Kilka pytań początkującego - wer. 2

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Steruj orczykiem albo włącz autorudder w opcjach.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
PK
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: PK »

kvd57 pisze:(...) nie instalowałem żadnych dodatków ani spolszczeń. (...)
Laura - zdecyduj się ws. swojej płci. Czasy takie, że wolno zmieniać zdanie w tej kwestii ale chyba nie z postu na post.

Piotr
lor3ddr8d
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Śląsk

FSX Pare pytań...

Post autor: lor3ddr8d »

Witam, miesiąc temu po ściągnięciu wersji demo FSXa postanowiłem kupić oryginalną pełną wersję, teraz pytanie co wybrać?

Na allegro są 4 odmiany tej gry: Gold Edition, Speed coś tam itp.
Na stronie Microsoft jest wersja z 2011 - Flight Simulator, niby jest darmowa ale za dodatki trzeba zapłacić.

Jakiego joya do tego wybrać w przedziale do 150 zł?
Nauczyłem się lądować używając tylko klawiatury, ale jest ciężko.

Czy mogę grać na laptopie i np. widok kokpitu mieć wyświetlany na TV 52 cale?
Bardzo by mi to pomogło tylko nie wiem czy da się tak skonfigurować wyświetlanie.
Co o tym sądzicie?

Pozdr.
Ostatnio zmieniony pt 13 kwie, 2012 17:02 przez lor3ddr8d, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

Na allegro są 4 odmiany tej gry: Gold Edition, Speed coś tam itp.
Najlepiej Gold albo Deluxe (Gold zawiera dodatkowo dodatek acceleration)
Na stronie Microsoft jest wersja z 2011 - Flight Simulator, niby jest darmowa ale za dodatki trzeba zapłacić.
Klick
Jakiego Yoya do tego wybrać w przedziale do 150zł ?
Ja swego czasu korzystałem z attack 3 i byłem z niego bardzo zadowolony.
Nauczyłem się lądować używając tylko klawiatury ale jest ciężko.
Kamikadze
Czy mogę grać na laptopie i np. widok kokpitu mieć wyświetlany na TV 52 cale ?
Jasne, wystarczy, że podłączysz telewizor jako monitor lub przez HDMI.
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
lor3ddr8d
Cadet
Cadet

Dzięki za info.

Na klawiaturze wcale nie jest tak źle, w dodatku lądowałem bez pomocy systemów ILS. Latałem trochę w ciemno, ale od czegoś trzeba zacząć.
Najgorsze było trafienie w oś pasa i zgadywanie w jakiej pozycji znajdują się lotki. :D
Czytam w wolnej chwili jak powinno wyglądać latanie wg. wszystkich procedur i powiem wam że trochę tego jest. :D
Ostatnio zmieniony pt 13 kwie, 2012 17:03 przez lor3ddr8d, łącznie zmieniany 1 raz.
lor3ddr8d
Cadet
Cadet

Czy taka kopia gry jest w pełni legalna ?
http://allegro.pl/flight-simulator-x-go ... 26510.html
Awatar użytkownika
Winiary78
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPDE

Post autor: Winiary78 »

lor3ddr8d pisze:Czy taka kopia gry jest w pełni legalna ?
Żartujesz chyba.
lor3ddr8d
Cadet
Cadet

Czemu? Przed chwilą czytałem że jest to już norma np. w Stanach.
Ostatnio zmieniony pt 13 kwie, 2012 19:05 przez lor3ddr8d, łącznie zmieniany 1 raz.
lor3ddr8d
Cadet
Cadet

Awatar użytkownika
Winiary78
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPDE

Post autor: Winiary78 »

lor3ddr8d
Cadet
Cadet

Kupiłem sobie oryginał w pudełku. :) Nie chce mieć potem przypału. ;)
Ostatnio zmieniony pt 13 kwie, 2012 22:37 przez lor3ddr8d, łącznie zmieniany 1 raz.
lor3ddr8d
Cadet
Cadet

