Real Environment Xtreme v.2

Wszystko o płatnych sceneriach i innych dodatkach do FS'a. Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Scenerie lub Software.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Sereno
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKK

Real Environment Extreme

Post autor: Sereno »

Czy tak powinien wyglądać FSX z REX2? (ustawienia REX domyślne, ustawienia detali w FSX dla scenerii sa średnie, dla pogody prawie max)

Obrazek

Inną sprawą jest fakt, że po zainstalowaniu REX zniknęły ulice z UT europe... Nie wiem, czy da się zainstalować te dwa dodatki na raz? Co mam w takim razie zrobić? Reinstall UT europe ostatnim razem pomógł, ale gra się zaczęła krzaczyć z niewiadomego powodu, dlatego nie chce nic mieszać bez Waszej pomocy.
st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: ELLX

Post autor: st1322 »

Hmmm, dziwna sprawa z tym UT i drogami. Moze napisz na forum REX'a do supportu? Musisz tylko podac numer produktu/zamowienie i odpisuje w kilka minut doslownie.

Inna sprawa to sprzet jakim dysponujesz... im lepszy tym efekt fajniejszy.
Awatar użytkownika
shaman
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Częstochowa

Post autor: shaman »

A zainstalowałeś nowe chmury w konfiguratorze od REX?
C2D E8400@3.5Ghz,ASUS P5Q-E,DDR2 OCZ SLI Ready 800Mhz,GTX260,Chieftec 550W,HDD1TB,LCD 22'',Saitek Cyborg X
luko
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: luko »

Kolega coś chyba instalował, bo Słoneczko raczej nie jest defaultowe ;)
Sprzęt: AsRock P67 Pro3, i5 2500K, nVidia GTX560 1GB/256, 4x2GB/1600MHz
Sereno
Cadet
Cadet

Wszystko jest poinstalowane. Chyba zidentyfikowałem problem, mianowicie WASYS twierdzi, że nad 85% europy jest idealna pogoda bez ani jednej chmurki. Tak to wygląda:

Obrazek

Przestawiłem samolot do wiednia i tam pięknie pokazywał mi te chmury. Nie wiem jak to naprawić, albo zrobić, żeby REX ładował mi taki theme jaki chcę, nie uwzględniając pogody z WASYS.
st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Robisz tak: Ladujesz tekstury takie jakie chesz z panely glownego REXa. Potem mozesz albo nie odpalac REXa w ogole (glownego programu) tylko od razu FSX i WASys sam sie uruchomi sciagajac i ladujac sama pogode tylko. Mozna tez odpalac glowny program REX po to chocby zeby sobie poczytac rozne planery, zobaczyc jaki bedzie wiatr na trascie itp... potem jest opcja zeby uruchomic FSXa bez ladowania kolejnego tekstur.
Sereno
Cadet
Cadet

st1322 pisze:Robisz tak: Ladujesz tekstury takie jakie chesz z panely glownego REXa. Potem mozesz albo nie odpalac REXa w ogole (glownego programu) tylko od razu FSX i WASys sam sie uruchomi sciagajac i ladujac sama pogode tylko. Mozna tez odpalac glowny program REX po to chocby zeby sobie poczytac rozne planery, zobaczyc jaki bedzie wiatr na trascie itp... potem jest opcja zeby uruchomic FSXa bez ladowania kolejnego tekstur.
No to jaka pogoda będzie wtedy w FSX? Jak ustawić np. żeby padało mocno, wiał silny wiatr itp, a żeby te wszystkie efekty były z REXa? Ustawiam to w user defined weather w FSX?

EDIT:

Nigdy nie ma chmur nad lotniskiem, zawsze są w odległość kilkudziesięciu km minimum... Jak dla mnie to sprawka WASys
st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Tak, REX daje ci tekstury a za opady, wiatr gestosc zachmurzenia i typ odpowiedzialny jest silnik pogodowy. Mozesz sobie dobierac rodzaj pogody bezposrednio z FSXa, tekstury ktore zostaly zaladowane z REXa powiedzmy poprzenio zrobia swoje i zobaczysz je.

