Plan lotu VFR

Dział przeznaczony głównie dla pilotów, latających w sieci VATSIM (zawiera również informacje przydatne wszystkim wirtualnym pilotom, takie jak, np. czytanie map, opis procedur SID/STAR).

Moderator: RzEmYk

luko
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: luko »

Dzięki za odp.
Czułem, że coś pomieszam :) Nie bardzo rozumiem z tymi sektorami.. muszę jeszcze raz przejrzeć mapę TMA. Nie rozumiem też dlaczego piszesz, że sektory VFR nie przecinają dróg.. no nic, przypatrzę się jeszcze.
No i nie wiem dlaczego nie mogę używać nazw geogr. jak pisze Bodzio.. jak zatem powinna wyglądać trasa?
Sprzęt: AsRock P67 Pro3, i5 2500K, nVidia GTX560 1GB/256, 4x2GB/1600MHz
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Czułem, że coś pomieszam Nie bardzo rozumiem z tymi sektorami.. muszę jeszcze raz przejrzeć mapę TMA. Nie rozumiem też dlaczego piszesz, że sektory VFR nie przecinają dróg.. no nic, przypatrzę się jeszcze.
Na mapie TMA masz zaznaczone przerywaną kreską granice sektorów, a w tych sektorach dużymi czarnymi literami maksymalne wysokości w tych sektorach. Tak się składa, że w żadnym maksymalna wysokość nie jest większa niż dolny pułap dróg.
No i nie wiem dlaczego nie mogę używać nazw geogr. jak pisze Bodzio.. jak zatem powinna wyglądać trasa?
Cofnij się o kilka stron:
Wojtek_84 pisze:"By the book" powinno być tak, że między punktami DCT, a punkty jako kod drogi (2-7 znaków) lub kod punktu (2-11 znaków), pozycja w stopniach (7 znaków), pozycja w stopniach i minutach (11 znaków), kurs i odległość od pomocy nawigacyjnej (do 9 znaków).

Ale z tego co czytałem niektóre państwa nie przyjmują planów VFR z wpisanymi punktami wg niektórych sposobów (np. wg odległości od punktów nawigacyjnych) i wymagają wpisania miast...
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Bodzio W. »

Bo tego nie przewiduje formularz planu lotu. Druga rzecz, ze na czesc lotu w przestrzeni niekontrolowanej nie trzeba w ogole nic wpisywac, wystarczy punkt wylotowy i wlotowy lotnisk kontrolowanych.
"Bo final był za krótki..." - stop wirtualnej przemocy
luko
Jet Captain
Jet Captain

To może ja po prostu wpiszę
SE S PTC CDP POS ADX S
?
Albo, tak jak pisze Bodzio wpiszę tylko SE S S ..tylko trochę tak dziwnie :/ ..hm, chyba znowu coś przedobrzyłem..
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain

I tak wystarczy. To co bedziesz robil w przestrzeni niekontrolowanej i tak jest w sumie twoja prywatna sprawa.
luko
Jet Captain
Jet Captain

No proszę.. takie to proste :) Z tego wynika, że przy planowaniu trasy VFR nie trzeba zbyt mocno kombinować ;)
Dzięki wielkie panowie za pomoc.
Jutro jak czas pozwoli w ciągu dnia, lecę "podbić" Baleary ;)
Pozdrawiam!

Edit,
Wojtek..dużymi czarnymi cyframi, to zaznaczone są min. wysokości w danym obszarze (tym prostokątnym) .. a na mapie VFR, w danym sektorze (wyznaczonym przerywaną linią) jest na niebiesko nazwa sektora, np SECTOR-PALMA i zaraz pod spodem 1000, gdzie 1000 wg legendy mapy oznacza MAX ALT SEC.
Dziwne o tyle, że SECTOR-PALMA obejmuje również góry na północy wyspy, nad którymi chcę lecieć, a tam są wzniesienia grubo ponad 1000ft...
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Przy planowaniu trasy VFR trzeba jak najbardziej kombinowac - ale na potrzeby wlasne, zeby nie wleciec tam gdzie nie nalezy (naruszenie przestrzeni kontrolowanej) i wiedziec, gdzie sie jest - znajduje to odzwierciedlenie w planie, wg ktorego nawigujemy, natomiast niekoniecznie w tym, ktory skladamy.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Wojtek..dużymi czarnymi cyframi, to zaznaczone są min. wysokości w danym obszarze (tym prostokątnym) .. a na mapie VFR, w danym sektorze (wyznaczonym przerywaną linią) jest na niebiesko nazwa sektora, np SECTOR-PALMA i zaraz pod spodem 1000, gdzie 1000 wg legendy mapy oznacza MAX ALT SEC.
Faktycznie - litery są granatowe. Patrzyłem wcześniej na wydruk na którym te napisy wyszły czarne.
Dziwne o tyle, że SECTOR-PALMA obejmuje również góry na północy wyspy, nad którymi chcę lecieć, a tam są wzniesienia grubo ponad 1000ft...
To znaczy, że nad tymi górami nie wolno Ci przelatywać.

Pamiętaj, że głównym kryterium wyznaczania tych sektorów jest usprawnienie ogromnego ruchu turystycznego na Majorce. Loty VFR są traktowane jak niepotrzebna uciążliwość w tym regionie (stąd zakaz w sezonie).

