Komputer do FSX ver. 2
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Hm. Nigdy nie zrozumiem dla czego ludzie aż tak wierzą w zbawienną siłę RAMu. 4GB wystarczy. Może czas na zmianę karty graficznej? Ja mam starą 9800GT 1GB i jest bardzo podobna do twojej. Mam 10 fps, czasem w porywach do 20 w kokpicie PMDG 737 NGX (na skrzydło nie patrzę). Procesor Intel Core 2 Quad Q8400 2.66GHz, RAM też 4 GB ustawienia FSX średnie plus wysokie w REXie.
http://www.hwcompare.com/7690/geforce-9 ... e-gts-450/
http://www.hwcompare.com/7690/geforce-9 ... e-gts-450/
Ostatnio zmieniony pt 16 gru, 2011 20:19 przez Tomek1158, łącznie zmieniany 1 raz.
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
Wychodzę z założenia, że dla Ciebie liczy się samo latanie
. No tak na def 747 mam 20 fpsów 
Kanał youtube: http://www.youtube.com/watch?v=TYmPhNKbi2M
Nawet na innym samolocie dołożenie RAMu nic nie da. Ram pozwala otwierać programy. Jeżeli FSX będzie załóżmy przy 737 NGX używał nie więcej niż półtora GB RAMu, to co da dołożenie do 4 GB jeszcze paru, skoro FSX z tego nie skorzysta, bo nie będzie potrzebował? Oczywiście im więcej dodatków otwartych W FSX tym więcej ramu FSX będzie rezerwował, ale i tak nie zarezerwuje więcej niż 4GB. Najważniejsza jest karta graficzna i procesor. W tym przypadku procesor jest dobry więc wypadało by kupić lepszą NIE NOWSZĄ kartę graficzną.
Ostatnio zmieniony pt 16 gru, 2011 20:21 przez Tomek1158, łącznie zmieniany 1 raz.
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
Jest wątek poświęcony optymalizacji ustawień FSX.
FSX jako taki i tak jest aplikacją 32-bitową, więc może skorzystać z maksymalnie 4 GB pamięci.
GF GTS 450 to GF 9800 GTX+.
FSX jako taki i tak jest aplikacją 32-bitową, więc może skorzystać z maksymalnie 4 GB pamięci.
GF GTS 450 to GF 9800 GTX+.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Nieśmiało zasugeruję, że RAM w komputerze jest współdzielony pomiędzy wszystkie procesy. A tych w tle może być otwartych od groma i ciut ciut. Nie wnikam, czy mała ilość fps wynika z RAMu czy GPU, po prostu wytykam ci - po raz kolejny w zasadzie (o ile mnie pamięć nie myli) - błąd. W znacznej większości komputerów dołożenie RAMu załatwia wszelkie problemy. Dzieje się tak, bo wciąż RAM jest traktowany po macoszemu, tak samo jak zasilacz, obudowa i płyta główna. Każdy patrzy tylko jak ciele w malowane wrota na ilość GHz albo MB na grafice. To tyle kwestią offtopa.Tomek1158 pisze:Nawet na innym samolocie dołożenie RAMu nic nie da. Ram pozwala otwierać programy. Jeżeli FSX będzie załóżmy przy 737 NGX używał nie więcej niż półtora GB RAMu, to co da dołożenie do 4 GB jeszcze paru, skoro FSX z tego nie skorzysta, bo nie będzie potrzebował? Oczywiście im więcej dodatków otwartych W FSX tym więcej ramu FSX będzie rezerwował, ale i tak nie zarezerwuje więcej niż 4GB. Najważniejsza jest karta graficzna i procesor. W tym przypadku procesor jest dobry więc wypadało by kupić lepszą NIE NOWSZĄ kartę graficzną.
Najbardziej "wypasiona" opcja dla FSa to... 6 GB RAM w 64-bitowym OS z włączoną flagą Large Address Aware w przypadku FS9 i co najmniej SP1 w przypadku FSX. Na FS wtedy przypada pełne 4 GB, a reszta idzie na system. Każda dodatkowa ilość RAMu będzie robiła za radiatorek na płycie głównej.
Tak w ramach off topicu.
Tak w ramach off topicu.
Zapraszam do opcji Szukaj!
W takim razie zainstaluj sobie 100 GB RAMu, jakiś stary jedno rdzeniowy procesor i przedpotopową kartę graficzną z 64mb VRAMu i ciesz się 100 FPSami na Heathrow w PMDG 737 NGX z REXem, GEXem, UTXem i czym tam sobie jeszcze wymyślisz.hideto pisze:Nieśmiało zasugeruję, że RAM w komputerze jest współdzielony pomiędzy wszystkie procesy. A tych w tle może być otwartych od groma i ciut ciut. Nie wnikam, czy mała ilość fps wynika z RAMu czy GPU, po prostu wytykam ci - po raz kolejny w zasadzie (o ile mnie pamięć nie myli) - błąd. W znacznej większości komputerów dołożenie RAMu załatwia wszelkie problemy. Dzieje się tak, bo wciąż RAM jest traktowany po macoszemu, tak samo jak zasilacz, obudowa i płyta główna. Każdy patrzy tylko jak ciele w malowane wrota na ilość GHz albo MB na grafice. To tyle kwestią offtopa.
Ostatnio zmieniony pt 16 gru, 2011 21:12 przez Tomek1158, łącznie zmieniany 1 raz.
Próba ironii uzasadniona, ale jest jeden problem 'jakiś stary jedno rdzeniowy procesor' a w zasadzie płyta główna go obsługująca nie obsłuży 100 GB ramu - każda płyta, chipset itp mają wszak takie ograniczenia.Tomek1158 pisze:W takim razie zainstaluj sobie 100GB ramu jakiś stary jedno rdzeniowy procesor i przedpotopową kartę graficzną z 64mb Vramu i ciesz się 100fpsami na heathrow w PMDG 737NGX z REXem GEXem UTXem i czym tam sobie jeszcze wymyślisz.
Poza tym, jak wczytasz się w mój poprzedni post dokładniej, to zauważysz że nie rozważam rozwiązania problemu tego użytkownika, a jedynie czepiam się kwestii czysto technicznych.
Co do FSX to ja sugerowałbym nawet SP2, dopiero po jego zainstalowaniu FSX zaczął chodzić płynnie. A zestawu 2600K + 580GTX raczej nie będziesz w stanie nazwać 'starym jedno rdzeniowym procesorem i przedpotopową kartą graficzną'. I nie mam zainstalowanych dodatków poprawiających grafikę w grze.
Ostatnio zmieniony pt 16 gru, 2011 21:13 przez hideto, łącznie zmieniany 1 raz.
No nie mogę... przeczytałem wątek o optymalizacji FSX i teraz mam w PMDG w VC na pasie 40-50 FPS, skrzydło 60.
Tak ładnie chodzi jak w realu.
Ostatnio zmieniony pt 16 gru, 2011 21:30 przez karmel, łącznie zmieniany 1 raz.
Kanał youtube: http://www.youtube.com/watch?v=TYmPhNKbi2M
Panowie, zastanawiam się nad wymianą dysku twardego, jednak nie mam pewności, czy dużo na tym zyskam.
Obecnie korzystam z wolnego Samsunga 750Gb 16mb cache SATA2, a zastanawiam się nad wymianą go na WD Veloci Raptor 300GB.
Chodzi tu oczywiście nie tylko o zysk wydajności na FSX tylko ogólnie o poprawę komfortu pracy.
Obecnie korzystam z wolnego Samsunga 750Gb 16mb cache SATA2, a zastanawiam się nad wymianą go na WD Veloci Raptor 300GB.
Chodzi tu oczywiście nie tylko o zysk wydajności na FSX tylko ogólnie o poprawę komfortu pracy.
C2D E8400@3.5Ghz,ASUS P5Q-E,DDR2 OCZ SLI Ready 800Mhz,GTX260,Chieftec 550W,HDD1TB,LCD 22'',Saitek Cyborg X
To może rozważysz SSD ? Np.: Crucial C4 M4 128 GB ? Wystarczy miejsca na system i FSX. Odczujesz poprawę komfortu pracy i to bardzo. A pojemność 128 GB w zupełności wystarczy na 2-3 lata. W tym czasie technologia stanieje na tyle, że będzie można zmienić SSD na nowy. Tylko nie daj się namówić na SSD z kontrolerem który będzie powodował problemy w systemie (np.: StarForce niezależnie od wersji). C4M4 ma akurat kontroler Marvela i dzięki temu nie powoduje wyjątków krytycznych czy BSOD w W7, co niestety zdarza się kontrolerom SF.
