[FSX] Captain Sim Boeing 707

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Vesper
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kraśnik/EPLR

[FSX] Captain Sim Boeing 707

Post autor: Vesper »

Dnia 16 Sierpnia ukazał się 707-300 od CS do fsx-a. Jak widać planują też wydać wersje -300C, -VC137, -E3A. Cena 59 Eur.
CS 707 .
Key Features:
• Unparalleled visual quality and realism
• DirectX 9/10 compatible

Systems:
• Extensive Systems Programming including:
- Weather Radar
- Doppler Navigation System
- CIVA INS support

Exterior:
• Accurate replica of the Boeing 707-321B Adv Jet Clipper Northern Light in Pan Am livery.
• Hundreds of realistic Animations
• 4X** High resolution Textures
• Animation Control Panel
• Stewardess model (various airline uniforms)
• Wing Flex
• Wing Vortices
• Self-shade
• Pre-saved Views

Interior:
• Highly detailed and functional Flight Deck
• Hundreds of accurate 3D Animations
• 4X High resolution Textures
• Custom Lighting Control
• Self-shade
• Pre-saved Views

Misc Features:
• Realistic Flight Model
• Authentic Sound Set
• Exclusive visual Effects
• Extensive Manuals in 3 parts (hundreds of pages in total)
• Presaved Flights

Bonus Features:
Version 1.1 (Release September 2010) will deliver the following free upgrades to the 707-300 pack:
• Highly detailed and accurate Boeing 707-320B Exterior Model
• 4X High resolution textures of 14 popular Liveries
• Complete Passenger Cabin including galley and lavatories
• ACE - Aircraft Configuration Editor
• Crew voice messages
• Repaint Kit
• and more...

** - 4X means the textures are in four! times higher resolution than Captain Sim regular High resolution textures.
Wg mnie dość interesujące i może nawet skuszę się i zakupię ;) .
Yeroon
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Yeroon »

Gdzie są wymagania systemowe tego produktu? Albo jestem ślepy albo ich tam nie ma.
Już nie taki początkujący pasjonat lotnictwa.
Awatar użytkownika
Vesper
Turboprop Captain
Turboprop Captain

tutaj .
Yeroon
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Yeroon »

A dzięki wielkie. Jednak byłem ślepy ;) Co do samolotu to trzeba go szybciutko przetestować.
Już nie taki początkujący pasjonat lotnictwa.
saint
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: saint »

I jak? Czy ktoś z was przetestował już ten produkt? Kusi mnie ale mam trochę złych doświadczeń z Captain Sim.
Interesuje mnie w jaki sposób został zintegrowany INS CIVA - jako element VC czy jako wyskakujący panel 2D.
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Pruszków

Post autor: some1 »

Jeśli jest podobny do 727, to ja poczekam na promocję, za drogo...
Awatar użytkownika
Vesper
Turboprop Captain
Turboprop Captain

INS Civa jest chyba tylko jako 2D, dokładnie nie wiem. W 707 to Doppler Navigation System (coś podobnego do INSa) odpowiada za nawigacje no i zwykłe przyrządy VOR, ADF itp. Tak jak some1 czekam na promocje, najlepiej tą z 1-2 lipca (wszystko po 9,99 Eur) albo na wersje box od justflight albo aerosoftu ;) .
Ostatnio zmieniony czw 19 sie, 2010 19:44 przez Vesper, łącznie zmieniany 1 raz.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Post autor: PZL Belfegor »

INS Civa jest chyba tylko jako 2D, dokładnie nie wiem.
Gauges jak to zwyczajny gauges, w 2d - do VC też można wstawić.
W 707 to Doppler Navigation System (coś podobnego do INSa)
No niezbyt.
Awatar użytkownika
Vesper
Turboprop Captain
Turboprop Captain

PZL Belfegor pisze:Gauges jak to zwyczajny gauges, w 2d - do VC też można wstawić.
No tak ale nie wygląda on jakoś za pięknie, przykładowo wrzucili INSa do VC 727 http://www.captainsim.org/yabb2/YaBB.pl?num=1277200750 (no chyba że ja się już tylko czepiam ;) )
PZL Belfegor pisze:No niezbyt.
No w sumie to nie wiem na jakiej zasadzie on działa, czytałem trochę ten manual od CSa i zrozumiałem że (w uproszczony sposób) wykorzystuję on ,,efek dopplera" dzięki czemu samolot leci po trasie. Mógłbyś to jakoś prościej wyłożyć ;) .
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

