Prawidłowa pozycja radiolatarni JAB

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EGCN

Prawidłowa pozycja radiolatarni JAB

Post autor: Tomek1158 »

Witam, Dzisiaj postanowiłem polecieć (offline) Concordem z EPKT (no i co z tego, że nie latały?) do Dubaju. Ułożyłem trasę używając mapek od navigraph'u. Zaplanowałem paliwo i włączyłem FS'a. ustawiłem wszystkie koordynaty do INSa podjechałem do pasa i wystartowałem. Moim pierwszym punktem był JAB, według map położony na
N49290 E019407. okazało się że lecę sporo z prawej od JAB z mapki FSa. Patrze na route finder a tam JAB jest na N49286 E019404. No i tu pytanie. Skąd ta różnica i które współrzędne są prawdziwe? A może żadne?

edit:
SORRY ZA PODWÓJNE WYSŁANIE NET NAWALIŁ NA CHWILE I DWA RAZY SIĘ WYSŁAŁO
Ostatnio zmieniony pt 16 wrz, 2011 22:55 przez Tomek1158, łącznie zmieniany 1 raz.
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
MarcinSz
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPRZ

Post autor: MarcinSz »

JAB nie jest prawidłowym punktem początkowym dla odlotów z EPKT, to na początek.

Po drugie, podaj w jakiej notacji i z jakiego route findera masz te współrzędne? Wygląda na to że brakuje tam po jednej cyfrze. Namierzyłeś JAB korzystając z radionawigacji? Jak się to ma do jednych i drugich współrzędnych?

edit: Przy dokładności jaką podałeś przesunięcie między obiema współrzędnymi to jakieś 500m. Prawidłowe współrzędne JAB to N49.48290 E019.67861 czyli o kawał drogi w innym miejscu.
Ostatnio zmieniony pt 16 wrz, 2011 22:29 przez MarcinSz, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam, MarcinSz
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Napisałem że leciałem offline wiec nie chce czytać o żadnych prawidłowych punktach odlotowych dobrze? Zresztą JAB nie jest daleko więc kontroler zawsze może wydać zgodę na DCT JAB, ale nie oto w tym temacie chodzi. Brałem punkt z route findera, którego można znaleźć wpisując route finder w google. A numerki skróciłem do tylu ile było na mapach nawigrafu czyli N5 E6. Do JAB leciałem używając INSa. To takie przedpotopowe ustrojstwo wynalezione przed FMC.

edit:
przesuniecie wynosiło:
http://s2210.chomikuj.pl/ChomikImage.as ... 627&loc=PL
Ostatnio zmieniony pt 16 wrz, 2011 22:57 przez Tomek1158, łącznie zmieniany 2 razy.
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
MarcinSz
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPRZ

Post autor: MarcinSz »

Myślałem że chcesz pomocy. Ale skoro tak, to już się zamykam i nie będę kalał swym pisaniem Twoich oczu.

Tak, umiem korzystać z Google i route finderów znam kilka.
pozdrawiam, MarcinSz
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Routefinder podaje koordynaty w formacie stopnie, minuty, sekundy i dziesiąte sekund, CIVA przyjmuje koordynaty w formacie stopnie, minuty, dziesiąte minuty - stąd pewnie wynika błąd.
Napisałem że leciałem offline wiec nie chce czytać o żadnych prawidłowych punktach odlotowych dobrze?
Nikt nie zmusza do czytania forum, gdzie przypadkiem można się czegoś dowiedzieć.
PK
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: PK »

Tomek1158 pisze:Napisałem że leciałem offline wiec nie chce czytać o żadnych prawidłowych punktach odlotowych dobrze?
To, że zadałeś pytanie nie znaczy, że odpowiedź jest czytana tylko przez Ciebie. Innych może zainteresować ta informacja.

Piotr
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Tomek1158 pisze:Napisałem że leciałem offline wiec nie chce czytać o żadnych prawidłowych punktach odlotowych dobrze?
Po co się unosisz? JAB nie jest poprawnym punktem wylotowym i już, nie ważne jak się będziesz przy tym obruszał.
Zresztą JAB nie jest daleko więc kontroler zawsze może wydać zgodę na DCT JAB, ale nie oto w tym temacie chodzi.
Z tym "blisko" to bym polemizował.

PS Nie bój się, są też i tacy, którzy wiedzą co to INSa.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Wiem o tym że JAB nie jest prawidłowym punktem wylotowym wiec przypadkiem się niczego nie dowiedziałem. Zakładając temat chciałem się po prostu dowiedzieć jakie są prawidłowe współrzędne JAB bo te z map navigraphu wyprowadziły mnie zupełnie gdzie indziej a nie czytać że jak nierealnie ja poleciałem bo próbowałem wylecieć prosto na JAB co i tak mi się nie udało.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Zakładając temat chciałem się po prostu dowiedzieć jakie są prawidłowe współrzędne JAB
Do tego nie trzeba zakładać tematu, rzeczywiste położenie można sprawdzić w AIP, a FSowe na jego mapie.
Wiem o tym że JAB nie jest prawidłowym punktem wylotowym wiec przypadkiem się niczego nie dowiedziałem.
A nuż ktoś się dowiedział - patrz post PK.
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Szkoda tylko że na AIPie wszystkie foldery mają 3 literowe nic nie znaczące nazwy przez co wszystkiego trzeba cały dzień szukać.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

A spisy treści gryzą, zatem niech inni szukają.
"Trudność" i "nic nieznaczenie" trzyliterowych skrótów były już poruszane: viewtopic.php?p=107594&highlight=#107594
Tematu nie usuwam - może się komuś przydać - ale ze względu na podejście autora i jego posty zamykam.
Zablokowany