Tak czy inaczej, jeśli chodzi o poprawę komfortu pracy to obecnie warto serio rozważyć SSD (z odpowiednim kontrolerem), HDD tylko jako dodatkowy magazyn lub baza w zestawach budżetowych.
Tak czy inaczej, jeśli chodzi o poprawę komfortu pracy to obecnie warto serio rozważyć SSD (z odpowiednim kontrolerem), HDD tylko jako dodatkowy magazyn lub baza w zestawach budżetowych.
Witam wszystkich,
Jestem na etapie zakupu komputera, docelowo pod FSX, i na tą chwilę zestaw prezentuje się następująco:
1. Procesor AMD FX 6-Core Black Edition FX-6100 3.3GHz 14MB cache 95W socket AM3+, BOX (FD6100WMGUSBX)
2. Płyta główna GIGABYTE AM3+ 970A-D3, AMD 970, 4xDDR3 (970A-D3)
3. Patriot Sector5 VIPER II DDR3 2x4GB 2000MHz CL9-11-9-27 Dual, XMP
4. Karta Graficzna GeForce GTX560 GIGABYTE 1024MB DDR5/256bit DVI/HDMI PCI-E (830/4008) (wer. OC - OverClock)
5. Zasilacz OCZ MODXSTREAM PRO 600W MODULAR
6. HDD SEAGATE 500GB ST500DM002 SATA III 16MB 2LATA
7. Obudowa ATX AEROCOOL PGS Vs-4
8. Monitor 21,5'' - 22' z wyjściem HDMI i DVI np. LG e2251VR
Chciałbym was prosić o sugestie i opinie nt. powyższego zestawu. Jak on się prezentuje w perspektywie użytkowania go pod kątem FSX , co byście zmienili i dlaczego a co zostawili. Nie chciałbym jednak przekraczać kwoty wstępnie przeznaczonej na zakup w/w sprzętu tj. 3000-3500 zł.
Dzięki wielkie z góry za pomoc i sugestie
Kamil
Jestem na etapie zakupu komputera, docelowo pod FSX, i na tą chwilę zestaw prezentuje się następująco:
1. Procesor AMD FX 6-Core Black Edition FX-6100 3.3GHz 14MB cache 95W socket AM3+, BOX (FD6100WMGUSBX)
2. Płyta główna GIGABYTE AM3+ 970A-D3, AMD 970, 4xDDR3 (970A-D3)
3. Patriot Sector5 VIPER II DDR3 2x4GB 2000MHz CL9-11-9-27 Dual, XMP
4. Karta Graficzna GeForce GTX560 GIGABYTE 1024MB DDR5/256bit DVI/HDMI PCI-E (830/4008) (wer. OC - OverClock)
5. Zasilacz OCZ MODXSTREAM PRO 600W MODULAR
6. HDD SEAGATE 500GB ST500DM002 SATA III 16MB 2LATA
7. Obudowa ATX AEROCOOL PGS Vs-4
8. Monitor 21,5'' - 22' z wyjściem HDMI i DVI np. LG e2251VR
Chciałbym was prosić o sugestie i opinie nt. powyższego zestawu. Jak on się prezentuje w perspektywie użytkowania go pod kątem FSX , co byście zmienili i dlaczego a co zostawili. Nie chciałbym jednak przekraczać kwoty wstępnie przeznaczonej na zakup w/w sprzętu tj. 3000-3500 zł.
Dzięki wielkie z góry za pomoc i sugestie
Kamil
DO FS'a chciałbym doinstalować REX 2.0 i 737NGX. Nie zależy mi na szukaniu czegoś tańszego, ma być solidnie przede wszystkim. Zestaw który wymieniłem wycenili mi na 3300 zł, więc chciałbym poznać wasze opinie na jego temat ew. do który element lepiej wymienić przy niewielkim zwiększeniu nakładów finansowych. I jeszcze jedno, czy moglibyście polecić jakąś dobrą obudowę ?
Nie wiem tylko, czy ten procesor się sprawdzi w FSX. W testach potrafi wypaść słabo w nawet w porównaniu do FX-4100. Miałem okazję przetestować porównanie FX-4100 do Phenom II 960T, niestety nie w FSX, a testem Cinebench 11.5. I tu nowe procesory AMD wypadają bardzo słabo. Dodam, że nawet podkręcony do 4.5 GHz FX-4100 nie pokonał mojego Phenoma II na standardowych ustawieniach. Generalnie AMD postawiło na wielowątkowość w nowych procesorach, i wydajność pojedyńczego rdzenia jest na bardzo niskim poziomie. A jak wiadomo FSX i tak najbardziej obciąża pierwszy rdzeń, a to co dzieje się na dwóch pozostałych nie odgrywa już takiej roli.
W każdym razie jeśli zdecydujesz się na FX-6100 to czekam na testy i relację, jak sobie radzi ten procesor w FSX.
W każdym razie jeśli zdecydujesz się na FX-6100 to czekam na testy i relację, jak sobie radzi ten procesor w FSX.
Intel Core i5-3570 + Asrock Z77 Extreme4-M + 8GB 1600MHz DDR3 + GTX 970 + 1000GB SATA3 & WIN8.1
Powoli właśnie uświadamiam sobie, że ten procesor to nie koniecznie najlepsze rozwiązanie. Wydaje się, że przyzwoity Intel i5 sprawdziłby się dużo lepiej na miejscu tego AMD. Ale powoli sam już głupieję, który byłby lepszy.
Ostatnio zmieniony pn 06 lut, 2012 20:13 przez kamil8710, łącznie zmieniany 1 raz.
Według mnie, I5 2500K podkręcony do co najmniej 4GHz przebije jakikolwiek procesor AMD pod FSX, ale z drugiej strony kosztuje to w Twoim przypadku 300 zł więcej. Ja proponuję nie brać tego FX-6100, a kupić PHENOM II 960T i podkręcić do 4 GHz. Z takim procesorem FSX u mnie działa wystarczająco dobrze i można poczekać do czasu kiedy AMD wypuści ulepszoną wersję FX z rdzeniem Piledriver i wyjdzie Win8.
Intel Core i5-3570 + Asrock Z77 Extreme4-M + 8GB 1600MHz DDR3 + GTX 970 + 1000GB SATA3 & WIN8.1
Witam,
Mam prośbę o pomoc jeśli chodzi o modernizacje komputera, docelowo pod FSX.
Aktualnie posiadam taki oto zestaw:
CPU - Intel E4500 2,2 GHz OC do 2,5 GHz,
GPU - Nvidia GTS 250 1024 MB DDR3
RAM - 2x 2GB 800 MHz DDR2
Na takim sprzęcie FS2004 mimo dużej ilości dodatków (UTE, GE, REX) działa całkiem przyzwoicie FPS w okolicach 15-20. Niestety klatki potrafią dramatycznie spaść (w okolice 5-6 FPS), w przypadku rozbudowanych scenerii np (UK2000 Heathrow lub Gatwick) + 767 LevelD.
Obstawiam że winnemu jest nie najlepszy już procesor. Myślałem o wymianie procesora tak aby FS2004 działał płynniej nawet przy skomplikowanych dodatkach, a docelowo może i dał by radę uciągnąć FSX.
Zastanawiam się nad następującymi opcjami:
1. Wymiana procesora na coś z serii e7XXX
2. Wymiana procesora na coś z serii Q8XXX
3. Wymiana całej konfiguracji czyli np coś typu i5 2500K itd
Oczywiście w moim wypadku opcja nr 3 jest najbardziej kosztowna (około 2 razy droższa od opcji nr 1 i 2) ponieważ oprócz procesora musiał bym wymienić płytę główną + RAM.
Zastanawiam się czy różnica między E7XXX/Q8XXX a i5 2500K będzie w wypadku FSX i FS2004 na tyle widoczna, że uzasadnia 2 krotną różnice w kosztach, czy lepiej wybrać opcję nr 1 lub 2 i oszczędzić parę PLN np. na dodatki do FS X
Mam prośbę o pomoc jeśli chodzi o modernizacje komputera, docelowo pod FSX.
Aktualnie posiadam taki oto zestaw:
CPU - Intel E4500 2,2 GHz OC do 2,5 GHz,
GPU - Nvidia GTS 250 1024 MB DDR3
RAM - 2x 2GB 800 MHz DDR2
Na takim sprzęcie FS2004 mimo dużej ilości dodatków (UTE, GE, REX) działa całkiem przyzwoicie FPS w okolicach 15-20. Niestety klatki potrafią dramatycznie spaść (w okolice 5-6 FPS), w przypadku rozbudowanych scenerii np (UK2000 Heathrow lub Gatwick) + 767 LevelD.
