Sceneria z FS Earth Tiles (serwery z mapami)

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

walus
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Szwecja

Sceneria z FS Earth Tiles (serwery z mapami)

Post autor: walus »

Witam wszystkich. Jaki czas temu zainteresowałem się scenerią fotograficzną. Szukając i testując różne programy do scenerii tylko tytułowy najbardziej przypadł mi do gustu.
Wszystko było by ok gdyby nie to że część miejsc w Polsce nie ma pokrycia szczegółowych map satelitarnych w żadnym z popularnych serwisów z mapami. Moje pytanie brzmi czy zna ktoś jeszcze jakieś inne serwisy z mapami satelitarnymi (nie zależne od siebie i nie korzystające z tych samych map)? Podałem te które już znalazłem:
yahoo
google maps
bing
geoportal

Dałem screena z FSX + FS Earth Tiles.
Plusem jest FS Earth Tiles jest płynność podczas lotu stworzonych bgl-ów i ich super jakość.
http://imgur.com/BSwVW
http://imgur.com/diN0I
Ostatnio zmieniony sob 15 paź, 2011 12:43 przez walus, łącznie zmieniany 1 raz.
Shamy
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Krotoszyn

Post autor: Shamy »

Szczerze mówiąc to ja innych dobrych map nie znam, te które podałeś sa ok. ;)
Zastanawia mnie jak to będzie na tej realnej scenerii ze śniegiem, będzie czy nie będzie?
Ostatnio zmieniony sob 15 paź, 2011 15:23 przez Shamy, łącznie zmieniany 1 raz.
walus
Cadet
Cadet

Śnieg to bolączka fotoscenerii home-made. Co prawda znalazłem kilka map w tych serwisach ze śniegiem, ale to naprawdę rzadkość. Nigdy tego nie robiłem, ale wydaje mi się że można np: mapę z scenerią zimową stworzyć na jednym serwerze(na którym ona istnieje) i utworzyć BGLa jako zimowa pora, a z innego serwisu poszukać letniej scenerii danego terenu i utworzyć BGLa jako letnia sceneria. Można też samemu przerabiać letnią scenerię na zimową w jakimś programie graficznym. Tereny wokół miejscowości Ryn koło wielkich jezior mazurskich ma bardzo ładną scenerię zimową na GE.
gfusc
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Tarnów

Post autor: gfusc »

A zumi.pl? Tylko że zumi nie działa z FSET ani TP, dlatego mapy trzeba by pobrać innymi programami do tego przeznaczonymi i dopiero wtedy je kompilować do BGL.
A śnieg bardzo fajnie wychodzi mi w Photoshopie, wystarczyłoby puścić wszystkie bitmapy w automat, żeby je hurtem przerobił, co też jest możliwe. FSET robi w zasadzie to samo, ale w PSie mam większą kontrolę nad wynikiem.

W zasadzie każdą fotoscenerię przydałoby się przepuścić przez PSa, żeby poprawić kontrast, nasycenie, i wyostrzyć.
walus
Cadet
Cadet

Kolega "gfusc" Podsumował w innym poście to co chciałem wcześniej napisać o różnicach pomiędzy TP a FSET . Idąc dalej to chciałem się zapytać czy w takim razie jest jakieś rozwiązanie na temat wody w FSET? Chodzi mi o to czy nie można wrzucić jakiejś linii brzegowej w scenerie, tak żeby woda w FSX była odznaczana automatycznie na tle scenerii z FSET.
ODPOWIEDZ