Optymalizacja/Ustawienia FS2004
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Optymalizacja/Ustawienia FS2004
Wszędzie ludzie piszą o optymalizacji FSX, ale nigdzie nie mogę nic wyczytać o optymalizacji FS2004! Jakie ustawienia wybrać, aby na takim sprzęcie:
Athlon II x2 2.8ghz
Radeon hd4850 512mb
2gb ddr3 1333mhz
i z takimi dodatkami: REX, UT, płatny samolot, płatna sceneria, oraz podczas połączenia z siecią vatsim
uzyskać ok. 25fps w widoku VC w F1 ATR-72.Obecnie, przy wszystkich suwakach na maksa mam 15fps na final approach w EPWA. Może ktoś o podobnym sprzęcie prześle mi swoje ustawienia? Zależy mi na jak najmniejszych stratach w grafice. Aha i ile więcej fps-ów bym miał gdybym podkręcił procek na ok. 3.2ghz? Z góry dziękuje
!
Athlon II x2 2.8ghz
Radeon hd4850 512mb
2gb ddr3 1333mhz
i z takimi dodatkami: REX, UT, płatny samolot, płatna sceneria, oraz podczas połączenia z siecią vatsim
uzyskać ok. 25fps w widoku VC w F1 ATR-72.Obecnie, przy wszystkich suwakach na maksa mam 15fps na final approach w EPWA. Może ktoś o podobnym sprzęcie prześle mi swoje ustawienia? Zależy mi na jak najmniejszych stratach w grafice. Aha i ile więcej fps-ów bym miał gdybym podkręcił procek na ok. 3.2ghz? Z góry dziękuje
!
Podkręcić kompa, zastosować wpisy w FS9.cfg i ustawić FSUIPC:
http://vatsim.home.pl/viewtopic.php?t=25813
Generalnie FSy są kiepsko zoptymalizowane i obecnie nie ma kompa na "maksymalne suwaki w FSX", a i z FS9 bywa różnie. W obu przypadkach trzeba tweakować, żeby uzyskać zadowalający efekt.
W Twoim przypadku 2GB RAMu może być wąskim gardłem. Poza tym, trzeba pogrzebać w FS9.cfg. Na takiej konfiguracji powinieneś być w stanie uzyskać płynność w FS9 przy "suwaczkach w prawo".
Podkręcenie z 2.8 na 3.2 wiele nie zmieni, ale to zawsze jakiś plus.
http://vatsim.home.pl/viewtopic.php?t=25813
Generalnie FSy są kiepsko zoptymalizowane i obecnie nie ma kompa na "maksymalne suwaki w FSX", a i z FS9 bywa różnie. W obu przypadkach trzeba tweakować, żeby uzyskać zadowalający efekt.
W Twoim przypadku 2GB RAMu może być wąskim gardłem. Poza tym, trzeba pogrzebać w FS9.cfg. Na takiej konfiguracji powinieneś być w stanie uzyskać płynność w FS9 przy "suwaczkach w prawo".
Podkręcenie z 2.8 na 3.2 wiele nie zmieni, ale to zawsze jakiś plus.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
FS2004 na rynku jest tak długo, że sieć roi się od poradników:
http://www.fsstation.com/articles/fligh ... weaks.html
http://www.mycockpit.org/forums/showthr ... eaking-Fs9
http://www.scenerysolutions.com/doc/per ... Tuning.pdf
Można mnożyć. Uniwersalnych ustawień nie ma, więc musisz eksperymentować sam. Tak samo jak z FSX, wystarczy, że zjedziesz np. z ruchem AI i autogen nieco w dół i już masz bardzo płynne działanie.
http://www.fsstation.com/articles/fligh ... weaks.html
http://www.mycockpit.org/forums/showthr ... eaking-Fs9
http://www.scenerysolutions.com/doc/per ... Tuning.pdf
Można mnożyć. Uniwersalnych ustawień nie ma, więc musisz eksperymentować sam. Tak samo jak z FSX, wystarczy, że zjedziesz np. z ruchem AI i autogen nieco w dół i już masz bardzo płynne działanie.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Moje dodatki o Fs2004 to PMDG 747-400, AS v6.5, RC4,REX, wszystkie scenerie mam defaultowe, mam 2 GB pamięci DDR3 i jak ustawiam autogen na very dense (scenerie miast wyglądają bardziej realistycznie) to symulator się mocno przycina, latam w (Virtual cockpit) pmdg 747(mam wtedy około 15 klatek)w dużych miastach takich jak LA.
