VFR Poland - problemy techniczne

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

VFR Poland - problemy techniczne

Post autor: RzEmYk »

Postanowiłem utworzyć nowy wątek, który edytowany, będzie listą ściągawką dla twórców dodatku.
Dzięki czemu będzie można łatwo wyłapać błędy i wprowadzić odpowiednie poprawki. Będzie też łatwo przekazać takie informacje do twórców. Do tej pory wyłapałem:

Błędy
1. Pomimo wprowadzenia promocyjnego kodu z maila "VFRPOLAND Newsletter #1" nie zostały dodane punkty do konta.
2. Błąd "Wystąpił problem podczas instalowania pliku C:\Program Files\VFRClient\.VFRClient.exe. No such file or directory."
3. Błąd "nieprawidłowa ścieżka w scenerii zdalnej" w pliku scenery.cfg (dotyczy FS X)
4. Błąd "Flight Simulator 10 nie jest zainstalowany w systemie" pomimo posiadania symulatora (FS X)
5. Błąd "Nie posiadasz konta premium, ani wystarczającej liczby punktów premium" pomimo posiadania odowiedniej ilości PP (portal)
6. Przesunięcia default lotnisk FSa z fotoscenerią - na forum IŁka zaczęto w tym temacie działać.
7. Brak możliwości zainstalowania darmowych tekstur w przypadku FSXa.

Propozycje użytkowników
1. Możliwość wyboru miejsca (partycji/katalogu), do którego będą ściągane pliki.
2. Możliwość decydowania o autostarcie DNE.
3. Wersja DVD z darmową teksturą albo wrzucenie darmowej wersji na serwisy typu Avsim.
4. Uproszczenie procesu instalacji.
5. Dodanie autogenu.

Wszelkie uwagi techniczne proszę umieszczać w tym wątku, listę będę uaktualniał na bieżąco. Ja dla odmiany, dam Wojtkowi poświętować i problemy zgłoszę jutro (27.12.10) ;)
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Wojtek Krzywda
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: Wojtek Krzywda »

Witam serdecznie

Na początku kilka słów wyjaśnienia. Z zasady nie dyskutuję na wszelkich forach o produktach komercyjnych (a takim jest serwis VFRPOLAND.COM). IMO dyskusja taka raczej nie przynosi rozwiązania problemów a ich rozmycie. Właśnie dlatego w newsletterze prosiłem o kontakt mailowy tych z użytkowników, którzy błędy znaleźli. Bezpośredni kontakt umożliwia zadawanie pytań i pozyskiwanie odpowiedzi co zawsze prowadzi do rozwiązania problemów, błędów i kłopotów..

Bardzo Was wszystkich w imieniu naszego zespołu przepraszam za wszelkie problemy. Jak się okazało - pomimo ogromnej pracy i starań nie udało się nam uniknąć fakapów ograniczających możliwość korzystania z nowego serwisu internetowego.

Utworzony przez Krzyśka wątek jest jednak dobrym miejscem na skomentowanie zestawionych błędów i propozycji. A więc..

Błędy

Ad 1. Nie zgłosił się do mnie NIKT z opisem takiego problemu. Potrzebuję przynajmniej ID usera oraz informację kiedy zdarzenie miało miejsce.

Ad 2. Wiemy już co się dzieje. Nowa wersja aplikacji rozwiąże ten problem.

Ad 3. Problem analizujemy. Mamy materiał do sprawdzenia. W mojej ocenie wręcz nieprawdopodobny przypadek :)

Ad 4. Problem analizujemy i postaramy się aby w nowej wersji aplikacji było OK.

Ad 5. Problem analizujemy ale wyłącznie dlatego, że widziałem na forum obrazki i wierzę, że coś takiego się stało. Nie zgłosił się do mnie NIKT z opisem takiego problemu.

Ad 6. To już nie nasza wina lecz złych danych lotnisk wklepanych przez producenta do symulatora. Dowodem tego będzie porównanie danych FS z AIP. Wspomnieć należy, że AIP opisuje lokalizację jako dd*mm.ss a FS - dd*mm.mmm (przesunięcie EPMB jest tu ewidentnym przykładem przepisania danych AIP do FS bez przeliczenia).

Ad 7. Zaproponuję rozwiązanie tego problemu.

Propozycje

Ad 1. OK :)

Ad 2. Wpisuję na listę rzeczy do sprawdzenia.

Ad 3. DVD? Należałoby uruchomić produkcję i zająć się dystrybucją z czego wynika, że nie byłoby za darmo. AVSIM? Rozpatrywaliśmy różne sposoby dystrybucji ale podejrzewam, że szybko nasz produkt dostałby czerwoną kartkę ze względu na docelową ilość danych i ich transfer.

