[FSX] Eksportowanie paneli na inny monitor - problem

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Yossarian
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wrocław

Post autor: Yossarian »

Witam,

Zbudowałem sobie biurkowy kokpit, na którym znajdują się m.in. panele MFD firmy Trustmaster, pod którymi zainstalowałem 8" monitory LCD podpięte do drugiej kart graficznej na moim PC'cie. Ten zestaw doskonale sprawdza się w takich symulatorach jak:
- DCS A-10C
- Falcon 4
Niestety mam problemy z FSX'iem :(

Jestem szczęśliwym posiadaczem VRS F/A-18E i w FSX'ie chciałem wyeksportować panele DDI na te dodatkowe monitory.
Przeszukałem różne fora i znalazłem informacje, że muszę zrobić tak:
- uruchomić FSX'a w wersji okienkowej,
- otworzyć nowe okno z z interesującym mnie panelem DDI,
- oddokować okno,
- zmienić jego rozmiar i przesunąć na inny monitor.

Niby wszystko wydaje się proste, ale...
Żeby odpowiednio wyskalować panel DDI tak aby pasował on wymiarami pod dodatkowe monitory, które pracują w rozdzielczości 800x600, muszę tak rozciągnąć okno panelu DDI, że nie mogę tak dużego okna dobrze przesunąć i ustawić na tych małych monitorach.

Dodam jeszcze informacyjnie, że panel DDI, który jest wyświetlany w dodatkowym oknie, poza samym ekranem DDI zawiera dużo zbędnych dla mnie elementów ekranu, dlatego po rozciągnięciu go, wymiary okna są bardzo duże właśnie przez te dodatkowe elementy.

Chciałbym wyedytować panel DDI tak abym nie musiał go skalować ręcznie albo żeby te ręczne poprawki były minimalne. Najchętniej obciąłbym tak wymiary okna aby w tym oknie był tylko sam panel DDI.

Zainstalowałem sobie SDK i poczytałem trochę o panelach w FSX'ie. Znalazłem odpowiednie katalogi i pliki do paneli ale niestety jakoś nie pasuje mi to do tego co jest dostępne z poziomu FSX'a. Dodam jeszcze, że FSX'a mam w wersji PL, a oczywiście F/A-18E jest w wersji ANG. I dlatego nazewnictwo paneli z poziomu FSX'a jest w języku polskim a w plikach konfiguracyjnych paneli mam nazewnictwo w języku angielskim. I jakoś nie mogę dojść do tego co mam edytować...

Byłbym wdzięczny za pomoc. Z pewnością ktoś budował sobie własny kokpit i używał SDK do eksportowania a może nawet budowania paneli z instrumentami.
Prepar3D, Falcon BMS, DCS
TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder.
Windows 7 64b, 16GB RAM, i7 2600K, GTX 1070
Awatar użytkownika
leszek81
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: leszek81 »

Nie wiem jak wygląda dokładnie plik konfiguracyjny panelu w tej akurat maszynie, ale przechodziłem podobne męki z ATRem. I rozwiązaniem jest stworzenie własnego panelu, który zawiera tylko to, co nas interesuje. Ciężko opisać w jednym poście jak to dokładnie zrobić, ale trzeba zmodyfikować plik panel.cfg. Ja dodaję tam własny panel pod dodatkowym numerem, a następnie wrzucam potrzebne mi gaugesy i skaluję je do potrzeby własnego monitora. Dzięki temu mój panel główny wygląda tak: http://imageshack.us/photo/my-images/62/kokpit5.jpg/

Przejrzyj jak skonfigurowane są poszczególne panele (dostępne pod shift+12345 itp) we wspomnianym pliku i możesz popróbować stworzyć swój metodą prób i błędów. Trochę schodzi, zanim się to ogarnie ale warto. Możesz też skorzystać z programów do robienia paneli, jest na pewno szybciej, ale trzeba wyłożyć kasę...

pozdrawiam,
Leszek
i7 4770 4,2GHz, ASUS MAXIMUS VI FORMULA, Z87, GeForce GTX 780, FSX, ASN i wiele wiele innych :)
Awatar użytkownika
Yossarian
Cadet
Cadet

Leszek,

Dzięki za porady. Mam już małe sukcesy :D
Bazowałem na SDK:
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/cc526956.aspx

Wyedytowałem plik panel.cfg i trochę tam pozmieniałem.
Z kombinacji klawiszy Shift + 1234... mam dostępne tylko wyświetlanie HUD'a pod kombinacja klawiszy Shift+1. Po wciśnięciu innych kombinacji z shift'em pojawia się informacja, że mam dostępne tylko:
HUD - shift+1
EVENTS - bez kombinacji klawiszy

W pliku panel.cfg te kombinacje odpowiadają liniom [window00] i [window19]. Reszta pliku to wpisy [vcockpitxx], czyli jak się domyślam, wirtualne kokpity. Tylko nie wiem jak z nich korzystać z poziomu FSX'a, bo nigdzie nie widzę nazw, które zostały użyte przy [vcockpitxx].

Chciałem dodać kolejną linię window20, w której chciałem dodać przyrząd gauge LDDI.
Oczywiście dodałem też wpis "window20= Left DDI" pod polem [window titles].
Niestety, wszystko co uzyskałem to pojawienie się w FSX'ie informacji:
HUD - shift+1
EVENTS - bez kombinacji klawiszy
Left DDI - bez kombinacji klawiszy
I ni jak nie doszedłem do tego jak podpiąć kombinację Shift+2 do Left DDI...

