World of AI problem

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

darioosPL
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Łomża

Post autor: darioosPL »

No tak tylko z moim kompem (staruszkiem) byłaby lipa. Ale raczej ściągnę wszystkie. Tylko są problemy z dostępnością paczek np. z LOTu który dla mnie chyba jest najważniejszy :)
Usama05
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: Usama05 »

Nie ma problemu - LOT jest dostępny
Awatar użytkownika
superhornet14
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: okolice EPWA

Post autor: superhornet14 »

Usama05 pisze:Nie ma problemu - LOT jest dostępny

Tak?? A mógłbyś powiedzieć gdzie??
Jakoś na world-of-ai.com jest NOT AVAILABLE... :roll:
darioosPL
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Łomża

Post autor: darioosPL »

Miałem to samo napisać... Może ma ktoś paczkę LOTu do WoAi? Niekoniecznie musi być jakaś super nowa... Albo zastępcza instalowana jakimś innym programikiem?
KaEn
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: KaEn »

Chętni niech podadzą maila na PW, to podeślę. Mogę też dosłać już w sumie historyczną linię, jaką był Centralwings.
Obrazek
Core2Duo E8400 | GA-EP45-D3SL | 2x2GB DDR2 PC8500 | GF 9800GT/1GB | Win 7 64-bit | FS2004 | FSX
huragan
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Siedlce

Post autor: huragan »

Ja również służę pomocą, mam ok. 500 linii z WoAI. Jak coś potrzeba to piszcie.
Ostatnio zmieniony śr 17 cze, 2009 16:52 przez huragan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
superhornet14
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Cześc!!

Mam taki dziwny problem z Air traffic. Nie wiem dlaczego ale na lotnisku we Frankfurcie (EDDF) nie widzę trafficu. Tzn samoloty stoją ale są niewidzialne, widać tylko ich światła. Na innych lotniskach tego problemu nie mam.

Tu mam zdjęcia jak to wygląda

Airbus a340- 600
http://img40.imageshack.us/i/20097113461646.png/

Boeing 777 ląduje ( widać tylko dym z opon)
http://img188.imageshack.us/i/200971134815101.png/

PS. To jest płatna sceneria - Mega Airport Frankfurt od Aerosoft
Ostatnio zmieniony ndz 05 lip, 2009 14:32 przez superhornet14, łącznie zmieniany 1 raz.
Usama05
Cadet
Cadet

Było wiele razy, wyłącz w opcjach cienie samolotu...
Awatar użytkownika
superhornet14
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Ale możesz trochę dokładniej powiedzieć bo Ciebie nie rozumiem?
Usama05
Cadet
Cadet

W opcjach graficznych FS'a wyłącz cień rzucany przez samolot
Awatar użytkownika
superhornet14
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Faktycznie pomogło. Dzięki za pomoc! ;)

Mam jeszcze jedno pytanko- czy da się edytować dźwięki samolotów WOAI? (chodzi mi głownie o silniki) Te, które są w tej chwili są mizerne... :|
Awatar użytkownika
Por.Kornel
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPOK

Post autor: Por.Kornel »

Możesz ściągnąć dodatkowe dźwięki dla AI, ale w związku z Avsimem może być to teraz trochę uciążliwe. Na PW dam Ci linka jak załaduje na serwer jakieś darmowe dźwięki.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Por.Kornel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
superhornet14
Light Planes Captain
Light Planes Captain

A na flightsim tego nie będzie?
Jak nie to będę czekał aż się na PW odezwiesz ;)
Dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez superhornet14, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: Łukasz »

A ja mam takie pytanie, bo ostatnio będąc na EPWA chciałem gdzieś lecieć i RWY33 blokował mi przez chwilę niewidzialny, cytuję "Boeing A380". Czy mógł mieć na to wpływ AISmooth, którego używam? Problem pojawił się w FS2004. Dodam jeszcze, że zdarzyło mi się to raz (przynajmniej jak narazie).
dexter007
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Głogowiec

Post autor: dexter007 »

