Apel do grupy Drzewiecki Design

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Robi
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Warszawa

Apel do grupy Drzewiecki Design

Post autor: Robi »

Chciałbym zaapelować do kolegów z grupy Drzewiecki Design o możliwość udostępnienia produktów w polskich sklepach internetowych. Zakładam, że większość użytkowników symulatorów w naszym pięknym kraju zarabia w złotówkach i taką walutą chciałaby płacić za polskie produkty. Trochę dziwnie wygląda sytuacja, że za polski produkt muszę uiszczać opłatę (w tym podatki) dla zagranicznych serwisów. Wiele dodatków różnych producentów można kupić w polskich sklepach i za złotówki. Proponuję przeanalizować temat i podjąć odpowiednie decyzje. Zakładam, że sprzedaż ulegnie znacznemu wzrostowi. A zadowolenie klientów bezcenne.

Pozdrawiam i życzę wielu udanych projektów.
Robert J.
www.scenery3d.strefa.pl
Ostatnio zmieniony śr 18 lip, 2012 20:34 przez Robi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Witam.
Po prostu nie ma takich polskich sklepów internetowych, które sprzedawałyby produkty download do FS. Osobiście absolutnie nie podejmę się stworzenia takiego, z racji braku wiedzy a także kosztów, gdyby stworzenie takiego sklepu zamawiać. Produktów w wersji box na razie nie planujemy, ale nawet jeśli zostaną wydane, to przez firmę zagraniczną. Chodzi nie tylko o nagranie na płytę i zapakowanie w pudełko. Cała otoczka formalna, księgowość i promocja to coś, co znacznie łatwiej jest zrobić dużej firmie, mającej doświadczenie w temacie. I to właśnie za to sklepy pobierają opłatę od developerów. Osobiście nie widzę problemu zakupić z Simmarket'u, FS Pilot Shop czy innych sklepów, które pozwalają na płatność kartą kredytową i PayPal. Tak samo byłoby w polskim sklepie.
Robi pisze:Wiele dodatków różnych producentów można kupić w polskich sklepach i za złotówki.
Ja znam tylko jeden. I sprzedaje tylko wersje box.
Obrazek
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBK

Post autor: WilkzPolski »

D. Design pisze:Osobiście nie widzę problemu zakupić z Simmarket'u, FS Pilot Shop czy innych sklepów, które pozwalają na płatność kartą kredytową i PayPal.
No chyba, że się nie ma:
D. Design pisze:kartą kredytową i PayPal
;).
A to duży fragment społeczności...

Pozdr.
TM
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

To wtedy jest simmarket. Gotówka, przelew.
ylid
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Olkusz

Post autor: ylid »

D. Design pisze:...Produktów w wersji box na razie nie planujemy, ale nawet jeśli zostaną wydane, to przez firmę zagraniczną. Chodzi nie tylko o nagranie na płytę i zapakowanie w pudełko. Cała otoczka formalna, księgowość i promocja to coś, co znacznie łatwiej jest zrobić dużej firmie, mającej doświadczenie w temacie...
No bez przesady, nie istniejecie na rynku od wczoraj, nie potrzebujecie burzy medialnej, żeby dotrzeć do świadomości potencjalnych klientów. Nie doceniasz chyba pozycji rynkowej swojej firmy. A sam koszt tłoczenia DVD z pudełkiem to przy małej serii okolice 2-3 PLN. Przy min. 500 sztukach, daje to zamrożenie 1000-1500 PLN na serię. Gdyby każda sceneria była w ten sposób realizowana to owszem musiałbyś zainwestować kilka tysięcy, ale szybko by się zwróciło, bo przecież scenerie nie kosztuję po 5 PLN, tylko ok 20€...