Polecam instrukcje do programu i forum supportu i nir tylko producenta.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Post autor: PZL Belfegor »

Nie wiem, czy da się zainstalować te dwa dodatki na raz?
Tak, UT i REX się nie gryzą. Efekt jest taki, jakbyś jakimś cudem usunął tekstury dróg lub odznaczył je w ustawieniach UTX.
Inna sprawa to sprzet jakim dysponujesz... im lepszy tym efekt fajniejszy.
Przy tych samych ustawieniach na słabszym sprzęcie będzie wyglądać właściwie tak samo, tylko działać mniej płynnie.
mianowicie WASYS twierdzi, że nad 85% europy jest idealna pogoda bez ani jednej chmurki.
Nie, twierdzi że tylko tam pada (po porównaniu z mapami pogodowymi wygląda na to, że miał rację).
Jak ustawić np. żeby padało mocno, wiał silny wiatr itp, a żeby te wszystkie efekty były z REXa?
Mylisz tekstury i pogodę - to nie jest to samo. W telegraficznym skrócie, tekstury odpowiadają za to jak wyglądają chmurki, a pogoda za to gdzie one są. Żeby uzyskać taki efekt po prostu załaduj wybrane tekstury z REXa, a pogodę ustaw w FSie. Jeśli chcesz, by sterował nią silnik REXa, to musisz polecieć gdzieś, gdzie w rzeczywistości pada (oczywiście, przy włączonym silniku pogodowym REXa).
Sereno
Cadet
Cadet

Wielkie dzięki za pomoc, jeszcze jedna rzecz mnie frapuje. Włączam FSX z ustawioną pogodą z chmurami. Pokazuje się wszystko ok na niebie, chmury są, ale defaultowe. Potem pojawia się komunikat, że REX jest połączony, bla bla bla, finish ładowania tekstur, a niebo robi się idealne bez ani jednej chmury... Nie wiem czy to tak ma być? na jednym screenie pokazałem to. Hmmm...
Awatar użytkownika
REALcarlsberg
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: MORĄG

Post autor: REALcarlsberg »

A czy to "bla, bla, bla" nie było zasysaniem prawdziwych warunków atmosferycznych?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Defaultowe chmur oznaczają, że nie wrzuciłeś tekstur REXa.
Potem pojawia się komunikat, że REX jest połączony, bla bla bla, finish ładowania tekstur, a niebo robi się idealne bez ani jednej chmury...
O ile się orientuję, gdy FS jest włączony, REX nie ładuje tekstur - może za to ładować pogodę.
Włączam FSX z ustawioną pogodą z chmurami.
Jeśli chcesz, by silnik pogodowy sterował warunkami, to nie grzeb w menu pogody - możliwy jest wtedy konflikt.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Sereno pisze: No to jaka pogoda będzie wtedy w FSX? Jak ustawić np. żeby padało mocno, wiał silny wiatr itp, a żeby te wszystkie efekty były z REXa? Ustawiam to w user defined weather w FSX?
Jeśli dobrze pamiętam, w REX nie ma tematów pogodowych z pogodą. W REX wybierasz sobie tylko tekstury, jakie się mają ładować. Potem albo korzystasz z wbudowanego w REX silnika pogodowego, który ściąga pogodę on-line albo sobie ustawisz w FS silne opady, wiatr, itp. REX po prostu wrzuca do FS swoje tekstury, które będą wykorzystywane w zależności od pogody. Jeśli pogoda (czy to ściągnięta/zaktualizowana on-line, czy to wybrana w samym FS) będzie burzowa, to FS ustawi taką pogodę, a skorzysta z tekstur REX'a. Jeśli jest słonecznie, to też FS ustawi słonecznie, a tekstury da z REX. Podczas pracy FS'a żadne nowe tekstury nie są ładowane. Ładowane jest to przed uruchomieniem FS'a, z poziomu samego REX. Słowem, REX to tekstury. Jak potem będą w FS wykorzystane zależy od Ciebie. Czy użyjesz jakiejś statycznej pogody z FS, czy użyjesz engine pogodowego z REX, czy też skorzystasz np. z ActiveSky, to jeden pies. Tekstury jakie wybrałeś w REX już w FS będą.

Nie działa to tak, że jak się podczas lotu zrobi brzydka pogoda, to REX doda jakieś nowe tekstury. Te tekstury już w FS będą. Sam FS je sobie ustawi.

