[FSX] Ustawienia kart graficznych AMD.ATI (AA, filtrowanie,
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
[FSX] Ustawienia kart graficznych AMD.ATI (AA, filtrowanie,
Witam!
Czytałem na tym forum, w poradniku o optymalizacji FSX, że dużo lepsze efekty w filtrowaniu i anty-aliasing daje ustawienie tych opcji bezpośrednio w karcie graficznej.
Więc tak, postanowiłem to sprawdzić.
Posiadam kartę graficzną HD6950 1GB, mam program do niej: "AMD VISION Engine Control Center".
Odpaliłem go, otworzyłem zakładkę "Ustawienia aplikacji 3D". Znalazłem tam opcje dot. antyaliasingu i filtrowania:
-Antyaliasing:
Mam tu suwak od 2X do 8X i mogę ustawić filtr edge-detect który dodaje dwa razy większe próbkowanie.
Dodatkowo mam 2 kwadraciki które można zaznaczyć: Użyj ustawień aplikacji(zaznaczone), filtrowanie morfologiczne(odznaczone).
-Filtrowanie anizotropowe
Tutaj również mam suwak, tyle, że od 2X do 16X
i kwadracik: Użyj ustawień aplikacji.
No więc oczywiście odznaczyłem u obu opcji "Użyj domyślnych ustawień aplikacji" i AA dałem na 8X, a filtrowanie anizotropowe na 16X.
Zapisałem, zrestartowałem dodatkowo komputer, włączyłem FSX, wyłączyłem u niego AA i filtrowanie, i co? Tekstury strasznie migocą, tekstury rozmazane. Więc chyba ani AA ani filtrowanie nie zadziałało.
Jak można to zrobić, żeby to zadziałało?
Czytałem na tym forum, w poradniku o optymalizacji FSX, że dużo lepsze efekty w filtrowaniu i anty-aliasing daje ustawienie tych opcji bezpośrednio w karcie graficznej.
Więc tak, postanowiłem to sprawdzić.
Posiadam kartę graficzną HD6950 1GB, mam program do niej: "AMD VISION Engine Control Center".
Odpaliłem go, otworzyłem zakładkę "Ustawienia aplikacji 3D". Znalazłem tam opcje dot. antyaliasingu i filtrowania:
-Antyaliasing:
Mam tu suwak od 2X do 8X i mogę ustawić filtr edge-detect który dodaje dwa razy większe próbkowanie.
Dodatkowo mam 2 kwadraciki które można zaznaczyć: Użyj ustawień aplikacji(zaznaczone), filtrowanie morfologiczne(odznaczone).
-Filtrowanie anizotropowe
Tutaj również mam suwak, tyle, że od 2X do 16X
i kwadracik: Użyj ustawień aplikacji.
No więc oczywiście odznaczyłem u obu opcji "Użyj domyślnych ustawień aplikacji" i AA dałem na 8X, a filtrowanie anizotropowe na 16X.
Zapisałem, zrestartowałem dodatkowo komputer, włączyłem FSX, wyłączyłem u niego AA i filtrowanie, i co? Tekstury strasznie migocą, tekstury rozmazane. Więc chyba ani AA ani filtrowanie nie zadziałało.
Jak można to zrobić, żeby to zadziałało?
Ostatnio zmieniony ndz 30 paź, 2011 17:16 przez wilku, łącznie zmieniany 1 raz.

Re: Ustawienia kart graficznych AMD.ATI (AA, filtrowanie,
Co prawda ja mam FS9 i inną kartę - ale myślę że ustawienia będą podobne.
Jak miałem ATI 4850 to w CCC miałem takie ustawienia:
AA=4x
AF=8x
Catalyst AI=standard
Mipmap=quality
Wait for vert. refresh=off
Adaptive antialiasing=disabled
I na takich ustawieniach udało mi sie uzyskać najlepsze efekty.
Nie wiem dlaczego, ale wyższe ustawienia AA i AF niż podane powyżej były ignorowane.
A co do migotania tekstur, to jedyna możliwość aby to wyeliminować - to zmiana karty na NVidie.