Obstawiam że winnemu jest nie najlepszy już procesor. Myślałem o wymianie procesora tak aby FS2004 działał płynniej nawet przy skomplikowanych dodatkach, a docelowo może i dał by radę uciągnąć FSX.
Zastanawiam się nad następującymi opcjami:
1. Wymiana procesora na coś z serii e7XXX
2. Wymiana procesora na coś z serii Q8XXX
3. Wymiana całej konfiguracji czyli np coś typu i5 2500K itd
Oczywiście w moim wypadku opcja nr 3 jest najbardziej kosztowna (około 2 razy droższa od opcji nr 1 i 2) ponieważ oprócz procesora musiał bym wymienić płytę główną + RAM.
Zastanawiam się czy różnica między E7XXX/Q8XXX a i5 2500K będzie w wypadku FSX i FS2004 na tyle widoczna, że uzasadnia 2 krotną różnice w kosztach, czy lepiej wybrać opcję nr 1 lub 2 i oszczędzić parę PLN np. na dodatki do FS X
Napisze Ci tylko tyle. Ile byś nie włożył w kompa, to ciągle jest malo.
Ja na swoim rzadko schodzę poniżej 25fps, ale bywają tez spadki do 18 (EGLL Aerosoftu)
Cooler Master 371
Corsair CX600 V2 80 PLUS ATX 600W
Asrock P67 Pro3
Intel Core i5 2500k (3,3@4,4Ghz)
Arctic Cooling Freezer 13
2x 4Gb DDR3 1600Mhz Kingston Hyper X
GIGABYTE RADEON HD6850 256bit 1GB DDR5
1Tb Seagate SATA3 + 320Gb Seagate Sata
DVD-RW x24 Lite On
Windows 7 64bit
FSX SP2
FS Global 2010
REX 2.0
Ultimate Terrain X Europe 1.4
Ground Environment X Europe 2.0
Active Sky Evolution SP3
Airport Enhancement Services
EZDok Camera
ENBSeries
Ja na swoim rzadko schodzę poniżej 25fps, ale bywają tez spadki do 18 (EGLL Aerosoftu)
Cooler Master 371
Corsair CX600 V2 80 PLUS ATX 600W
Asrock P67 Pro3
Intel Core i5 2500k (3,3@4,4Ghz)
Arctic Cooling Freezer 13
2x 4Gb DDR3 1600Mhz Kingston Hyper X
GIGABYTE RADEON HD6850 256bit 1GB DDR5
1Tb Seagate SATA3 + 320Gb Seagate Sata
DVD-RW x24 Lite On
Windows 7 64bit
FSX SP2
FS Global 2010
REX 2.0
Ultimate Terrain X Europe 1.4
Ground Environment X Europe 2.0
Active Sky Evolution SP3
Airport Enhancement Services
EZDok Camera
ENBSeries

Witam. Jestem w trakcie przesiadki sprzętowej m.in. z GTS8800 512 i C2D E8400 na:
1. Asrock P67 Pro3
2. i5 2500K + inny niż fabryczny wentylator
3. 2 x 2 Gb Kingstone Hyper DDR3 1333 (to do wykorzystania za starego zestawu)
4. 500W Tagan
5. karta graficzna... i tu pytanie o Waszą opinię: Gigabyte gtx 460 OC V2 Rev.3
http://www.gigabyte.pl/products/page/vg ... _30/specs/
Nadmieniam, że oprócz FSXa i netu komputer nie będzie wykorzystywany np. do innych programów i gier. Moje wątpliwoiści na temat powyższej karty budzi 192 bity pomimo wysokiego fabrycznego taktowania. Czy te 192 bity będą "hamować" FSXa? Docelowo procesor ma być lekko podkręcany do 3,7~3,8, a wszystko ma pracować pod Windows 7. Tu pytanie czy stawiać 32 czy 64 bit? Nadmieniam, że pytając o powyższe biorę już pod uwagę servicepacki 1 i 2, tweeki z .cfg i "suwaki na poz. max. 3/4 w setting FSXa".
EDIT:
Nie napisałem, że chcę instalować wersję 32 bit. W kwestii wersji win7 (32 a 64) pytam bardziej pod kątem kompatybilności tego systemu jako takiego z FSX oraz czy instalowanie poszczególnych wersji ma związek z funkcjonalnością FSXa. Pomijam w pytaniu wątek dotyczący ilości pamięci (czyt. 32 bit to max 3,25 GB).
1. Asrock P67 Pro3
2. i5 2500K + inny niż fabryczny wentylator
3. 2 x 2 Gb Kingstone Hyper DDR3 1333 (to do wykorzystania za starego zestawu)
4. 500W Tagan
5. karta graficzna... i tu pytanie o Waszą opinię: Gigabyte gtx 460 OC V2 Rev.3
http://www.gigabyte.pl/products/page/vg ... _30/specs/
Nadmieniam, że oprócz FSXa i netu komputer nie będzie wykorzystywany np. do innych programów i gier. Moje wątpliwoiści na temat powyższej karty budzi 192 bity pomimo wysokiego fabrycznego taktowania. Czy te 192 bity będą "hamować" FSXa? Docelowo procesor ma być lekko podkręcany do 3,7~3,8, a wszystko ma pracować pod Windows 7. Tu pytanie czy stawiać 32 czy 64 bit? Nadmieniam, że pytając o powyższe biorę już pod uwagę servicepacki 1 i 2, tweeki z .cfg i "suwaki na poz. max. 3/4 w setting FSXa".
EDIT:
Nie napisałem, że chcę instalować wersję 32 bit. W kwestii wersji win7 (32 a 64) pytam bardziej pod kątem kompatybilności tego systemu jako takiego z FSX oraz czy instalowanie poszczególnych wersji ma związek z funkcjonalnością FSXa. Pomijam w pytaniu wątek dotyczący ilości pamięci (czyt. 32 bit to max 3,25 GB).
Ostatnio zmieniony śr 07 mar, 2012 19:24 przez Piterson, łącznie zmieniany 1 raz.
Do tej pory wszystkie GTX460 z 1GB pamięci miały szynę 256 bitową, szynę 192 bitową miały karty z 768MB pamięci. Więc, albo w opisie jest błąd, albo rev.3 ma zmieniony kontroler pamięci.Piterson pisze: 5. Gigabyte gtx 460 OC V2 Rev.3 Moje wątpliwoiści na temat powyższej karty budzi 192 bity pomimo wysokiego fabrycznego taktowania. Czy te 192 bity będą "hamować" FSXa?
Do FSXa, w przypadku konfiguracji jednomonitorowej, GTX460 1GB jest w zupełności wystarczający. Wersję z mniejszą przepustowością pamięci bym sobie jednak odpuścił. Przy okazji sprawdź ceny GTX560, 560 to nieco zmodyfikowany układ 460 ze znacznie zwiększonymi prędkościami pracy rdzenia i pamięci. Ostatnio ich ceny są zbliżone. Będziesz zapas mocy i pewność, że Ci od strony karty graficznej wydajności nie zabraknie.
System oczywiście w wersji 64 bitowej, programy 32 bitowe chodzą na niej bez żadnych problemów. Chyba wszyscy użytkownicy FSXa i win7 których znam mają wersję 64bits.
Witam wszystkich
Od kilku miesiecy zmagam sie ze zdobyciem licencji PPL. Ostatnio sie przylozylem i zaliczylem cala teorie-ktorej najbardziej sie obawialem. I zostaly tylko godziny do wylatania no ale oczywscie tutaj pojawil sie maly, ale duzy problem cudowna angielska POGODA. Od stycznia mialem zarezerwowane 13 lotow z ktorych odbylem 2...
Jedynym rozwiazaniem jak narazie jest symulator, a wlasciwie gra FSX. Jak dla mnie super metoda to przecwiczenia podstawowych manewrow jak i nauki nawigacji.
Gram na laptopie acera z jakims procesorem intel core duo i szczerze mowiac srednio to sie ma do rzeczywistosci...
Chcialbym zainwestowac troche w stacjonarny komputer i podlaczyc do niego 3-4 monitory plus wolant przepustnice w ktore zdazylem sie juz zaopatrzec.
