Systemy samolotu - Bleed Air Controls and Indicators

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

piccolo1972
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Radlin

Systemy samolotu - Bleed Air Controls and Indicators

Post autor: piccolo1972 »

Dla kogoś, kto się dopiero uczy, korzystanie z panelu overhead jest kompletnie bezsensowne, bo to tylko bezmyślne przełączanie przełączników. A ja chciałbym zrozumieć sens tych czynności. Proszę Was o pomoc w zrozumieniu panelu Bleed (na przykładzie popularnego b737-800).
Wiem, że przed startem samolotu potrzeba sprężonego powietrza do uruchomienia silników. Chyba jest tak, że powietrze to rozpędza turbinę N2, a po tym, jak osiągnie odpowiednią wartość obrotów podajemy paliwo, co powoduje rozruch silnika. A co dalej?

1. Czy za generowanie sprężonego powietrza przed uruchomieniem odpowiada APU?
2. Jak powinne być ustawione zawory na tym panelu przed startem, po starcie i dlaczego właśnie tak? Wiem, że systemy pneumatyczne są odpowiedzialne za takie systemy jak ciśnienie w kabinie, klimatyzacja, systemy antyoblodzeniowe i odlodzeniowe.
3. Czy są w samolocie siłowniki pneumatyczne? W porównaniu do samochodów... np. w autobusach hamulce są oparte na systemie pneumatycznym a w osobowych na hydraulicznym.
4. Jak można by sensownie przetłumaczyć Bleed Air System?
Jeżeli w mojej wypowiedzi popełniłem błąd merytoryczny, to przepraszam

A tutaj fotografia pomocnicza.
ATC: Panie Kapitanie, lądując był pan troszkę na lewo od osi pasa...
Kapitan: Zgadza się... a mój pierwszy oficer troszkę na prawo.
gregee123
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: z Polski

Post autor: gregee123 »

W nowoczesnych konstrukcjach jak -800 z systemem autostart nie czeka się az N2 osiągnie 22%. Poprostu od razu po przełączeniu pokrętła na GND przesuwasz dźwignię z cut-off na idle. Pracę poszczególnych zaworów kontroluje automatyka EEC. Po przekroczeniu 22% obrotów N2 sprawdzasz tylko czy wzrastają obroty N1, ciśnienie oleju, temperatura gazów wylotowych (EGT).

1. Owszem APU lub ewentualnie źródło zewnętrzne.
2. Nie napisze tu szczegółowo bo to oznaczało by przepisywanie dokumentacji (w którą powinieneś się zaopatrzyć jeżeli lubisz wnikać w detale). Generalnie bez ciśnienia panel jest bezużyteczny więc do momentu uruchomienia APU wszystko moze być na off. Po uruchomieniu APU włączasz gen ciśnienia APU, isolation valve ustawiasz na on aby ciśnienie dotarło rónież do drugiego układu (prawego). Jeżeli do rozruchu silników pozostało sporo czasu i martwisz się o komfort pasażerów, to włączasz pack'i a jeżeli packi to z kolei rónież recirculation fans. Przed rozruchem silników packi należy wyłączyć gdyż zużywają ciśnienie potrzebne do rozkręceniea stopnia N2. Tu zwróć uwagę na isolation valve. jeśli będzie zamkniety to ciśnienie nie dostanie się do drugiego silnika. Bleedy silników jak również packi uruchamia się dopiero po podniesieniu klap jako jedna z ostatnich czynności "after takeoff".
3. Jeśli są to nie słyszałem.
4. może poprostu "sprężone powietrze" ?
Zgredd
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: Zgredd »

A to ja bym prosił o objaśnienie krótko tych funkcji:
-packi
-isolation valve
-recirculation fans
gregee123
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: z Polski

Post autor: gregee123 »

Paki to poprostu klima. słuzą obnizaniu temp. bleed air, ktore płynac z silnikow jest gorace. Polega to na mieszaniu gorącego bleed air z zimnym powietrzem z otoczenia. Przy czym jeden pack jest w stanie obsłużyc cały samolot, drugi jest zapasowy.

Recirculation Fans to wiatraczki wtłaczające powietrze z przedniego luku bagażowego z powrotem w obieg przez co zmiejsza sie zapotrzebowania na bleed air z silników co z koleii zmiejsza zużycie paliwa.

isolation velve odziela kanał lewy od prawego. przy czym do lewego podłączone są: apu, lewy silnik, lewy pack; do prawego źródło zew. (jeśli jest), prawy silnik, prawy pack. Otwiera się go wtedy gdy ciśnienie jest tylko w jednym kanale a potrzebujemy zeby było w drugim. Prościej już tego nie da się opisać. 8-)
Zgredd
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: Zgredd »

Dzięki! To już dużo wyjaśnia.
Emmetbrown
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: SULE

Post autor: Emmetbrown »

Też mi sporo wyjaśniło, dzięki. Ale czy w FS2004 jest coś takiego jak włączenie APU i RAT lub coś podobnego?? Jakoś nie mogę się doszukać, i do czego są takie polecenia jak:
ENGINE_PRIMER 66238
FUEL_PUMP 66237
SET_FUEL_TRANSFER_auto/forward/off
TOGGLE_ALTERNATE_STATIC 66317
TOGGLE_AUTOFEATHER_ARM
TOGGLE_ELECT_FUEL_PUMP1 66340
TOGGLE_ELECTRIC_VACUUM_PUMP 66290
TOGGLE_FEATHER_SWITCH_1 66537
TOGGLE_PRIMER1 66345
?
Inne rozkminiłem, ale te jak przełączam to NIC się nie dzieje, albo nie widać ze się dzieje.
Może ktoś rozjaśnić te funkcje?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Ale czy w FS2004 jest coś takiego jak włączenie APU i RAT lub coś podobnego?
Raczej w żadnym defaultowym samolocie ich nie znajdziesz, w dodatkach występują.
Awatar użytkownika
patfin28
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Zakopane

Inne systemy w 737-800 (default) z FSX - przypisanie.

Post autor: patfin28 »

Witam.

Moje trzy pytania dotyczą przełączników:
*Engine HYD Switch (1 i 2)
*HYD Elec Switch

Czy da się je przypisać do konkretnego klawisza? Jeśli tak to jaka to opcja w spisie (settings)? Do czego służą dokładnie te przełączniki (samo zgadywanie po nazwach niewiele mi mówi :oops: )?
piccolo1972
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Radlin

Post autor: piccolo1972 »

Są to włączniki pomp systemów hydraulicznych A i B. Pompy są dwojakiego rodzaju: napędzane silnikami elektrycznymi (Elec) i engine-driven (Engine), czyli takie, które działają przy włączonych silnikach samolotu. Czy są skróty klawiszowe? Nie mam pojęcia...
ATC: Panie Kapitanie, lądując był pan troszkę na lewo od osi pasa...
Kapitan: Zgadza się... a mój pierwszy oficer troszkę na prawo.
Awatar użytkownika
patfin28
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Zakopane

Post autor: patfin28 »

Dziękuję za odpowiedź. ;)
ODPOWIEDZ