: Przy okazji.. jak zatem lecieć za punktem EVKON (zakładam, że robię STAR-2, lub -3)? Osobiście poleciałbym DCT DAL stosując zniżanie jak opisano właśnie na omawianej mapie (VOR/DME 3); dalej podejście na "01-kę" wg mapki np. ILS. A nawet jeśli lądowania byłyby na "19-tkę", to przecież każda mapa podejścia na "01-kę" opisuje jak zrobić CTL..
Nie wiem, może coś mieszam.. dziwne te mapy
Nie mieszaj map podejścia do lądowania z procedurą STAR.
luko
Jet Captain
Jet Captain

A skąd masz takie informacje, że MA jest na 19?
..jakoś tak wywnioskowałem z rysunku i opisu na mapie. To jak w takim razie podejść na 19.. od razu w pozycję 'base'? A na 1-kę ..w downwind?
Jak zrobić MA po nieudanym podejściu na pas 01?
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

luko pisze:To jak w takim razie podejść na 19.. od razu w pozycję 'base'? A na 1-kę ..w downwind?
Poczytaj sobie o podejściu CTL..
http://www.www.aztec.pl/forum/viewtopic ... c2d490b788
http://www.www.aztec.pl/forum/viewtopic ... 00dba36737
Generalnie lecisz po okręgu o promieniu podanym na mapie. Pamiętaj, że jest to podejście z widocznością tak więc odpowiednie MINIMA obowiązują. Podejście o którym mowa samolotem ABC :
- Pas 19 : w lewo po okręgu i wychodzisz z łuku tak, aby wejść na kurs pasa.
- Pas 01 : w prawo po okręgu.. i to samo jak wyżej.
luko pisze:Jak zrobić MA po nieudanym podejściu na pas 01?
Jak jest ATC to wg instrukcji. Jak na UNICOM to po prostu krąg nadlotniskowy.
luko
Jet Captain
Jet Captain

Witam,

planuję lot do LIRF .. przeglądając mapy STARów.. widzę, że są one oznaczone jako ATC DISCRETION. Np. dla pasów 34 L/C/R są dwie wersje - z i bez oznaczenia ATC DISC. Wizualnie się różnią, ale po co dwie wersje i kiedy którą stosować?

Łukasz
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Skąd te mapy? My nie wróżki i nie widzimy tego co Ty.

No, ale wróżka mode on:
Wg map Jeppesena, to STARy 3A są traktowane jako obowiązkowe w przypadku podjeść, w których punkt końcowy STARa jest IAFem dla podejścia. Głównie tu chodzi o CMP VOR/TAQ VOR i podjeścia na 16-tki.
Porównaj sobie np. ESINO 3A i ESINO 3B.

Chyba, że chodzi Ci o porównanie np. BOL 3A i BOL 3B/3C/3D.
Wtedy też stosuje się 3A jako "compulsory STAR", chyba, że kontroler zadecyduje inaczej.

Na UNICOMie generalnie bym polecał wykonywać procedury 3A, chyba, że będziesz podchodził na pasy 34, to odpowiednią dla danego pasa.
luko
Jet Captain
Jet Captain

Mapy brałem ze strony EAD. Właściwie dla wszystkich pasów, mapy STAR oznaczone są dopiskiem ATC DISCRETION; z wyjątkiem pasów 34 L/C/R, gdzie opublikowano również STAR bez tego dopisku. Ponadto jest mapa STAR CONVENTIONAL AND B-RNAV, na której są opisane głównie procedury 3A (i dotyczy chyba podejść na wszystkie pasy).
Mnie interesuje, co znaczy dopisek ATC DISCRETION.

W świetle tego co napisałeś, mam rozumieć, że głównie korzystam właśnie z mapy opisanej STAR CONVENTIONAL?
.. kiedy zatem korzysta się ze STARów oznaczonych ATC DISCRETION?
RzEmYk pisze:Wg map Jeppesena, to STARy 3A są traktowane jako obowiązkowe w przypadku podjeść, w których punkt końcowy STARa jest IAFem dla podejścia. Głównie tu chodzi o CMP VOR/TAQ VOR i podjeścia na 16-tki.
.. chyba nie tylko na 16-tki, właściwie na każdy pas da się podejść.