Po prostu zachęcają Cię ;) do lotu nad morzem.
luko
Jet Captain
Jet Captain

No i poleciałem... nie było źle .. tak myślę ;)
Mam 2 pytanie po tym locie:
1. Przed wydaniem zgody, Majorka_GND zapytał mnie jaki preferuję poziom lotu - 3500 czy 4500. W planie miałem wpisany 6000, i tu wiem, że chyba źle, bo powinienem uwzględnić "połówki" czyli max mogłem 5500. Tylko skąd taka propozycja ATC?
2. W planie wpisałem trasę SE S S, ale czy ustnie powinienem określić ATC co dokładnie zamierzam, czyli "oblecieć" Majorkę, zanim ruszę w kierunku Ibizy, czy to już nikogo nie obchodzi skoro jestem w przestrzeni G? Fakt, że to była tylko pozycja GND, ale nawet jeśli byłoby APP? Osobiście uważam, że nie musiałem.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Tylko skąd taka propozycja ATC?
Dał Ci wybór - co w tym złego? ATC często pytają przy lotach VFR o preferowany poziom lotu - jeśli dają inny niż planowany na jakimś odcinku.
W planie wpisałem trasę SE S S, ale czy ustnie powinienem określić ATC co dokładnie zamierzam
Nie ma potrzeby.
Fakt, że to była tylko pozycja GND, ale nawet jeśli byłoby APP?
To było pytanie o poziom lotu przed odlotem. Z APP (jeśli było by GND) w ogóle się nie komunikujesz. Opuszczasz przestrzeń kontrolowaną wokół lotniska i wchodzisz w przestrzeń G. W Polsce mógłbyś wejść w przestrzeń C kontrolowaną przez APP, ale na Majorce jest przestrzeń A, w którą wejść nie możesz.
luko
Jet Captain
Jet Captain

Rozumiem. Dzięki!
Eddie
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Eddie »

Pomyslalem ze wrzuce... Jesli ktos chcialby oszczedzac sobie troche czasu w obliczeniach trasy lub nie czuje sie do konca pewnie jesli chodzi o dokladnosc to polecam jedna z kilku stron, na ktorej mozna w kilka minut ulozyc i wydrukowac gotowy plan VFR z obliczonymi dystansami, czasami i spalaniem.

Oczywiscie nie ma dostepu do oznaczen roznego rodzaju stref, wiec wszystkiego nie zrobi i trzeba wczesniej wiedziec gdzie i jak powinno sie leciec. Mimo wszystko uwazam ze jest to ciekawa aplikacja. Moze ktos skorzysta.

http://www.vfrplanner.org/app/maps/g_route_build.htm
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Ja ze swej strony dorzucę www.govfr.com Trzeba się zarejestrować, ale warto. Można jako warstwę wczytać lotniska i pomoce radionawigacyjne w Polsce.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Instrukcja jak dodać polskie strefy do govfr.com, które znalazłem na grupie dyskusyjnej ava.samoloty na szybowce.com:
ava.samoloty pisze:Proszę bardzo ;)

Krok po kroku:

1) wchodzisz na http://www.aim.pansa.pl/ i się logujesz
2) wchodzisz w "zaplanuj lot" --> "fpl z mapy" --> naciskasz szukaj
3) wyskoczyła mapa google. Zaznaczasz po lewej stronie "strefy" i pokazują Ci się na mapie googla polskie strefy
4) tuż pod mapką masz 3 przyciski: "złóż plan lotu", "wyczyść trasę" i "POBIERZ PLIK"
5) Klikasz POBIERZ PLIK 6) zapisujesz sobie gdzieś na kompie plik w formacie *.KML Zapamiętaj gdzie zapisałeś ten plik. Zawiera on overlay'a na mapkę google ze strefami. Później trzeba będzie ten plik zaimportować do govfr.com
7) wchodzisz na http://www.govfr.com/ i się logujesz
8) wchodzisz w "my cockpit"
9) po lewej wchodzisz w zakładkę ">> my overlays & freqs"
10) w tejże zakładce na dole strony znajdziesz pozycję "My KML Overlays
(Google Earth)" oraz niżej "Add New KML/KMZ File:" i jeszcze niżej "Choose a KML file:" pod którym to napisem masz okno do wpisania ścieżki pliku. Wybierasz sobie teraz ścieżkę ze swojego kompa prowadzącą do pliku który zapisałeś w kroku numer 6.
11) Jeszcze niżej możesz sobie ten overlay nazwać np. "POLAND"

W sumie to by było wszystko jeśli chodzi o zaimportowanie stref do govfr.com. Teraz jak z tego korzystać:

1)Tworzysz nowy plan lotu
2) po lewej stronie tam gdzie wybierasz samolot, punkty zwrotne itp. na samym dole jest zakładka "overlay manager" którą rozwijasz
3) na samym dole masz pole "My overlays" w którym wybierasz swój overlay POLAND czy jak tam sobie nazwałeś go w punkcie 11.
4) ładują Ci się polskie strefy i airway'e na mapkę googla
5) po kliknięciu myszką na którąś ze stref pojawia Ci się jej opis (nazwa, przedział wysokości itp)
6) cieszysz się świetnym programem do planowania tras, rekomendujesz ciekawe trasy a poza tym przy najbliższej okazji stawiasz mi piwo ;)

Oprócz tego ostatnio latając sporo po polsce dopisałem sobie do programu (wklepywałem koordynaty z AIP Polska) VFRowskie punkty wlotowe do lotnisk kontrolowanych i podopisywałem częstotliwości do lotnisk aeroklubowych. Później automatycznie są wstawiane w nawigacyjnym planie lotu który sobie drukuję. Program w praktyce spisał się świetnie a dane dotyczące wiatru są dość precyzyjne więc spokojnie można latać na czas i poprawki na wiatr które govfr.com wylicza.

Mam nadzieję, że w miarę jasno wytłumaczyłem co i jak, w razie wątpliwości pytaj. AIRTIME MATTERS!

Pozdrawiam,

Konrad G.
ODPOWIEDZ