[FS2004] i [FSX] Warsaw Airport 2010

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: wibwk »

No i TWÓRCA się obraził :shock: , wiesz co Matt, tak prywatnie, mniej samozadowolenia więcej samokrytyki i ciesz się że "zumi" się nie czepia za zdjęcia wykorzystane na texturę.

P.S.
Rękawy znikają pod niektórymi kątami patrzenia.
Matt
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Matt »

Nie obrazam, jedynie informuje - jak najbardziej spokojnie. Decyzje przemyslalem. Dziekuje za pomoc, obiektywna krytyke i mile slowa.

Moderatora prosilbym natomiast o zamkniecie tematu.
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

wibwk pisze:No i TWÓRCA się obraził :shock: , wiesz co Matt, tak prywatnie, mniej samozadowolenia więcej samokrytyki i ciesz się że "zumi" się nie czepia za zdjęcia wykorzystane na texturę.

P.S.
Rękawy znikają pod niektórymi kątami patrzenia.
P.S.2
Do wymienionych programów dołącz Photoshop, służy nie tylko do umieszczania swojej reklamy na teksturach ale i do ulepszania ich wyglądu.
P.S.3
Drzewa 3D mają białe obwódki.
P.S.4
Plik afcada proponowany przez Ciebie jako poprawka nie rozwiązuje problemów, nie testowałeś go?
Sebol
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: Sebol »

Narzekasz, jak by ta sceneria kosztowała Cię 150zł. Nie wydałeś na nią ani grosza, a Matt napisał Ci co masz w takim wypadku zrobić. Nikt Ci nie każe używać scenerii gdzie drzewa mają obwódki, gdzie reklama na rękawach nie jest w jakości HD, gdzie rękawy znikają i co najważniejsze, gdzie plik AFCAD Ci nie działa. Mi jakoś działa i nie widzę takich problemów jak Ty.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Sebol, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam SEBOL
GG:7199365
Obrazek
WicieK
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Pabianice

Post autor: WicieK »

Korzystam z tej scenerii od wydania, czyli dokładnie 3 miesiące. Żadnych z nią nie miałem problemów które byłyby "fabryczne", zawsze wynikało to z mojej głupoty. Nie używam Fs-owego ATC, ani nie mam włączonego ruchu. Sceneria bardzo mi się podoba i dziękuję Mattowi, że ją wydał. Jednakże nie rozumiem narzekań niektórych użytkowników. Rozumiem gdyby była to płatna sceneria (Klient płaci, to wymaga), jednak jest darmowa i na prawdę dobrze wykonana (Ja nie mam żadnych problemów z z drzewami, rękawami). Jestem ciekawy, czy ktoś by zdecydował się poświęcić swój czas na zrobienie scenerii na dobrym poziomie nie mając z tego żadnego zysku?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Odróżniajcie narzekanie, od zwracania uwagi na pewne błędy.
Sceneria jest free, ok ale ma błędy, na które zwraca się autorowi uwagę. Zwraca uwagę, a nie pisze, że sceneria jest szajs i ma same błędy.
Wiem, że na scenerię EPWA jest "głód" ale nie znaczy to, że każdą scenerię trzeba przyjmować samymi och i ach.
Lepiej chyba, że zwraca się autorowi uwagę na pewne niedoskonałości, niż miałby (autor) pozostawać w błogim przeświadczeniu, że wszystko gra na 100%.

Zgodnie z prośbą autora scenerii, wątek zamykam.
Matt, jeśli chciałbyś w przyszłości coś tu dodać, pisz do mnie PW.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Post autor: PZL Belfegor »

Ze względu na dzisiejsza premierę EPWA dla FSX otwieram temat. Autorom dziękuję za scenerię i jednocześnie bardzo nieśmiało zapytuję, czy będzie można liczyć na poprawki (na razie zauważyłem problemy z przezroczystością i skalą niektórych obiektów)?