Po przeczytania kulkudziesieciu postow na roznych forach stwierdzilem, ze nic nie wiem:)
Czy ktos bylby w stanie polecic jakis w miare dobry sprzet i polecic rozwiazanie jak podlaczyc te monitory i czy wszystkie musza byc takie same? Czytalem troche o jakiejs przejsciowce Matroxa ktora ma tyle samo zwolenikow jak i przeciwnikow. Na ebay'u znalazlem taki komputer
http://www.ebay.co.uk/itm/VIBOX-RAPTOR- ... 909wt_1003
Czy jest on warty tej ceny i co jeszcze by potrzebowal?
Dziekuje z gory za kazda odpowiedz
Pozdrawiam Mateusz
Od kilku miesiecy zmagam sie ze zdobyciem licencji PPL. Ostatnio sie przylozylem i zaliczylem cala teorie-ktorej najbardziej sie obawialem. I zostaly tylko godziny do wylatania no ale oczywscie tutaj pojawil sie maly, ale duzy problem cudowna angielska POGODA. Od stycznia mialem zarezerwowane 13 lotow z ktorych odbylem 2...
Jedynym rozwiazaniem jak narazie jest symulator, a wlasciwie gra FSX. Jak dla mnie super metoda to przecwiczenia podstawowych manewrow jak i nauki nawigacji.
Gram na laptopie acera z jakims procesorem intel core duo i szczerze mowiac srednio to sie ma do rzeczywistosci...
Chcialbym zainwestowac troche w stacjonarny komputer i podlaczyc do niego 3-4 monitory plus wolant przepustnice w ktore zdazylem sie juz zaopatrzec.
Po przeczytania kulkudziesieciu postow na roznych forach stwierdzilem, ze nic nie wiem:)
Czy ktos bylby w stanie polecic jakis w miare dobry sprzet i polecic rozwiazanie jak podlaczyc te monitory i czy wszystkie musza byc takie same? Czytalem troche o jakiejs przejsciowce Matroxa ktora ma tyle samo zwolenikow jak i przeciwnikow. Na ebay'u znalazlem taki komputer
http://www.ebay.co.uk/itm/VIBOX-RAPTOR- ... 909wt_1003
Czy jest on warty tej ceny i co jeszcze by potrzebowal?
Dziekuje z gory za kazda odpowiedz
Pozdrawiam Mateusz
Wskazówki natury ogólnej:matt4436 pisze:Czy ktos bylby w stanie polecic jakis w miare dobry sprzet i polecic rozwiazanie jak podlaczyc te monitory i czy wszystkie musza byc takie same?
System: Windows 7 64 bits
Procesor: Intel i5 2500K (ze względu na możliwość swobodnego OC w 2500K, nie ma sensu kupować i5 2550K).
Nie ma też specjalnego sensu kupowanie i7 (czterordzeniowych) z ich funkcją HT (dwóch procesorów logicznych na jeden rdzeń fizyczny) ponieważ FSX ma problem z prawidłową alokacją zadań pomiędzy wątki fizyczne a wirtualne. W przypadku i7 i FSX wskazane jest wyłączenie HT, co praktycznie zamienia ten procesor w odpowiednik i5.
Pamięć: 8GB od dobrego producenta, od ekstremalnie wyśrubowanych pamięci lepiej trzymać się z daleka. Rozmiar 8GB wskazany ze względy na system i buforowanie pamięci graficznej.
Karta graficzna: w przypadku zastosowań wielomonitorowych zdecydowanie lepszą funkcjonalność zapewniają AMD Radeon (z technologią Eyefinity)- nie wskażę konkretnego modelu, gdyż jest to dla mnie mało znane środowisko.
Do zastosowań wielomonitorowych nadają się też karty Nvidia od modeli 460 i 560 w górę (koniecznie wersje z 1GB ram lub więcej). W przypadku kart z jednym GPU, trzeba zainstalować dwie karty w trybie SLI. Sterowniki Nvidia, jak na razie obsługują wyłącznie konfigurację trzymonitorową i muszą to być monitory o jednakowej rozdzielczości natywnej, częstotliwości odświeżania i polaryzacji synchronizacji pionowej. Najbezpieczniej kupić trzy jednakowe monitory, Jest to również wygodne ze względu na ustawienie korekcji ramki monitora (bezel correction).
Jeśli chciałbyś kupić karty Nvidia, to polecam w tym przypadku 2 x GTX560.
Obecnie, przy funkcjonalności i możliwościach rozwiązań Nvidia i AMD kupowanie Matrox TripleHead2Go nie ma sensu.
Zasilacz: dobrej firmy - 550W przy jednej karcie graficznej, 750W przy SLI
Dysk twardy: typ - nie musi być to SSD, wystarczy talerzowy 7200rpm. Pojemność - jeśli nie masz zamiaru kupić większości dostępnych na rynku fotoscenerii to 500GB powinno wystarczyć.
Reszta podzespołów wedle uznania.
PS. Jest to konfiguracja optymalna do większości rodzajów scenerii dostępnych dla FSXa. W przypadku dużych fotoscenerii o rozdzielczości lepszej niż 1m, połączonych z dedykowaną siatką terenu (mesh) o dużej rozdzielczości (10m i lepszej) i wysokich ustawieniach autogenu 4. rdzeniowy procesor pracuje na granicy swoich możliwości.
No ale tak wedle uznania to zbyt ryzykowna rada. Brakło w tym spisie płyty głównej. Płyta główna powinna być stabilna i pracować bez problemów - a to w przypadku niektórych konstrukcji nie jest wcale takie oczywiste. Dlatego warto podkreślić, że opcja "jakaś płyta" byle obsługiwała procesor - odpada. A szansa, że ktoś kupi "jakąś płytę" kupując wedle uznania jest ogromne. Sam miałem kiedyś Microstara CD-53 (socket 1156) pod intela i570 i bardzo się na niej zawiodłem. Potrafiła się zawiesić w najmniej odpowiednim momencie. Ew. zrestartować cały system. Sporo czasu mi zajęło zanim wytropiłem przyczynę. Teraz mam Asusa Sabertooth'a 55i i póki co działa tak jak powinna - żadnych problemów.ad_verbum pisze:...Reszta podzespołów wedle uznania...
Dlatego rady by kupić coś wedle uznania są bardzo ryzykowne - ktoś tak zrobi, a potem będzie miał uzasadnione pretensje. Lepiej napisać wprost co powinien kupić, albo napisać dlaczego nie powinien kupować tego czy owego. Decyzję i tak podejmie sam, ale nie będzie miał potem żadnego "ale" pod adresem osób, które mu doradzały.
A co grafiki. Niezależnie od wyboru nVidia vs ATI - dobrze jest wybrać wersję z cichym chłodzeniem. Mało kto lubi być zagłuszany przez własny komputer. To samo dotyczy procesora - głośne chłodzenie potrafi dać się we znaki.
Czy zwróciłeś uwagę na miejsce zamieszkania Kolegi matt4436? Nie wszędzie zakup komputera złożonego wg. własnej specyfikacji jest tak popularny i dostępny, jak w Polsce. Matt4436 przedstawił jako przykładową konfigurację zestaw prekonfigurowany przez sklep, w tym przypadku pochodzący z Ebay UK. Dlatego też przedstawiłem mu wskazówki natury ogólnej, co wyraźnie zaznaczyłem na wstępie.ylid pisze:No ale tak wedle uznania to zbyt ryzykowna rada. Brakło w tym spisie płyty głównej.ad_verbum pisze:...Reszta podzespołów wedle uznania...
Kupując komputer w takim źródle, zazwyczaj nie masz, ani możliwości wyboru komponentów (np. konkretny model chłodzenia procesora), ani nie otrzymujesz specyfikacji komponentów, z których został złożony dany zestaw. Gdyby matt4436, kupował komputer w Polsce "do złożenia" wg specyfikacji zamawiającego, to udzieliłbym mu dokładniejszych wskazówek.
Skoro chce poskładać zestaw z kilku monitorów, wolantu itd., to być może nie zdaje sobie sprawy jak łatwo może zepsuć całość kupując jakiś zestaw na ebayu. To, że zadeklarował miejsce zamieszkania na terenie UK aż tak wiele nie zmienia. Przecież na ebayu też można kupić podzespoły. Są inne sklepy. A skoro ubiega się o licencję PPL to moim zdaniem jest całkiem rozgarniętą osobą, więc i z poskładaniem zestawu sobie poradzi.
Dziekuje za szybkie i konkretne odpowiedzi. Nadal jeszcze mam mentlik w glowie.