Z tym jedynym sklepem co sprzedaje box'y pewnie dogadałbyś się w 10 minut. Przy cenach za tłoczenie DVD i kosztach scenerii ani koszty magazynowania, ani podatki nie byłby w stanie zjeść zysków ze sprzedaży. Tylko, że trzeba mieć i chcieć wydać te kilka tysięcy PLN i dogadać się ze sklepem internetowym co do podziału zysków ze sprzedaży.
Kirow
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Kirow »

Chopaki, może tak zrobicie coś fajnego do FSa i będziecie to sprzedawać za niewielkie pieniądze w każdym polskim sklepie spożywczym, bo widzę że pomysłów i zapału Wam nie brakuje...
Pozdrawiam
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

WilkzPolski pisze:No chyba, że się nie ma:
;).
Paypala założyć, to chwila. Można go zasilić zwykłym przelewem. Są też przedpłacowe karty płatnicze, np. (uwaga reklama) http://lotnictwo.net.pl/7-inne/39-rozne ... et_pl.html.
Więc bez przesady z tym zacofaniem społeczności.

Poza tym, płacąc zwykłą kartą płatniczą w internecie i tak wydaje się złotówki z konta, bo to bank sobie przelicza z innej waluty.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
SP-LAA
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: xxx

Post autor: SP-LAA »

RzEmYk pisze: Poza tym, płacąc zwykłą kartą płatniczą w internecie i tak wydaje się złotówki z konta, bo to bank sobie przelicza z innej waluty.
No przelicza ale po jakim kursie ;) . W MSTS do dużych tras mamy np taki patent , że przesyłamy pieniądze i w zamian normalnie listowie dostajemy płytkę z trasą.Płytka ma naklejkę na całej górnej powierzchni z nazwą i wersją. Moim zdaniem to dobry patent.

http://zapodaj.net/3b429becc9cd5.jpg.html
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Zwykły kurs bankowy.
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
gregee123
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: z Polski

Post autor: gregee123 »

WilkzPolski pisze:No chyba, że się nie ma:
;).
Twierdzisz, że duży fragment społeczności nie posiada konta bankowego ? Zwracam uwagę, że pojęcie karta kredytowa należy w przypadku zakupów w internecie rozumieć nieco szerzej. Tak naprawdę chodzi tu o każdą kartę płatniczą. Na simmarkecie można spokojnie płacić np. zwykłą Visą electron (ja tak płacę). Podobna sytuacja ma miejsce przy płaceniu przez aplikację (wrapper) flight1 - zwykła, najprostsza karta płatnicza działa. Wymyślasz jakieś nieistniejące problemy moim zdaniem.
Awatar użytkownika
empeck
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPIN

Post autor: empeck »

gregee123 pisze:Na simmarkecie można spokojnie płacić np. zwykłą Visą electron (ja tak płacę).
Nie każdą kartą Visa Electron można płacić online. Moją dla przykładu nie można. :)

Niemniej zgadzam się, że problem to raczej bariera psychologiczna przed zakupami online za granicą, niż faktyczny problem. Konto bankowe + paypal lub karta prepaid (http://prepaid.bzwbk.pl/karty-interneto ... etowe.html) i po kłopocie.

Co do edycji pudełkowych, skoro nawet duże firmy w branży gier starają się przejść na dystrybucję cyfrową by zmniejszyć koszty to nic dziwnego, że małe firmy robią to samo. Poza tym podejrzewam, że ekipa DD wie co robi i przekalkulowała wszelkie za i przeciw, na tym rynku jest nie od wczoraj.
Awatar użytkownika
D-A-F
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPSK,EPMB -EPMM

Post autor: D-A-F »

Tyle gadania, a można było umieść ten apel na forum DD. Lecz najpierw trzeba było się rozejrzeć na powyższym forum , a tam dla tych, którzy mają problemy z zakupami przez net Staś wydzielił temat "Alternatywne formy zakupu" i wszystko jasne LINK
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Tarnów, D. T.

