[FSX] Deszcz na szybie w FSX

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLU

[FSX] Deszcz na szybie w FSX

Post autor: piter747 »

Witam,
Szukam efektu kropli rozpływających się na szybie samolotu podczas wlocie np w chmurę deszczową. Czytałem jeden z wątków ale w końcu temat jest nie rozwiązany. Podobno niektóre samoloty to poisadają, inne nie. Ponoć wpływa na to również instalacja patcha SP2 do fsx. Była też mowa o kokpicie 2D lub 3D. Mnie chodzi o ten efekt w kokpicie 3d czyli w VC. Próbowałem wszytskiego- instalowałem sp2 a także mały pliczek "f1_fsx_vcrainfix", sprawdzałem w dodatkowych samolotach pmdg 747, 777-200 wilco, CLS 767-300 oraz w standardowych w fsx. - nic nie działa. W zadnej konfiguracji nie ma pojawiających się kropel na szybie podczas deszczu. W płatnych samolotach więc włączam wycieraczki..tylko po co? Jeśli wiecie coś na ten temat albo wiecie jak uzyskać taki efekt lub w jakim samolocie producenci to zaaplikowali dajcie znać.pozdro
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Nic nie doinstalujesz, to siedzi w modelu - jeśli twórca samolotu nie zrobił tego efektu, nic na to nie poradzisz. Fix od Flight1 dodaje brakującą teksturę z której korzystają porty, aby uniknąć problemu niebieskich szyb - plik ten nie dodaje efektu do innych samolotów. Efekt deszczu ma zdaje się Jetstream PMDG, Sierra LSA Antsa i darmowy Convair 580.
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dzięki. Jetstream rzeczywiście tak ma...a wiecie może coś o większych maszynach?
Zgredd
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: Zgredd »

Możliwe, że będzie miał PMDG 737 którego premiera przeciągnęła się już o ponad pół roku.
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Sprawdziłem tego Jetstreama. Gdy pada deszcz na lotnisku na szybach samolotu nic nie ma. A w powietrzu zobaczcie sami. Nie wiem czy to miał być efekt deszczu ale szyby staja się brudne i nie da rady nic na to poradzić.
Załączniki
1.jpg
1.jpg (10.27 KiB) Przejrzano 11467 razy
Ostatnio zmieniony sob 30 kwie, 2011 14:17 przez piter747, łącznie zmieniany 1 raz.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Skąd masz samolot? Bo aktualna wersja 1.1 ma efekty deszczu:
http://www.youtube.com/watch?v=xY2_w9tlO8s
To co pokazałeś na screenie to oblodzenie. Można się go pozbyć, ale wymaga to zajrzenia do manuala.
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Hehe...potwierdzam Jetstream posiada ten efekt:)..Nie ma to jak wyciągnąć z pudełka samolot, zainstalować i nigdy nie upgreadować. Zaktualizowałem do wersji 1.1 ze strony producenta i jest ok. Jak potrzebujesz Belfegor to ten samolot jest np. na pilots.pl - ja zawsze tam kupuje wszystkie samoloty i dodatki, no chyba że znasz tańszą stronę.
Jak ktoś jescze wie o jakiś samolotach mającyhc ten efekt - piszcie.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

U producenta taniej.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Zgredd
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Efekt deszczu posiada także Duke B60 od RealAir.
Ark
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Ark »

Efekt deszczu osiadającego na szybie w JS41 jest. Krople rozpryskują się na boki w trakcie kołowania, czy rozbiegu. Dokładnie tak, jak widać na filmie załączonym przez PZL Belfegora. Niestety wycieraczki nie usuwają kropel z szyby, a szkoda.
SP-ARK
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain

No właśnie. Deszcz jest a wycieraczki go nieusuwają:) Latam na windowsie XP czyli dirctX9, a jak to jest z directX10? Jest ten efekt na jakiś full detalach DX10?A w ogóle jakieś duże samoloty mają deszcz na szybie?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Jak potrzebujesz Belfegor to ten samolot jest np. na pilots.pl - ja zawsze tam kupuje wszystkie samoloty i dodatki, no chyba że znasz tańszą stronę.
Dzięki, ale nie potrzebuję ;)
Latam na windowsie XP czyli dirctX9, a jak to jest z directX10? Jest ten efekt na jakiś full detalach DX10?
To bez znaczenia - jak już pisałem, to element modelu i zależy od samolotu.
Zgredd
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Ark pisze:Efekt deszczu osiadającego na szybie w JS41 jest. Krople rozpryskują się na boki w trakcie kołowania, czy rozbiegu. Dokładnie tak, jak widać na filmie załączonym przez PZL Belfegora. Niestety wycieraczki nie usuwają kropel z szyby, a szkoda.
Osobiście wolałbym, aby patrząc prosto w słońce te oślepiałoby jak w starym Medal of Honor AA :P
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Z przykrością muszę stwierdzić że PMDG737 nie ma efektu deszczu na szybach. Kurcze, taki dobry i drogi samolot i lipa. Może będzie jakiś patch? Ale wpadłem na pomysł żeby prześwietlić patch 1.1 do powyższego Jetstreama też PMDG, może uda się znaleźć i wyizolować pliki odpowiadające tam za deszcz na szybach. Firma ta sama więc może jakby skopiować je do 737? Hmm.. Jak ktoś jest bardziej obeznany w temacie niech da znać.
Ostatnio zmieniony ndz 28 sie, 2011 16:45 przez piter747, łącznie zmieniany 2 razy.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Nie, nie będzie patcha.
http://forum.avsim.net/topic/346167-ngx ... msearch__1
Nie, deszcz z Jestreama na nic się nie zda - warto czytać wątki w których się pisze, drugi post w wątku oraz drugi na tej stronie.
ODPOWIEDZ