Jak wylączyć efekt deszczu
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Jak wylączyć efekt deszczu
Szukam metody by wyłączyć ten koszmarny efekt lecących w powietrzu kropli podobny bardziej do "skoku w nadprzestrzeń" niż do rzeczywistego deszczu. Znalazłem następujący wątek:
http://www.www.aztec.pl/forum/viewtopic ... e3d77001d6
Poddałem edycji 4 wymienione pliki (fx_SnowEngineWash, fx_WetEngineWash, fx_WheelSnowSpray i fx_WheelWetSpray) wstawiając 0 zamiast 1 - niestety nie zadziałało. Zastosowałem się do drugiej rady i usunąłem powyższe pliki z katalogu Effects - niestety to też nic nie zmieniło.
Da się ten "deszcz" jakoś wyłączyć? Latanie w trudnych warunkach pogodowych jest interesujące, ale efekty rodem ze Star Treka jakoś mi do klimatu latania z prędkościami sporo poniżej nadświetlnej nie pasują.
http://www.www.aztec.pl/forum/viewtopic ... e3d77001d6
Poddałem edycji 4 wymienione pliki (fx_SnowEngineWash, fx_WetEngineWash, fx_WheelSnowSpray i fx_WheelWetSpray) wstawiając 0 zamiast 1 - niestety nie zadziałało. Zastosowałem się do drugiej rady i usunąłem powyższe pliki z katalogu Effects - niestety to też nic nie zmieniło.
Da się ten "deszcz" jakoś wyłączyć? Latanie w trudnych warunkach pogodowych jest interesujące, ale efekty rodem ze Star Treka jakoś mi do klimatu latania z prędkościami sporo poniżej nadświetlnej nie pasują.
Ostatnio zmieniony śr 01 cze, 2011 00:23 przez ad_verbum, łącznie zmieniany 1 raz.
Trzeba go gdzieś włączyć? Mam pmdg ale w czasie deszczu widzę tylko efekt wchodzenia w nadprzestrzeń (gwiezdne wojny), a nie deszcz na szybie.SEBOS pisze:Ten efekt dodają czasem producenci samolotów, w PMDG masz spływający deszcz.piter747 pisze:A wiesz może jak zrobić aby ten deszcz zmienić w deszcz spływający na szybach samolotu?:)
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Te pliki nie odpowiadają za krople deszczu, więc nic dziwnego. Deszcz można zlikwidować usuwając Rain.fx z folderu shaderów (gdyby nie pomogło, zrekompiluj shadery).Poddałem edycji 4 wymienione pliki (fx_SnowEngineWash, fx_WetEngineWash, fx_WheelSnowSpray i fx_WheelWetSpray) wstawiając 0 zamiast 1 - niestety nie zadziałało. Zastosowałem się do drugiej rady i usunąłem powyższe pliki z katalogu Effects - niestety to też nic nie zmieniło.
Możliwość ustawienia widoczności efektu zależnie od kamery działała w FS9, w FSX linijki te są niestety ignorowane.
Już Ci pisałem, że tego się nie doda - pytanie o to kolejny raz nic nie zmieni...piter747 pisze:A wiesz może jak zrobić aby ten deszcz zmienić w deszcz spływający na szybach samolotu?:)
viewtopic.php?t=11133&postdays=0&postorder=asc&start=0
Znalazłem folder "ShadersHLSL" a w nim dwa podfoldery, w których były pliki posiadające w nazwie słowo Rain:
- pierwszy "FixedFunction" zawierał plik Rain.fx - jego przeniesienie nic nie zmieniło,
- drugi "misc" zawierał pliki Rain40.fx i Rain40.fxh - ich przeniesienie skutkowało nieuruchamianiem się FSXa.
Czy chodziło ten plik z pierwszego folderu i jeśli tak, to jak można przekompilować shadery?
PS. Za co odpowiadają 4 wymienione wcześniej pliki?
- pierwszy "FixedFunction" zawierał plik Rain.fx - jego przeniesienie nic nie zmieniło,
- drugi "misc" zawierał pliki Rain40.fx i Rain40.fxh - ich przeniesienie skutkowało nieuruchamianiem się FSXa.
Czy chodziło ten plik z pierwszego folderu i jeśli tak, to jak można przekompilować shadery?
PS. Za co odpowiadają 4 wymienione wcześniej pliki?
-
PZL Belfegor
- Moderator

Chodzi o ten pierwszy, Rain.fx. Rekompliację shaderów wywoła zmiana numeru SHADER_CACHE_VERSION= w sekcji [Graphics] fsx.cfg na inną niż obecna.
