[FSX] problem z nową teksturą

Jeśli masz problem sprzętowy i/lub programowy związany z FS, ten dział jest dla Ciebie. Proszę wybrać odpowiednią podkategorię tematyczną.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

korneltiger
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPSW - Lublin

[FSX] problem z nową teksturą

Post autor: korneltiger »

Witam. Mam mały problem, mianowicie posiadam system operacyjny Win7. Ściągnąłem teksturę dla 737-800 z simviation, postępowałem tak jak na tutorialu na YT, ale po dodaniu opisu tekstury do pliku aircraft.cfg (czy jakoś tak), notatnik odmawia dostępu do zapisania tej edycji. I co mam w tym przypadku zrobić?

Proszę o pomoc
nebogipdfel
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: nebogipdfel »

Otworzyć cfg jako administrator, albo wyłączyć UAC albo skopiować plik na inny dysk dodać wpis zapisać a potem skopiować ponownie do folderu z samolotem.
korneltiger
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Zrobiłem tak jak mówisz, ale samolotu nadal nie ma w grze. Może coś źle przekopiowałem? W pliku .zip jest folder BRITISH AIRWAYS, a w nim folder "texture.brai". Folder ten (texture.brai) przekopiowałem do b737-800 w SimObject-Airplanes, a później do pliku aircraft.cfg skopiowałem linijkę, którą trzeba było skopiować (w pliku readme) i samolotu nie ma :( Czy mógłbym prosić o jakąś dokładniejszą instrukcję, żeby plik działał? Proszę o pomoc.

Stosuj wielkie litery i interpunkcję
Ostatnio zmieniony sob 18 cze, 2011 17:33 przez korneltiger, łącznie zmieniany 1 raz.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Skopiowałeś za mało, jedna linijka nie zawiera wystarczająco dużo informacji. Być może nie zmieniłeś także numeru [fltsim.xx] na kolejny.
viewtopic.php?t=493&start=0
korneltiger
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Udało się, bardzo dziękuję! :lol:
korneltiger
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Mam jeszcze jedno pytanie, przepraszam jeśli coś będzie nie tak z przydziałem do odpowiedniego działu tego forum, ale jestem kompletnie początkujący :)

Posiadam texturę BRITISH AIRWAYS dla defaultowego 737-800, ściągniętą z simviation. Kontroler ATC wyczytuje maszynę z tą texturą jako "Speed Bird". Wszedłem w plik aircraft.cfg i zamieniłem w odpowiedniej linijce "Speed Bird" na "British". Ale po tej zamianie kontroler ATC wyczytuje tylko numer rejsu (np. 7037), już bez "kryptonimu". Po ponownej zmianie na "Speed Bird", wszystko jest OK. Czy mogę w ogóle zamienić tą nazwę, czy po prostu musi już taka zostać?
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Przecież callsign British Airways to właśnie speedbird, więc wszystko jest ok.
korneltiger
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Aha, ok. Dzięki, upewniłem się, że wszystko jest ok ;)
korneltiger
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Mam jeszcze jeden problem. Mianowicie nie jestem pewien, jaki jest oficjalny callsign LOT-u. Ściągnąłem texturę dla default 737-800 LOT i ustawiłem atc_id jako LOT. No i kontroler mówi wszystko ładnie, ale chciałem się dowiedzieć jak to jest tak jak w przypadku Speed Bird od British Airways.

2. Czy ktoś z was może mi podać link lub namiary do textury dla default 737-800 KLM ? Byłbym bardzo wdzięczny.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Lot to Lot, po prostu. Generalnie polecam google, nawet na wikipedii są podane callsigny linii lotniczych.
korneltiger
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Chciałem się jeszcze ogólnie zapytać o jedną rzecz. Mianowicie ściągnąłem teksturę KLM do 747-400 wraz z plikiem "traffic", który ponoć miał powodować, że na lotniskach są samoloty właśnie m.in. w malowaniu KLM. No i ani na KLAX, ani na KJFK nie zauważyłem takich samolotów. Plik traffic zainstalowałem poprawnie, w Addon Scenery>scenery. O co chodzi?
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

Jakie rozszezenie ma ten plik traffic?
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
ODPOWIEDZ