Najlepiej robić tak, jak podałem w linku kilka postów wcześniej.
Bartek
Sereno
Cadet
Cadet

Hmm no dobra, przeczytałem ten temat, który podałeś Konraf. To wszystko już wiem :)

Nurtuje mnie pewna sprawa. Za każdym razem jak uruchomię FSX, to ładuje mi się pogoda realna z WASys. Napiszcie mi tylko jak zrobić, żeby mieć pogodę taką jak w FSXowym "cold fronts", bez ładowania realnej pogody, bez ściągania info z pogodynek itp. tylko, żeby tekstury były z REXa.
Rozumiem, że należy zainstalować wybrane tekstury w REXie. Potem można już go wyłączyć. Co dalej? Jak włączę FSX to WASys ładuje mi tą nieszczęsną pogodę realną i nie wiem jak to obejść. Aha, jeszcze jedna ważna kwestia. Nie wiem czy to jest błąd, w każdym razie, gdy włączę FSX i wszystko się załaduje, stoję już na pasie, to pogoda jest załóżmy "fair weather" i wszystkie chmury i całe niebo są defaultowe. Dopiero po chwili pojawia się tak jak już wspominałem, u góry po lewej napis "REX is connected to FSX" potem, że uaktualnia pogodę, a na końcu, że ustawia tekstury. Wtedy następuje dopiero zamiana tekstur na te z REXa, jednak nie mogę się nimi cieszyć, bo WASys ustawia mi piękną pogodę...
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Odznacz automatyczny start silnika pogodowego w REXie.
Wtedy następuje dopiero zamiana tekstur na te z REXa, jednak nie mogę się nimi cieszyć, bo WASys ustawia mi piękną pogodę...
Pokaż screeny, bo coś mi się nie chce wierzyć w ładowanie tekstur gdy FS działa.
Sereno
Cadet
Cadet

Ok, oto co się pojawia na ekranie:

1. REX is connected to FSX
2. REX weather engine is updating weather files
3. REX is converting weather files
4. REX is gradually loading weather into FSX
5. REX has finished loading weather into FSX

Ale to już nie ważne, bo problem rozwiązałem, włączyłem grę, stałem już na pasie, WASys zainstalował pogodę, wyszedłem do menu FSX, włączyłem jeszcze raz i już nie ładował tej bezchmurnej pogody. Muszę w opcjach tak jak Belfegor napisał wyłączyć WASys i będzie ok. A wcześniejsze tekstury to wychodzi na to, że były REXowe :) Poniżej macie screena: (jeśli to nie REX to ja już nie wiem :P)

Obrazek
Sereno
Cadet
Cadet

Przepraszam za podwójny post, ale mam jeszcze jedną kwestię do omówienia. (mam nadzieję, że nie zdenerwuję moderatora :)) Sprawa wygląda następująco:

Ustawiam real time weather na WASys, wszystko jest super, chmury są tak jak za oknem itp, ale jest jedna rzecz która psuje wszystko, a mianowicie jakaś dziwna mgiełka, która psuje klimat. Na niskiej wysokości i na ziemi, ta mgiełka jest najbardziej widoczna i denerwująca, a w miarę wznoszenia się, znika. Bardzo psuje to grę, gdyż pogoda powinna być letnia, lekki wiatr, dużo cumulusów, ale żadnej mgły! Da się to jakoś wyłączyć?

Oto screeny:

Obrazek

Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Ok, oto co się pojawia na ekranie:

1. REX is connected to FSX
2. REX weather engine is updating weather files
3. REX is converting weather files
4. REX is gradually loading weather into FSX
5. REX has finished loading weather into FSX
No i to jest właśnie ładowanie pogody, nie tekstur ;)
Da się to jakoś wyłączyć?
To zależy, czy to jest mgiełka związana z narzuceniem ograniczenia widzialności (jedna z opcji REXa), czy tak mu wyszło z METARa.
Sereno
Cadet
Cadet

Hmm to zaraz spróbuje wyłączyć tą opcję w reksiu i zobaczymy.

P.S.
Za oknem widoczność jest jakieś 10 km, nie ma mgiełki, a co dopiero takiej mgły jak na screenach, wiec raczej to nie był METAR, chociaż nie znam się na tym tak, żeby to stwierdzić z pewnością.

