Witam!
Po przejściu z XP na Win 7 cyfry wyświetlane na MCP czy (bardziej) radio-panelu są niewyraźne. Problem dotyczy zarówno PMDG jak i LevelD, na defaultowych maszynach z racji ich uproszczonej budowy (czyt: większych czcionek), nie jest to aż tak bardzo widoczne. Próbowałem dodać do katalogu "Fonts" czcionki skopiowane z XP, ale nic to nie dało, modyfikowałem ustawienia w menu FS - także bezskutecznie. Porównywałem również pliki cfg samolotów z wersji zainstalowanej pod XP i 7-ką i teoretycznie nie ma różnic, które by mogły powodować tego typu bug'a. Nie jest on może "limitujący", ale bardzo uciążliwy zwłaszcza jak muszę szybko wprowadzić nową częstotliwość (ACT czy radiolatarni). Czy ktoś się spotkał z podobną sytuacją i udało mu się rozwiązać problem?
Informacyjnie: używam poczciwej 17-ki CRT, rozdzielczość 1024x768, nie stosuję nHancera ani nVidia Inspector - próbowałem, ale (być może z braku wiedzy) nie udało mi się poprawić jakości cyferek. Config sprzętu w stopce.
Załączam też screeny które z racji ograniczeń forum (wielkość, rozmiar) nie oddają może dokładnie istoty problemu, ale "coś-niecoś" jednak na nich widać.
Z góry thx i pzdr - Artur S.
Niewyraźne cyfry na panelach
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Niewyraźne cyfry na panelach
- Załączniki
-
- Widok z Win7
- Windows7.jpg (15.68 KiB) Przejrzano 5235 razy
-
- Widok z WinXP
- WindowsXP.jpg (14.17 KiB) Przejrzano 5235 razy
AZT017 (WAW)
Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Jeżeli chodzi o parametr: "virtual cocpit gauge quality" to mam ustawiony na high. Zresztą tak jak wspominałem - próbowałem różnych nastaw z zakładki settings/display ale niestety bezskutecznie...
Pzdr - Artur S.
Pzdr - Artur S.
AZT017 (WAW)
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Przyznaję uczciwie, że w pierwszej chwili nie wiedziałem o co chodzi (Win7 ma przede mną wciąż wiele tajemnic), ale próbując dojść co masz na myśli znalazłem w "Panel sterowania/Fonts" opcję: "dopasuj tekst Clear type". Po wejściu w nią odznaczyłem: "włącz technologię clear type", w kolejnych etapach wskazywałem który tekst jest najlepszy (pewnie to było zbędne, ale miałem do wyboru albo opcję "anuluj" albo "dalej" więc już nie chciałem wnikać) i... zadziałało, tzn. cyferki wyglądają tak samo jak pod XP. Bardzo dziękuję za pomocPZL Belfegor pisze:Sprawdź, co się stanie po wyłączeniu clear type i/lub wygładzania czcionek w opcjach systemowych.
Pzdr - Artur S.
p.s. trochę specjalnie opisałem względnie dokładnie co zrobiłem, bo szukając rozwiązania nie udało mi się wpaść na kogoś, kto miał podobny problem - ani w PL ani "in english", więc może komuś podobnie jak ja jeszcze słabo obeznanemu w 7-ce kiedyś ww. sugestia się przyda.
AZT017 (WAW)