Wymienione cztery pliki zawierają efekty mgiełki deszczu i śniegu wydobywające się spod kół i zza samolotu w deszczową i śnieżną pogodę:
http://i20.photobucket.com/albums/b249/ ... 48-718.jpg
http://i4.photobucket.com/albums/y101/S ... ay_fro.jpg
Wymienione cztery pliki zawierają efekty mgiełki deszczu i śniegu wydobywające się spod kół i zza samolotu w deszczową i śnieżną pogodę:
http://i20.photobucket.com/albums/b249/ ... 48-718.jpg
http://i4.photobucket.com/albums/y101/S ... ay_fro.jpg
W sekcji [GRAPHICS] pliku fsx.CFG znalazłem następujące wpisy:
SHADER_CACHE_PRIMED=
SHADER_CACHE_PRIMED_10=
W obu była ta sama 10 cyfrowa liczba, zmieniłem ją (a dokładnie 3 ostatnie cyfry) przy obu wpisach. Plik Rain.fx jest przeniesiony z folderu Shaders w inne miejsce.
Niestety po uruchomieniu FSXa deszcz, jak padał tak pada. Po wyjściu z FSXa sprawdziłem plik fsx.CFG - w pierwszym z dwóch zmienionych przeze mnie wpisów pozostała taka wartość jaka tam wpisałem, w drugim (SHADER_CACHE_PRIMED_10=) pojawiła się pierwotna, oryginalna wartość sprzed edycji. Powtórzyłem operację ponownie z takim samym skutkiem - uparty ten deszcz :-(
SHADER_CACHE_PRIMED=
SHADER_CACHE_PRIMED_10=
W obu była ta sama 10 cyfrowa liczba, zmieniłem ją (a dokładnie 3 ostatnie cyfry) przy obu wpisach. Plik Rain.fx jest przeniesiony z folderu Shaders w inne miejsce.
Niestety po uruchomieniu FSXa deszcz, jak padał tak pada. Po wyjściu z FSXa sprawdziłem plik fsx.CFG - w pierwszym z dwóch zmienionych przeze mnie wpisów pozostała taka wartość jaka tam wpisałem, w drugim (SHADER_CACHE_PRIMED_10=) pojawiła się pierwotna, oryginalna wartość sprzed edycji. Powtórzyłem operację ponownie z takim samym skutkiem - uparty ten deszcz :-(
-
PZL Belfegor
- Moderator

Reasumując, by pozbyć się deszczu mam usunąć plik Rain.fx z folderu ShadersHLSL (konkretnie to z podfolderu FixedFunction) i zrekompilować shadery poprzez zmianę numeru SHADER_CACHE_VERSION= w sekcji [Graphics] pliku fsx.cfg
Przywróciłem więc FSXa do stanu pierwotnego, uruchomiłem go i wyłączyłem. Następnie usunąłem Rain.fx i uruchomiłem FSXa - deszcz pada, jak padał. Wyłączyłem FSXa zmieniłem wartość przypisaną do parametru SHADER_CACHE_VERSION i uruchomiłem program ponownie. Deszcz niestety nie zniknął :-(
Co robię nie tak? Mam angielską wersję FSX Gold (z Acceleration) i REX'a (ale go nie uruchamiałem podczas tych wszystkich zabiegów - jest ustawiony na manualne uruchomienie).
Przywróciłem więc FSXa do stanu pierwotnego, uruchomiłem go i wyłączyłem. Następnie usunąłem Rain.fx i uruchomiłem FSXa - deszcz pada, jak padał. Wyłączyłem FSXa zmieniłem wartość przypisaną do parametru SHADER_CACHE_VERSION i uruchomiłem program ponownie. Deszcz niestety nie zniknął :-(
Co robię nie tak? Mam angielską wersję FSX Gold (z Acceleration) i REX'a (ale go nie uruchamiałem podczas tych wszystkich zabiegów - jest ustawiony na manualne uruchomienie).
-
PZL Belfegor
- Moderator

Zbadałem problem i go rozwiązałem, może aż za dobrze ;-).
Metoda którą podałeś jest poprawna, ale dotyczy FSXa uruchomionego w trybie DirectX 9 bez włączonej opcji DirectX 10 Preview - plik Rain.fs jest shaderem typu Shader model 2.0 - 3.0).
Ja miałem włączony tryb Direct X Preview, a w nim za wyświetlanie deszczu odpowiada plik Rain40.fs będący shaderem typu Shader model 4.0. Tym samym usunięcie pliku Rain.fs nie dawało u mnie żadnych efektów, dopiero jak wyłączyłem tryb DirectX 10, to po restarcie deszcz zniknął.
