Nagrywarka - błąd kalibracji mocy
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Nagrywarka - błąd kalibracji mocy
Witam.
Może ktoś z kolegów miał podobny problem i może coś zasugerować.
Slimtype BD E DS4E1S
Sterownik 6.1.7601.17514
Przy próbie nagrania dowolnego DVD (+,-, Philips, Verbatim) w Nero 8 i defaultowym Win7 wyłazi błąd kalibracji mocy. Płyty CD nagrywa bez problemu.
Będę wdzięczny za wskazówkę.
Może ktoś z kolegów miał podobny problem i może coś zasugerować.
Slimtype BD E DS4E1S
Sterownik 6.1.7601.17514
Przy próbie nagrania dowolnego DVD (+,-, Philips, Verbatim) w Nero 8 i defaultowym Win7 wyłazi błąd kalibracji mocy. Płyty CD nagrywa bez problemu.
Będę wdzięczny za wskazówkę.
Witaj Staszku
Nie wiem czy Ci to pomoże. Ale miałem podobnie w swojej LG.
Mi po prostu skończył się Laser. Czyli śmietnik. Musiałem kupić nową. Laser nie może ustawić się do nagrania płyty. Nie wiem jak ci to wytłumaczyć. Nie może przebić (prześwietlić warstwy nagrywającej). Nagrywarka dzisiaj to grosze.
Pozdrawiam
Nie wiem czy Ci to pomoże. Ale miałem podobnie w swojej LG.
Mi po prostu skończył się Laser. Czyli śmietnik. Musiałem kupić nową. Laser nie może ustawić się do nagrania płyty. Nie wiem jak ci to wytłumaczyć. Nie może przebić (prześwietlić warstwy nagrywającej). Nagrywarka dzisiaj to grosze.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz 25 gru, 2011 22:24 przez Bubi, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak zwana "płyta czyszcząca" to najgorsze rozwiązanie. Jej szczotki zgarną kurz, ale naelektryzują soczewkę, co tylko przyśpieszy ponowne zanieczyszczenie. No i może się zdarzyć, że twarda "szczoteczka" porysuje soczewkę. Obecnie soczewki są robione z tworzyw sztucznych, a nie ze szkła jak lata temu.
Wyjmij nagrywarkę z notebooka, rozkręć ją i wyczyść soczewkę wacikiem kosmetycznym delikatnie nasączonych spirytusem lub izopropylenem.
Wyjmij nagrywarkę z notebooka, rozkręć ją i wyczyść soczewkę wacikiem kosmetycznym delikatnie nasączonych spirytusem lub izopropylenem.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Być może Rzemyk masz rację, że płyty czyszczące "no-name" tak robią. Kiedyś składając samemu komputer kupiłem napęd Sony Optiarc i w zestawie była płyta czyszcząca również Sony. Od kilku lat po dłuższych przerwach w pracy kompa używam tej płytki do przeczyszczenia optyki i nigdy żadnych problemów nie miałem. Pozdrawiam.
Nie doczytałem, że to nowa nagrywarka. Więc jej nie rozkręcaj, tylko oddaj na gwarancji. Może się coś zepsuło w laserze DVD.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Po pierwsze:
Co do czyszczenia nagrywarki płytkami. Ani odrobinę tak skuteczne jak czyszczenie ręczne i co więcej nie nadające się do napędów komputerowych.
Nadają się ewentualnie do napędów CD/DVD stacjonarnych, a to dlatego, że pędzelek który jest na płycie czyszczącej potrafi urwać zawieszenie soczewki lasera - w napędzie komputerowym płytka kręci się z dużą prędkością - wiec szanse na to rosną drastycznie. Za to w odtwarzaczu CD/DVD płytka kręci się z max prędkością "2x" względem nagrywarki komputerowej.No i płyta czyszcząca pozwala trochę oczyścić soczewkę lasera bez otwierania napędu - więc np nie naruszamy plomby gdy sprzęt jest na gwarancji. Ale skuteczność tej operacji jest średnia.
Po drugie:
Uszkodzeniu lub zmatowieniu uległ laser. Staszku jaki to laptop? Być może masz wsadzony laser niższej jakości(tak zwany organiczny) Są dwa powody dla których mógł paść.
- laptop długo leżał na magazynie i soczewka uległa zmatowieniu,
- Nie delikatnie się z nim obchodzili przewalając pudełka.
Jeśli jest na gwarancji możesz sprawdzić z inną płytką, Ale tak czy owak serwis.
Pozdrawiam
Krzysiek
Co do czyszczenia nagrywarki płytkami. Ani odrobinę tak skuteczne jak czyszczenie ręczne i co więcej nie nadające się do napędów komputerowych.
Nadają się ewentualnie do napędów CD/DVD stacjonarnych, a to dlatego, że pędzelek który jest na płycie czyszczącej potrafi urwać zawieszenie soczewki lasera - w napędzie komputerowym płytka kręci się z dużą prędkością - wiec szanse na to rosną drastycznie. Za to w odtwarzaczu CD/DVD płytka kręci się z max prędkością "2x" względem nagrywarki komputerowej.No i płyta czyszcząca pozwala trochę oczyścić soczewkę lasera bez otwierania napędu - więc np nie naruszamy plomby gdy sprzęt jest na gwarancji. Ale skuteczność tej operacji jest średnia.
Po drugie:
Uszkodzeniu lub zmatowieniu uległ laser. Staszku jaki to laptop? Być może masz wsadzony laser niższej jakości(tak zwany organiczny) Są dwa powody dla których mógł paść.
- laptop długo leżał na magazynie i soczewka uległa zmatowieniu,
- Nie delikatnie się z nim obchodzili przewalając pudełka.
Jeśli jest na gwarancji możesz sprawdzić z inną płytką, Ale tak czy owak serwis.
Pozdrawiam
Krzysiek
Asus X73S (z i2670QM). Nagrawyrka odtwarza nawet blue ray.
Ciekaw jestem, czy taka naprawa na gwarancji w MM oznacza potrzebę oddania całego komputera na tydzień?
Ciekaw jestem, czy taka naprawa na gwarancji w MM oznacza potrzebę oddania całego komputera na tydzień?
Ostatnio zmieniony pn 26 gru, 2011 12:11 przez D. Design, łącznie zmieniany 1 raz.