[Link: http://library.avsim.net/search.php?Sea ... 10v1.0.zip - Rz]
Ostatnio zmieniony ndz 05 wrz, 2010 15:29 przez PZL Belfegor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gate
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kraków - EPKC

Post autor: gate »

A mi się stało coś dziwnego z tą scenerią - po załadowaniu się na RWY 33, FSX zamknął się!
lukastur
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Lublin

Post autor: lukastur »

Wielkie dzięki dla Matta i spółki za wersję do FSX! W końcu się doczekałem :D
Gorące obserwacje:
1. Nie odnotowałem u siebie problemu opisanego przez Gate'a. (ładowałem defaultową Cessnę w środku dnia na 33)
2. Problemy z przezroczystością odnotowane przez Belfegora występują także u mnie (drobny bug?)
3. Może kiedyś - jako wersja 1.ileśtam - powstaną także tekstury pasów i taxiwayów, a przede wszystkim znaków poziomych w stylu RUNWAY AHEAD...jak w fs 2004...?
4. Planuję testy scenerii w VATSIM
...Ale póki co - Matt - jestem Ci bardzo wdzięczny!!!
Awatar użytkownika
pawel-d
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: pawel-d »

U mnie ILS dla obydwu pasów pracują na 110.35 i 109.95 zamiast odpowiednio 110.30 i 109.90.

Również przyłączam się do podziękowań za pierwszą FSX-dedykowaną scenerię stolicy. Ukłony w stronę autora.
Paweł Dragan
Gdańsk
Matt
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Jesli chodzi o wersje z groundpolys to pozostalo oswietlenie pasow.

A juz jakis czas temu wrzucilem fotki na fb'ooka do siebie.

http://www.mk-studios.com.pl/epwa2X.jpg

http://www.mk-studios.com.pl/epwa1X.jpg

Sceneria byla testowana w lotach online (X), obecnie czeka na nowe oswietlenie pasow - to samo fs9.
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

To ja dodam od siebie, że:

1) Również są problemy z zanikaniem budynków pod różnymi kątami kamery (np. cargo apron).
2) Coś wystaje z krzyżówki (tabliczka?).
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

W paczce epwa2010v12.zip na Avsim w katalogu "scenery" są dwa identyczne pliki around (zawartością również), natomiast w katalogu "Alternate things\2D trees around airport" nie ma nic.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Ja mam propozycję co do paczuszki na Avsim.
Screeny spokojnie można skonwertować do .jpg, filmik do jakiegoś divx-a. Te 90MB nadbagażu nie bardzo pasują do zawartości. No i IMHO nie ma się za bardzo co chwalić EPWAX6.bmp, bo ta kopuła wygląda komicznie.
Co do scenerii, to wypowiem się jak przetestuję.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Ponieważ Matt zaczął z powrotem tu pisywać to mam pytanie o scenerię pod FS9, wywaliłem plik "trafic" bo wkurzały mnie te światełka pseudo ruchu na Alei Krakowskiej i w wyniku tego w nocy cała sceneria przesuwa się podczas kołowania w rytmie tych wyrzuconych światełek. Interwał tego ruchu jest zaszyty w innym pliku?
Awatar użytkownika
Vesper
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kraśnik/EPLR

Post autor: Vesper »

Ja także mam problem z częstotliwościami ILSów i prześwitywaniem niektórych obiektów. Po za tym możemy sie spodziewać w przyszłości jakiejś foto tekstury ziemi? Tak to jest dobrze, a nawet bardzo dobrze ;) .
Matt
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Plik traffic nie powinien miec nic wspolnego z dzialaniem pozostalych rzeczy, jest w osobnym pliku.

Tekstura ziemi bedzie, na pewno.
lukastur
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Lublin

Post autor: lukastur »

[FSX] Problematyczne są drogi po których poruszają się pojazdy lotniskowe. Bywa, że wjeżdżają w tyłek samolotu powodując crash...
Węgorz
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Węgorz »

To ja jeszcze się spytam i poproszę.
Da radę przesunąć holding point przy progu 33 nieco bliżej pasa? Traffic staje zbyt daleko by dostać pozwolenie na TO i tarasuje taxiway'e.
A druga sprawa dotyczy wyboru pasów do startu, w poprzedniej wersji epwa była możliwość wyboru pomiedzy 29/33. Wrzucając poprzedni AFCAD do nowej scenerii opcja ta jest możliwa, za to traffic kołuje po trawnikach :/ myslę że dla Twórcy poprawka tego zajmie chwilkę. Sam się tym bawiłem (dodawałem nowe pasy) -bez satysfakcjonującego rezultatu.

