[FSX] Kontakt z wieżą w trybie multiplayer

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Slugger
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Piła

[FSX] Kontakt z wieżą w trybie multiplayer

Post autor: Slugger »

Witam,
Grywam sobie z kolegą w FSXa na multiplayer od kilku dni (obydwoje jesteśmy newbie i uczymy się na błędach) i dopiero wczoraj odkryliśmy, że nie wiemy jak się komunikuje z wieżą lotniska. :/

W singleplayer wystarczy wcisnąć ~ i wyskakuje okienko, natomiast w multiplayer te okienko jest zablokowane. :/

Wnioskuję, że nie ma takiej opcji na multiplayer i pewnie trzeba coś dograć do gry.
Jeżeli jednak się mylę, to proszę dokładnie opisać co należy zrobić.

PS: Szukałem w necie i trafiłem na to forum, szukałem na tym forum i nic nie znalazłem.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Slugger, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

W multi FSX (deluxe) "gracz" ma możliwość wejścia na wieżę.

Edit:
Jeżeli usunąłem komentarz moderatora to przepraszam, dopiero po edycji zauważyłem komunikat "ostatnio zmieniony przez".
Ostatnio zmieniony śr 11 kwie, 2012 20:22 przez Tomek1158, łącznie zmieniany 1 raz.
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
Awatar użytkownika
Slugger
Cadet
Cadet

Wbiłem na jakiś serwer multiplayer gdzie było kilku graczy i zalogowałem się jako kontroler lotów, ale nadal okienko komunikacji było niedostępne.

Coś mi się wydaje, że w ogóle na multiplayer nie ma komunikacji, gdyż na multiplayer AI są wyłączone. :/
Ostatnio zmieniony śr 11 kwie, 2012 21:01 przez Slugger, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

W FSX na multi komunikacja jest głosowa. Aktywujesz ją przytrzymując Caps Lock.
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
Awatar użytkownika
Dawidos
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Eastbourne

Post autor: Dawidos »

I ty musisz im mówić czy mogą lądować czy nie. Ty jesteś w wieży kontrolnej i ty kontrolujesz co się dzieje na lotnisku.
Ryanair Cadet Pilot
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Wbiłem na jakiś serwer multiplayer gdzie było kilku graczy
Pytanie tylko, czy jak wejdzie na pierwszy lepszy serwer, to go będą słuchać. ://
Awatar użytkownika
Dawidos
Cadet
Cadet

@up jeżeli jest to jakiś normalny serwer to może będą słuchać, a jak nie to nie ...
Ryanair Cadet Pilot
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Będą tylko wtedy kiedy będziesz latał stale z tymi samymi osobami i akurat będziecie chcieli sobie urozmaicić lot kontrolą, a nie jak po prostu wejdziesz na pierwszy lepszy serwer i zaczniesz wydawać polecenia.
Awatar użytkownika
Dawidos
Cadet
Cadet

No w końcu racja ;] Jak ja raz wszedłem na taki jeden serwer to tam jeden ziomek mówił ty leć ty ląduj itp. Ale i tak nikt się nie słuchał i był jeden wielki bałagan. Ludzie lądowali i startowali w jednym czasie i nie dało rady lądować ... ;/ To był angielski serwer, do tej pory nigdy nie grałem na polskim ... ;/ Nie mogłem znaleźć ;/
Ryanair Cadet Pilot
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Swego czasu latałem na jednym. Poszukaj w godzinach wieczornych poza Free Flight - np. na przygodach, to może ci się uda, jeżeli nie będzie akurat pod hasłem. Oczywiście pod warunkiem, że traktujesz FSX jako grę i nie masz zamiaru się niczego pożytecznego nauczyć.
Awatar użytkownika
Slugger
Cadet
Cadet

Wow, ale się temat rozkręcił. :/
Ale ok, dzięki za odpowiedzi, już rozumiem. :)
Już się kapnąłem na samym początku, że na multiplayer AI są wyłączone. :)
A szkoda, bo fajnie się "rozmawia" z wieżą kontrolną. :D
W FSX na multi komunikacja jest głosowa. Aktywujesz ją przytrzymując Caps Lock.
Wiem. Mi chodzi o komunikację z wieżą przez okienko takie pod klawiszem "~". =.=
I ty musisz im mówić czy mogą lądować czy nie. Ty jesteś w wieży kontrolnej i ty kontrolujesz co się dzieje na lotnisku.
Aha...
Ja sobie gram ze znajomymi na prywatnej sesji. :)
Z jednym to nawet siedzimy w tej samej maszynie i razem lecimy - fajna sprawa.
Kiedyś otworzyłem sesje dla osób z zewnątrz naszego grona, to przylazł jakiś idiota i w nas wleciał. :( Czy da się na multi wyłączyć zderzenia? W ustawieniach w trybie realizmu coś takiego jest, ale czy działa to na multi?