Ad 4. Proces instalacji jest skomplikowany? Plik pobierany jest przez DNA, który uruchamia proces instalacji. Wystarczy wpisać swoje dane użytkownika, zaakceptować warunki licencji (wymóg licencji na wykorzystanie scen satelitarnych) i wskazać miejsce docelowe instalacji. Jak to można uprościć?

Ad 5. Oczywiście, że tak :)
Ostatnio zmieniony pn 27 gru, 2010 23:15 przez Wojtek Krzywda, łącznie zmieniany 1 raz.
pośpiech poniża
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Co do nienaliczenia punktów premium, też miałem ten problem (nie widziałem ich na swoim koncie), jednak po pewnym czasie w końcu się pojawiły. Pewnie dlatego nikt nie zgłosił tego problemu.

PS. Czekam z niecierpliwością na południe Polski ;)
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBK

Post autor: WilkzPolski »

Jeśli chodzi o propozycje to chętnie dodałbym:
-zamaskowanie wpisywanego hasła w DNA
-jednak poprawienie tych lotnisk... nie ma tłumaczenia "bo MS źle wpisał dane". Teoretycznie tworzenie jakichkolwiek scenerii to już poprawianie po MS więc czekam na Fix'y.

Pozdr.
stanislaw5b
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Łomianki

Post autor: stanislaw5b »

Kilka pytań z mojej strony:
1. Czy DNA jest konieczne, czy nie można pobierać "tradycyjnym" sposobem?
2. Co do uproszczenia instalacji: miałem na myśli aby nie pobierać plików z rozszerzeniem .vfr i instalować je za pomocą instalatora, tylko jak Bóg przykazał folder do Addon Scenery i jazda :) Rozumiem sens pakowania w vfr jeżeli miałoby to wpływ na kompresje plików.
3. Kiedy ukaże się nowa wersja instalatora?

Pozdrawiam
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

Na początku kilka słów wyjaśnienia. Z zasady nie dyskutuję na wszelkich forach o produktach komercyjnych (a takim jest serwis VFRPOLAND.COM). IMO dyskusja taka raczej nie przynosi rozwiązania problemów a ich rozmycie. Właśnie dlatego w newsletterze prosiłem o kontakt mailowy tych z użytkowników, którzy błędy znaleźli. Bezpośredni kontakt umożliwia zadawanie pytań i pozyskiwanie odpowiedzi co zawsze prowadzi do rozwiązania problemów, błędów i kłopotów..
Do skutku.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

1. Pomimo wprowadzenia promocyjnego kodu z maila "VFRPOLAND Newsletter #1" nie zostały dodane punkty do konta.
Problem leży po stronie klienta i przeglądarki, a dokładniej przez takie, a nie inne traktowaniu cookies. Pomaga wylogowanie się i ponowne zalogowanie. Po stronie serwera całość działa poprawnie.
4. Błąd "Flight Simulator 10 nie jest zainstalowany w systemie" pomimo posiadania symulatora (FS X)
Znaleziono już błąd, który to powoduje. W następnej wersji klienta będzie to naprawione.

No i patrzcie co Jev napisał i się do tego stosujcie. Głównym kanałem zgłaszania problemów jest mail.
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: wibwk »

Wojtek Krzywda pisze:Witam serdecznie

Błędy

Ad 1. Nie zgłosił się do mnie NIKT z opisem takiego problemu. (...) Nie zgłosił się do mnie NIKT z opisem takiego problemu.
Myślę że zaczną zgłaszać błędy bezpośrednio gdy przekonają się o sprawnej pracy serwera, chyba jeszcze nie do końca jest dobrze. :cry:
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Co nie jest dobrze?
stanislaw5b
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Łomianki

Post autor: stanislaw5b »

Wszystko przecież śmiga ;)
placektoja
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Jedlina Zdrój

Post autor: placektoja »

Witam.
Mam problem z autogenem. Moje pytanie brzmi: Czy autogen obejmuje same drzewa, czy także powinienem widzieć budynki???
Na obszarach scenerii które mam zainstalowane widzę tylko drzewa.
W czym może tkwić problem???
Dodam jeszcze że miałem problemy z zainstalowaniem autogenu. Omyłkowo podczas instalacji części scenerii podzieliłem ich lokalizacje. Dlatego autogen nie chciał poprawnie się zainstalować. Wyczyściłem wszystko i umieściłem wszystkie scenerię w jednym miejscu. Po tych operacjach autogen został zainstalowany. Teraz najważniejsze. Wcześniej w akcie desperacji skopiowałem wszystkie pliki autogenu do folderu texture w GŁÓWNYM KATALOGU GRY. Zastąpiłem wszystkie pliki. Byłoby dobrze, gdybym zrobił wcześniej kopie.
Czy moje problemy z wyświetlaniem budynków mogą być spowodowane właśnie zastąpieniem folderu texture????? Na obszarach gdzie nie mam zainstalowanej scenerii budynki są.
Czy jedynym wyjściem jest przeinstalowanie całego FSXa od nowa??
Ostatnio zmieniony ndz 31 mar, 2013 14:11 przez placektoja, łącznie zmieniany 1 raz.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Post autor: PZL Belfegor »