pozdrawiam
piccolo1972
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Radlin

Post autor: piccolo1972 »

Jako człowiek już dojrzały a także szanujący pracę innych muszę się w tym wątku wypowiedzieć i to raczej w kontekście ogólnym, niż stricte co do scenerii. Czy możecie się do Matta odnosić nico bardziej życzliwie? Czytałem kilka postów wcześniej i odnoszę wrażenie, jakby był to wątek o scenerii, za którą użytkownicy zapłacili co najmniej 60 euro! Nie będę tu cytował, ale wypowiedzi typu: wkurza mnie światełko na alejach, trafik jest siakiś tam.... no ludzie. Nie można napisać tak: "słuchaj Matt, zauważyłem jakąś niedoskonałość w takim, czy innym elemencie, czy byłaby możliwość, aby ewentualnie poprawić tę cześć scenerii? Sugeruję, abyś zrobił to czy tamto, gdyż wpłynęło by to na jakość i wymiar tego, co tworzysz". Czy Wy Sobie zadajecie pytanie, co myśli Matt, kiedy czyta te posty? Matt nie jest programistą PMDG. Producenta komercyjnego. Proponuję wczytać się w polskie przysłowie:

"Darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby"

Nie podoba się sceneria? Nie ma problemu, można skorzystać z innej, "działającej". Proszę bardzo, aby sugerować twórcy poprawki w nieco bardziej przyjaznej formie.

Pozdrawiam
ATC: Panie Kapitanie, lądując był pan troszkę na lewo od osi pasa...
Kapitan: Zgadza się... a mój pierwszy oficer troszkę na prawo.
Awatar użytkownika
oracle
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPBA

Post autor: oracle »

Przyłączę się do postu Piccolo. Matt słuchaj, kawał dobrej roboty- Gratuluje!
Poważnie, aż miło tam teraz wylądować (w końcu), dzięki chłopaki! Są może drobne bugi, jak w każdej wersji beta czy v1,0 ale tak to działa, my mamy możliwość ją przetestować, a Matt jak będzie chciał to poprawi. Pamiętajcie, że Okęcie to nie Wrocław czy Rzeszów i jest dość duże i wymagające. Możemy być tylko wdzięczni, że w końcu po tylu latach mamy normalne EPWA za free, a to wszystko dzięki pasji i zdolnościom autorów.
roberts115
Cadet
Cadet

Post autor: roberts115 »

Ja natomiast bardzo ładnie podziękuję za wspaniałą scenerię do fsx i poprę Gregoreousa, że przydał by się wybór pasa do startu 29/33. Z góry dziękuję. :)
Matt
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dzieki. Nic nie wykluczone, postaram sie, by w epwie (juz tej z ground polys) bylo jak trzeba.
Jacek
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: Jacek »

Popieram w 100%wypowiedz mojego przedmówcy.Picollo 1972/
marcpro
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPSO

Post autor: marcpro »

Ja także w 100% popieram Piccolo i podpisuję sie pod jego postem obiema rękami.
Nie podoba się - to nie używać. Sceneria jest darmowa i nikt nikogo do jej używania nie zmusza.

A z mojej strony.
Kawał dobrej roboty Matt.
Używam tej scenerii od samego początku i uważam że jest rewelacyjna.
Tak trzymaj.
Pozdrawiam,
Marcin
FS 9,1; FSG 2005; GE Pro; UTE; FE; WPS; TPS; FSPax; FS Nav, RC4, Wilco Airbus vol1.
C2D 8500, GF 9800GTX+ 1GB, SB Audigy 2 ZS, 2GB RAM, XP Pro SP3.
Awatar użytkownika
gate
Turboprop Captain
Turboprop Captain

A ja mam jeszcze jedno pytanie: Jak sie ustawiam na rwy 33 to hdg to 326, a na mapie mam 328 - to błąd w scenerii czy mapie?
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

AIP twierdzi, że powinno być 327 :twisted:

Deklinacja magnetyczna się zmienia, stąd rozbieżności.
Awatar użytkownika
gate
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Matt wiem, że cie maltretujemy, ale jak pewnie każdy wie na dobrą scenerię EPWA do FSX jest głód(na EPKK też), więc tu moje pytanie - kiedy można się spodziewać jakiś aktualizacji?

