Potwierdzam, jest w AES 2.12. Chyba na razie tylko X.
Szczerze mówiąc, nie do końca rozumiem, w czym te statyczne samoloty przeszkadzają oprócz tego, że zawsze stoją w tym samym miejscu (choć to nie do końca prawda, bo np. w EPSC stoi albo Embraer albo ATR w zależności od pory roku). Osobiście, kiedy ląduję np. w EPLL nawt na VS, miło mi zobaczyć, że na płycie coś stoi i jest to znacznie bardziej realne niż puste lotnisko przez całą dobę. Instalator z opcją wyboru raczej nie wchodzi w grę właśnie ze względu na VS gdyż będzie wiązać się to z przypadkami kołowań przez statyczne samoloty u tych, którzy je nie wyłączyli.
Ja osobiście też zawsze usuwałem statyczne samoloty ze scenerii na których latałem, ale przede wszystkim z dwóch powodów:
1. Były fatalnej jakości
2. Mogłem dostać polecenie kołowania na stanowisko, na którym potencjalnie stał static aircraft.
Postarałem się usunąć oba problemy, dlatego we wszystkich sceneriach jednego lotniska (np. Bornholm - wersje 9, X a także dema) mają te samoloty w jednakowych miejscach. Dodatkowo miejsca, w których one stoją, zaznaczone są na diagramach lotnisk, dołączonych do produktów (wszystkie mapki dostepne także na
http://drzewiecki-design.net/forum/viewtopic.php?p=1339 )
Pozdrawiam