Witajcie,
Od dłuższego czasu borykam się z problemem "pływających" linii w VC takich jak np. ramka ( obudowa ) radia, obudowa GPS itp. Temat czasem poruszany na forum AVSIMu ale niestety mój angielski nie jest w stanie podołać technicznemu słownictwu. Co więcej, dla posiadaczy kart graficznych NVIDIA jest wiele wskazówek jak z problemem sobie poradzić, niestety dla posiadaczy ATI nie ma prawie nic. Problem bardzo dokucza, przy rozglądaniu się po VC wygląda to bardzo nieciekawie i utrudnia odczytanie wielu wskaźników.
Z zazdrością patrzę na filmy na YT gdzie ludziska mają piękne czytelne kokpity nawet przy dużym oddaleniu.
Konfiguracja podana jest w podpisie, używam sterowników w najnowszej wersji ATI 11.3.
Próbowałem również zastosować ATI TRAY TOOLS ale niestety one też nie mogły wymusić na FSX anty aliasingu. Działa jedynie ten w samym FSX bodajże tylko dwukrotny.
Czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu?
[Edit]
Co więcej mogę powiedzieć nt. problemu to fakt, że ani downgrade ani upgrade sterowników nie przynosi rezultatów. Również bardziej skłaniam się tezie, że to nie AA jest winne a AF.
Przykładów problemu jest bardzo dużo, np. podczas lądowania środkowa linia pasa wygląda na postrzępioną. Dodatkowo wszystkie krawędzie np. dachów kiedy przesuwam widok wyglądają jakby "pływały".
[FSX] "Pływające" elementy kokpitu, problem z ATI.
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
[FSX] "Pływające" elementy kokpitu, problem z ATI.
i5-4670K + Thermalright HR-02 Macho, Asrock Fata1ty Performance, MSI GeForce GTX 760 TwinFrozr OC 2GB, Kingston HyperX Black 4GB, Western Digital Blue 1 TB, XFX Pro 550W, Zalman Z3
Ponieważ nie mogę edytować już poprzedniego postu napiszę tylko dla zainteresowanych posiadaczy kart ATI.
Problemu z nieprawidłowym wyświetlaniem kokpitu VC nie da się rozwiązać na chwilę obecną.
Problem dotyczy w znakomitej większości kart z serii 4800 - np. 4850, 4870, 4890.
Support na forum AMD leje na problem i użytkowników FSX.
Osobiście jadę jutro po kartę Nvidia, zainstaluję nHancera i będę miał problem z głowy.
Reasumując nigdy więcej AMD, nigdy więcej ATI.
Problemu z nieprawidłowym wyświetlaniem kokpitu VC nie da się rozwiązać na chwilę obecną.
Problem dotyczy w znakomitej większości kart z serii 4800 - np. 4850, 4870, 4890.
Support na forum AMD leje na problem i użytkowników FSX.
Osobiście jadę jutro po kartę Nvidia, zainstaluję nHancera i będę miał problem z głowy.
Reasumując nigdy więcej AMD, nigdy więcej ATI.
i5-4670K + Thermalright HR-02 Macho, Asrock Fata1ty Performance, MSI GeForce GTX 760 TwinFrozr OC 2GB, Kingston HyperX Black 4GB, Western Digital Blue 1 TB, XFX Pro 550W, Zalman Z3
[Edit]
Już po przesiadce na kartę Nvidia GeForce 460GTX Hawk firmy MSI.
Pierwsze wrażenia z używania Nvidia Inspector 1.9.5.5 jak najbardziej pozytywne - mogę ustawiać ogrom funkcji wygładzania itp. wg. własnego widzimisię.
FSX zyskał na "ładności", klatki spadły dość znacznie ale trzymają się ustawionych 35kl/s.
Ogólnie ze zmiany jestem zadowolony, szkoda, że jedyną alternatywą była przesiadka na inną grafikę.. wystarczyło trochę chęci ze strony ATI.
Przepraszam Modów za takie trzy posty jeden za drugim ale czas edycji się skończył.
Może zostawić temat dla nowych osób na forum? W przypadku kłopotów jak moje znajdą rozwiązanie w wyszukiwarce?
Już po przesiadce na kartę Nvidia GeForce 460GTX Hawk firmy MSI.
Pierwsze wrażenia z używania Nvidia Inspector 1.9.5.5 jak najbardziej pozytywne - mogę ustawiać ogrom funkcji wygładzania itp. wg. własnego widzimisię.
FSX zyskał na "ładności", klatki spadły dość znacznie ale trzymają się ustawionych 35kl/s.
Ogólnie ze zmiany jestem zadowolony, szkoda, że jedyną alternatywą była przesiadka na inną grafikę.. wystarczyło trochę chęci ze strony ATI.
Przepraszam Modów za takie trzy posty jeden za drugim ale czas edycji się skończył.
Może zostawić temat dla nowych osób na forum? W przypadku kłopotów jak moje znajdą rozwiązanie w wyszukiwarce?
-
mbucholski
- Jet 1st Officer

- Skąd jesteś: Maastricht