Trochę to obszedłem dookoła i zmieniłem wpisy w wierszach z HUD'em. Zmieniłem tam wpis gauge i zamiast HUD'a przypisałem mu LDDI. Zadziałało, po wciśnięciu Shift+1 pojawił mi się LDDI. :)

No i przyszła noc i poszedłem spać :-).
Dzisiaj będę walczył dalej, bo nie jestem pewien, czy będę mógł wydokować ten panel i czy będę mógł zrobić i otworzyć drugi taki panel z RDDI...
Bo okno HUD, z którego teraz wyswietlam DDI, jest dostępne z menu "przyrządy" (o ile dobrze pamiętam).

A może ktoś mi podpowie jak dodać kombinację klawiszy Shift+... do nowego okna "windowxx"?

Może jakieś pomysły jak zrobić [vcockpitxx], który byłby widoczny w menu "Widoki"?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Post autor: PZL Belfegor »

A może ktoś mi podpowie jak dodać kombinację klawiszy Shift+... do nowego okna "windowxx"?
Przypisać się nie da, shift+2 automatycznie wywołuje window01 - LDDI dodaj zatem do tego okna, a nie 20. Pamiętaj, ze paneli nie trzeba wywoływać z klawiatury, można je wybrać także z menu.
Awatar użytkownika
Yossarian
Cadet
Cadet

Ale problem polega na tym, że ja ich nie widzę w żadnym menu...
Może dlatego, że ustawiłem je jako window20 a nie jak napisałeś window01.

Tak jak pisałem w pliku panel.cfg mam dwa parametry:
window00 - HUD
window19 - EVENTS
i tylko HUD jest widoczny w menu (o ile dobrze pamiętam, widok -> przyrządy, czy jakoś tak)

I chyba faktycznie parametry od window00 do window09 są dostępne poprzez skrót klawiszy shift+..., oraz dodatkowo są widoczne w menu. Natomiast parametry window10 i większe nie są widoczne w menu ani nie mają skrótów.

Sprawdzę dzisiaj jak wrócę z pracy.
Ostatnio zmieniony pt 20 kwie, 2012 15:24 przez Yossarian, łącznie zmieniany 1 raz.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Post autor: PZL Belfegor »

Większe od 09 jak najbardziej są widoczne w menu. Przykład: http://www.lisonek.com/recenzje/screeny/rwx/rwx6.jpg
Awatar użytkownika
Yossarian
Cadet
Cadet

Sukces :D
Leszek, Belfegor, dziękuję za pomoc.

Zmiana parametru z Window20 na Window02 załatwiła sprawę.
Pod Window02 podpiąłem LDDI a pod Window03 RDDI.
Nowe panele są dostępne poprzez skróty Shift+2 i Shift+3.

Faktycznie ustawienie wymiarów nowych okien zajmuje trochę czasu, no ale godzinka pracy i wszystko działa jak trzeba.

Minusy tego rozwiązania:
1. Za każdym razem trzeba przesuwać nowe okna pod monitory. Tu słyszałem, że w zapisanym locie te okna są tam gdzie trzeba.
2. Główne okno niestety ma ramki co trochę psuje efekt... Czy ktoś wie czy istnieje jakaś metoda aby usunąć ramki z FSX'a w trybie okienkowym?
Awatar użytkownika
leszek81
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: leszek81 »

Czy ktoś wie czy istnieje jakaś metoda aby usunąć ramki z FSX'a w trybie okienkowym?
Jest na to sposób ale poza FSXem. Poszukaj programu do obsługi windowsowych okienek. Ja używam płatnego Active Window Manager, czy coś takiego (nie pamiętam nazwy, a nie mam teraz dostępu do symulatora). Ale można poszukać też darmowych opcji. Tu masz listę, nie testowałem tych programów, ale może któryś ma takie opcje:
http://www.techsupportalert.com/content ... ranger.htm
i7 4770 4,2GHz, ASUS MAXIMUS VI FORMULA, Z87, GeForce GTX 780, FSX, ASN i wiele wiele innych :)
Awatar użytkownika
Yossarian
Cadet
Cadet

Dzięki. Znalazłem program WinArranger, przetestowałem go w pracy i wygląda na to, że działa :D
szymonczak
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: szymonczak »

Jest też taki program FS Studio Panel. Na tej stronie jest wszystko opisane krok po kroku. Tylko, że jest płatny :cry:.
Awatar użytkownika
Yossarian
Cadet
Cadet

Niestety WinArranger zawiódł :(
W pracy działał ładnie na standardowych okienkach Windows 7, niestety w domu z FSX'em nie chciał działać, nie chował też tego paska na dole... szukam dalej.
Awatar użytkownika
Yossarian
Cadet
Cadet

Poradziłem sobie.
Wszystko jest tutaj:
http://superuser.com/questions/38687/wi ... m-a-window

Należy zainstalować program autohotkey i napisać (a w zasadzie jest napisany na tej stronie co podałem) skrypt.

Jakby ktoś chciał więcej detali proszę o PW.
Ostatnio zmieniony sob 28 kwie, 2012 15:36 przez Yossarian, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