Konwersja scenerii z FSX do FS2004

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

pawel111
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Ludwikowice

Konwersja scenerii z FSX do FS2004

Post autor: pawel111 »

Czy da się jakoś przekonwertować scenerię pod FSX, żeby działała pod FS2004? Chodzi mi o tą scenerię: http://www.sim-giants.com/product.asp?prod=1.
Ostatnio zmieniony wt 07 lut, 2012 18:39 przez pawel111, łącznie zmieniany 2 razy.
stanislaw5b
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Łomianki

Post autor: stanislaw5b »

Po pierwsze zobacz czy w licencji autor pozwala na takie działanie.
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

Po pierwsze zobacz czy w licencji autor pozwala na takie działanie.
Jak na własny użytek i nigdzie nie będzie uploadował to żadne pozwolenie nie jest potrzebne.
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Nieprawda. Użytkownik może tylko to, na co mu licencja pozwala.
Jeśli w licencji jest zapis o nieingerowaniu w pliki, to nie może nawet dla siebie. A jak już ktoś to zrobi, to jest to łamanie zapisów licencji.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
pawel111
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Nie mogę nigdzie tej licencji znaleść. Znalazłem tylko w instalatorze tej scenerii do FSX, ale niestety nie mogę przejść do tej części, bo nie mam FSX :( ale zaraz napiszę mail do sim-giants
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: Kasztan »

Przerobienie złożonej scenerii do FSX pod FS9 jest niemożliwe z sensownym efektem. Raz zupełnie inne formaty użytych tekstur, których przekonwertowanie daje różnorakie efekty, dwa rzeźba terenu FSX (świat nie jest płaski jak w FS9), o ile też pamiętam pliki .bgl też mogą być w innym formacie.

W najlepszym wypadku jeśli sceneria nie wywali Ci symulatora, to ukaże Ci się bryła terminalu pokryta czarną teksturą w żółte migające paski.

Lepiej napisz do nich maila z prośbą, o zrobienie scenerii pod FS9 od podstaw z pozdrowieniami od wirtualnych lotników z Polski 8-) .
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Konwersja tekstur to najmniejszy problem, gorzej jest z modelami (można próbować z ModelConverteremX) i podłożem - nie istnieje jeden program, który magicznie przerzuci scenerię do starszego FSa; w praktyce trzeba by użyć kilku, a potem i tak od podstaw tworzyć sporą cześć scenerii (o ile oczywiście nie dysponuje się plikami źródłowymi).
SimGaints nie ma w ofercie nic dla FS9, a szanse na przerobienie darmowej scenerii po koncercie życzeń wydają się cokolwiek nikłe.
pawel111
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Kasztan pisze:Przerobienie złożonej scenerii do FSX pod FS9 jest niemożliwe z sensownym efektem. Raz zupełnie inne formaty użytych tekstur, których przekonwertowanie daje różnorakie efekty, dwa rzeźba terenu FSX (świat nie jest płaski jak w FS9), o ile też pamiętam pliki .bgl też mogą być w innym formacie.

W najlepszym wypadku jeśli sceneria nie wywali Ci symulatora, to ukaże Ci się bryła terminalu pokryta czarną teksturą w żółte migające paski.

Lepiej napisz do nich maila z prośbą, o zrobienie scenerii pod FS9 od podstaw z pozdrowieniami od wirtualnych lotników z Polski 8-) .
Jakiś czas temu czytałem na ich forum, że na razie nic nie robią pod FS2004. Szkoda :(
Ostatnio zmieniony śr 08 lut, 2012 16:26 przez pawel111, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Jak wyżej. Trzeba mieć source files.
Obrazek
ODPOWIEDZ