Szczerze mowiac od kilku lat nie jestem na biezaca z komputerami. Myslalem, ze komputery sprzed kilku lat bez problemow radza sobie z dzisiejszymi grami, a jednak:)
Jak narazie to zdecydowalem sie na procesor i7 2600 ale i tego nie jestem pewien bo wspominaliscie, ze FSX moze miec problem z prawidlowa jego obsluga i konieczne bedzie ograniczenie jego funkcji do poziomu i5?
Tutaj pytanie jezeli sie zdecyduje na takie rozwiazanie to jak to sie bedzie mialo do scenerii na wyokich rozdzielczosciach? Bedzie lepiej chodzila niz na samym i5?
Kolejne zadanie to karta, a wlasciwie karty graficzne sprawdzalem zestawy komputerow z
2x gtx 560 ceny okolo 5tys zl to samo na ebay uk, plus monitory to wyjdzie tyle co teroretyczny kurs do licencji ATPL... no ale jezeli to jest najlepsze rozwiazanie to nie ma co oszczedzac
Zastanawialem sie jeszcze na AMD eyefinity tylko jak podlaczyc 3 monitory do tej karty skoro ma 4 wyjscia w tym tylko dwa takie same. Przejsciowka? kolejna karta? czy po prostu uzyc np gniazda hdmi?
Odnosnie samych czesci nie ma problemu jezeli chodzi o kupienie w Polsce czy w Angli, jak dla mnie ceny sa te same tak samo jak dostepnosc.. na ebay'u przy calych zestawach istnieje mozliwosc zmiany podzespolow. Tylko co wybrac??:)
Szczerze mowiac od kilku lat nie jestem na biezaca z komputerami. Myslalem, ze komputery sprzed kilku lat bez problemow radza sobie z dzisiejszymi grami, a jednak:)
Jak narazie to zdecydowalem sie na procesor i7 2600 ale i tego nie jestem pewien bo wspominaliscie, ze FSX moze miec problem z prawidlowa jego obsluga i konieczne bedzie ograniczenie jego funkcji do poziomu i5?
Tutaj pytanie jezeli sie zdecyduje na takie rozwiazanie to jak to sie bedzie mialo do scenerii na wyokich rozdzielczosciach? Bedzie lepiej chodzila niz na samym i5?
Kolejne zadanie to karta, a wlasciwie karty graficzne sprawdzalem zestawy komputerow z
2x gtx 560 ceny okolo 5tys zl to samo na ebay uk, plus monitory to wyjdzie tyle co teroretyczny kurs do licencji ATPL... no ale jezeli to jest najlepsze rozwiazanie to nie ma co oszczedzac
Zastanawialem sie jeszcze na AMD eyefinity tylko jak podlaczyc 3 monitory do tej karty skoro ma 4 wyjscia w tym tylko dwa takie same. Przejsciowka? kolejna karta? czy po prostu uzyc np gniazda hdmi?
Odnosnie samych czesci nie ma problemu jezeli chodzi o kupienie w Polsce czy w Angli, jak dla mnie ceny sa te same tak samo jak dostepnosc.. na ebay'u przy calych zestawach istnieje mozliwosc zmiany podzespolow. Tylko co wybrac??:)
To rzeczywiście mętlik...
Seria i7 jako procesory to bardzo dobry wybór, ale jeśli ma służyć głównie do "napędu" FSX'a to wybór jest zawyżony, za drogi. Nie wykorzystasz go w 100%, mało tego, gra może zmusić Cię do wyłączenia HT - co sprawia, że lepiej kupić procesor z serii i5 - nie ma HT, więc niczego nie będziesz musiał robić. Po SP2 wydajność się poprawiła na wielordzeniowych procesorach, i choć nie jest to pełne korzystanie z mocy 4 rdzeni to niemniej jest bardzo przyzwoicie względem sprzed SP1. Dlatego wybór serii i7 jest nietrafiony o ile głównym zadaniem procesora będzie obsługiwanie symulatora.
Czy będziesz podkręcał procesor ? Zalety i wady takich manewrów pewnie znasz. Jeśli chcesz go podkręcić to lepiej poczytać fora overclockerów. Dobierzesz chłodzenie, procesor i inne duperele do podkręcania. Moim zdaniem taka gra nie zawsze jest warta świeczki. Dlatego należy to bardzo dobrze i drobiazgowo przemyśleć, w każdym szczególe. Nawet rodzaj past czy sprayu hydrofobowego ma znaczenie.
Ja mam i5 750 (2,66 GHz) niepodkręcony plus Zalman CNPS 7000 C-CU, do tego Radeona 5850 directCU ze stajni Asusa. I w 1920x1080x32 przy rozsądnych ustawieniach jest powyżej 30 klatek w gęstej scenerii dużych lotnisk i po 140-180 na średnich czy mało zabudowanych lotniskach. Na ogól latam Baronem B58 z Carenado (kokpit 3D, spore tekstury) i nie mam problemów. W dodatku ta cisza z blaszaka... Słychać jedynie szum. To się docenia dopiero jak się usłyszy. U innych osób zdarza mi się bardzo często usłyszeć coś jakby odkurzacz - no ale podkręcone jest co się dało i obudowa otwarta, albo jest chłodzenie wodne i nerwowy tik u właściciela polegający na zerkaniu do obudowy i na wskaźnik przepływu cieczy chłodzącej... Dla mnie to przesada. Komputer jest dla mnie, a nie ja dla niego.
FSX wydajnościowo więcej zyskuje na szybkości procesora niż mocy kart graficznych, więc moim zdaniem nie ma większego sensu upychać kilku tysięcy w grafikę - tylko kupić dwie średniej klasy karty ATI i zobaczyć jak się spiszą korzystając z technologii Eyefinity na kilku monitorach. FSX ma tryb panoramiczny więc nie powinieneś mieć z tym problemów. Np.: 2xAsus EAH6850 DC/2DIS/1GD5/V2 to jakieś 1200 PLN, a powinno dać ze 40-50 fps na trzech monitorach w 1920x1080x32. To drogie rozwiązanie, ale możesz też spróbować tańszych Radeonów lub kart z nVidii i jej technologii multi nView.
W ostateczności dopiero powinieneś sięgnąć po rozwiązanie Matroxa, bo choć zapewnia komfort i jest pewne (k l i k) to sporo kosztuje. Ale w zamian, podpinasz, ustawiasz i grasz.
Podsumowując.
1. Procesor z serii i5 plus wydajne i ciche chłodzenie
2. Stabilna płyta główna, np.: z serii Sabertooth Asusa (podwyższona jakość, spełnianie norm wojskowych dotyczących warunków eksploatacji, bardzo solidne wykonanie)
3. Stabilny i wydajny zasilacz, np.: z rodziny be quiet! dark pro
4. Pamięć 4x2GB, np.: Patriot, Kingston czy inne (Asus do swoich płyt dołącza listę kwalifikowanych modułów, które zaleca do swoich płyt)
5. Wygodna, duża obudowa, big tower np.: Chieftec, Antec, Lian Li (sam mam Chiefteca z 1mm stali - solidna rzecz, nie brzęczy, nie skrzypi, nie wydaje z siebie żadnych dźwięków, czego nie można powiedzieć o tańszych obudowach ze stali 0,2-0,4 mm)
Reszta, jak napędy, dysk nie wpływają aż tak na stabilność pracy FSX'a, wiec tu rzeczywiście możesz kierować się ceną. HDD Samsunga HD502HI jaki mam jest cichy i wystarczająco szybki.
To rzecz jasna, tylko jedna z propozycji, opcji - decyzję musisz podjąć już sam. Ja mam głównie wymagania względem PC'ta dość staroświeckie - ma być cichy i satysfakcjonująco wydajny. Nie interesuje mnie wydajność za cenę hałasu lub dodatkowych instalacji chłodzenia wodnego. Ale jak powszechnie wiadomo - składaki to rzecz gustu i zasobności portfela - dlatego każdy jest jedyny i niepowtarzalny...
Seria i7 jako procesory to bardzo dobry wybór, ale jeśli ma służyć głównie do "napędu" FSX'a to wybór jest zawyżony, za drogi. Nie wykorzystasz go w 100%, mało tego, gra może zmusić Cię do wyłączenia HT - co sprawia, że lepiej kupić procesor z serii i5 - nie ma HT, więc niczego nie będziesz musiał robić. Po SP2 wydajność się poprawiła na wielordzeniowych procesorach, i choć nie jest to pełne korzystanie z mocy 4 rdzeni to niemniej jest bardzo przyzwoicie względem sprzed SP1. Dlatego wybór serii i7 jest nietrafiony o ile głównym zadaniem procesora będzie obsługiwanie symulatora.
