[FS2004] brak stabilności

Jeśli masz problem sprzętowy i/lub programowy związany z FS, ten dział jest dla Ciebie. Proszę wybrać odpowiednią podkategorię tematyczną.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

maxim42
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPEL

[FS2004] brak stabilności

Post autor: maxim42 »

Witam wszystkich lotników oraz pasjonatów lotnictwa! Piszę w sprawie problemu związanego z FS9. Na Ultra High mam 60 FPS locked, na większych lotniskach spadnie do 40, jednakże ja wolę latać koniecznie z większym autogenem oraz 100% traffic, to też wolałem zablokować klatki na ładne i stabilne 30 FPS. I tu pojawia się problem... FS9 ma chyba jakąś wadę, która to powoduje, że 30 FPS raz wygląda ładnie, a po jakimś czasie (kilkunastu sekundach) wygląda jakby to było z 15 (pomimo, że napisane jest cały czas 30). Tak też robi się cyklicznie co kilkanaście/kilka sekund. Co ciekawe pełna stabilność jest jedynie przy 60 FPS (monitor 60Hz). Próbowałem szukać informacji w internecie, ale nie znalazłem żadnego stosownego rozwiązania. Próbowałem na obu wersjach, tj 9.0 oraz 9.1. Używałem zewnętrznego limitera, ale nie pomogło. Czy panie i panowie spotkali się tutaj z czymś takim i znaleźli na to rozwiązanie? Podaję specyfikację sprzętu:
CPU: Intel i3 2.93GHz, 2 rdzenie, HT off
GPU: Radeon HD6770 1GB GDDR5 - sterowniki zaktualizowane 12.8
RAM: 4GB, 1333MHz (2x2GB) DDR3
System: W7 64bit
FS9 jest czysty, bez dodatków.

Pytanko także odnośnie samego działania i zasobożerności FS9. Ludzie na forach piszą, że "lepiej dokup do swoich 1GB RAM drugie tyle" itp itp. Albo jest to rada na nic, albo u mnie jest coś nie tak, ponieważ FS9 maksymalnie u mnie bierze raptem 450 MB RAM. A co z resztą? A może da się go jakoś zmusić? Do CPU udało mi się zmusić poprzez wyłączenie HyperThreading co zaowocowało dużo większą ilością klatek.

Pozdrawiam serdecznie i przepraszam za robienie kłopotu.
Ostatnio zmieniony czw 16 sie, 2012 21:15 przez maxim42, łącznie zmieniany 2 razy.
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

Jak na FS9 to ten komputer jest aż za dobry. Zaryzykował bym nawet stwierdzenie, że FSX z NGXem by całkiem ładnie chodził. Problem musi leżeć gdzieś indziej. Spróbuj limit klatek całkowicie wyłączyć, bo w FS to dziwnie działa, ustawisz limit na 30 klatek i niezależnie od sprzętu będzie np. 15
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
maxim42
Cadet
Cadet

O ile wiem, to w FSX działanie wewnętrznego limitera jest szkodliwe, ponieważ przy Unlimited mając 80 FPS, a ustawiając limiterem do 30 możemy mieć spadki do 20... Jednakże w FS9 działa to na troszkę innej zasadzie i ustawianie limitu pomaga "odksztusić" FS'a od skupiania się na ładowanie większej ilości FPS. U mnie to wygląda trochę tak jakby FS'owi ciężko było doładowywać scenerie, a tak jak pisałem - wyświetla się cały czas stałe 30 FPS, ale prezentacja tych 30 FPS jest inna, lepsza (poprawna) i gorsza, zmulona. FSX sprawdzałem i może aż tak źle nie chodzi (w NY na lotniskach ok 30 FPS), ale warunek aby wyłączać traffic i ograniczać inne rzeczy sprawiają, że FSX staje się pozycją bezsensu, bo wygląda tylko troszke lepiej jak FS9, ale zamiast przyjemności latania jest ciągły benchmark... Może jest na ten problem jakiś specjalny konfig do fs9.cfg? Ja szukałem różnych informacji ale nic szczególnego nie znalazłem...
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Nie napisałeś nic o dysku, a przycinanie może być spowodowane jego wolnym działaniem albo dużą fragmentacją plików. Gdyby defragmentacja nie spowodowała poprawy, możesz spróbować włączyć synchronizację pionową, być może to tearing powoduje poczucie braku płynności. Gdyby i to nie było przyczyną, więcej znajdziesz pod hasłem stutteringu, bo tym mianem określa się przycinanie.
SP-GER
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EDBX