PS: Sorry, trochę odchodzimy od tematu. xD

[Pisownia! - Rz]
Ostatnio zmieniony sob 14 kwie, 2012 09:49 przez Slugger, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Czy da się na multi wyłączyć zderzenia? W ustawieniach w trybie realizmu coś takiego jest, ale czy działa to na multi?
Tak, działa to na multi.
Awatar użytkownika
Slugger
Cadet
Cadet

Ale to musi wyłączyć gospodarz, czy każdy z graczy u siebie w ustawieniach?
Obrazek
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Zależy, co gospodarz ustawi w opcjach sesji. Jeżeli pozwoli każdemu pilotowi na zmianę ustawień realizmu, to może każdy, a jeżeli nie to musi sam zmienić i wtedy każdy powinien mieć to samo. Oczywiście pod warunkiem ze po zmianie realizmu przez gospodarza każdy wyjdzie z sesji i wejdzie jeszcze raz.
Awatar użytkownika
Slugger
Cadet
Cadet

Aha, ok, dzięki.
Ostatnio zmieniony sob 14 kwie, 2012 11:45 przez Slugger, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dawidos
Cadet
Cadet

Nie znalazłem żadnego serwera polskiego. Jedynie jeden, ale z hasłem. ;/ Trzeba jakiś ogólny razem ze użytkownikami założyć taki nasz sieciowy serwer gdzie tylko my byśmy grali (użytkownicy forum). ;)
Ostatnio zmieniony ndz 15 kwie, 2012 08:43 przez Dawidos, łącznie zmieniany 1 raz.
Ryanair Cadet Pilot
Artur Grabski
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Bielsko-Biała

Post autor: Artur Grabski »

Akurat większość użytkowników tego forum lata z powodzeniem online i nie potrzebują serwera. ;)
Ostatnio zmieniony ndz 15 kwie, 2012 11:42 przez Artur Grabski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dawidos
Cadet
Cadet

@up online... wiadomo, ale nie chodzi mi o serwer tylko host czy coś takiego. Żebyśmy się podłączali pod IP byśmy mieli hasło i byśmy razem latali. I ktoś by był pilotem ktoś by pracował w wieży kontrolnej. I tylko my ze strony aztec.pl mogli latać.
Ostatnio zmieniony ndz 15 kwie, 2012 16:41 przez Dawidos, łącznie zmieniany 1 raz.
Ryanair Cadet Pilot
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Artur pisząc on-line miał na myśli sieć Vatsim. Czyli w uproszczeniu:
I ktoś by był pilotem ktoś by pracował w wieży kontrolnej.
maciek2tr99
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Krakow

Post autor: maciek2tr99 »

A co jeśli sam chciałbym być wieżą kontroli lotów? Czego muszę się wcześniej nauczyć, czy powinienem znać jakaś frazeologię?
Ostatnio zmieniony pn 26 sie, 2013 14:25 przez maciek2tr99, łącznie zmieniany 1 raz.
sp1egn
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Szczecin

Post autor: sp1egn »

maciek2tr99, zacznij od poczytania tego:
Szkoła kontrolerów PL-vACC
Nawet jeśli nie chcesz być tak zaawansowanym kontrolerem żeby "pracować" we wspomnianej sieci Vatsim, to wiedza zawsze się przyda.

--
Pozdrawiam,
Robert
RobalexGaming
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: RobalexGaming »

Dawidos pisze:Nie znalazłem żadnego serwera polskiego. Jedynie jeden, ale z hasłem. ;/ Trzeba jakiś ogólny razem ze użytkownikami założyć taki nasz sieciowy serwer gdzie tylko my byśmy grali (użytkownicy forum). ;)
Wiem, że stary temat, ale kolega ma rację. Powinniśmy zebrać chętnych, zrobić składkę i założyć taki serwer, żeby działał 24/7. Składka mogłaby być w formie abonamentu za dostęp do serwera, np. 4zł/miesiąc. Wtedy wystarczyłoby kilkunastu graczy, a raczej pilotów, żeby utrzymać taki serwer na jakimś hostingu.
konnradxs
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKM

Post autor: konnradxs »

Sądzę, że większość forumowiczów raczej zostanie na VATSIMie.
ODPOWIEDZ