Czy będziesz podkręcał procesor ? Zalety i wady takich manewrów pewnie znasz. Jeśli chcesz go podkręcić to lepiej poczytać fora overclockerów. Dobierzesz chłodzenie, procesor i inne duperele do podkręcania. Moim zdaniem taka gra nie zawsze jest warta świeczki. Dlatego należy to bardzo dobrze i drobiazgowo przemyśleć, w każdym szczególe. Nawet rodzaj past czy sprayu hydrofobowego ma znaczenie.
Ja mam i5 750 (2,66 GHz) niepodkręcony plus Zalman CNPS 7000 C-CU, do tego Radeona 5850 directCU ze stajni Asusa. I w 1920x1080x32 przy rozsądnych ustawieniach jest powyżej 30 klatek w gęstej scenerii dużych lotnisk i po 140-180 na średnich czy mało zabudowanych lotniskach. Na ogól latam Baronem B58 z Carenado (kokpit 3D, spore tekstury) i nie mam problemów. W dodatku ta cisza z blaszaka... Słychać jedynie szum. To się docenia dopiero jak się usłyszy. U innych osób zdarza mi się bardzo często usłyszeć coś jakby odkurzacz - no ale podkręcone jest co się dało i obudowa otwarta, albo jest chłodzenie wodne i nerwowy tik u właściciela polegający na zerkaniu do obudowy i na wskaźnik przepływu cieczy chłodzącej... Dla mnie to przesada. Komputer jest dla mnie, a nie ja dla niego.
FSX wydajnościowo więcej zyskuje na szybkości procesora niż mocy kart graficznych, więc moim zdaniem nie ma większego sensu upychać kilku tysięcy w grafikę - tylko kupić dwie średniej klasy karty ATI i zobaczyć jak się spiszą korzystając z technologii Eyefinity na kilku monitorach. FSX ma tryb panoramiczny więc nie powinieneś mieć z tym problemów. Np.: 2xAsus EAH6850 DC/2DIS/1GD5/V2 to jakieś 1200 PLN, a powinno dać ze 40-50 fps na trzech monitorach w 1920x1080x32. To drogie rozwiązanie, ale możesz też spróbować tańszych Radeonów lub kart z nVidii i jej technologii multi nView.
W ostateczności dopiero powinieneś sięgnąć po rozwiązanie Matroxa, bo choć zapewnia komfort i jest pewne (k l i k) to sporo kosztuje. Ale w zamian, podpinasz, ustawiasz i grasz.
Podsumowując.
1. Procesor z serii i5 plus wydajne i ciche chłodzenie
2. Stabilna płyta główna, np.: z serii Sabertooth Asusa (podwyższona jakość, spełnianie norm wojskowych dotyczących warunków eksploatacji, bardzo solidne wykonanie)
3. Stabilny i wydajny zasilacz, np.: z rodziny be quiet! dark pro
4. Pamięć 4x2GB, np.: Patriot, Kingston czy inne (Asus do swoich płyt dołącza listę kwalifikowanych modułów, które zaleca do swoich płyt)
5. Wygodna, duża obudowa, big tower np.: Chieftec, Antec, Lian Li (sam mam Chiefteca z 1mm stali - solidna rzecz, nie brzęczy, nie skrzypi, nie wydaje z siebie żadnych dźwięków, czego nie można powiedzieć o tańszych obudowach ze stali 0,2-0,4 mm)
Reszta, jak napędy, dysk nie wpływają aż tak na stabilność pracy FSX'a, wiec tu rzeczywiście możesz kierować się ceną. HDD Samsunga HD502HI jaki mam jest cichy i wystarczająco szybki.
To rzecz jasna, tylko jedna z propozycji, opcji - decyzję musisz podjąć już sam. Ja mam głównie wymagania względem PC'ta dość staroświeckie - ma być cichy i satysfakcjonująco wydajny. Nie interesuje mnie wydajność za cenę hałasu lub dodatkowych instalacji chłodzenia wodnego. Ale jak powszechnie wiadomo - składaki to rzecz gustu i zasobności portfela - dlatego każdy jest jedyny i niepowtarzalny...
Przykładowy dobór podzespołów pod konfigurację trzymonitorową (Nvidia surround 2d) - ostateczny wybór komponentów i decyzja należą do Ciebie.
Płyta główna:
Gigabyte GA-P67A-UD4-B3 (wspiera SLI, co jest wymagane do pracy wielomonitorowej, płyta ma złącza PCIe x16 oraz PCIe x8. Przy obsadzeniu dwiema kartami graficznymi obie będą pracowały w trybie PCIe x8, co oznacza pewne ograniczenie dla pierwszej karty graficznej w zakresie prędkości transmisji danych - po prostu pracuje wtedy mniejsza ilość linii sygnałowych i maksymalny transfer jest mniejszy)
Gigabyte GA-P67A-UD7-B3 (wspiera SLI w trybie PCIe x16 dla obu kart. Nie ogranicza prędkości transmisji danych, ale jest droższa)
Procesor:
Intel i5 2500K (procesor ma 4 rdzenie fizyczne, bardzo wysokie możliwości OC i najlepszy stosunek wydajności do ceny w przypadku zakupu do FSXa. Ze względu na stabilność systemu w dłuższym okresie czasu lepiej jednak nie przesadzać z OC)
Chłodzenie procesora:
Scythe Mugen 2 rev.B (jeśli są osiągalne, jeśli nie, to wtedy Scythe Mugen 3 Rev.B)
Pamięci:
2 x 4GB Kingstone KVR1333D3N9K2/8G - koniecznie zestaw Dual (Bardzo stabilne pamięci, przy założeniu nie zmieniania ich parametrów pracy. Swoją drogą odradzam eksperymenty z OC systemu pamięci, to podstawowe źródło możliwych niestabilności systemu. Lepiej mieć stabilne CL9 niż wysilone CL7, ewentualny wzrost maksymalnej wydajności transferu jest marginalny. Nie polecam pamięci HyperX - są nieco wydajniejsze, ale mają więcej reklamacji niż zwykłe CL9.
Karty graficzne: (do surround 2D potrzebujesz dwóch kart pracujących w 2-way SLI)
Gigabyte GV-N56GUD-1GI (rev. 2.0) (mają dobry autorski układ chłodzenia Windforce, jest niesłyszalny podczas normalnej pracy, przy obciążeniu GPU do poziomu 60-70% dalej jest cichy. U mnie FSX nie obciąża karty ponad ten poziom - mam Windforce w GTS450 i testowałem przez kilka dni GTX560 rev.1
Do surround 2D potrzebujesz dwóch takich kart pracujących w 2-way SLI.
Ostatnio pojawiły się głosy, że w kartach graficznych Gigabyte piszczą cewki w sekcji zasilania - sprawdź przed zakupem aktualne opinie na temat karty. Wskazaną kartę Gigabyte możesz zastąpić kartą Asus ENGTX560 DC/2DI/1GD5, ale ma ona nieco mniej "przyjazne" dla ucha chłodzenie niż Gigabyte.
Zasilacz:
550W z bezpiecznym zapasem dla jednej karty graficznej, 750W dla dwóch.
Ja wybrałem Fractal Design Tesla 550W - zasilacz jest niesłyszalny przy normalnym obciążeniu, nie jest też głośny przy pracy FSXa na "full". Producent gwarantuje, pełną, ciągłą wydajność prądową dla podawanego obciążenia. Do konfiguracji SLI musiałbyś kupić model z lepszej, ale i droższej linii Fractal Design Newton R2 800W. Zasilacz 650W nie gwarantuje bezpiecznego zapasu mocy, ponadto zasilacze pracujące blisko górnego poziomu obciążalności prądowej potrafią się grzać, co od razu przekłada się na hałas generowany przez wentylator zasilacza.
Uwaga:
Kupując zasilacz do konfiguracji SLI trzeba koniecznie sprawdzić w specyfikacji zasilacza, czy wydajność prądowa linii napięć 12V jest wystarczająca dla dwóch kart graficznych. Nie można przy tym kierować się wartością podaną dla sumy linii 12V, tylko należy od łącznego poziomu dopuszczalnego obciążenia linii 3,3V 5V i 12V odjąć wartość maksymalną poboru dla linii 3,3V i 5V i to, co zostanie musi z bezpiecznym marginesem wystarczyć dla obu kart graficznych.