EDIT:

Odznaczyłem opcję "enable METAR real visibility" i jest ok ;)
Awatar użytkownika
REALcarlsberg
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dzięki Sereno! Wreszcie nie ma mgły :)
luko
Jet Captain
Jet Captain

Witam,
ja trochę z innej baczki. Czy mi się wydaje, czy faktycznie niedługo wyjdzie jakiś SP do REX2, który m.in. poprawi szybkość wgrywania tekstur? Obecnie - jak wiemy - trwa to dość długo. Wiecie może coś w tej sprawie, bo nie mogę teraz znaleźć tej informacji w sieci?
Ostatnio nawet REX wypuścił łatkę niezbędną do wgrania właśnie do tego nadchodzącego service packa..
st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain

luko pisze:Witam,
ja trochę z innej baczki. Czy mi się wydaje, czy faktycznie niedługo wyjdzie jakiś SP do REX2, który m.in. poprawi szybkość wgrywania tekstur? Obecnie - jak wiemy - trwa to dość długo. Wiecie może coś w tej sprawie, bo nie mogę teraz znaleźć tej informacji w sieci?
Ostatnio nawet REX wypuścił łatkę niezbędną do wgrania właśnie do tego nadchodzącego service packa..
Na stronie REXa jest wszystko napisane. I to nie jest latka do wgrywania sie tekstur, ale zestaw dodatkowych 8GB nowych tekstur...
luko
Jet Captain
Jet Captain

To wiem, że mają być dodatkowe textury.. ale coś mi się "obiło o oczy", że myć ulepszony "silnik" wgrywania textur .. dlatego też pytam Was, czy słyszeliście o tym :) ..mogę się oczywiście mylić :?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Zawartość wydanego SP:
1. Fixed handling of Flight Planner Aircraft Information import.
2. Fixed distance reading of small flight plans in Flight Planner.
3. Fixed URL data pull issues for the Metar/Pireps/TAFS reports from server.
4. Fixed WASys crash if TAF is not found on main REX interface.
5. Fixes to core Weather Engine features in regards to icing and turbulence.
6. Prepares application structure for the REX Overdrive Texture Update.
Zawartość niewydanego Overdrive:
256 cirrus and 192 3D cumulus and stratus cloud formations, 2 sets of asphalt runways, 1 set concrete runways, 9 sets asphalt taxiways, 9 sets of concrete taxiways, 1 set of a snowy runway, 6 sets of dawn sky colors, 19 sets of day sky colors, 8 sets of dusk sky colors, 2 sets of tropical water and reef textures, and 11 sets of wave animations. ALL in HD quality! (User-scalable). Some of these areas in the current version of REX are not HD, which are now offered as part of this package.
Przyspieszyć kopiowanie tekstur można przede wszystkim przez wyłączenie kolorowania wody oraz przez odznaczenie w opcjach akurat niepotrzebnych elementów.
luko
Jet Captain
Jet Captain

Tak ostatnio przyglądałem się urokom REX'a i przyznam, że nie podobają mi się zachody słońca :) ..wg mnie są mocno nienaturalne .. testowałem kilka tekstur nieba o zachodzie słońca i nie wiem czy robię coś nie tak, czy coś jeszcze trzeba ustawić .. no bo gdzie takie zachody słońca są:
Obrazek
Niebo już prawie czarne, a widać jeszcze 'tarczę' Słońca ;)
Awatar użytkownika
pawel-d
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: pawel-d »

Gdzie takie zachody? Na FL600 na przykład :)
No niby jest w REX wybór, ale faktycznie jeśli chodzi o zachody i wschody to też nie bardzo jestem w stanie znaleźć coś, co przypominałoby nasze europejskie niebo.
Chyba lepszy pod tym względem jest FEX.
Paweł Dragan
Gdańsk
luko
Jet Captain
Jet Captain

No właśnie.. przecież jak już Słońce schowa się za horyzontem, to jeszcze jakiś czas jest "szarówka"..
Może OVERDRIVE coś poprawi w tym względzie .. ;)
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: Kasztan »

Wpadłem właśnie na dziki pomysł... teoretycznie jeśli poza Rex-em posiadasz jeszcze przykładowo AS Graphics 6.5, to możesz w Rex-ie odłączyć sobie teksturki zmierzchu i wrzucić te z AS 6.5.