Post autor: TytusPZL »

empeck pisze:
Nie każdą kartą Visa Electron można płacić online. Moją dla przykładu nie można. :)
Zapytaj w swoim banku, bo może masz po prostu zablokowaną możliwość płacenia przez Internet i mogą Ci odblokować. Ja tak miałem kilka lat temu na mojej Visa Electron, ale w banku powiedzieli, że jeśli tylko chcę to mi odblokują.

eee... zaczynamy chyba zbaczać z kursu tego wątku...
Awatar użytkownika
empeck
Light Planes Captain
Light Planes Captain

TytusPZL pisze:Zapytaj w swoim banku, bo może masz po prostu zablokowaną możliwość płacenia przez Internet i mogą Ci odblokować. Ja tak miałem kilka lat temu na mojej Visa Electron, ale w banku powiedzieli, że jeśli tylko chcę to mi odblokują.
Po prostu nie przewidują takiej opcji dla Electronów w moim banku, pytałem. Ale mam też zwykłą kredytówkę, także nie ma problemu. Przepraszam za OT.
SP-GER
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EDBX

Post autor: SP-GER »

D. Design pisze:Witam.
Po prostu nie ma takich polskich sklepów internetowych, które sprzedawałyby produkty download do FS. Osobiście absolutnie nie podejmę się stworzenia takiego, z racji braku wiedzy a także kosztów, gdyby stworzenie takiego sklepu zamawiać. Produktów w wersji box na razie nie planujemy, ale nawet jeśli zostaną wydane, to przez firmę zagraniczną. Chodzi nie tylko o nagranie na płytę i zapakowanie w pudełko. Cała otoczka formalna, księgowość i promocja to coś, co znacznie łatwiej jest zrobić dużej firmie, mającej doświadczenie w temacie. I to właśnie za to sklepy pobierają opłatę od developerów. Osobiście nie widzę problemu zakupić z Simmarket'u, FS Pilot Shop czy innych sklepów, które pozwalają na płatność kartą kredytową i PayPal. Tak samo byłoby w polskim sklepie.
Robi pisze:Wiele dodatków różnych producentów można kupić w polskich sklepach i za złotówki.
Ja znam tylko jeden. I sprzedaje tylko wersje box.
Trochę śmieszne to tłumaczenie. Do klienta zawsze frontem a nie ... to się bardziej opłaca. Chyba potrzebna Wam konkurencja, bo gadacie jak kiedyś TP S.A.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Chyba potrzebna Wam konkurencja
Załóż, wydaj coś, prowadź dystrybucję mało rentownymi kanałami sprzedaży :D

Porównanie do TP o tyle nie na miejscu, że to był monopol ustanowiony i chroniony przez państwo. W dziedzinie dodatków jest totalna wolność prowadzenia działalności - droga przed Tobą otwarta.
SP-GER
Cadet
Cadet

wojtek_84 pisze:Załóż, wydaj coś, prowadź dystrybucję mało rentownymi kanałami sprzedaży :D
Co Ty za bzdurne wytłumaczenia piszesz? Aha, czyli rozumiem, ze nie można nic skrytykować nic póki się samemu tego nie zrobi. Rozumiem, ze Ty również np. posiadając samochód, tez nie krytykujesz jego wad bo sam żadnego nie wyprodukowałeś, a twierdzenie, ze...
wojtek_84 pisze:Porównanie do TP o tyle nie na miejscu, że to był monopol ustanowiony i chroniony przez państwo. W dziedzinie dodatków jest totalna wolność prowadzenia działalności - droga przed Tobą otwarta.
jest śmieszne tym bardziej, ze akurat sam produkt oceniam bardzo wysoko i dla mnie konkurencji na (przynajmniej) porównywalnym poziomie nie ma... a to mi pod monopol podchodzi.

To takie typowo polskie podejście do klienta moim zdaniem, który przecież zawsze jest winien, ale jak producent softu chce walczyć z piractwem to wtedy klient jest 'cacy'.