Jest to uproszczony opis zagadnienia, ponieważ w rzeczywistości karty graficzne są zasilane dwutorowo, ze złącza PCIe (do 75W max) oraz złącz 6 pinowych (do 75W) i złącz 8 pinowych (do 150W). Ze względu na to, że użytkownik nie ma wpływu na to z których linii zasilających i w jakim stopniu korzysta karta, zakres obciążalności prądowej zasilacza musi mieć bezpieczny margines gwarantujący stabilna pracę systemu.
Każdy dobry producent zasilaczy udostępnia taką informację w specyfikacji lub załącza informację z tab. znamionowej zasilacza. Jeśli nie chcesz kłopotać sobie tym głowy, to po prostu, kupuj dla konfiguracji z jedną kartą zasilacz 550W, dla dwóch kart 750W koniecznie od dobrego producenta.
Obudowa:
Musi zapewniać odpowiednią zdolność do odprowadzania na zewnątrz ciepła produkowanego przez podzespoły. Inaczej mówiąc musi być wyposażona w wentylatory, lub zapewniać możliwość ich instalacji. Jeśli nie chcesz mieć dodatkowego źródła hałasu to wybieraj wentylatory o średnicy nie mniejszej niż 120mm i w miarę wolnoobrotowe. Do tego warto wybrać obudowę z przynajmniej jako takim układem filtrów, bo gromadzący się, w szczególności na radiatorze procesora, kurz znacząco utrudnia odprowadzanie ciepła - to niezły izolator termiczny.
Moja sugestia to obudowa Fractal Define R3, w cenie masz dwa w miarę przyzwoite wentylatory 120mm, wraz z możliwością zainstalowania opcjonalnie 5 dodatkowych. Montaż zasilacza na dole obudowy, tak że pobiera on chłodne powietrze z zewnątrz a nie ciepłe ze środka. Co ważne obudowa zapewnia możliwość montażu wysokich układów chłodzenia procesora (do 165mm). Zapewnia też lepszą niż zwykłe obudowy ochronę przed napływem kurzu, dzięki filtrom przy wentylatorach zasysających.
PS. Wcześniej kupowałem obudowy Chieftec, ale one lubią wpadać w wibracje, zwłaszcza w przypadku montażu dwóch lub więcej HDD albo dodatkowych wentylatorów. Kupiłem takich kilka (modele BX-02 i BX-01) i wszystkie cierpią na tą przypadłość. Dlatego najnowszy komputer do domu ma obudowę od Fractal Desing - zdecydowanie jest lepsza niż wspomniane wyżej modele Chiefteca.
Płyta główna:
Gigabyte GA-P67A-UD4-B3 (wspiera SLI, co jest wymagane do pracy wielomonitorowej, płyta ma złącza PCIe x16 oraz PCIe x8. Przy obsadzeniu dwiema kartami graficznymi obie będą pracowały w trybie PCIe x8, co oznacza pewne ograniczenie dla pierwszej karty graficznej w zakresie prędkości transmisji danych - po prostu pracuje wtedy mniejsza ilość linii sygnałowych i maksymalny transfer jest mniejszy)
Gigabyte GA-P67A-UD7-B3 (wspiera SLI w trybie PCIe x16 dla obu kart. Nie ogranicza prędkości transmisji danych, ale jest droższa)
Procesor:
Intel i5 2500K (procesor ma 4 rdzenie fizyczne, bardzo wysokie możliwości OC i najlepszy stosunek wydajności do ceny w przypadku zakupu do FSXa. Ze względu na stabilność systemu w dłuższym okresie czasu lepiej jednak nie przesadzać z OC)
Chłodzenie procesora:
Scythe Mugen 2 rev.B (jeśli są osiągalne, jeśli nie, to wtedy Scythe Mugen 3 Rev.B)
Pamięci:
2 x 4GB Kingstone KVR1333D3N9K2/8G - koniecznie zestaw Dual (Bardzo stabilne pamięci, przy założeniu nie zmieniania ich parametrów pracy. Swoją drogą odradzam eksperymenty z OC systemu pamięci, to podstawowe źródło możliwych niestabilności systemu. Lepiej mieć stabilne CL9 niż wysilone CL7, ewentualny wzrost maksymalnej wydajności transferu jest marginalny. Nie polecam pamięci HyperX - są nieco wydajniejsze, ale mają więcej reklamacji niż zwykłe CL9.
Karty graficzne: (do surround 2D potrzebujesz dwóch kart pracujących w 2-way SLI)
Gigabyte GV-N56GUD-1GI (rev. 2.0) (mają dobry autorski układ chłodzenia Windforce, jest niesłyszalny podczas normalnej pracy, przy obciążeniu GPU do poziomu 60-70% dalej jest cichy. U mnie FSX nie obciąża karty ponad ten poziom - mam Windforce w GTS450 i testowałem przez kilka dni GTX560 rev.1
Do surround 2D potrzebujesz dwóch takich kart pracujących w 2-way SLI.
Ostatnio pojawiły się głosy, że w kartach graficznych Gigabyte piszczą cewki w sekcji zasilania - sprawdź przed zakupem aktualne opinie na temat karty. Wskazaną kartę Gigabyte możesz zastąpić kartą Asus ENGTX560 DC/2DI/1GD5, ale ma ona nieco mniej "przyjazne" dla ucha chłodzenie niż Gigabyte.
Zasilacz:
550W z bezpiecznym zapasem dla jednej karty graficznej, 750W dla dwóch.
Ja wybrałem Fractal Design Tesla 550W - zasilacz jest niesłyszalny przy normalnym obciążeniu, nie jest też głośny przy pracy FSXa na "full". Producent gwarantuje, pełną, ciągłą wydajność prądową dla podawanego obciążenia. Do konfiguracji SLI musiałbyś kupić model z lepszej, ale i droższej linii Fractal Design Newton R2 800W. Zasilacz 650W nie gwarantuje bezpiecznego zapasu mocy, ponadto zasilacze pracujące blisko górnego poziomu obciążalności prądowej potrafią się grzać, co od razu przekłada się na hałas generowany przez wentylator zasilacza.
Uwaga:
Kupując zasilacz do konfiguracji SLI trzeba koniecznie sprawdzić w specyfikacji zasilacza, czy wydajność prądowa linii napięć 12V jest wystarczająca dla dwóch kart graficznych. Nie można przy tym kierować się wartością podaną dla sumy linii 12V, tylko należy od łącznego poziomu dopuszczalnego obciążenia linii 3,3V 5V i 12V odjąć wartość maksymalną poboru dla linii 3,3V i 5V i to, co zostanie musi z bezpiecznym marginesem wystarczyć dla obu kart graficznych.
Jest to uproszczony opis zagadnienia, ponieważ w rzeczywistości karty graficzne są zasilane dwutorowo, ze złącza PCIe (do 75W max) oraz złącz 6 pinowych (do 75W) i złącz 8 pinowych (do 150W). Ze względu na to, że użytkownik nie ma wpływu na to z których linii zasilających i w jakim stopniu korzysta karta, zakres obciążalności prądowej zasilacza musi mieć bezpieczny margines gwarantujący stabilna pracę systemu.
Każdy dobry producent zasilaczy udostępnia taką informację w specyfikacji lub załącza informację z tab. znamionowej zasilacza. Jeśli nie chcesz kłopotać sobie tym głowy, to po prostu, kupuj dla konfiguracji z jedną kartą zasilacz 550W, dla dwóch kart 750W koniecznie od dobrego producenta.
Obudowa:
Musi zapewniać odpowiednią zdolność do odprowadzania na zewnątrz ciepła produkowanego przez podzespoły. Inaczej mówiąc musi być wyposażona w wentylatory, lub zapewniać możliwość ich instalacji. Jeśli nie chcesz mieć dodatkowego źródła hałasu to wybieraj wentylatory o średnicy nie mniejszej niż 120mm i w miarę wolnoobrotowe. Do tego warto wybrać obudowę z przynajmniej jako takim układem filtrów, bo gromadzący się, w szczególności na radiatorze procesora, kurz znacząco utrudnia odprowadzanie ciepła - to niezły izolator termiczny.
Moja sugestia to obudowa Fractal Define R3, w cenie masz dwa w miarę przyzwoite wentylatory 120mm, wraz z możliwością zainstalowania opcjonalnie 5 dodatkowych. Montaż zasilacza na dole obudowy, tak że pobiera on chłodne powietrze z zewnątrz a nie ciepłe ze środka. Co ważne obudowa zapewnia możliwość montażu wysokich układów chłodzenia procesora (do 165mm). Zapewnia też lepszą niż zwykłe obudowy ochronę przed napływem kurzu, dzięki filtrom przy wentylatorach zasysających.
