Witam wszystkich. Jaki czas temu zainteresowałem się scenerią fotograficzną. Szukając i testując różne programy do scenerii tylko tytułowy najbardziej przypadł mi do gustu.
Wszystko było by ok gdyby nie to że część miejsc w Polsce nie ma pokrycia szczegółowych map satelitarnych w żadnym z popularnych serwisów z mapami. Moje pytanie brzmi czy zna ktoś jeszcze jakieś inne serwisy z mapami satelitarnymi (nie zależne od siebie i nie korzystające z tych samych map)? Podałem te które już znalazłem:
yahoo
google maps
bing
geoportal
Dałem screena z FSX + FS Earth Tiles.
Plusem jest FS Earth Tiles jest płynność podczas lotu stworzonych bgl-ów i ich super jakość.
http://imgur.com/BSwVW
http://imgur.com/diN0I
Sceneria z FS Earth Tiles (serwery z mapami)
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Sceneria z FS Earth Tiles (serwery z mapami)
Ostatnio zmieniony sob 15 paź, 2011 12:43 przez walus, łącznie zmieniany 1 raz.
Szczerze mówiąc to ja innych dobrych map nie znam, te które podałeś sa ok. 
Zastanawia mnie jak to będzie na tej realnej scenerii ze śniegiem, będzie czy nie będzie?
Zastanawia mnie jak to będzie na tej realnej scenerii ze śniegiem, będzie czy nie będzie?
Ostatnio zmieniony sob 15 paź, 2011 15:23 przez Shamy, łącznie zmieniany 1 raz.
Śnieg to bolączka fotoscenerii home-made. Co prawda znalazłem kilka map w tych serwisach ze śniegiem, ale to naprawdę rzadkość. Nigdy tego nie robiłem, ale wydaje mi się że można np: mapę z scenerią zimową stworzyć na jednym serwerze(na którym ona istnieje) i utworzyć BGLa jako zimowa pora, a z innego serwisu poszukać letniej scenerii danego terenu i utworzyć BGLa jako letnia sceneria. Można też samemu przerabiać letnią scenerię na zimową w jakimś programie graficznym. Tereny wokół miejscowości Ryn koło wielkich jezior mazurskich ma bardzo ładną scenerię zimową na GE.
A zumi.pl? Tylko że zumi nie działa z FSET ani TP, dlatego mapy trzeba by pobrać innymi programami do tego przeznaczonymi i dopiero wtedy je kompilować do BGL.
A śnieg bardzo fajnie wychodzi mi w Photoshopie, wystarczyłoby puścić wszystkie bitmapy w automat, żeby je hurtem przerobił, co też jest możliwe. FSET robi w zasadzie to samo, ale w PSie mam większą kontrolę nad wynikiem.
W zasadzie każdą fotoscenerię przydałoby się przepuścić przez PSa, żeby poprawić kontrast, nasycenie, i wyostrzyć.
A śnieg bardzo fajnie wychodzi mi w Photoshopie, wystarczyłoby puścić wszystkie bitmapy w automat, żeby je hurtem przerobił, co też jest możliwe. FSET robi w zasadzie to samo, ale w PSie mam większą kontrolę nad wynikiem.
W zasadzie każdą fotoscenerię przydałoby się przepuścić przez PSa, żeby poprawić kontrast, nasycenie, i wyostrzyć.
Kolega "gfusc" Podsumował w innym poście to co chciałem wcześniej napisać o różnicach pomiędzy TP a FSET . Idąc dalej to chciałem się zapytać czy w takim razie jest jakieś rozwiązanie na temat wody w FSET? Chodzi mi o to czy nie można wrzucić jakiejś linii brzegowej w scenerie, tak żeby woda w FSX była odznaczana automatycznie na tle scenerii z FSET.