No tak ale nie wygląda on jakoś za pięknie, przykładowo wrzucili INSa do VC 727 http://www.captainsim.org...?num=1277200750 (no chyba że ja się już tylko czepiam ;) )
Wygląda... jak gauges rzucany na powierzchnię w VC, płaski ;)
Mógłbyś to jakoś prościej wyłożyć ;) .
Jasne, postaram się - system nie wykorzystuje akcelerometrów i żyroskopów jak INS, ale posługuje się radarem Dopplera. Dzięki niemu można mierzyć prędkość z jaką samolot mija ziemię, znamy więc GS, otrzymujemy też informacje o linii drogi (track), którą można porównać z kursem (heading) i otrzymać kąt znoszenia (drift angle). Na panelu kontrolnym systemu można wybrać kierunek oraz odległość, a komputer nawigacyjny (teraz pewnie bliżej mu do kalkulatorów niż współczesnego sprzętu ;)) na podstawie wcześniej wymienionych informacji pokaże nam jak daleko jeszcze zostało oraz odległość, na jaką oddaliliśmy się od wybranego toru (lewo-prawo).
W manualu CS nie jest to jasno napisane, ale z opisu wynika że lot wykonywany z pomocą systemu dopplerowskiego przebiega po [EDIT2 po przemyśleniu zagadnienia] ortodromie.
Awatar użytkownika
Cpt.H.M Murdock
Cadet
Cadet

Post autor: Cpt.H.M Murdock »

Na stronie cs pojawiły się screeny zarówno kabiny jak i sylwetki(wcześniej było 'coming soon'): http://www.captainsim.com/products/x707 ... erior.html
Awatar użytkownika
Vesper
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Wydano SP1, lista zmian.
Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Ultor »

Produkt jest ciekawy z tego względu, że dobrze pokazuje rozwój systemów nawigacyjnych samolotów pasażerskich. Po zainstalowaniu darmowego systemy inercyjnego CIVA Delco Carousel (szkoda, że na razie nie działa w kokpicie 3D bo tam CIVA to tylko imitacja) mamy w tym B707 możliwość lotu po VOR/DME, DNS i INS!

Na razie jednak wstrzymam się z kupnem tego airlinera bo jest dosyć drogi a ich 727 po integracji z CIVA i niestety samodzielnemu "spatchowaniu" oferuje w zasadzie to samo poza DNS i większym zasięgiem za dużo niższą cenę.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Wyszła wersja 1.2 (co zadziwiające - dodano ficzery o które prosili użytkownicy), a przy okazji CS nieco obniżył cenę i udostępnił demo.
Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Ultor »

Samolot jest teraz po 39 EUR więc zjechali z ceną o jedną trzecią od premiery...

Jeśli zaś chodzi o chronologię to Captain Sim trochę namieszał w 707 z systemami nawigacyjnymi. W rzeczywistości było bowiem tak, że najpierw, na początku lat sześćdziesiątych, zainstalowano na nich system dopplerowski firmy Bendix a potem wymieniono go w latach siedemdziesiątych na system inercyjny firmy Delco typu Carousel IV. Natomiast cały czas samoloty te miały także system radionawigacyjny LORAN. Wcześniej obu tych systemów nie było i kurs wyznaczał ręcznie nawigator posługując się VOR, NDB i LORAN na trasach transatlantyckich. Swoją drogą po wprowadzeniu w 1962 roku dopplerowskiego Bendixa w liniach TWA usunięto nawigatora z załogi 707!

W produkcie CS możemy zaś mieć systemy dopplerowski i inercyjny jednocześnie co jest chyba bez sensu bo jeden z nich zastąpił po prostu drugi jako nowa generacja systemów nawigacyjnych. Nieobecny w produkcie CS system LORAN był zaś chyba cały czas na wyposażeniu rzeczywistych 707. Z punktu widzenia zwykłego pilota FSX nie jest to może istotne ale dla porządku warto zapodać ten fakt. Można też wspomnieć, że systemu LORAN w FSX chyba też próżno szukać. Z tego co sobie przypominam to tylko w samolocie Super-80 Professional istnieje jakaś imitacja podobnego systemu OMEGA...

Z tego co wyczytałem na forum CS autopilot 707 działa generalnie poprawnie to znaczy lepiej niż ten w 727 (choć z tymi autopilotami u CS to różnie jest, jednym userom działają a innym nie oraz zależy to od wersji i samolotu). W każdym razie biorąc to pod uwagę 707 jawi się jako niezła platforma do potrenowania starej szkoły nawigacji w prawie pełnym wymiarze mając jeszcze do wykonywania pracę inżyniera pokładowego.
Awatar użytkownika
Vesper
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Wydano już pozostałe wersje 707 -300C, VC-135, E-3 .
ODPOWIEDZ