rozbudowane ATC oraz awarie w defaultowych samolotach?

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

malomowny18
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWR

rozbudowane ATC oraz awarie w defaultowych samolotach?

Post autor: malomowny18 »

Witam serdecznie

Nurtuję mnie pytanie, czy jest gdzieś dodatek pozwalający na poinformowaniu ATC, że np mamy awarię silników, albo hydrauliki etc. I ATC podejmuje wtedy odpowiednie działania. Czy jest również jakiś program, który zmieniałby głos ATC zależny od różnych krajów, np w Anglii akcent GB, w Rosji "russian inglisz" itd.?

Druga sprawa poniekąd powiązana, to ta czy istnieje znowu jakiś program, który by "generował" awarię w samolotach, w tym defaultowych? Posiadam Spitfire'a od RealAir'a oraz Foundair Bushawk od Aerosoftu i tam występują niekiedy awarię.

Proszę o odpowiedź

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Nurtuję mnie pytanie, czy jest gdzieś dodatek pozwalający na poinformowaniu ATC, że np mamy awarię silników, albo hydrauliki etc. I ATC podejmuje wtedy odpowiednie działania. Czy jest również jakiś program, który zmieniałby głos ATC zależny od różnych krajów, np w Anglii akcent GB, w Rosji "russian inglisz" itd.?
Szukaj pod Radar Contact.
Druga sprawa poniekąd powiązana, to ta czy istnieje znowu jakiś program, który by "generował" awarię w samolotach, w tym defaultowych? Posiadam Spitfire'a od RealAir'a oraz Foundair Bushawk od Aerosoftu i tam występują niekiedy awarię.
FSX sam z siebie może generować awarie. W "Failures" możesz ustawić co się ma zepsuć (włącznie z awarią przypadkową) i kiedy (precyzyjnie lub zakres czasowy wystąpienia awarii).

Bardziej zaawansowany moduł awarii ma FS Passengers X.

Istnieje też dodatek:
http://www.sim-outhouse.com/sohforums/s ... post454217

Przypomina nieco w działaniu to co możesz znać ze Spitfire Real Air.
malomowny18
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Ok, czyli jeżeli chodzi o awarię i reagowanie na nie, to taka opcja jest w Radar Contact?

Jeżeli ustawie jakieś failures w FSX to czy Radar Contact odpowiednio zareaguję?
Bo mam rozumiec, że zwykły ATC z FSX'a nic sobie z tego nie zrobi? :)
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Ok, czyli jeżeli chodzi o awarię i reagowanie na nie, to taka opcja jest w Radar Contact?
O reagowanie - zdaje mi się, że tak. O awarie - RC chyba się tym nie zajmuje - ale jak pisałem - musisz poszukać, bo ja tego programu nigdy nie używałem.
Bo mam rozumiec, że zwykły ATC z FSX'a nic sobie z tego nie zrobi?
FS ATC z niczego sobie nic nie robi ;) generalnie - jeśli chcesz realnie symulować procedury awaryjne to najlepiej jeśli sam sobie ustalisz działania od początku do końca - ignorując jakiekolwiek ATC.
malomowny18
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Rozumem. Dziękuje w takim razie za szybką odpowiedź i póki co zacznę zbierać na RC ;)
Awatar użytkownika
leszek81
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: leszek81 »

w Radar Contact możesz zgłosić ATC awarię i podać swoje zamiary. Całkiem fajnie jest to zasymulowane. Możesz poprosić o wektory na najbliższe lotnisko itp. "Symuluje" nawet awanturującego się pasażera :) ATC wypyta Cię między innymi o zakres awarii, ilość paliwa i osób na pokładzie. Generalnie fajne urozmaicenie.
i7 4770 4,2GHz, ASUS MAXIMUS VI FORMULA, Z87, GeForce GTX 780, FSX, ASN i wiele wiele innych :)
ODPOWIEDZ