Czy ma ktoś pakiet WOAI Saudi Arabian Airlines??? Nigdzie nie mogę znaleźć...
huragan
Cadet
Cadet

dexter007 pisze:Czy ma ktoś pakiet WOAI Saudi Arabian Airlines??? Nigdzie nie mogę znaleźć...
Mam tylko PAI, WoA nie wydało takiej paczki z tego co widzę.
dexter007
Cadet
Cadet

Tak tylko PAI nie jest pod FSX.
huragan
Cadet
Cadet

Jest, wszystko da się ładnie i bezproblemowo zainstalować, kilkanaście paczek brakujących w WoA a które są dostępne dla PAI mam zainstalowanych w swoim FSX. Zaraz sobie przypomnę jak to robiłem u siebie dam ci odpowiedź.
-----
Tu poczytaj http://www.projectai.com/forums/index.p ... opic=54056
Ostatnio zmieniony pt 12 mar, 2010 18:50 przez huragan, łącznie zmieniany 1 raz.
dexter007
Cadet
Cadet

Nawet nie wiedziałem że można paczki z PAI do fsxa władować :) Z WOAI mam około 300 paczek wrzuconych :D
tomi5
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Krotoszyn

Post autor: tomi5 »

Witam :-)

Czy jest możliwość żeby wszystkie paczki WOAI zainstalować wszystkie razem czy trzeba instalować każdą po kolei?

Pozdrawiam

Tomek
huragan
Cadet
Cadet

Można wszystkie razem.
tomi5
Light Planes Captain
Light Planes Captain

A jak to zrobić?
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: Kasztan »

Zaznaczasz wszystkie i klikasz install
AMD Phenom II x4 965 3.6ghz
Gigabyte Gf460GTX
4GB DDR2 RAM
Viśta Wio Biznes
Awatar użytkownika
Willly
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPSC

Post autor: Willly »

A mi WoAI wyciął cały ruch deuflautowy z FSX...
Zainstalowałem z 30 paczek i mam pustki w europie. Na EPWA stały dwa benki przy terminalu i nic po za tym. Nikt nie lądował, nikt nie starował, nikt nie przelatywał... ja jedyny byłem w całym obszarze. Nawet nie słyszałem żeby ATC z kimś rozmawiało.
Podobnie w Mińsku, z tym, że tu jeden samolot po mnie wylądował, jakiś Air king 350.
W Moskwie, pamiętam, że jak byłem poprzednio, to był ruch jak w Rzymie (...choć teraz to i pewnie w Rzymie ruchu by nie było :) ), a teraz nic, sam byłem, jedyny samolot który leciał w pobliżu trzech dużych lotnisk...

Można jakoś przywrócić ten deuflautowy ruch, mając jednocześnie dodatkowy ruch z pakietu WoAI?
huragan
Cadet
Cadet

Sprawdź czy w folderze Scenery/World/scenery masz pliki traffic.bgl linii które zainstalowałeś. Ale ty masz FS2002 więc nie wiem jak to tam wygląda.
Awatar użytkownika
Willly
Cadet
Cadet

Miałem FS2002 jak zaczynałem zabawę z VS i lotnictwem. Jakieś 6-7 lat tem.
Potem przesiadłem się na FS9 ...później miałem przerwę 2-3 lata i teraz wróciłem do VS.
Obecnie korzystam z FS9 do lotów online i FSX do offline.
Trafic był instalowany do FSX, co zresztą było napisane w mym poście.
Willy pisze:A mi WoAI wyciął cały ruch deuflautowy z FSX...
Wracając do tematu, to mam w C:\Program Files\Microsoft Games\Microsoft Flight Simulator X\Scenery\World\Scenery mam pliczek trafficAircraft.bgl a deuflatowgo traficku nima :(

Właśnie sprawdziłem FS9, bo tam tez przypadkiem zainstalowałem parę pakietów. Mam tam pliczek traffic030528.ORIGINAL, w FSX brak pliku z końcówka ORIGINAL
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

http://forums.flightsim.com/vbfs/showpo ... stcount=13
http://www.flightsim2004-fanatics.com/u ... _GA_DL.htm

Defaultowy plik od AI traffic w FSX nazywa sie trafficAircraft.bgl Spróbuj poszukać do na płytkach z FSX.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
Willly
Cadet
Cadet

W katalogu Microsoft Games\Microsoft Flight Simulator X\Scenery\World\Scenery mam plik trafficAircraft.bgl

Ma też kopię katalogu Microsoft Games\Microsoft Flight Simulator X\Scenery\World i ten plik, jest niezmieniany, czyli jest oryginalny.