Mam mały problem, za każdym razem kiedy wieża podaje mi kurs na pas lecę jakieś 20 stopni od jego osi, muszę sam korygować lot ale w 50% przypadków jest już na to za późno bo jestem za wysoko. Ile mil przed pasem muszę zmniejszać wysokość?
Jak włączyć system ILS i wprowadzać do niego dane?
Ostatnio zmieniony ndz 15 kwie, 2012 13:25 przez lor3ddr8d, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
lor3ddr8d
Cadet
Cadet

Czytałem już instrukcje z tych linków.
Podczas ustawiania trasy ustawiam IFR a nie vor to vor, mam latać dostrajając się po drodze do radiolatarni?
ILS działa na zasadzie odbioru sygnału z radiolatarni znajdującej się na płycie lotniska?
Ostatnio zmieniony ndz 15 kwie, 2012 14:18 przez lor3ddr8d, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

To może wyraźniej: http://www.maverick.webd.pl/pliki/gsschool_pl.pdf
Bo chyba przeoczyłeś...
lor3ddr8d
Cadet
Cadet

Postępuje wg. instrukcji, znajduje radiolatarnie na lotnisku, mam strzałkę która prowadzi mnie na oś pasa. Niestety w dalszym ciągu mam problem bo ILS nie pokazuje toru schodzenia.
Brak jest też informacji głosowych o aktualnej wysokości.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Konkrety - jakie lotnisko, jaki samolot, jaka strzałka, jakie nastawy radioodbiorników...
http://www.aviation.home.pl/old/ifr/ilsapp.html
http://www.aviation.home.pl/old/
http://heading.pata.pl/ils1.htm
http://heading.pata.pl/
lor3ddr8d
Cadet
Cadet

Bombardier Learjet 45, lotnisko Okęcię EPWA, pas nr 11.

Jeszcze jedno pytanie, podczas tworzenia free flight. Jak mam ustawić abym nie znajdował się od razu na pasie z włączonymi silnikami? Chcę zacząć sam wszystko uruchamiać a nie mieć na gotowo, :)
Ostatnio zmieniony ndz 15 kwie, 2012 20:28 przez lor3ddr8d, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

http://www.aztec.pl/index.php?option=co ... &Itemid=39
a następnie:
http://www.pl-vacc.org/pol3/files.php?d=maps > ILS CAT II or LOC RWY 11 (CAT A/B/C/D)

Hasło do szukajki: cold and dark.
PK
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Zenek - skup się - pytanie Rzemyka:
RzEmYk pisze:Konkrety - jakie lotnisko, jaki samolot, jaka strzałka, jakie nastawy radioodbiorników...
Twoja odpowiedź:
lor3ddr8d pisze:Bombardier Learjet 45, lotnisko Okęcię EPWA, pas nr 11.
Piotr
lor3ddr8d
Cadet
Cadet

Polecę jeszcze raz i zrobię screeny z ustawieniami.

Edit: 16-04-2012 12:49

Sytuacja wygląda tak:

Ustawiam Free Flight, lot wg. IFR, Katowice - Warszawa.
Wysokość przelotowa 10 000 feet, startuje i po kilku minutach otrzymuję przez radio kurs lotu oraz wysokość. Włączam AP: wysokość, kurs, prędkość (podczas lotu kontroler zmienia kurs kilka razy oraz wysokość po trzecim zakręcie).

Około 10 mil przed pasem wchodzę w mapę lotniska EWPA i odczytuje częstotliwość ILS dla pasa 11 (na tym ląduje wg. planu lotu), wpisuję ją w tym panelu pod radiem (NAV 1) i na lewym dole ekranu ze sztucznym horyzontem pojawia się
zielony napis VOR 1
Przełączam pokrętło na frontowej tablicy przyrządów z OFF na NAV 1.
Ustawiam ciśnienie na pasie na wysokościomierzu.
Następnie wciskam APP i jedyne co zauważyłem to zielona strzałka nawigacyjna pokrywa się z osią pasa.

