Czułość sterów

Jeśli masz problem sprzętowy i/lub programowy związany z FS, ten dział jest dla Ciebie. Proszę wybrać odpowiednią podkategorię tematyczną.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Tarnów, D. T.

Czułość sterów

Post autor: TytusPZL »

Chciałbym zasięgnąć Waszej opinii na temat czułości i zakresu ewentualnej martwej strefy na poszczególnych osiach sterów, trymerów, przepustnic itp. Często mam wrażenie, że np. lotki mam zbyt czułe, a innym razem że trymer jest mułowaty. Zastanawiam się jak to poustawiać, żeby było w miarę realistycznie i wygodnie. Myślę, że jeżeli podzielicie się własnymi doświadczeniami z autopsji, to będę mógł dobrać odpowiednie ustawienia. Zawsze lepiej wybrać 2-3 przykładowe konfiguracje i je ewentualnie troszeczkę zmienić niż od zera ustawiać wszystko gdy się ma o tym małe pojęcie.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Może po prostu "ten typ tak ma".
Trzeba się konkretami wyrażać, bo różne samoloty mają różne właściwości lotne i różne reakcje na stery.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Zgadza się, ale czy w takim razie do każdego typu masz inne ustawienia suwaków?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Nie, mam standard nieruszany. Chociaż niektórzy producenci samolotów mają pewne zalecenia co do ustawień. Niektórzy w ogóle mają osobny moduł do obsługi joysticka/wolantu i nie korzystają z FSowych ustawień.
No i u mnie część osi przejmuje FSUIPC.
Ostatnio zmieniony czw 07 kwie, 2011 21:15 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
hideto
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Włocławek

Post autor: hideto »

Nie ma. Tylko np MiG 29 inaczej zareaguje na wychylenie drążka sterowego, niż np Tupolew.

A martwych stref to się używa by zlikwidować drgania przyrządu. Im bardziej wytarte ścieżki tym większe drgania potencjometrów i wtedy się zwiększa się martwą strefę.

Z twojego pytania, wnioskuję, że chcesz by każda maszyna reagowała na twoje działania tak samo. Przykro mi, A380 nie zachowuje się w powietrzu tak samo jak paralotnia.
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Nie, nie nie. Nie chcę aby A380 reagował tak samo jak MiG-21, czy Piper Seneca. Ale np. zauważyłem, że lepiej mi se steruje przepustnicą gdy ma ona wysoką czułość, ale znowu zbyt wysoka czułość steru kierunku bardzo utrudnia mi skręcanie. podkreślam: ZBYT wysoka. Problem w tym, że czasem mam Audio-Tele: Czy tak ma być, czy przesadzam z ustawieniami w jedną albo drugą stronę? Jak masz za czułą myszkę, to ciężko trafić w ikonkę, a jak zbyt mało czułą, to wnerwia Cię jej mułowatość. Po to pytam, jak Wy macie ustawione, żeby mieć kilka punktów wyjścia do ewentualnych własnych modyfikacji ( a może akurat ustawienia Kowalskiego, czy Nowaka mi spasują i nie będę nic zmieniał?) Gdy czytasz artykuły w prasie na dany temat, to po to, aby poznać wypowiedzi innych i samemu wyrobić własne zdanie. To chcę osiągnąć. Poznać Wasze opinie nt. ustawień i wyciągnąć własne wnioski (i dodatkowo trochę szybciej niż metodą prób i błędów).
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: tomcat »

Preferuję:
Czułość przepustnicy max'a, dead-zone na zero. Czułość reszty osi powinna być zdecydowanie zaniżona - nawet do 10%-40% pełnego suwaka, dead-zone tych osi jak najmniejszy.
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain

O takie przykłady mi chodzi. Dzięki, tomcat.

P.S. Bardziej szczegółowymi przykładami też nie pogardzę 8-)
ODPOWIEDZ