Z linku który podał konraf http://www.flightsim2004-fanatics.com/u ... _GA_DL.htm, ściągnąłem pliki FX Airline i FSX GA Traffic. Rozpakowałem go i przy pomocy TTools zrobiłem dwa pliki Traffic_FSX_Default_GA_PA28.bgl i Traffic_FSX_Default_MD83.bgl, wrzuciłem to do World\Scenery i ...myslałem, że się uda. Ale nie, nadal tylko jest ruch generowany przez WoAI, a on jest naprawdę mały, więc deflautowy ruch nadal jest potrzebny.
tomi5
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Witam :-)

Instaluję paczki z WOAI i po zainstalowaniu 193 linii wyskakuje błąd - cytuję " Indeks wykraczał poza granicę tablicy"

Jeśli ktoś miał taki problem to proszę o pomoc bo nie wiem co robić.

Dzięki i pozdrawiam

Tomek
Awatar użytkownika
Willly
Cadet
Cadet

Pliki Traffic_FSX_Default_GA_PA28.bgl i Traffic_FSX_Default_MD83.bg gdzie wrzuciłem cały ruch, rozbiłem na pojedyncze samoloty.

Działają, mam jakiś tam ruch deflautowy, choć myslę, że nadal mały, był większy. Ale może z połączeniem z WoAI nie będzie taj źle.

Zobaczcie:
- bez tych plików
Obrazek
...jeden samolot z WoAI

- tymi plikami
Obrazek
...troszkę więcej deuflautowych maszyn AI

choć są też krzaczki, bo myślę, że jednak te plany lotu z linku od konrafa nie są planami oryginalnymi.
Obrazek

Pliczek trafficAircraft.bgl nie działa, nie wiem dlaczego, go nie ruszałem i on ruchu nie generuje.

Miał ktoś taki przypadek, że po zainstalowaniu kilku pakietów WoAI nie było ruchu deuflautowego?

PS: Dziki za linki do plików z planami :)

Dodane:
Wywaliłem wszystkie pakiety WoAI i ruch deuflautowy instalowany przeze mnie. Zrobiłem to ręcznie. Deuflautowy ruch AI był.
Nie ma wątpliwości. Instaler, lub paczki ruchu WoAI wycięły ruch z pliku trafficAircraft.bgl. Dlaczego? Nie wiem, pewnie to pozostanie tajemnica...
Ostatnio zmieniony śr 17 mar, 2010 17:33 przez Willly, łącznie zmieniany 1 raz.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Post autor: PZL Belfegor »

Instaler, lub paczki ruchu WoAI wycięły ruch z pliku trafficAircraft.bgl. Dlaczego? Nie wiem, pewnie to pozostanie tajemnica...
Stary ruch AI (czyli w formacie z FS9) wrzucony do FSX deaktywuje ten nowszy.
Awatar użytkownika
Willly
Cadet
Cadet

...czyli inaczej mówiąc, wystarczy tylko jeden pakiecik WoAI, żeby deuflautowy ruch w FSX przestał istnieć... Nie dobrze.
No ale mimo to udało go się mi przywrócić i zmusić do działania z WoAI :D
dexter007
Cadet
Cadet

Nie wiem po co komu ruch defaultowy w fsxie skoro jest tyle paczek WOAI wystarczy je ściągnąć i zainstalować i wyglada too niebo lepiej niż ten bezsensowny ruch default. Wiadomo też, że jeśli ściągniemy tych paczek z 15 albo co najwyżej z 30 to za dużo tych samolotów nie bedziemy mieć i bedzie ogólnie mały ruch nawet gdy w fsxie ruch AI jest ustawiony na 100%. Ja mam ponad 300 paczek zainstalowanych i wyglada to prawie "realnie" na wiekszosci najważniejszych portów lotniczych mam takie linie, które latają w realu. :D
Marcin Steuer
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKT

Plany lotów WOAI a data lotu.