PS. Wcześniej kupowałem obudowy Chieftec, ale one lubią wpadać w wibracje, zwłaszcza w przypadku montażu dwóch lub więcej HDD albo dodatkowych wentylatorów. Kupiłem takich kilka (modele BX-02 i BX-01) i wszystkie cierpią na tą przypadłość. Dlatego najnowszy komputer do domu ma obudowę od Fractal Desing - zdecydowanie jest lepsza niż wspomniane wyżej modele Chiefteca.
Skoro Ylid poruszył to zagadnienie, to pozwolę sobie je rozwinąć, bo może się to przydać koledze Matt4436. Do uruchomienia FSX w trybie pracy "panoramicznej" na trzech lub więcej monitorach jest niezbędne odpowiednie wsparcie po stronie sterownika katy graficznej. Musi on umożliwiać połączenie przestrzeni roboczej trzech monitorów (np. 1920 x 1080) w jedną rozdzielczość "wirtualną" (np. 5760 x 1080). W przypadku sterowników Nvidia nazywa się to "span displays with surround" i po wybraniu tego ustawienia odpowiednia, potrojona rozdzielczość pojawia się na liście wyboru w "Display settings" FSXa.ylid pisze:FSX ma tryb panoramiczny więc nie powinieneś mieć z tym problemów.
Parametr konfiguracyjny "WideViewAspect" z pliku fsx.cfg nie jest do tego konieczny. Natomiast wpływa on, w istotny sposób, na wyświetlanie obrazu, a konkretnie na FOV (field of view). Dobry przykład jego działania jest pokazany tu: http://joshmccarty.com/2011/10/field-of ... tor-x-fsx/
WideViewAspect=True / False można zmieniać zarówno w przypadku pracy na jednym monitorze, jak i na konfiguracji trzymonitorowej.
PS. FSX na trzech monitorach to zupełnie inna jakość, filmy z youtube tego nie oddają. Zachorowałem na to. Zresztą to cecha FSXa, że co rusz domaga się on jakichś dodatków, a to samolocik, a to sceneria - straszny program - studnia bez dna.
Witam ponownie:)
Juz prawie sie zdecydowalem na taki zestaw:
Procesor i7 2600 z mysla o innych grach jak np X-Plane.
Plyta Glowna
"Najtańszy model, gdzie przy obłożeniu 2 kartami uzyskamy prędkość x8 to:
GA-Z68XP-UD3P Z68 S1155 4DDR3 FIRE/USB3 AT"
Nigdzie nie moge dostac plyty g-p67a-ud7, ktora jako jedna z nielicznych ma 2xPCI x16
Pozatym doradzono mi, zeby lepiej zwrocic uwage na PCI 3.0, ktory ma dwukrotna wydajnosc niz w przypadku 2.0. A x8 to spadek wydajnosci okolo 1%.
karta graficzna
2x Radeon HD 5850 2gb (albo6850-dokladnie nie pamietam)
i tutaj pytanie:
Wystarczy zamiast dwoch slabszych jedna szybsza i dwuprocesorowa jak Radeon HD6990 4gb, czy nie bedzie ona zbyt zaawansowana jak na FSX? Pytam bo akurat mam mozliwosc zakupu tej karty; uzywanej i w niskiej cenie. Wybor kieruje testami ze strony:
http://www.benchmark.pl/strefa/ranking-kart-graficznych
dzieki po raz kolejny
Juz prawie sie zdecydowalem na taki zestaw:
Procesor i7 2600 z mysla o innych grach jak np X-Plane.
Plyta Glowna
"Najtańszy model, gdzie przy obłożeniu 2 kartami uzyskamy prędkość x8 to:
GA-Z68XP-UD3P Z68 S1155 4DDR3 FIRE/USB3 AT"
Nigdzie nie moge dostac plyty g-p67a-ud7, ktora jako jedna z nielicznych ma 2xPCI x16
Pozatym doradzono mi, zeby lepiej zwrocic uwage na PCI 3.0, ktory ma dwukrotna wydajnosc niz w przypadku 2.0. A x8 to spadek wydajnosci okolo 1%.
karta graficzna
2x Radeon HD 5850 2gb (albo6850-dokladnie nie pamietam)
i tutaj pytanie:
Wystarczy zamiast dwoch slabszych jedna szybsza i dwuprocesorowa jak Radeon HD6990 4gb, czy nie bedzie ona zbyt zaawansowana jak na FSX? Pytam bo akurat mam mozliwosc zakupu tej karty; uzywanej i w niskiej cenie. Wybor kieruje testami ze strony:
http://www.benchmark.pl/strefa/ranking-kart-graficznych
dzieki po raz kolejny
Witam świątecznie,
Może mi podpowiecie co mogę do 3tys kupić aby fsx w miarę dobrze chodził.
Jakiś czas temu przestałem interesować się sprzętem i brakuje mi czasu aby się wczytać ponownie i być na bieżąco.
Przeglądałem allegro ale tam wszystkie zestawy są niby super ;-)
Najlepiej pasowałyby mi opinie testerów
Z góry dziękuję
Może mi podpowiecie co mogę do 3tys kupić aby fsx w miarę dobrze chodził.
Jakiś czas temu przestałem interesować się sprzętem i brakuje mi czasu aby się wczytać ponownie i być na bieżąco.
Przeglądałem allegro ale tam wszystkie zestawy są niby super ;-)
Najlepiej pasowałyby mi opinie testerów
Z góry dziękuję
Pierwsza, podstawowa sprawa to - nie kupuje się komputerów na allegro.
Co ewentualnie możemy odzyskać ze starego komputera? ( każda stówka na obudowie itp jest ważna przy dość skromnym [ jak na dzisiejsze ceny ] budżecie ).
Tak na szybko:
Intel Core i5-2500K
AsRock P67 Extreme4 Gen3
A-Data 4GB (2x2GB) 1600MHz
Asus GeForce GTX 560 Ti DC 1GB DDR5
Cooler Master Elite 330U Black/Silver
OCZ StealthXStream2 600W
-----
2.750zł
+
dysk twardy ( tu wybór pozostawiam Tobie ze względu na tragicznie wysokie ceny nowych dysków twardych ).
Zestaw spokojnie "wystarczy" do FSX, procek spokojnie pójdzie powyżej 4.5GHz, myślę, że na dobrym chłodzeniu dobijesz do 4.9GHz - oczywiście wtedy wymiana coolera.
Co ewentualnie możemy odzyskać ze starego komputera? ( każda stówka na obudowie itp jest ważna przy dość skromnym [ jak na dzisiejsze ceny ] budżecie ).
Tak na szybko:
Intel Core i5-2500K
AsRock P67 Extreme4 Gen3
A-Data 4GB (2x2GB) 1600MHz
Asus GeForce GTX 560 Ti DC 1GB DDR5
Cooler Master Elite 330U Black/Silver
OCZ StealthXStream2 600W
-----
2.750zł
+
dysk twardy ( tu wybór pozostawiam Tobie ze względu na tragicznie wysokie ceny nowych dysków twardych ).
Zestaw spokojnie "wystarczy" do FSX, procek spokojnie pójdzie powyżej 4.5GHz, myślę, że na dobrym chłodzeniu dobijesz do 4.9GHz - oczywiście wtedy wymiana coolera.
i5-4670K + Thermalright HR-02 Macho, Asrock Fata1ty Performance, MSI GeForce GTX 760 TwinFrozr OC 2GB, Kingston HyperX Black 4GB, Western Digital Blue 1 TB, XFX Pro 550W, Zalman Z3
Średnio 50zł taniej niż w/w Noctuę można kupić Mugena II rev. B, temperatury przybliżone a oszczędność znaczna.
Generalnie na dziś dzień lepiej pośmigać trochę na standardowym taktowaniu, dokupić z czasem lepsze chłodzenie i wtedy kręcić. Chyba, że masz niezbędną wiedzę, kasę, czas i ochotę to czemu nie
.
Wyniki testu
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... 11144.html
Moje źródło wiedzy.
Generalnie na dziś dzień lepiej pośmigać trochę na standardowym taktowaniu, dokupić z czasem lepsze chłodzenie i wtedy kręcić. Chyba, że masz niezbędną wiedzę, kasę, czas i ochotę to czemu nie
Wyniki testu
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... 11144.html
Moje źródło wiedzy.
i5-4670K + Thermalright HR-02 Macho, Asrock Fata1ty Performance, MSI GeForce GTX 760 TwinFrozr OC 2GB, Kingston HyperX Black 4GB, Western Digital Blue 1 TB, XFX Pro 550W, Zalman Z3