A póki co to unikałem latania o zmierzchu, chociaż czasami ładowały sie jakieś sensowne kolorki.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

FOR IMMEDIATE RELEASE
OFFICIAL ANNOUNCEMENT FROM REAL ENVIRONMENT SIMULATIONS

Real Environment Xtreme OverDrive Released!

Tuesday, September 7, 2010

Real Environment Simulations is pleased to announce the release of REX OverDrive. REX OverDrive is a 9.9GB FREE High Definition texture upgrade for REX FSX and is available to all current REX/FSX customers.

REX users will be able to expand their FSX experience with hundreds of free high definition textures for all areas REX has made improvements in, and will be user-scalable for the FPS conscious pilot.

"Our team worked tirelessly for almost 6 months, with more than 1,100 man hours on this update and we're extremely confident users will enjoy the outcome" states Tim Fuchs.

All REX customers who wish to update to OverDrive will need to make sure they have REX Service Pack 3 installed prior to the OverDrive install process. Visit the link below for more info: http://realenvironmentxtreme.com/forum/ ... ic=10463.0

Developer Reed Stough also adds, "We've also been working tirelessly on multiple projects, including the next stage of service packs for REX/FS2004 and REXPlane for X-Plane. The updates will also include weather-related and under the hood enhancements.

For more information, please visit: http://www.realenvironmentxtreme.com/overdrive.html
For discussions, please visit: http://realenvironmentxtreme.com/forum/index.php
Available on DVD here: http://www.flightsimstore.com/product_i ... ts_id=1397

Safe Skies!

The FlightSim Store Crew
http://www.flightsimstore.com
Obrazek
luko
Jet Captain
Jet Captain

Oj, ale chyba jeszcze nie jest RELEASED :?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Jest, to strona nie została uaktualniona i zostało "coming soon".
http://realenvironmentxtreme.com/forum/ ... ic=10463.0
Stanel
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Piaseczno

Post autor: Stanel »

Masakra jest ze ściąganiem. Bez błędu Udało mi się za 7 razem. Koniecznie trzeba użyć Download Managera albo GetRighta. Przed instalacją koniecznie uaktualnić do wersji 0611. Patch trzeba wybrać z listy właściwy dla zainstalowanej wersji. Przy instalacji Overdriva trzeba wskazać ścieżkę do głównego katalogu REXa 2.
Stanel
luko
Jet Captain
Jet Captain

A mi się udało za 1. razem od razu paczkę 3,5GB.
Z resztą mniejsza o to.. jak Wam się to ogólnie podoba.. bo na mnie zrobiło średnie wrażenie :/
gregorio
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Krakow

[FSX] REX

Post autor: gregorio »

Poznając tajniki FSX staję prze kolejnymi problemami.
Zainstalowałem (pożyczony od kolegi na próbę) REX. Moje pytanie brzmi. Jak ustawić w FSX, żeby pobierał pogodę z tego programu a nie z FSX? Czy za każdym razem przed uruchomieniem FSX należy włączać REX i tam ustawiać instalację tematów i pogody? U mnie ten proces trwa około 10 minut.
gregorio
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Zaznaczasz w Weather Use real time weather i dajesz na I Just Want to Fly. Podajesz skąd dokąd lecisz i już.
Bartek
gregorio
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Krakow

Post autor: gregorio »

Podajesz skąd dokąd lecisz i już.
Przy naciśnięciu I just want to fly o nic mnie nie pyta program. W pewnym momencie włącza się samoistnie FSX i to jest wszystko.

Czy mam rozumieć, że plan lotu robię w REX-ie a nie w FSX?
gregorio
Awatar użytkownika
REALcarlsberg
Light Planes Captain
Light Planes Captain

A twój kolega nie może Ci pokazać dokładnie z czym to się je?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Tu masz pokazane, jak to powinno działac
http://forum.pl-vacc.org/viewtopic.php?p=287903#p287903
Ostatnio zmieniony śr 13 paź, 2010 10:09 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

A czy w pierwszym wyskakującym okienku nie klikasz czasem cancel?
ODPOWIEDZ