Post autor: Marcin Steuer »

Witajcie ;-)

Mam pytanie - ze względu na ograniczenia łącza, mocy komputera itp., zainstalowałem sobie jedyne AI jakie mogę - plany z WOAI. Pościągałem to, co mnie interesuje (czyli linie latające po Europie, więksi przewoźnicy).

1) Latam w 2010 roku. Plany są niestety na różne lata (od zdaje się 2006 już niektóre). I zauważyłem taką sprawę - jak pojawiam się np na Heathrow w 2010 to większości samolotów z tych planów już nie ma, pewnie jakieś ograniczenie w planie, że jest ważny tylko do danej daty. Da się to obejść? Innymi słowy - w jaki sposób mogę sprawić, aby wszystkie ściągnięte z WOAI plany lotów były aktualne w dacie którą będę wybierał na swój lot? (problemu nie rozwiązuje cofnięcie się do 2006, bo niektóre plany są dopiero od 2008 itp).

2) Czy gdzieś można znaleźć działający WOAI LOT'u, najlepiej z modelami? Te, które są na flightsim'ie generują mi błąd przy instalacji.

pozdrawiam.
Łukasz
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: Łukasz »

TUTAJ masz wszystkie paczki, więc LOTowski nie powinien generować błędu. Moim zdaniem rok nie ma znaczenia, bo plany lotów obejmują chyba tylko godziny, czy dni, a nie lata, więc plan lotu z 2000r powinien działać nawet w 2100r.
Kirow
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Kirow »

W tym linku nie ma LOTu - został usunięty już dawno temu..
Pozdrawiam
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
huragan
Cadet
Cadet

daj maila to ci podeślę paczkę LOTu
gregorio
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Krakow

Post autor: gregorio »

Czy można gdzieś znaleźć rozkład danych linii w tym dosyć ciekawym programie?
gregorio
Awatar użytkownika
leszek81
Light Planes Captain
Light Planes Captain

WoAI - instalacja pod FSX

Post autor: leszek81 »

Witam,

To mój pierwszy post na tym forum. Zapisałem się, żeby poprosić o pomoc przy instalacji WoAI, ale przed akceptacją przed admina poradziłem sobie sam, grzebiąc nie tylko tutaj ale i na zagranicznych forach, więc dzielę się spostrzeżeniami. Może ktoś miał podobny problem i zaoszczędzi kilka godzin szukania.

Przy instalacji WoAI na FSXa próbowałem instalacji ręcznej zgodnie z opisami forum a potem konwersji programem AIFPC. Niestety mimo robienia wszystkiego punkt po punkcie działać nie działało. (błąd wczytywania pliku po podmianie BGL'i na te FSX'owe)

Spróbowałem drugiego programu do konwersji AI Flight Planner. download Sam wyszukuje BGL'e w wersji FS9, wygodnie podmienia w całym drzewie katalogów i naprawia błędy w plikach, których AIFPC nie poprawiał.

Zainstalowałem WoAI z pakietami w standardowej instalacji, potem uruchomiłem AIFP, podmieniłem wszystkie BGL'e w scenery\world\scenery\ i hula jak się patrzy! Ruch nad Polską jest jak trzeba, wizzairy i loty dzielnie na okęciu stoją a nie straciłem ruchu GA standardowego z FSX a i Pacifica się jakaś raz na jakiś czas przewinie. U mnie zadziałało (FSX Deluxe + SP1 + SP2, Win7 64bit) Jeśli ktoś ma swoje obserwacje albo poprawki to proszę.

P.S. Czy ktoś z was ma może paczkę do WoAI z ruchem, modelami i malowaniami 36 specpułku (chciałbym mieć na Okęciu Jaka-40, Mi-8 i Tutkę chociaż raz na jakiś czas na mil ramp...)

pozdrawiam,
Leszek
mirage9
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Irlandia

Post autor: mirage9 »

Pytanie czy taka paczka zostala kiedykolwiek wydana. Z tego co pamietam to nie bylo chyba takiej.
Ostatnio zmieniony czw 20 sty, 2011 20:39 przez mirage9, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
ODPOWIEDZ