Czy jakbym dokupił kolejne 2 Gb pamięci dużo poprawiła by się wydajność symulatora i wtedy kiedy teraz mam 15 klatek dostawał bym ustawione 25?
Czy jest sens dokupowania pamięci i jak dużo mogła by poprawić wydajność?
Czy jakbym dokupił kolejne 2 Gb pamięci dużo poprawiła by się wydajność symulatora i wtedy kiedy teraz mam 15 klatek dostawał bym ustawione 25?
P43+Quad core q8300+9600GT
Poprawi się nieco wczytywanie tekstur, jednak skoku fps nie oczekuj.
Bartek
Pobaw się ustawieniami. Mam gorszy sprzęt, więcej dodatków i przy 747 od PMDG na ogół mam zawsze powyżej 30 fps. Kiedy sceneria jest mniej wymagająca to podskakuje do 50 (taki mam limit).Rafal102 pisze:Moje dodatki o Fs2004 to PMDG 747-400, AS v6.5, RC4,REX, wszystkie scenerie mam defaultowe, mam 2 GB pamięci DDR3 i jak ustawiam autogen na very dense (scenerie miast wyglądają bardziej realistycznie) to symulator się mocno przycina, latam w (Virtual cockpit) pmdg 747(mam wtedy około 15 klatek)w dużych miastach takich jak LA.
Właśnie próbuje te ustawienia ze stron,które podał Konraf, zobaczę co da się zrobić może jest jakaś szansa na podwyższenie FPS. W fs2004 chciałbym mieć dość duży Autogen i dość ładne chmury(i FPS w granicach 25), raczej nie wgrywam nowych "wypasionych scenerii" bo one już całkowicie zmniejszają FPS szczególnie te od Aerosoftu.
A to czemu? Ja w Monachium od Aerosoftu mam spokojnie 30-40 fpsów na podejściu. A Autogenu wcale nie mam małego:

Pamiętaj jeszcze o fs9.cfg.
A tak przy okazji (nie chcę na ten temat pisać w nowym wątku, dlatego będę wdzięczny za PW) - orientuje się ktoś może, czy dla FS9 jest jakiś wpis pod cfg, który rozjaśniałby noc? Wiem, że dla fsx coś takiego istnieje (nie pamiętam dokładnie całej komendy), ale kopiując ją do fs9.cfg nie osiągam jakiegokolwiek rezultatu.

Pamiętaj jeszcze o fs9.cfg.
A tak przy okazji (nie chcę na ten temat pisać w nowym wątku, dlatego będę wdzięczny za PW) - orientuje się ktoś może, czy dla FS9 jest jakiś wpis pod cfg, który rozjaśniałby noc? Wiem, że dla fsx coś takiego istnieje (nie pamiętam dokładnie całej komendy), ale kopiując ją do fs9.cfg nie osiągam jakiegokolwiek rezultatu.
-
mbucholski
- Jet 1st Officer

- Skąd jesteś: Maastricht
-
mbucholski
- Jet 1st Officer

- Skąd jesteś: Maastricht
Wow naprawdę dość wysokie ustawienia ja mam połowę tego i jeszcze defaultowe scenerie.
A na ile procent masz ustawione chmurki 3D?
Zrobiłem kilka tweaków ustawienia te co podałeś, patrzyłem na LAX było 25FPS, dzisiaj wykonam lot z Dubaiu do Amsterdamu, wieczorem napisze jak płynność.
EDIT: faktycznie zmienianie ustawień w fs9.cfg działa, można powiedzieć, że czyni cuda, nieporównywalna płynność symulatora z tą co była dotychczas.
A na ile procent masz ustawione chmurki 3D?