Na marginesie drogi Wojtku nie będę nic robił w tym temacie bo mam swoja działkę do obrobienia i nie biorę się za coś czego nie znam. Natomiast sam zajmuje się sprzedażą i tez walczę z klientami. Rożni się zdarzają, ale każdy klient to pieniądze i czasem warto pójść mu na rękę, bo jak poczuje się ważny to masz 90% szans ze wróci i nie będzie szukał gdzie indziej. Co akurat u producenta softu jest ważne, ze istnieje konkurencja w postaci piratów które można mieć za free. Zdania nie zmienie. Odpowiedz producenta jest dla mnie słaba.
Awatar użytkownika
empeck
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Skoro nawet duże firmy tworzące gry, czy oprogramowanie zaczynają odchodzić od wydań pudełkowych, czego można się spodziewać po twórcach niszowych produktów?

Pudełka ze względu na ilość pośredników, duże koszty wytworzenia, magazynowania i przesyłki są po prostu nieopłacalne. Kupiłbyś pudełko gdyby było dwa razy (lub więcej) droższe niż wersja download?

Może i dla Ciebie odpowiedź jest słaba, ale zakładam, że stoi za nią solidna analiza ekonomiczna, a nie ignorowanie klientów.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Co Ty za bzdurne wytłumaczenia piszesz? Aha, czyli rozumiem, ze nie można nic skrytykować nic póki się samemu tego nie zrobi
Ależ nie. Ale skoro odnosisz się do argumentacji emocjonalnej na poziomie porównania do monopolisty wspieranego przez państwo (IMHO to już jest obraźliwe) to sugeruję, żebyś sam zaczął prowadzić działalność, która jest deficytowa (a za taką uważam pakowanie się w mało nakładową sprzedaż).
To takie typowo polskie podejście do klienta moim zdaniem, który przecież zawsze jest winien, ale jak producent softu chce walczyć z piractwem to wtedy klient jest 'cacy
Akurat moje zdanie jest zdaniem klienta więc nie wiem o jakim "typowo polskim podejściu" mówisz. Dodam, że jestem z polski i jak widać - prezentujemy jako klienci zdania odmienne.
Zdania nie zmienie
Twoje prawo. Ale w takiej sytuacji jakakolwiek dyskusja nie ma sensu ;)
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

SP-GER pisze:produkt oceniam bardzo wysoko i dla mnie konkurencji na (przynajmniej) porównywalnym poziomie nie ma... a to mi pod monopol podchodzi.
Dziwnie pojmujesz pojęcie monopolu. Nikt nikomu nie broni tworzyć dodatków do FSa. Każdy może widać konkurencyjny produkt.
Gdzie tu monopol? Ani to państwowy, ani wymuszony ani naturalny.

Nie mówiąc już o tym, że to producent decyduje o swoim produkcie. Chce wydawać tylko wersję download, to jego prawo o jego pieniądze.
SP-GER
Cadet
Cadet

RzEmYk pisze:Chce wydawać tylko wersję download, to jego prawo o jego pieniądze.
Adobe tez teoretycznie ma konkurencje. Z druga częścią zdania się zgadzam. Nie mam problemu z zakupem online zagranica i w wersji download, choć patrząc na moje dodatki do Train Simulatora brakuje mi wersji pudełkowych. Sa jednak osoby, dla których taka opcja jest lekko zagmatwana (karty, paypal). Ostatnio ojciec mojego kolegi sobie naściągał dodatków. Jak mu powiedziałem, ze to pirackie to odinstalował (chyba). Zniechęciły go procedury zakupu online i zrezygnował.

A producent, skoro już ma przedstawiciela/właściciela na forum zamiast narzekać, ze koszty, ze księgowość, ze wszyscy tak to i my tez mógłby się dogadać z autorem postu, skoro jak (twierdzi większość) odsetek ludzi mających trudności w temacie płatności przez serwisy zagraniczne w necie jest taka mala. Tym bardziej ze lepiej się dogadać na linii klient-sprzedawca jeśli firma mala, niż wielka korporacja z tysiącem procesów, struktur i przepisów.