Chociaż - jak tak patrzę na te mapy - problem jest podejściem na pas 34L z kierunku zachodniego. IAFami dla 34L mogą być PRA NDB, ROM VOR, NETUN, a wtedy już trzeba wziąć mapę STAR rwy 34 oznaczonej ATC DISCRETION.

Dość namieszane w tym Rzymie ;)..
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

luko pisze:Mapy brałem ze strony EAD.
Pozwolisz, że dla odmiany, to ja się pobawię w lenia i nie będę ich ściągał. ;)

ATC DISCRETION - to po prostu wybór ATC, który ma x procedur i wedle sytuacji ruchowej, bądź swojego widzi-mi-się wybiera i stosuje jedną z nich.
STAR CONVENTIONAL AND B-RNAV - tutaj chodzi o to, że procedurę można wykonać konwencjonalnie (VOR, NDB) albo z pomocą FMS. Na mapach Jeppesena jest jeszcze dopisek o zalecanym PRNAV ;)
Generalnie, to na UNICOMie sam sobie dobierasz najodpowiedniejszy dla Ciebie STAR.
..chyba nie tylko na 16-tki, właściwie na każdy pas da się podejść.
Teoretycznie tak, ale czasem wymaga to zwektorowania do prostej do pasa.

EDIT:
Z zachodu, to można wlatywać przez SIPRO, wtedy SIPRO 3A kończy się na ROM VOR, a SIPRO 3B na CMP VOR.
luko
Jet Captain
Jet Captain

.. ee tam, a w którym miejscu ja niby się lenię..hmm? ;)
Mapy miałem pobrane z EAD już dziś rano i po ich wstępnej analizie nie wiedziałem jedynie co oznacza ATC DISCRETION .. stąd padło na szybko pytanie.
Poza tym myślałem, że bardziej oblatani piloci na forum będą od razu wiedzieć o co chodzi z tym dopiskiem bez konieczności spojrzenia na mapę.
Ot, taka dygresja.. oczywiście nie piszę tego "na poważnie" i z pretensją :)

Dzięki wielkie za pomoc!

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

luko pisze:.. ee tam, a w którym miejscu ja niby się lenię..hmm? ;)
Źle mnie zrozumiałeś, nie chodziło mi o to, że Ty się lenisz. Chodziło mi o to, że dziś i teraz mi się nie chce szukać/sprawdzać, a posłużę się jakimś gotowcem ;)
Mapy miałem pobrane z EAD już dziś rano i po ich wstępnej analizie nie wiedziałem jedynie co ATC DISCRETION (...) będą od razu wiedzieć o co chodzi z tym dopiskiem bez konieczności spojrzenia na mapę.
Dużo zależy od kontekstu. O ile na przykład sam zapis na mapie typu "TL by ATC" można jednoznacznie odczytać jako ustalanie poziomu przejściowego przez kontrolę, to takie "wedle uznania kontroli" można podpinać już pod różne rzeczy. Bez patrzenia na mapę nie jestem w stanie powiedzieć czego to się mogło na pewno dotyczyć.
W sumie dalej na mapki z EAD nie patrzyłem, a sugeruję się mapkami Jeppesena, na których to na pewno inaczej wygląda. Przykład:
Obrazek
luko
Jet Captain
Jet Captain

Ok, czyli sprawę z podejściami do LIRF mamy w miarę rozjaśnioną :). Pozdr.
aliant
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Jaktorów

Post autor: aliant »

Panowie a gdzie na EAD znajdę mapy. Po wpisaniu w google "EAD" wyskoczyła mi ta strona zarejestrowałem się i za Chiny nie mogę znaleźć map.

Pozdrawiam Mateusz
Obrazek
luko
Jet Captain
Jet Captain

Wpisz w Google 'ead basic'.
ODPOWIEDZ