Zrobiłem kilka tweaków ustawienia te co podałeś, patrzyłem na LAX było 25FPS, dzisiaj wykonam lot z Dubaiu do Amsterdamu, wieczorem napisze jak płynność.
EDIT: faktycznie zmienianie ustawień w fs9.cfg działa, można powiedzieć, że czyni cuda, nieporównywalna płynność symulatora z tą co była dotychczas.
Cześć
mój sprzęt :
Processor : Intel Pentium T4200 @ 2000MHz dwu rdzeniowy
Physical Memory : 4096MB (2 x 2048 DDR2-SDRAM )
Video Card : NVIDIA GeForce G102M
DirectX : Version 11.00mb + pobiera z ramu
Airsimmer A320, final JFK FSDREAMTEMA fps z 7 tragedia!
Na innych sceneriach będzie z 14 ale (da się lądować)
Co mam ustawić w fs9 config żeby działało lepiej?
Detale praktycznie wszystkie mam na minimum.
Chmury u mnie wyglądają jak kwadraty.
Proszę o pomoc
pozdrawiam
mój sprzęt :
Airsimmer A320, final JFK FSDREAMTEMA fps z 7 tragedia!
Na innych sceneriach będzie z 14 ale (da się lądować)
Co mam ustawić w fs9 config żeby działało lepiej?
Detale praktycznie wszystkie mam na minimum.
Chmury u mnie wyglądają jak kwadraty.
Proszę o pomoc
pozdrawiam
Czy ktoś z Was wie która linijka w pliku fs9.cfg odpowiada za ilość budynków w mieście? Moje Fs2004 jest ustawione na wszystkie najwyższe wymagania ale wolałbym mieć bardziej zagęszczoną strukturę miast. Jeżeli jest to możliwe po przez konfiguracje pliku fs9 proszę o jakieś porady. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
-
BEXTomek
mój sprzęt :
To nie najgorsze podzespoły, czemu Masz ustawienia na minimum?
-
BEXTomek
mój sprzęt :
To nie najgorsze podzespoły, czemu Masz ustawienia na minimum?
Ostatnio zmieniony ndz 13 lut, 2011 18:28 przez zitee744, łącznie zmieniany 1 raz.
Mam takie jedno pytanie - pewnie gdzieś już był problem poruszany, ale nie mogę się tego nigdzie doszukać. :/
Jaki wpis w FS9.cfg jest odpowiedzialny za odległość, w promieniu której widzimy obiekty?
Przykładowo - jestem 8 nm od lotniska i nie widzę pasa, ale pojawi się on (pas) np w odległości 6 nm od niego. To samo z budynkami/drzewami itp.
Jaki wpis w FS9.cfg jest odpowiedzialny za odległość, w promieniu której widzimy obiekty?
Przykładowo - jestem 8 nm od lotniska i nie widzę pasa, ale pojawi się on (pas) np w odległości 6 nm od niego. To samo z budynkami/drzewami itp.
[FS2004] Problem z klatkami
Witam, jestem nowym uzytkownikiem forum aztec i chcialem sie ze wszystkimi przywitac. Otoz mam problem z moim FS-em. Kiedy bylem w Polsce posiadalem komputer mniej wiecej takiej mocy:
- procesor intel Dual Core 2 GHz,
- pamiec RAM 2GB DDR2,
- karta graficzna GeForce GTX 250 256 MB.
Dalej niestety nie pamietam, ale nie oto chodzi. Na tamtym komputerze moglem grac w FS-a na full detalach przy wszystkich dodatkach typu Morten AI traffic, UT, itp. na ok 40 klatkach. Teraz gdy jestem w Stanach zakupilem moim zdaniem dobra maszyne:
- procesor Intel Core i7-990X 6x3.5 GHz,
- pamiec RAM 6 GB DDR3
- karta graficzna AMD Radeon 7450 1 GB.
Lecz gdy spogladam na chmury poprostu tak mnie scina ze, nie da sie nic robic. Klatki spadaja do 4-5 i ogolnie sądze, ze na mojej maszynie powinienem przy wszystkich dodatkach miec min. 60 klatek a tu tyleczek. Podkreslam najgorzej jest jak patrze sie na chmury. Bardzo prosilbym o pomoc, bo juz rece mi opadaja.