Z całym szacunkiem dla ATI (teraz AMD), które robi świetne karty - ale do FS'a to jednak lepsze są karty konkurencji.
Sam sie przekonałem o tym boleśnie zmieniając 8800GS na HD4850.
Kilka tygodni temu przeprosiłem się z GF i w tej chwili mam 9800GTX+ 1GB którą bardzo ją sobie chwalę. Wreszcie nic nie miga, grafika jest lepsza, przy zmianie widoków tekstury szybciej się wczytują, no i najważniejsze - chmury nie powodują tak dużego spadku klatek przy jak to było przy ATI.
Jak miałem ATI 4850 to w CCC miałem takie ustawienia:
AA=4x
AF=8x
Catalyst AI=standard
Mipmap=quality
Wait for vert. refresh=off
Adaptive antialiasing=disabled
I na takich ustawieniach udało mi sie uzyskać najlepsze efekty.
Nie wiem dlaczego, ale wyższe ustawienia AA i AF niż podane powyżej były ignorowane.
A co do migotania tekstur, to jedyna możliwość aby to wyeliminować - to zmiana karty na NVidie.
Z całym szacunkiem dla ATI (teraz AMD), które robi świetne karty - ale do FS'a to jednak lepsze są karty konkurencji.
Sam sie przekonałem o tym boleśnie zmieniając 8800GS na HD4850.
Kilka tygodni temu przeprosiłem się z GF i w tej chwili mam 9800GTX+ 1GB którą bardzo ją sobie chwalę. Wreszcie nic nie miga, grafika jest lepsza, przy zmianie widoków tekstury szybciej się wczytują, no i najważniejsze - chmury nie powodują tak dużego spadku klatek przy jak to było przy ATI.
Pozdrawiam,
Marcin
FS 9,1; FSG 2005; GE Pro; UTE; FE; WPS; TPS; FSPax; FS Nav, RC4, Wilco Airbus vol1.
C2D 8500, GF 9800GTX+ 1GB, SB Audigy 2 ZS, 2GB RAM, XP Pro SP3.
Marcin
FS 9,1; FSG 2005; GE Pro; UTE; FE; WPS; TPS; FSPax; FS Nav, RC4, Wilco Airbus vol1.
Sprawdziłem jakie dokładnie miałem ustawienia (wersja sterowników 10,5):wilku pisze:(...) chodziło mi o migotanie tekstur spowodowane brakiem AA, filtrowania
- Anti Aliasing x4 (Filter: BOX)
- Anisotrop Filtering x8
- Catalyst AI: Standard
- Mipmap detail level: HQ (high quality)
- Vertical Refresh: Off, unless application specifies
- Adaptive AA: Off
- Open GL Settings: nie zaznaczone.
Tak jak napisałem, wyższe wartości AA i AF nie działają.
Napisz dokładnie co masz na myśli pod pojęciem migotania tekstur, bo może mamy na myśli dwie zupełnie różne rzeczy.
Pozdrawiam,
Marcin
Marcin
wilku pisze:Mówiąc "migotanie tekstur" chodziło mi o efekt jaki możemy zaobserwować przy odznaczonym Anti-Aliasingu oraz wyłączonym filtrze.
Pewnie się źle wyraziłem.
Dla mnie migotanie tekstur oznacza głównie migotanie drzew.
Tak jak na tym filmie:
http://www.youtube.com/watch?v=REFMctBXuDw
między: 0:15-0:25 bardzo wyraźnie widać migotanie tekstur drzew.
Czy taki efekt masz na myśli??
Pozdrawiam,
Marcin
Marcin
Tak, jeśli ustawiłeś AA w CCC to odznaczasz tę opcję w ustawieniach FS'a.wilku pisze:Ale o czym my mówimy? Wyłącz sobie AA/Filtrowanie to zobaczysz ten efekt.(Szczególnie filtrowanie). Tylko ustawiłem sobie te opcje w karcie co mi podesłałeś i nie zadziałało.
I tu mam pytanie: Czy w opcjach FSX'a mam wyłączyć filtrowanie/AA gdy już zrobię to w karcie graficznej? Czy może zostawić?
Pozdrawiam,
Marcin
Marcin