Ale lepiej narzekać na piractwo. Dla mnie temat skończony. Panowie bez urazy.
Kirow
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Kirow »

D-A-F pisze:Tyle gadania, a można było umieść ten apel na forum DD. Lecz najpierw trzeba było się rozejrzeć na powyższym forum , a tam dla tych, którzy mają problemy z zakupami przez net Staś wydzielił temat "Alternatywne formy zakupu" i wszystko jasne LINK
...że tak jeszcze raz zacytuję... :shock:
Pozdrawiam
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

SP-GER pisze:Adobe tez teoretycznie ma konkurencje.
Oczywiście, że ma. Wystarczy chcieć używać alternatyw. Jednak panuje przyzwyczajenie do Photoshopa, Windowsa, Office-a. Kolega ma, to sobie kupię albo ściągnę, itp.

Rynek scenerii do FSa jest otwarty, każdy może coś samemu zrobić i wydać, nie ma żadnych licencji.

Zakupy online, to kolejny mit. Pod Paypal można dopiąć swoją kartę albo zasilić przelewem z konta w banku. Można również zasilić go zwykłym przekazem pocztowym. Nie mam pojęcia gdzie się można w tym zagmatwać.

Ja mam kilka produktów w wersji BOX (głównie limitowane edycje), a reszta to (dla mnie) wygodne download. Ty lubisz wersje BOX, a ktoś inny woli tylko wersje download.
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: ad_verbum »

SP-GER pisze:Ostatnio ojciec mojego kolegi sobie naściągał dodatków. Jak mu powiedziałem, ze to pirackie to odinstalował (chyba). Zniechęciły go procedury zakupu online i zrezygnował.
Znalezienie wersji pirackich i ich ściągnięcie nie było za trudne, natomiast procedury zakupu online już "przerosły" możliwości opisywanej osoby. Do tego procedura zakupu wersji "box" od wersji "download" niczym się nie różni, w obu przypadkach trzeba zapłacić online. Dla mnie wniosek jest prosty - powody takiego postępowania są inne i leżą po stronie finansowej i moralnej. Niektórym po prostu nie przeszkadza fakt, że okradają innych.
SP-GER pisze:Ale lepiej narzekać na piractwo.
Tak, bo piractwo oprogramowania to normalna kradzież, zarówno w ujęciu moralnym, jak i kodesowym. Do tego, choć jest to już relatywizacja problemu, w tym wypadku okrada się małe kilkuosobowe firmy, dla których tego typu działania mają wymierne, negatywne efekty finansowe. Dzięki takim firmom, jak Drzewiecki Design mamy wiernie odtworzone i pięknie wyglądające polskie lotniska, gdyby nie oni mielibyśmy defaultową pustynię. O ile w przypadkach piratów gimnazjalistów mamy do czynienia z młodością, głupotą i brakiem samodzielności finansowej, choć i to niczego nie tłumaczy - za kontrolę w tym wypadku odpowiadają rodzice, to w przypadku dorosłego człowieka kradnącego efekty czyjeś pracy nie ma dla takiego procederu wytłumaczenia.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

ad_verbum pisze:Dzięki takim firmom, jak Drzewiecki Design mamy wiernie odtworzone i pięknie wyglądające polskie lotniska, gdyby nie oni mielibyśmy defaultową pustynię.
Nie będę komentował wypowiedzi wcześniejszych - ale tą chciałbym. Dzięki takim fanow wirtualnego latania jak Wy powstała i dalej pracuje firma Drzewiecki Design, dzięki Waszym zakupom mamy możliwość pracować nad kolejnymi projektami. Tylko na tym się to (na razie) trzyma. Temat piratów jest moim zdaniem bezdyskusyjny.

Co to wersji box - napisałem wszystko i nie sądzę, by wymagało to komentarza. Wersje download dostepne są bezproblemowo w kilku sklepach (tam również można robić przelew bankowy, który robi się m.in. na poczcie), a dodatkowo "po polskiemu" można zapytać bezpośrednio u mnie, linki były podawane.