Dzięki
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Autor zapomniał napisać na tym forum, więc:
Poprawka częstotliwości ILSów: http://mk-studios.com.pl/EPWA_ADEX_ADE.BGL
Ostatnio zmieniony wt 02 lis, 2010 16:22 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 1 raz.
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
PatrykBielan
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: PatrykBielan »

Gratuluje scenerii, tylko mam teraz dylemat.
Bo są 2 scenerie EPWA, pierwsza to twoja a druga to "EPWA 2010 project".
Sam nie wiem z której skorzystać, na razie używam tej drugiej, choć nie wiem,
która jest bardziej aktualna i lepsza pod FSX.
Testowanie trochę by mi zajęło, macie jakieś argumenty, która ze scenerii jest lepsza ?
www.zaq-design.pl
Polskie dodatki do FSX i Prepar3D.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Zarówno pod FS9 i FSX jest EPWA 2010.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Czy ktoś może zrobić screeny z tej najnowszej scenerii do FSX (widok na lotnisko z góry) przy wybranej porze roku jesień? U mnie latem, wiosną jest ładnie, zielono wkoło lotniska, a gdy wybieram jesień to nagle mam piasek w niektórych miejscach.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Post autor: PZL Belfegor »

Potwierdzam, od jesieni połowa lotniska jest pustynna.
302_Osh
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Rumia

Post autor: 302_Osh »

U mnie wystąpił następujący problem:
FS9, EPWA 2010 1.2 użytkowane ponad miesiąc bezproblemowo. Wczoraj kiedy dolatywałem do Warszawy, zwiecha FSa. Próbowałem postawić się w dowolnym miejscu na EPWA, zwiecha FSa. Wykasowanie scenerii z Addon Scenery, delete w scenerii. Wkleiłem jeszcze raz do Addon Scenery, ponownie dodałem folder ze scenerią EPWA. Nie pomaga, dalej restart FSa jak tylko próbuję pojawić sie w okolicach EPWA. Co mogło się stać, czy da sie wybrnąć z tej sytuacji bez reinstalki FSa?
Może ktoś miał podobny problem? Pomocy.
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

RzEmYk pisze:Poprawka częstotliwości ILSów: mk-studios.com.pl/EPWA_ADEX_ADE.BGL
To faktycznie tylko poprawia częstotliwości? Od pewnego czasu ląduję na Okęciu off-line tylko i wyłącznie z wiatrem w zadek, nawet najsilniejszym, to nawet ciekawe przeżycia ale ATC kompletnie zgłupiało.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Nie mam pojęcia, nie latam offline.
Jakby co, to ADE i nanieść samemu poprawki na oryginalny AFCAD.
Awatar użytkownika
Adam73
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: POZnan*

Post autor: Adam73 »

wibwk napisał:
Od pewnego czasu ląduję na Okęciu off-line tylko i wyłącznie z wiatrem w zadek, nawet najsilniejszym, to nawet ciekawe przeżycia ale ATC kompletnie zgłupiało.
Potwierdzam. Dzisiaj zrobiłem lot off-line EPPO-EPWA. Dolatuje sobie do Bimpa i dostaję od sympatycznej pani cleared to land rwy 15. Sprawdzam metar a tam wiaterek sobie hula 320/07ks...Było wesoło.
Awatar użytkownika
Willly
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPSC

Post autor: Willly »

RzEmYk pisze:Zarówno pod FS9 i FSX jest EPWA 2010.
Chyba nie bardzo...
Ściągnąłem epwa2010v12 i co w README można przeczytać?
===================
MK Studios - Warsaw Airport 2010 v1.2
Copyright (C) Mateusz Stabryla, 2010.

Designed for FS2004.
NOT WORKING with FSx.

Requirements

Processor - 1.8Ghz
RAM - 512MB
FS - 2004
(...)
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Willly pisze:Chyba nie bardzo...
Chyba bardzo... viewtopic.php?p=102457#102457

No i w readme jest napisane, że wersja pod FS9 nie działa pod X. Nie jest napisane, że nie ma wersji pod X.
ODPOWIEDZ