Trochę trudniejsze było wyłączenie deszczu w trybie DirectX 10, usunięcie pliku Rain40.fs skutkowało nieuruchamianiem się FSXa. Rozwiązaniem było wyedytowanie shadera i zmienienie w nim wpisów:
SetVertexShader(CompileShader(vs_4_0, VS()));
SetGeometryShader(NULL);
SetPixelShader(CompileShader(ps_4_0, PS()));
na następujące:
SetVertexShader(NULL);
SetGeometryShader(NULL);
SetPixelShader(NULL);
Po tych zmianach deszcz zniknął.
Wszystko było by fajnie, gdyby przywrócenie pierwotnego kodu shadera przywróciło deszcz z powrotem - niestety tak nie jest. FSX gdzieś to wszystko sobie zapisuje i nie rekompiluje shaderów przy każdym uruchomieniu, a ja nie wiem, jak tę rekompilację wymusić. Zmienianie wpisu SHADER_CACHE_VERSION= w pliku fsx.CFG nie powoduje u mnie żadnej reakcji.
"(być może jakiś UAC Ci nie pozwala na jego modyfikacje)"
Tylko jaka? Wszystkie modyfikacje robiłem z konta Administratora (Windows 7 64bitowy)
Metoda którą podałeś jest poprawna, ale dotyczy FSXa uruchomionego w trybie DirectX 9 bez włączonej opcji DirectX 10 Preview - plik Rain.fs jest shaderem typu Shader model 2.0 - 3.0).
Ja miałem włączony tryb Direct X Preview, a w nim za wyświetlanie deszczu odpowiada plik Rain40.fs będący shaderem typu Shader model 4.0. Tym samym usunięcie pliku Rain.fs nie dawało u mnie żadnych efektów, dopiero jak wyłączyłem tryb DirectX 10, to po restarcie deszcz zniknął.
Trochę trudniejsze było wyłączenie deszczu w trybie DirectX 10, usunięcie pliku Rain40.fs skutkowało nieuruchamianiem się FSXa. Rozwiązaniem było wyedytowanie shadera i zmienienie w nim wpisów:
SetVertexShader(CompileShader(vs_4_0, VS()));
SetGeometryShader(NULL);
SetPixelShader(CompileShader(ps_4_0, PS()));
na następujące:
SetVertexShader(NULL);
SetGeometryShader(NULL);
SetPixelShader(NULL);
Po tych zmianach deszcz zniknął.
Wszystko było by fajnie, gdyby przywrócenie pierwotnego kodu shadera przywróciło deszcz z powrotem - niestety tak nie jest. FSX gdzieś to wszystko sobie zapisuje i nie rekompiluje shaderów przy każdym uruchomieniu, a ja nie wiem, jak tę rekompilację wymusić. Zmienianie wpisu SHADER_CACHE_VERSION= w pliku fsx.CFG nie powoduje u mnie żadnej reakcji.
"(być może jakiś UAC Ci nie pozwala na jego modyfikacje)"
Tylko jaka? Wszystkie modyfikacje robiłem z konta Administratora (Windows 7 64bitowy)
-
PZL Belfegor
- Moderator

Dla trybu DX 9 mogę wyłączyć i włączyć deszcz, metodą którą podałeś. W trybie DX 10 jedynym sposobem wyłączenia deszczu, jaki znalazłem jest opisana powyżej edycja pliku Rain40.fx.
Sposobu na jego ponowne włączenie nie znalazłem, przywrócenie poprzedniej wersji pliku shadera i przełączenie trybu DX z 10 na 9 i ponownie na 10, połączone oczywiście z restartem FSX nie przywraca deszczu.
Płakać nie będę ;-) Efekt deszczu był na tyle "niefajnie" zrobiony, że znacznie przyjemniej lata mi się w ponurych, burzowych klimatach bez niego - widoki są znacznie klimatyczne, zwłaszcza z REX'em.
Dziękuję za wskazówki, bez nich nie wiedziałbym od czego zacząć :-)
Sposobu na jego ponowne włączenie nie znalazłem, przywrócenie poprzedniej wersji pliku shadera i przełączenie trybu DX z 10 na 9 i ponownie na 10, połączone oczywiście z restartem FSX nie przywraca deszczu.
Płakać nie będę ;-) Efekt deszczu był na tyle "niefajnie" zrobiony, że znacznie przyjemniej lata mi się w ponurych, burzowych klimatach bez niego - widoki są znacznie klimatyczne, zwłaszcza z REX'em.
Dziękuję za wskazówki, bez nich nie wiedziałbym od czego zacząć :-)