Teraz żeby wylądować, biorę kartkę i przeliczam dystans do progu pasa, prędkość i moją wysokość aby uzyskać optymalną prędkość schodzenia na minute.
Wszystko ok ale nie da się lecieć idealnie 150 węzłów, manipuluje hamulcem aerodynamicznym ale pewnie jak sami wiecie, wystarczy spadek lub wzrost prędkości aby moje wyliczenia poszły się..... ;)

Da się wylądować tym sposobem ale nie chcę robić pauzy, patrzeć, czekać itp. - Trochę mało realne.
Próbowałem to zrobić na 737 ale to za duży samolot jak dla mnie, pewnie się pogubię w tych wszystkich przyciskach.

Może nagram onboard z mojego lotu i ktoś powie co robię źle ?
PK
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Nie masz co nagrywać, bo już widać co robisz źle. Otóż chcesz wykonać podejście ILS za pomocą autopilota zanim nauczysz się wykonywać ręcznie.

Gdzie na tablicy przyrządów odczytujesz pozycję samolotu względem ścieżki poziomej i pionowej? Opisz miejsce i daj fotkę.

Piotr
I skąd wziąłeś pomysł wciskania APP?
lor3ddr8d
Cadet
Cadet

Ręcznie potrafię wylądować, chciałem po prostu zobaczyć różnicę w ścieżce schodzenia między tym gdzie ląduję ręcznie a lądowaniem wg. ILS.

W takim razie co robię źle i jak powinno się włączyć ILS?
Czytałem różne poradniki, ale nigdzie nie jest jasno pokazane: "włącz to, ustaw to wg." itp.
Wszędzie jest opis jak to działa i dlaczego to działa. :roll:
Poradniki albo instrukcji obsługi do LJ45 też nie mogę znaleźć.
Ostatnio zmieniony pn 16 kwie, 2012 19:01 przez lor3ddr8d, łącznie zmieniany 1 raz.
PK
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Zenek - NIE POTRAFISZ wykonać ręcznie podejścia ILS! Podejście z widocznością, a podejście ILS, to różne zabawy. Tyle, że Ty szukasz informacji co wcisnąć, by samolot wykonał to za Ciebie. Cały numer polega na wiedzy KIEDY to wcisnąć a tej bez umiejętności ręcznego podejścia ILS nie załapiesz.

Żal ściska żeś nawet nie zajrzał do linków Rzemyka. Tu - http://www.aviation.home.pl/old/ifr/ilsapp.html - masz opis dla przyrządów LJ45 (o ile się nie mylę). Jak przerobisz, to wróć.

Piotr
Częstotliwości pomocy zbierasz PRZED lotem. Dostałeś linki i do map i do poradników jak je czytać. Tam też masz zobrazowany kształt wiązki pionowej - istotne dla podchodzenia pod wiązką. Jak już musisz korzystać z "mapy" FSa, to robisz to PRZED lotem.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Rzemyk wczoraj o 14:17 pisze:To może wyraźniej: http://www.maverick.webd.pl/pliki/gsschool_pl.pdf
Nauka nie polega na znalezieniu klikologii, tylko na zrozumieniu gdzie i co się ustawia.
PK pisze:przyrządów LJ45 (o ile się nie mylę)
Project Fokker.
PK
Turboprop Captain
Turboprop Captain

RzEmYk pisze:Chyba Project Fokker 1.
Wg mnie to LearJet z FS2002. A jeśli nawet, to niech znajdzie odpowiednik w posiadanym modelu. ILSa sie nie "włącza"! To jest radiopomoc wysyłająca sygnały niezależnie od stanu przełączników w samolocie. Należy się nauczyć je odbierać i interpretować w nawigacji na podejściu. Bez tej wiedzy właściwa odpowiedź na pytanie Zenka jest niezrozumiała.

A ta odpowiedź jest prosta - w podejściu ILS z pomocą autopilota tryb APP/APR/APPR uruchamiamy dopiero gdy odbieramy sygnały obu ścieżek i jesteśmy pewni, że ich nie zgubimy.