Wystarczy przeczytać, co napisano na stronie producenta:
VFRPOLAND AUTOGEN NW dla FS X stanowi uzupełnienie północno-zachodnich obszarów fotograficznej scenerii Polski VFRPOLAND o automatycznie generowane obiekty 3D, które odwzorowują głównie tereny leśne oraz niektóre tereny zabudowane.
Na forum też są stosowne informacje:
viewtopic.php?p=117370#117370
widziu83
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wielka Brytania

Problem z reinstalacja scenerii VFRPOLAND

Post autor: widziu83 »

Witam,

Zakupilem nowy PC i jestem na etapie reinstalacji scenerii VFRPOLAND. Niestety nie moge zainstalowac czesci wczesniej zakupionych scenerii, bo system ponownie wola ode mnie punkty premium. Wiadomosc jaka pojawia sie na ekranie to: "Uwaga! Wybrano do instalacji obszar xxx-xxx. Obszar jest juz zainstalowany w wersji premium (v002). Ponowna instalacja zastapi pliki obszaru wersja premium (v002). Rozmiar pliku obszaru xxx MB. Twoje konto zostanie obciazone kwota 4PP". W czesci scenerii kwota wynosila 0PP i moglem je bez problemu zainstalowac. Powtorze, ze wszystkie scenerie, ktore probowalem tym razem zainstalowac mialem zainstalowane na poprzednim komputerze.

Niestety nie moge sie doczekac odpowiedzi z supportu, wiec moze ktos z Was natrafil na taki problem?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz 20 paź, 2013 00:58 przez widziu83, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
leszek81
Light Planes Captain
Light Planes Captain

installer VFR Poland po update javy

Post autor: leszek81 »

Witam,

Dzisiaj zaktualizowałem javę do wersji 10.51.2.13 i niestety installer zaczął się wykładać. Screen w załączeniu.

Ktoś ma pomysł jak to naprawić (wolałbym nie przeinstalowywać javy na starszą wersję).

pozdrawiam,
Leszek
Załączniki
Beztytułu.jpg
Beztytułu.jpg (28.16 KiB) Przejrzano 15168 razy
i7 4770 4,2GHz, ASUS MAXIMUS VI FORMULA, Z87, GeForce GTX 780, FSX, ASN i wiele wiele innych :)
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBK

Post autor: WilkzPolski »

Wyłączałeś antyvira i win defense?
Awatar użytkownika
leszek81
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Tak, próbowałem z wyłączonym avastem i windefence, ale niestety to samo... Pytanie do twórców VFR Poland (mam nadzieję, że zaglądają na to forum...): czy potwierdzacie kompatybilność installera z najnowszą javą? Ktoś inny miał podobny problem po upgradzie javy czy tylko u mnie? (bo jeśli tak, to będzie wskazówka, że problem tkwi w uprawnieniach dla nowej wersji, a nie w nowej wersji...)

pozdrowienia,
Leszek
i7 4770 4,2GHz, ASUS MAXIMUS VI FORMULA, Z87, GeForce GTX 780, FSX, ASN i wiele wiele innych :)
Stanel
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Piaseczno

Post autor: Stanel »

Miałem podobne problemy. Pomogło wyczyszczenia wszystkich wersji, dodatków i śladów w rejestrze Javy. Potem zainstalowanie najnowszej wersji.
Stanel
Awatar użytkownika
leszek81
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Hej!

Dzięki za info! A podpowiesz jak to zrobić? Jakiś program do czyszczenia rejestru czy trzeba ręcznie szukać? Jedyne co wcześniej zrobiłem to zgodziłem się na automatyczny update javy. Zakładałem, że oryginalny installer podmienia wersje i "sprząta" po sobie...

pozdrowienia,
Leszek
Stanel
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Piaseczno

Post autor: Stanel »

Odinstaluj z panelu sterowania wszystko co ma jakikolwiek związek z Javą. Ewentualne pluginy potrzebne innym programom zainstalują Ci się później same - to wszystko jest "za darmochę" więc nie ma obawy, że z czymś będą trudności.
Potem dla pewności zresetuj system. Wyczyść rejestr jakimś "klinerem" jak nie masz to ściągnij darmowy CCleaner np. stąd http://www.dobreprogramy.pl/CCleaner,Pr ... 13061.html
Potem znowu zresetuj system. Następnie zainstaluj ostatnią Javę i jak zadziała to przyślij mi zimne piwo albo napisz, że Stanel jest debeściak. :) :) :)
Stanel
Andrzey
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Elbląg

Post autor: Andrzey »

Dosłownie kilka dni temu rozmawiałem z osobą od nich i podesłałem im info o zmianach w najnowszej Javie, już poprawili instalator ;)
ODPOWIEDZ