Pozdrawiam
SD
Obrazek
Awatar użytkownika
pawel-d
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: pawel-d »

Było to już powiedziane, ale nie trafia do mnie kompletnie argument, że kupowanie wersji download jest skomplikowane czy zagmatwane. Przecież to kilka kliknięć i trochę czasu na ściągnięcie zawartości. To może być jedynie problemem w sytuacji bardzo słabego łącza internetowego. Płatność jest zawsze łatwa i bezproblemowa. No chyba, że ktoś nie ma żadnej karty, konta bankowego itp. Ale wtedy to sam sobie komplikuje życie jako całość, nie tylko zakupy internetowe.
Pójście do sklepu żeby kupić wersję pudełkową, albo zamawianie wersji pudełkowej w necie (wtedy kwestia płatności jest identyczna jak dla wersji download) jest wyraźnie bardziej pracochłonne i czasochłonne.

Swoją drogą byłem kilka razy w dużych sklepach z multimediami za granicą (głównie Londyn i Monachium) i spotkałem się owszem z wersjami pudełkowymi dodatków, ale ich oferta była bardzo skromna w porównaniu do oferty sklepów internetowych.
Paweł Dragan
Gdańsk
Awatar użytkownika
misio1958
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EDDK

Post autor: misio1958 »

RzEmYk pisze: Pod Paypal można dopiąć swoją kartę albo zasilić przelewem z konta w banku. Można również zasilić go zwykłym przekazem pocztowym. Nie mam pojęcia gdzie się można w tym zagmatwać.
Paypal ma tez funkcje bezposredniego przelewu z konta bankowego uzytkownika. Proste, wygodne, nie ma potrzeby biegac do banku.
pawel-d pisze: Swoją drogą byłem kilka razy w dużych sklepach z multimediami za granicą (głównie Londyn i Monachium) i spotkałem się owszem z wersjami pudełkowymi dodatków, ale ich oferta była bardzo skromna w porównaniu do oferty sklepów internetowych.
Ilu ludzi przychodzi dziennie do "Saturna" czy Media Marktu po dodatki do Fs-a? To towar niszowy i zalega na polkach. Wczesniej czy pozniej musi zostac przeceniony, a to strata dla sklepu. Dlatego tez nie ma co sie dziwic, ze wiekszosc dodatkow jest dostepna tylko online.
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

W rodzimym sklep.pilots.pl można zapłacić przy odbiorze, więc płatność identyczna, jak za wersję download, nie jest zupełną prawdą.
wojteek
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: xx

Post autor: wojteek »

A ja wspomnę jeszcze o Mastercard Prepaid,

kartę założyłem, żeby płacić za loty ryanaira (za darmo w auchan - kartę doładowujemy na tej samej zasadzie co telefony komórkowe) jednak mozna płacić tylko w złotówkach. Ale jest to najszybszy ssposób na założenie paypala i doładowanie go więc chyba bez problemu:) To ,że nie ma polskich sklepów to inna sprawa i nie jest to wina DD.
Stanel
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Piaseczno

Post autor: Stanel »

SP-GER pisze: a to mi pod monopol podchodzi.
Proponuję przeczytać ze zrozumieniem definicję słowa "monopol".
SP-GER pisze: To takie typowo polskie podejście do klienta moim zdaniem, który przecież zawsze jest winien.
Na razie to nikt za nic nie obwinia klienta tylko klient obwinia producenta, że nie chce wytwarzać czegoś na czym nie zarobi.
SP-GER pisze: Natomiast sam zajmuje się sprzedażą i tez walczę z klientami.
Jeżeli zajmowanie się sprzedażą polega na walce z klientami to sugeruje jak najszybszą zmianę wykonywanej profesji.
SP-GER pisze: Co akurat u producenta softu jest ważne, ze istnieje konkurencja w postaci piratów które można mieć za free.
Panie handlowiec piractwo to nie jest konkurencja tylko zwykłe złodziejstwo.
Stanel
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

Jeszcze odnośnie PayPala - w Polsce i tak przelewy funkcjonują na korzystnych warunkach, bo istnieje opcja błyskawiczna. Mam też konto w innym kraju UE i tam takiej opcji nie ma, a minimum to 1-2 dni robocze. Więc nie ma co narzekać.
ODPOWIEDZ