Piotr
lor3ddr8d
Cadet
Cadet

Niezłą sensację i oburzenie wywołałem :P Panowie spokojnie, jakby wszyscy tyle wiedzieli co wy... każdy z was kiedyś się uczył.
Tak wygląda widok tuż przed lądowaniem, pilotaż z ręki na podstawie obserwacji:
Obrazek

Ten sam moment widziany z kokpitu:
Obrazek

Udało mi się wyprostować i usiąść:
http://fotoo.pl//out.php/i199968_005.jpg

Ale to takie lądowanie na chama :roll:
O tym czytałem: http://www.aviation.home.pl/old/ifr/ilsapp.html
Jednak za nic nie mogę odnaleźć wiązki ILS, nawet nie wiem czy ją odnajduje bo kurs na pas mam około 1,5 mili przed jego progiem.
Ostatnio zmieniony pn 16 kwie, 2012 20:39 przez lor3ddr8d, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Wygląda na to, że na chwilę obecną nawet nie wiesz co robisz.
Co mogłem, to pomogłem, podawałem gotowe linki. Dostałeś link do mapy podejścia, dostałeś do poradnika, w którym jest opisane jak odczytać tą mapę. Raczej nie zerknąłeś tam na dłużej niż 5 minut, bo nie ustawiłeś nawet odpowiedniej częstotliwości.
Nie przerobiłeś gsschool_pl.pdf, o FSowych lekcjach nie wspomnę. Widać, że nie rozumiesz czym ten ILS jest.

Nauka nie polega na wypisywaniu co chwilę na forum postów o tym co i gdzie poklikać, żeby to jakoś wylądowało.
FS to nie szkoła, tu się nie da ściągając i kombinując "jakoś to zdać na dopa". Musisz sam siąść, poczytać, zrozumieć o co chodzi.
PK
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Jakby wszyscy czytali, to co dostają byłoby dużo lepiej. Sam piszesz:
lor3ddr8d pisze:O tym czytałem: http://www.aviation.home.pl/old/ifr/ilsapp.html
to nam napisz co z tego kwitku zrobiłeś. Dokładnie co!

Piotr
Ostatnio zmieniony pn 16 kwie, 2012 20:55 przez PK, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
thomas858
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Żabno/EPKK

Post autor: thomas858 »

Ze zrzutów wynika tylko kilka rzeczy, a mianowicie bałagan, chaos i walka z samolotem. Brak ustabilizowania na żadnej ze ścieżek, to podejście, o ile można go tak nazwać nadaje się tylko do przerwania. No i fotka z kokpitu daje obraz jeszcze większego chaosu. Kurs ustawiony na przeciwny, brak prawidłowych częstotliwości NAV, generalnie wszystko co pokazałeś to po prostu brak elementarnej wiedzy. Mimo że dostałeś materiały jak na tacy.
Ostatnio zmieniony pn 16 kwie, 2012 20:57 przez thomas858, łącznie zmieniany 1 raz.
Płyta: K73SV-TY058V
Chipset: Intel HM65
Pamięć: 4096 MB DDR3 1333 MHz
Dysk: 750 GB SATA 5400 obr./min
Karta: NVIDIA GeForce GT 540M 1024 MB
S.O: Windows 7 HP 64.
lor3ddr8d
Cadet
Cadet

ILS ustawiłem na podstawie danych z mapy, numer pasa, kurs pasa i częstotliwość ILS. Czytałem poradniki, które mi wysłałeś, ale nic z tego nie czaję. :roll:
Oglądam filmy na YouTube i wszyscy lądują prawie do końca na autopilocie, takie lądowanie z ręki na podstawie wskazań GPS też potrafię zrobić, ale to już nudne.
Ostatnio zmieniony pn 16 kwie, 2012 21:11 przez lor3ddr8d, łącznie zmieniany 1 raz.
PK
Turboprop Captain
Turboprop Captain

lor3ddr8d pisze:ILS ustawiłem na podstawie danych z mapy, numer pasa, kurs pasa, i częstotliwość ILS. Czytałem poradniki które mi wysłałeś ale nic z tego nie czaje :roll:
Oglądam filmy na YouTube i wszyscy lądują prawie do końca na autopilocie, takie lądowanie z ręki na podstawie wskazań GPS też potrafię zrobić ale to już nudne.
Oglądaj na YT ale pytania też do nich kieruj.

Gdzie lądowałeś? Lotnisko i pas?