Post autor: SP-GER »

Podepnę się pod post gdyż mam to samo:

- CPU: AMD 2.5GHz, 2 rdzenie,
- GPU: Radeon HD5450 1GB - sterowniki brand new
- RAM: 2GB, (2x1GB)
- System: Win XP 32
- HDD: WD3200AAKS-00B3A0 dwie partycje C: system + FSUIPC + SB4 (50GB w tym 40GB wolnego) i D: FS9 + dodatki (250GB i 80GB wolnego)
- FS9 z dodatkami demo EPKK i demo EPGD
- FS9 świeżo po reinstalacji aczkolwiek mam wrażenie jakby nie wszystko po starej instalacji zostało usunięte

U mnie przycina się po nowej instalacji (wcześniej działało wszystko pięknie). Tekstury kokpitu defaultowych samolotów wolno się ładują - to samo dotyczy scenerii przy przełączaniu widoków. Korzystam z ustawień grafiki tak na 75% nie mam nic zewnętrznie zablokowanego jedynie w FS ustawione target framerate na 25.

Nawet panel Saitek mi wariuje. Ustawiam w samolocie FL220, a na Saiteku nagle FL720 i ca najsmieszniejsze samolot pozniej przejmuje ten FL od Saiteka mimo ze z poczatku pokazuje to co ustawilem :/

PZL Belfegor pisze:Nie napisałeś nic o dysku, a przycinanie może być spowodowane jego wolnym działaniem albo dużą fragmentacją plików.
U mnie defragmentacja nie pomogła. Aczkolwiek moje podejrzenie tez padło na dysk - tyle, ze wcześniej wszystko było OK
PZL Belfegor pisze:włączyć synchronizację pionową, być może to tearing powoduje poczucie braku płynności.
A coś więcej o tym.

Obecnie kopiuje zawartość D: na dysk zewnętrzny. Po tym zrobię format i będę instalował od nowa. Jest jakiś tool żeby wyczyścić kompa całkowicie z FSa? Ew. co usunąć trzeba manualnie?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

włączyć synchronizację pionową, być może to tearing powoduje poczucie braku płynności.
A coś więcej o tym.
Rwanie obrazu, pomimo pozornie wystarczającej liczby klatek na sekundę, może powodować percepcję braku płynności, gdy na ekranie wyświetlane są części różnych klatek. Wygląd zjawiska pokazano na spreparowanym obrazku z Wikipedii: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ted%29.jpg
Jest jakiś tool żeby wyczyścić kompa całkowicie z FSa? Ew. co usunąć trzeba manualnie?
Poza głównym folderem FS9, pliki są też umieszczane w folderze zawierającym fs9.cfg, tworzone sa także wpisy w rejestrze. Możesz spróbować skorzystać z programu Revo Uninstaller.
maxim42
Cadet
Cadet