- procesor intel Dual Core 2 GHz,
- pamiec RAM 2GB DDR2,
- karta graficzna GeForce GTX 250 256 MB.
Dalej niestety nie pamietam, ale nie oto chodzi. Na tamtym komputerze moglem grac w FS-a na full detalach przy wszystkich dodatkach typu Morten AI traffic, UT, itp. na ok 40 klatkach. Teraz gdy jestem w Stanach zakupilem moim zdaniem dobra maszyne:
- procesor Intel Core i7-990X 6x3.5 GHz,
- pamiec RAM 6 GB DDR3
- karta graficzna AMD Radeon 7450 1 GB.
Lecz gdy spogladam na chmury poprostu tak mnie scina ze, nie da sie nic robic. Klatki spadaja do 4-5 i ogolnie sądze, ze na mojej maszynie powinienem przy wszystkich dodatkach miec min. 60 klatek a tu tyleczek. Podkreslam najgorzej jest jak patrze sie na chmury. Bardzo prosilbym o pomoc, bo juz rece mi opadaja.
Ostatnio zmieniony śr 13 mar, 2013 19:54 przez RraidersS, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: [FS2004] Problem z klatkami
viewtopic.php?p=112129#112129
Na pewno?RraidersS pisze:Radeon 7450 1 GB.
Tak, zgadza sie, w dxdiag mi wyświetla AMD Radeon 7450 HD 1 GB.
Z procesorem sie pomylilem, pierwszy post pisalem nie z mojego komputera, wiec z pamieci. Posiadam procesor AMD FX-6120.
[Pisownia! - Rz]
Z procesorem sie pomylilem, pierwszy post pisalem nie z mojego komputera, wiec z pamieci. Posiadam procesor AMD FX-6120.
[Pisownia! - Rz]
Ostatnio zmieniony czw 14 mar, 2013 00:17 przez RraidersS, łącznie zmieniany 2 razy.
Jeśli się nie mylisz z oznaczeniem, to ta karta nadaje się głównie do wyświetlania Worda i Excela, a nie do gier. Jest około 3 razy wolniejsza od GeForce GTX 250.RraidersS pisze:AMD Radeon 7450 HD 1 GB.
Pokaż ekran informacji o sprzęcie z Catalyst Control Center.
Laik ze mnie troche w komputerach i nie wiem za bardzo gdzie moglbym znalezc ten Catalyst Control Center 
pod ppm mam tylko to http://imageshack.us/a/img835/2386/78119912.jpg
http://imageshack.us/a/img715/4412/49336688.jpg - chyba to :/
pod ppm mam tylko to http://imageshack.us/a/img835/2386/78119912.jpg
http://imageshack.us/a/img715/4412/49336688.jpg - chyba to :/
W nowych sterownikach z tego co wiem nie ma już Control Center tylko AMD vision engine control center.
Dobrze pokazałeś screena (tego drugiego), tylko wejdź w zakładkę Information, ewentualnie Product Summary.
I tak ja napisał kolega RzEmYk, jeśli faktycznie masz HD 7450 to masz kartę do Worda i Excela, a nie do FS. Przede wszystkim karta ma 64 bitową szynę danych, więc tragicznie wąskie gardło.
Dobrze pokazałeś screena (tego drugiego), tylko wejdź w zakładkę Information, ewentualnie Product Summary.
I tak ja napisał kolega RzEmYk, jeśli faktycznie masz HD 7450 to masz kartę do Worda i Excela, a nie do FS. Przede wszystkim karta ma 64 bitową szynę danych, więc tragicznie wąskie gardło.
Bartek
No wlasnie nie wiem, ostatnio zakupilem Bf3 i gram na srednich detalach na 60 fps-ach ,lecz chyba problem zostal rozwiazany - mam ok 40-60 klatek ,lecz mam problem rozmazanych tekstur ziemi i jakiegos kwadratu z ladujacymi (lecz slabo) sie teksturami :/ Czy nie dalo by sie powiekszyc rozmiaru tego kwadratu?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez RraidersS, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Szukaj: viewtopic.php?t=1276&start=0 , hasło: radius.