Piotr
lor3ddr8d
Cadet
Cadet

Dostępne lotniska w wersji demo, Karaiby.
Takie krótkie loty po 15-20 minut.
Awatar użytkownika
thomas858
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Po mojemu to LSZH, rwy 34. http://fotoo.pl//out.php/i199968_005.jpg
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

lor3ddr8d pisze:nic z tego nie czaję.
gsschool_pl.pdf
Oglądam filmy na YouTube i wszyscy lądują prawie do końca na autopilocie
Telewizja kłamie. :twisted:

Autor postów chyba też, Zurich jest kawałek od Karaibów...
PK
Turboprop Captain
Turboprop Captain

lor3ddr8d pisze:Dostępne lotniska w wersji demo, Karaiby.
Takie krótkie loty po 15-20 minut.
Aha. Jak ktoś ma Ci pomóc jak nawet nie jesteś w stanie podać danych potrzebnych do weryfikacji nastawień.

Kolego. Tutaj wykorzystujemy FSa do zabawy w naśladowanie realnego lotnictwa. Poradniki tu zlinkowane są naprawdę świetne. Większość misi na YT zajmuje się FSem jako grą czyli co gdzie wcisnąć by jako tako działało. Sam zdecyduj co Cię bawi. Jak nasze podejście to pokaż podejście ILS do Okęcia na pas 11. Jak FS jako gra gdzie "wszyscy lądują na a/p", to spytaj o przyczynę na YT.

Piotr
lor3ddr8d
Cadet
Cadet

Ktoś mnie zapytał gdzie lądowałem z ręki (z powodzeniem), odpisałem że w wersji demo!
Lotnisko na którym lądowałem dzisiaj (to ze zdjęć), to Zurich.
Trochę zbyt się napaliłem i chciałem od razu latać, widać że to jednak nie możliwe.
Chyba od tego jest forum żeby się czegoś dowiedzieć, poczytam jeszcze raz i sam zobaczę co wiem a czego jeszcze nie.
Ciekawe czy we wszystkim jesteście tacy wygadani i wszechwiedzący?
Najłatwiej jest się śmiać. :roll:

EDIT:
PK pisze:Kolego. Tutaj wykorzystujemy FSa do zabawy w naśladowanie realnego lotnictwa. Poradniki tu zlinkowane są naprawdę świetne. Większość misi na YT zajmuje się FSem jako grą czyli co gdzie wcisnąć by jako tako działało. Sam zdecyduj co Cię bawi. Jak nasze podejście to pokaż podejście ILS do Okęcia na pas 11. Jak FS jako gra gdzie "wszyscy lądują na a/p", to spytaj o przyczynę na YT.

Piotr
A gdzie napisałem że uczę się na YT? Oglądałem parę filmów i zdziwiło mnie dlaczego wszyscy tak lądują.
Ostatnio zmieniony pn 16 kwie, 2012 22:07 przez lor3ddr8d, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
thomas858
Light Planes Captain
Light Planes Captain

To prawda że forum między innymi ma pomagać, nie możesz powiedzieć że nie udzielono Ci pomocy. Dostałeś linki do materiałów, które jednak to Ty musisz przeczytać i wyciągnąć wnioski. Nikt za Ciebie tego nie zrobi. Sprawiasz wrażenie gościa z gorącą głową, wszystko chcesz na już albo wczoraj. Poucz się na spokojnie a będzie ok.
lor3ddr8d
Cadet
Cadet

Chyba za szybko chciałem i... trzeba wrócić do początku.
Czytam ten poradnik w pdf i wykonuje ćwiczenia na Cesnach.
LJ45 to za duży samolot i za duże prędkości jak na początek, Cesną jest łatwiej choć zbyt czuła jest na ruchy moim zdaniem, trzeba będzie poćwiczyć.
Ostatnio zmieniony pn 16 kwie, 2012 23:45 przez lor3ddr8d, łącznie zmieniany 1 raz.
PK
Turboprop Captain
Turboprop Captain

PK pisze:Tu masz mapę podejścia ILS do pasa 34 na Kloten - http://www.vacc.ch/file/83 . Możesz opisać gdzie na tej mapie był samolot jak robiłeś fotkę kokpitu plus jego wysokość i kurs?
Piotr
ODPOWIEDZ