Synchronizację pionową mam włączoną i mało tego - nie wiem jak ją wyłączyć, bo pomimo, że wyłączam ją z karty graficznej to widzę, że obraz jest dalej płynny (nie ma tearingu), a na unlimited raczej nie idzie więcej niż 60 FPS (chyba że na sekundę). Nie wiem czy defragmentacja jest potrzebna, skoro system jest świeżo zainstalowany, a mój dysk to SAMSUNG HD161HJ ATA (SATA). Tak jak mówiłem - FS ma cały czas 30 FPS, ale gdy poobracam obraz to te 30 FPS poważnie zwalnia aż dla oczu nieprzyjemnie... Idealna płynność jest tylko przy zablokowanych 60FPS.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

a na unlimited raczej nie idzie więcej niż 60 FPS (chyba że na sekundę).
Nie rozumiem dopisku w nawiasie, "PS" w FPS znaczy właśnie "na sekundę". Mimo, że komputer może generować więcej niż 60 klatek na sekundę, monitor z częstotliwością odświeżania 60 Hz i tak nie wyświetli więcej niż pięć tuzinów na sekundę.
Nie wiem czy defragmentacja jest potrzebna, skoro system jest świeżo zainstalowany, a mój dysk to SAMSUNG HD161HJ ATA (SATA).
Niezbędna pewnie nie jest, ale nie zaszkodzi.
Tak jak mówiłem - FS ma cały czas 30 FPS, ale gdy poobracam obraz to te 30 FPS poważnie zwalnia aż dla oczu nieprzyjemnie... Idealna płynność jest tylko przy zablokowanych 60FPS.
Być może to nie wina sprzętu ani oprogramowania, a właściwość użytkownika. Przy 30 klatkach na sekundę i widoku "na wprost" różnica pomiędzy poszczególnymi klatkami jest niewielka, natomiast przy rozglądaniu się różnica jest wyraźniejsza i łatwiej dostrzec, że obraz jest serią klatek.
SP-GER
Cadet
Cadet

PZL Belfegor pisze:Rwanie obrazu, pomimo pozornie wystarczającej liczby klatek na sekundę, może powodować percepcję braku płynności, gdy na ekranie wyświetlane są części różnych klatek.
No właśnie to jest to. Generalnie to symulator się nie zacina tylko tak jakby tekstury przemieszczały się raz szybciej raz wolniej i problem zawsze występuje na liniach poziomych. Zaktualizowałem sterownik karty i bez względu na to, jak ustawie Radeona (w tym także odświeżanie pionowe) tak efekt mam taki sam. Moze ktoś ma Radeona, może nawet z serii HD i poda mi swoje ustawienia w Catalyst Control Center bo jest 3:44 a ja dalej siedzę :x
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Nie zapominajcie też o update 9.1 . Jeśli chodzi o stabilność w sensie wywalania, daje on bardzo dużo.
Obrazek
maxim42
Cadet
Cadet

Troszkę źle się wyraziłem, na sekundę to chodziło mi, że widać na moment jak jest np 80 FPS, ale tendencja jest na 60 FPS. Odnośnie mulenia, to nie chodzi o to, że na wprost jest super, a jak rozglądam się zawsze to źle. Ta zasada działa nawet przy samym rozglądaniu - raz jest płynnie, tak jak powinno 30 FPS wyglądać, a raz jest wyraźnie wolniej, mimo, że to dalej 30 FPS. Można to również zobaczyć przy swobodnym locie z widoku spot - raz teren przemieszcza się ładnie i płynniutko, by nagle zacząć zwalniać, aż oczy bolą (ale to cały czas 30 FPS...). Oczywiście wersja jest 9.1
SP-GER
Cadet
Cadet

U mnie problem raczej zlokalizowany. To chyba kwestia współgrania monitora i grafiki, a nie samego FSa. Jak się dobrze przyjrzeć to przy scrollowaniu stron www góra - dół mam tez te pionowe skoki. To teraz już zgłupiałem

Monitor Samsung SyncMaster SA 300 22 cale i Radeon 5450
- sterowniki karty i monitora nowe
- niezależnie jak ustawie i co zmienię to dalej kicha

Ma ktoś jakiś pomysł bo pomału mam ochotę wywalić to "g" przez okno :evil:
ODPOWIEDZ